Pučko otvoreno učilište "Ante Babić" - Umag

Kontakt

Arhiva novosti iz kulture

29. 02. 2012.

NAJAVA - NOVA VIZIJA MITA I NOVA USPJEŠNICA RIJEČKOG TEATRA - "ANTIGONE"
Talijanska drama Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca iz Rijeke u subotu, 03. ožujka, s početkom u 19:00 sati predstavit će Sofoklovu tragediju "Antingone". Sabato, 03 marzo, alle ore 19:00 nel Teatro dell' UPA di Umago il Dramma italiano di Fiume presentera' "Antigone"- la tragedia di Sofoclo.REŽIJA: Ozren Prohić

ULOGE: Elena Brumini, Bruno Nacinovich, Elvia Nacinovich, Rosanna Bubola, Lucio Slama

„Svrsishodna, zanimljiva scenografija Stefana Katunara i Ozrena Prohića, izvrsno monokromatsko svjetlo Denija Šesnića i efektni kostimi Manuele Paladin Šabanović, vrlo dobra  koreografija Žaka Valente i glazba Vlaha Prohaske kojom se dopunjava priča, čine jednu novu, zanimljivu cjelinu u kojoj mit o Antigoni dobiva posve novu viziju. Zanimljiva predstava za naknadno promišljanje. Jer, čuje li nas itko iz naših  nevidljivih, svakodnevnih „grobova“ kada jaučemo i postavljamo pitanja opstanka, pravde, preživljavanja. Pitanje na koje ćemo još dugo tražiti odgovor“ napisala je Glorija Fabijanić Jelović nakon premijere u Rijeci , 25.02.2012.


L’eterno mito di Antigone rappresentato con acume, grazie alle tante possibilità che offre il testo di Sofocle, cogliendo efficacemente i riferimenti fra passato e presente. Si presenta così “Antigone” il progetto d’autore di Ozren Prohić, che ne ha curato pure la regia, allestito per il Dramma Italiano del Teatro nazionale croato “Ivan de Zajc” e presentato in prima assoluta sabato 25/02/2012 a Fiume. La pièce si basa sulla rilettura di testi classici, in primis quello di Sofocle, e su una serie di commenti moderni legati alla figura dell’eroina che incarna il conflitto millennario della lotta del singolo contro un potere violento.

Ci raccontano la lotta di potere fra chi, come Creonte, re di Tebe, (interpretato da Bruno ed Elvia Nacinovich, uomo/donna di costume e di potere) pretende da tutti la più assoluta obbedienza alle leggi e chi, come la giovane Antigone (impersonata da Elena Brumini in un’edizione “vamp” molto intrigante), crede in una legge diversa che nasca dal cuore o, più precisamente, da una diversa interpretazione della giustizia. Un’interpretazione più morale, più giusta, più equa per i suoi cari.


 
 

28.02. 2012.

NAJAVA - KAZALIŠNA PREDSTAVA "PACIJENT dr. FREUDA".
U petak, 02. 03. u 19:00 sati u Pučkom otvorenom učilištu u Umagu, Teatar Gavran iz Zagreba predstavlja komediju "PACIJENT dr. FREUDA". Mladi, talentirani glumci poigravaju se s puno energije i humora temom seksualnosti dovodeći u pitanje stereotipe koji se vezuju uz glasovita povijesna lica. Režiju potpisuje Robert Raponja. Glume: Peđa Gvozdić, Jakov Gavran, Ana –Marija Percaić i Katarina Baban. Autor komedije je najizvođeniji kazališni pisac MIRO GAVRAN.Venerdi, 2 maggio alle ore 19:00 presso il Teatro dell`Universita` popolare aperta di Umago il Teatro Gavran di Zagabria mette in scena la commedia “ Il paziente del dr. Freud.“

Se siete curiosi disaperecosa preoccupavaHitler e la sua amante eperchè hanno cercato lo psicanalista non perdete questo appuntamento.

Cijena ulaznice / Il prezzo del biglietto:

U pretprodaji / In prevendita: 30,00 kn

Na dan predstave / Il giorno stesso dello spettacolo: 40,00 kn


 
 

25.02.2012.

ODRŽAN KONCERT IZUZETNE SKUPINE EZERKI&7/8
Pučko otvoreno učilište „Ante Babić“ Umag organiziralo je, u subotu, 25. veljače 2012. s početkom u 19 sati koncert orkestra EZERKI &7/8 iz Zagreba. Djelić atmosfere s koncerta možete pronaći u našoj fotogaleriji.Ezerki su orkestar iz Zagreba, koji djeluje pod okriljem hrvatsko/makedonskog društva u cilju očuvanja i popularizacije makedonske glazbene tradicije i ethno nasljeđa. Formirani su prvo kao vokalna skupina još 1995. godine, da bi kasnije krenuli i kao sastav sa glazbenom pratnjom. Tako danas pjevački zbor broji i više od 15 članova/glasova, a instrumentalistički u svojoj bazi ima 6 uglavnom virtuoza na svojim instrumentima, od kojih treba istaći ulogu lidera, violiniste Bruna Urlića, ex-člana sastava Zabranjeno Pušenje. Koncertno su traženi, a izvođački cijenjeni i do sada zajedno sa aktualnim, objavili su ukupno 4 albumska izdanja. “Mustra” je najnoviji proizvod na kojem se našlo 11 numera, što vrlo poznatih/zastupljenih, do onih manje afirmiranih, izašlih iz bogate baštine makedonskog ethno nasljeđa. Kao gosti na CD-u pojavljuju se cijenjeni umjetnici: Rade Šerbedžija, te pjevačica Kaliopi, a tu su još i instrumentalisti – Andor Vegh, izvođač na gajdama u pjesmi koja otvara album – “Zajko Kokorajko”, Zoran Jakunić- Kizo na braču, i Jurica Rakljić koji je svirao tubu. Sami aranžmani pjesama su u određenoj mjeri promijenjeni, neki istina bliži “originalu” odnosno korijenima, dok je jedan dio materijala “osuvremenjen” produkcijski i tehnički . Generalno izvođački, kao i kompletan tehnički aspekt izdanja zavrjeđuje pohvalne epitete, i nema sumnje da Ezerki & 7/8 nastavljaju promoviranje makedonskog ethno naslijeđa na očekivanoj visokoj profesionalnoj razini." Branimir Lokner - dallas.


 
 

20. 02. 2012.

IZLOŽBA RADOVA KREATIVNIH RADIONICA UČILIŠTA
Pozivamo Vas na izložbu radova, kreativnih radionica Učilišta za treću životnu dob, Radionice kaširanja venecijanskih maski i Tečaja crtanja i slikanja. Otvorenje izložbe održati će se 22. veljače 2012. u 18:00 sati u MMC-u Pučkog otvorenog učilišta Umag. Posjetite nas!

 
 

20. 02. 2012.

UMAGOM PROŠETALO MNOŠTVO MAŠKARA
Karnevalsko "ludilo" je u Umagu iz godine u godinu sve intenzivnije. Umaški karneval, koji se u Umagu održava petnaestu godinu za redom, okupio je u subotu, 18. veljače, veliki broj skupina, njih trinaest. Glavna karnevalska povorka započela je nešto iza podneva, prodefilirala je glavnim ulicama našega grada i završila ponovno na polazišnoj točci, parkiralištu Nova obala. U prilog dobroj organizaciji karnevala išlo je i lijepo vrijeme, pa je maškarane skupine došao pozdraviti veliki broj naših sugrađana. Atmosferu kakvu smo doživjeli, približavamo vam s nekoliko fotografija. Stručni žiri, unatoč tome što su sve skupine na svoj način bile orginalne i zanimljive, najboljima je ocijenio skupinu Zajednice Talijana Buje, skupinu Petrovija te skupinu Savudrija. Na kraju treba naglasiti i to da je neposredno prije velike karnevalske povorke, ulicama Umaga prošetala dječja karnevalska povorka u kojoj su sudjelovale vrtićke skupine umaških vrtića.

 
 

10. 02. 2012.

ZALJUBLJENI U STRAUSSA
Baletna predstava polaznika umaške škole Carlotte Grisi i baletnih umjetnika HNK-a iz Zagreba održat će se u kazališnoj dvorani Učilišta, u utorak , 14. veljače 2012. Provedite Valentinovo u duhu Straussa i baleta!

 
 

09. 02. 2012.

DRAMSKA RADIONICA ZA MLADE / LABORATORIO DI TEATRO PER I GIOVANI
POU „Ante Babić“ priprema dramsku radionicu za mlade u cilju edukacije i zabave. S ovim projektom želimo pokrenuti našu najmlađu publiku da stekne potrebu i naviku praćenja kvalitetnih kulturnih sadržaja, da budu aktivni sudionici u kulturnom životu svoga grada.DRAMSKA RADIONICA

Upisi do 29. 02. 2012.

POČETAK RADA RADIONICE: Četvrtak, 01. 03. 2012. u 17:00,za dalje dogovor sa voditeljicom.

MJESTO ODRŽAVANJA RADIONICE: Kazališna dvoranaPučkog otvorenog učilišta„Ante Babić“ Umag

 CIJENA RADIONICE: 200 kn + pdv

 VODITELJICA RADIONICE:Renata Fugošić

Renata je 2011. g. diplomirala Studij teorije izvedbenih umjetnosti pri Filozofskom fakultetu u Trstu(Discipline dello spettacolo, Facoltà di Lettere e Filosofia, Trieste). Za vrijeme studija već je aktivno surađivala i asistirala u postavljanju kazališnih predstava u Trstu (asistent režisera i glumca Marcello Crea pri kazališnoj predstavi “Atmosfere d’avanspettacolo” ) radila je u Umagu na Zlatnom lavu i Rijeci na Međunarodnom festivalu malih scena Rijekaa osim umaške radionice voditeljica je i redateljica dramske amaterske skupine pri Slovenskom Kulturnom domu “Bazovica” u Rijeci.


 
 

06.02. 2012.

NAJAVA - CIKLUS FILMOVA ZA VALENTINOVO / CICLO DI FILM D'AMORE
Pozivamo Vas da 11., 12. i 13. veljače s početkom u 19:00 sati posjetite kazališnu dvoranu Učilišta i pogledate filmove iz CIKLUSA FILMOVA ZA VALENTINOVO koji predstavlja tri naslova: "Predvečerje", "Apartman" i "Danovu pravu ljubav". Vi aspettiamo alle proiezioni dei film "Un amore senza tempo", " L' appartamento" e " L' amore secondo Dan" il 11, 12 e il 13 febbraio alle ore 19:00 presso il teatro dell' Universita' popolare di Umago.Predvečerje / Un amore senza tempo (2007)

Lajos Koltai

Ann Lord se nalazi na kraju svog životnog puta što je znak da sa dvjema kćerima podjeli tajne koja je čuvala čitav život. Nepopravljiva solo igračica Nina (Toni Collette) i njezina sestra Constance (Natasha Richardson), predana majka i žena sa znatiželjom slušaju o izvjesnom Harrisu, čovjeku kojeg je njihova majka voljela.

 

Apartman / L' appartamento (1996)

Gilles Mimouni

Max Mayer(Vincent Cassel) je na putu za Tokio. Živi u Parizu i skoro ga čeka ženidba. No kad slučajno u kafiću ugleda svoju staru i neprežaljenu ljubav Lisu (Monica Bellucci), sve se promijeni.

 

Danova prava ljubav / L' amore secondo Dan (2008)

Peter Hedges

Dan Burns (Steve Carell) je novinar koji piše poprilično popularnu kolumnu s ljubavnim savjetima u lokalnim novinama. On je također udovac i brižan otac svojim kćerima. Jednog dana odluči povesti svoju familiju na obiteljsko okupljanje koje će se održati u kući njegovih roditelja. Kada odlazi u lokalnu knjižaru, Dan upoznaje privlačnu Marie (Juliette Binoche) te nakon početnog flerta dobije njezin broj. Po povratku kući povjeri se bratu Mitchu (Dane Cook) kako je u knjižari upoznao 'žensku i pol' te da je dobio njen broj. Uskoro otkriva da je njegova nova simpatija upravo nova Mitcheva djevojka te se Dan i Marie dogovore kako će zadržati za sebe ono što se dogodilo.

Cijena ulaznice / Il prezzo del biglietto: 20, 00 kn

Jedna ulaznica vrijedi za 2 osobe!


 
 

02. 02. 2012.

NAJAVA - UMAŠKI KARNEVAL 2012.
Umaški karneval ove godine "ide" po petnaesti put. Ovogodišnja edicija Karnevala podijeljena je u dva dijela, dječju redutu koja će biti upriličena u subotu, 11. 2. od 10 sati, te redutu velikih maškara u subotu, 18. 2. od 12 sati. Pored umaškog dijela karnevala, Umaški karnevl će i ove godine biti obogaćen događanjima na području MO Petrovija te MO Murine.UMAŠKI KARNEVAL / CARNEVALE UMAGHESE

2012.

PROGRAM / PROGRAMMA

UMAG / UMAGO

Subota / Sabato

11. 02.

10:00Mini karneval - povorka šarenih i veselih mališana polaznika dječjih vrtića

Il mini carnevale - sfilata delle mascherine dei bambini delle scuole materne umaghesi

  Centralni vrtić / Asilo centrale, Trgovačka ulica / Via commerciale,Trg slobode / Piazza Libertà

Primopredaja ovlasti i ključeva Grada Umaga Meštru Giuliu - karnevalskom gradonačelniku

Consegna delle competenze e delle chiavi della Città al sindaco carnevalesco - Maestro Giulio

 Trg slobode / Piazza Libertà

Subota / Sabato

18. 02.

12:00Povorka šarenih maskiranih grupa i alegorijskih kola

Sfilata dei carri allegorici e gruppi mascherati

Nova obala i ulice grada / Riva nuova e le vie del centrocittà

MURINE / MORINO

 

Nedjelja / Domenica

19. 02.

Obilazak maškara na području MO Murine

 Tradizionale giro delle maschere per i paesi della comunità locale di Morino

Utorak / Martedì

21. 02.

16:00Spaljivanje pusta / Rogo del carnevale

 Igralište / Campo sportivo

PETROVIJA / PETROVIA

Nedjelja / Domenica

12. 02.

Obilazak maškara na području MO Petrovija

 Tradizionale giro delle maschere per i paesi del Petroviano

Petak / Venerdì

17. 02.

22:00 - 03:00 Zabava i ples / Musica e divertimento - ELECTRIC CARNIVAL PARTY

 Šator / Tendone

Subota / Sabato

18. 02.

 20:00 - 04:00Zabava i ples / Musica e divertimento – MLADEN GRDOVIĆ, NIGHT EXPRESS

I ROMANTIC

 Šator / Tendone

Nedjelja / Domenica

19. 02.

  Obilazak maškara na području MO Petrovija

 Tradizionale giro delle maschere per i paesi del Petroviano

Ponedjeljak / Lunedì

20. 02.

16:00 – 20:00 Dječji maskembal i animacija / Ballo in maschera e animazione per bambini

Šator / Tendone

Utorak / Martedì

21. 02.

 20:00 – 03:00Zabava i ples / Musica e divertimento - KOKTELSI IBIRIKINI BAND

  Nagrađivanje najoriginalnije maske / Premiazione della maschera piu' originale

 Šator / Tendone

Srijeda / Mercoledì

22. 02.

 16:00 – 17:30Spaljivanje pusta i završetak karnevalskih dana / Rogo del carnevalee chiusura della

 manifestazione carnevalesca

 Nogometno igrališteN.K. Petrovija / Campo di calcio CC Petrovia


 
 

30. 01. 2012.

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA "UMAG – UMAGO 360º"
Pozivamo Vas na izložbu fotografija Keti Bernobić pod nazivom "UMAG – UMAGO 360º". Otvorenje izložbe održati će se 03. veljače 2012. u 19:00 sati u MMC-u Pučkog otvorenog učilišta Umag. Posjetite nas!Izložba ostaje otvorena do 22. veljače 2012.


 
 

09. 01. 2012.

ZAPOČELE PRIJAVE ZA UMAŠKI KARNEVAL 2012.
Pučko otvoreno učilište započelo je prikupljanje prijava za Umaški karneval 2012. godine, čija će se centralna promenada održati u subotu, 18. 2. 2012. godine. U prilogu se nalazi prijavnica koju sve karnevalske skupine trebaju popuniti te dostaviti u tajništvo Učilišta. Za sve informacije, slobodno se obratite na 052 741 116 ili 052 741 764.

 
 

31. 12. 2011.

U UMAGU MNOŠTVO GRAĐANA POŽELJELO DOBRODOŠLICU NOVOJ GODINI TOČNO U PODNE
Pučko otvoreno učilište je u već pomalo tradicionalno, organiziralo pozdrav Novoj godini, posljednjeg dana stare godine, 31. 12., točno u podne. Ovakovu praksu "dočeka" Nove godine Grad Umag je uveo prije tri godine i pokazuje se kao vrlo efikasan način pozdrava staroj i dobrodošlice Novoj godini. Građanima i brojnim turistima se, točno u podne, riječima obratio i umaški gradonačelnik Vili Bassanese, a u glazbenom dijelu programa su nastupili lokalni dečki iz Birikin benda. Pokrovitelji ove manifestacije su Grad Umag i TZ Grada Umaga. Više u foto galeriji.

 
 

20. 12, 2011.

NAJAVA BOŽIĆNOG SUSRETA ZBOROVA
U petak, 23. 12. s početkom u 19h, u kazališnoj dvorani Učilišta će se održati prvi Božićni susret zborova s područja našega grada. Susret zborova je humanitarnog karaktera, a prihod će, kao i od svih drugih manifestacija u prosincu ići za nabaku invalidske rampe za našu sugrađanku Elvi Piršl. Program se nalazi u nastavku.PROGRAM / PROGRAMMA :

 

MPZ KORONA:

- Crkveni , božićni napjev: RADUJ SE GRADE NAZARET

Mendelson : GLORIA

Crnačka , duhovna: NOBODY KNOWS THE TROUBLE

Dirigent :BRANKO OSTOJIĆ

MPZ /CM MATERADA :

OVE NOĆI

ADESTE FIDELIS

A LA NANITA NANA

Dirigent : ANA DEBELJUH

 

OSNOVNA GLAZBENA ŠKOLA / SCUOLA ELEMENTARE DI MUSICA :

 

F . ALESSIO,VLATKA MOŽAR, LUNA JUŠIĆ-2.RAZRED – KLAVIR:

G. Piazza : Quando calienta el doremifasol

Mentor: NADIA SPORČIĆ

MPZ /CM BABIĆI:

TU SCENDI DALLE STELLE

A BETLEMME DI GIUDEA

Dirigent : DARIO BASSANESE

MPZ / CM „ FULVIO TOMIZZA “UMAG:

-BIANCO NATALE

- Corale inglese : NOEL

- Glorious Kingdom - spirituals-

Dirigent :MAURIZIOLO PINTO

OSNOVNA GLAZBENA ŠKOLA / SCUOLA ELEMENTARE DI MUSICA :

 

LUKA GLAVOČIĆ , DAVID LABINJAN, 4.RAZ. , GITARA :

-F. SOR : VALZER OP.55

-Tradicionalna : BOLERAS SEVILLANAS

Mentor: Zdravko Kraljić

KLAPA LUNGOMARE :

 

- F.S. Vilhar : VELIČAJ, DUŠE MOJE , GOSPODA

- Narodna, obrada M.Čačija : TANJA

-Z.Runjić , N. Ninčević : KAO DA TE NE VOLIM

MPZ / CM VOX SIPARIS :

-Božićna narodna, obrada M.Lešćan: HOTE , O LJUDI SIM

-G.F.Handel / Sigfred Singer : JOY TO THE WORLD

-Tradicionalna crnačka, obrada Judith Tucker : YONDER COME DAY 

Dirigent : MIRELA ZEMČAK


 
 

15. 12. 2011.

NAJAVA: UMAGIČNI BLAGDANI
Pučko otvoreno učilište "Ante Babić" u suradnji s TZ-om Grada Umaga i Gradom Umagom, i ove godine organizira Božićni sajam te Pozdrav novoj godini, sve pod jednim zajedničkim nazivom - UMAGIČNI BLAGDANI. Idealno mjesto za pronalazak poklona vašim dragima je naš božićni sajam, gdje osim što ćete naći originalan poklon, bit će i prigoda za druženje s prijateljima uz kavicu, kolač, toplo vino ili neku drugu prigodnu deliciju. Božićni sajam održat će se od 22. do 24. prosinca ispred umaškog Učilišta, a tijekom navedena tri dana imat ćete priliku uživati i u bogatom zabavnom programu, prvenstveno onom članova udruge Čarobnjakov šešir. U petak, 23. prosinca u 19 h, u kazališnoj dvorani biti će organiziran i Božićni koncert umaških zborova. Pozdrav novoj godini pripremamo 31. 12. u vremenu od 10 do 14 sati, a u 12 sati će sve prisutne pozdraviti gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese. Goste će zabavljati Birikin band iz Umaga. Il Mercatino e` anche un momento d`incontro per conoscere e farsi conoscere attraverso le attività , le fragranze delle specialità ed esprimere i migliori auguri di fine anno agli amici, famigliari, conoscenti... Pozivamo Vas da nam se pridružite! Vi aspettiamo !

 
 

14. 12. 2011.

NAJAVA KONCERTA PUHAČKOG ORKESTRA NAŠA SLOGA IZ BABIĆA
Puhački orkestar "Naša sloga" iz Babića i ove će godine, već tradicionalno, održati svoj božićno-novogodišnji koncert. Isti će biti upriličen u kazališnoj dvorani našeg Učilišta, u nedjelju, 18. prosinca 2011. godine, s početkom u 19 sati. Uz puhački orkestar "Naša sloga" sudjeluju i gosti večeri, a to su polaznici glazbenog tečaja, ženska vokalna skupina Romansa iz Buja te Jasmina Pamer na harmonici.

 
 

03. 12. 2011.

NAJAVA KONCERTA: ALEN POLIĆ I GOSTI
Pučko otvoreno učilište „Ante Babić“ Umag , Učilište za treću životnu dob, organizira u subotu 3. prosinca s početkom u 19 sati, KONCERT ALENA POLIĆA, ovogodišnjeg pobjednika MIK-a! Kao gosti ALENA POLIĆA nastupaju: Katja Budimčić, Romana Ružić, ansabl Kaljina, VIS Jabuka i KUD Žažara. Dođite u veliku dvoranu Učilišta Umag, povedite prijatelje, susjede i rodbinu, jer bit će to nezaboravna večer! Ulaz besplatan!

 
 

28. 11. 2011.

NAJAVA: KAZALIŠNA PREDSTAVA KAMENJE
U ponedjeljak, 28. 11. s početkom u 18h, u Pučkom otvorenom učilištu predstavit će nam se kazalište Mala scena iz Zagreba, kazališnom predstavom Kamenje. Predstava je nastala prema istinitom događaju iz 1994. autora Toma Lycosa i Stefe Nantsoua koju je redateljski osmislio Ivica Šimić, nedavno je premijerno izvedena na daskama zagrebačkog kazališta Mala scena.Dva dječaka od 13 i 15 godina , bacajući kamenje s nadvožnjaka na jureće automobile, prouzroče nesreću i smrt vozača. U sudskom procesu postavlja se pitanje krivnje i kazne, ali i odgovornosti za taj događaj. Jesu li dječaci krivi ili nisu i, ako jesu, kako ih kazniti? Tko je odgovoran za mladenačko nasilničko ponašanje i nesreće koje prate takvo ponašanje? Predstava postavlja sva ta pitanja i pokušava još jednom probuditi svijest o društvenoj odgovornosti kazališta za mladu publiku.

Le pietre -testo drammatico del 1996 degli australianiTony Lykos e Stefo Nantsou. Il testo, adatto ad un pubblico di ragazzi dai 10 anni in su,tratta la vera storia di due ragazzi chelanciando sassi da un ponte sulla strada hanno causato la morte del conducente della vettura.

Il dramma solleva tante domande :

I ragazzisono colpevoli o no e, in caso affermativo, come punirli? Chi è il responsabile peril comportamento violento dei ragazzi e le conseguenze che accompagnano un simile comportamento?

È una storia attuale che fa riflettere, apre la strada al dialogo tra i ragazzi e adultiperciò adatta ai figli e genitoriche hanno la voglia e la forza di comunicare.

 

Ulaznica / biglietto : 10 kn


 
 

22. 11. 2011.

NAJAVA KONCERTA ZOLTANA PETERA
Zoltan Peter, pijanist koji se umaškoj publici predstavio lani, na želju svih oduševljenih njegovim koncertom, ponovno dolazi u Umag. Održat će koncert pod nazivom Klavirske minijature, a program kojega će izvoditi sastoji se od djela: Mozarta, Debussya, Rahmanjinova, Pulenca i Chopina. Koncert će se održati u petak, 25. 11. 2011. s početkom u 19 sati.

 
 

22. 11. 2011.

NAJAVA PSIHOLOŠKE RADIONICE ZA DJECU I RODITELJE
Pučko otvoreno učilište, u utorak 22. 11. s početkom u 18h organizira radionicu za roditelje i djecu na temu Razvijanje osjećaja odgovornosti za vlastite postupke. Radionica ima za cilj poticati djecu da razvijaju kritičko mišljenje, adekvatno rješavaju probleme i donose odluke; razvijanje uzajamnog povjerenja i suradnje roditelja i djece. Voditeljice radionice biti će Iris Dragolin i Vera Pavičić.

 
 

17. 11. 2011.

DOKUMENTARNI FILM / FILM DOCUMENTARIO
Pozivamo Vas da 22., 23., i 24. studenog s početkom u 19:00 sati posjetite kazališnu dvoranu Učilišta i pogledate filmove iz ciklusa DOKUMENTARNOG FILMA koji predstavlja tri naslova: "Zemlja smeća", "Crvena kapela" i "Cinema Komunisto". Vi aspettiamo alle proiezioni dei film "Waste Land", "Red Chapel" e "Cinema Komunisto" il 22, 23 e il 24 novembre alle ore 19:00 presso il teatro dell' Universita' popolare di Umago.Cijena ulaznice / Il prezzo del biglietto: 20, 00 kn
 
 

17. 11. 2011.

NAJAVA - KONCERT SANDRE BAGARIĆ I DARKA DOMITROVIĆA
U četvrtak, 17. 11. s početkom u 20h, u kazališnoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta "Ante Babić" Umag, udruga Napokon iz Velike Gorice organizira koncert "Ja ljubim / Io amo" na kojem će nastupiti Sandra Bagarić i Darko Domitrović. Cijena ulaznice je 70kn a mogu se kupiti u pretprodaji u uredima našeg Učilišta ili na sam dan koncerta na blagajni Učilišta.

 
 

02. 11. 2011.

NAJAVA - KAZALIŠNA PREDSTAVA "39 STEPENICA"
U petak, 11. studenog 2011., u kazališnoj dvorani POU-a u 19:00 sati Kazalište Virovitica predstavlja kazališnu predstavu "39 STEPENICA". Posjetite nas! Venerdi', 11 novembre 2011, nel Teatro dell' Università popolare aperta di Umago alle ore 19:00 il Teatro Virovitica presenterà "39 STEPENICA". Visitateci!redateljica : Franka Perković

Igraju:
Richard Hannay: Filip Juričić
Annabella, Pamela, Margareta: Jelena Hadži-Manev
voditelj, novinar, špijun, seljak i još mnogo toga: Goran Koši i Mladen Kovačić

39 stepenica, roman škotskog autora Johna Buchana objavljen 1915., prvi je u seriji djela čiji je glavni junak Richard Hannay fini engleski gospodin s neobičnom manom da upada u opasne situacije, ali i s bogom danom sposobnošću da se iz njih izvuče. Uzbudljiv triler koji kombinira političku i osobnu dramu označio je prekretnicu u Buchanovoj karijeri, a o popularnosti romana svjedoče čak četiri filmske adaptacije, od kojih je najpoznatija ona Hitchcockova iz 1935. godine.
Ova dinamična produkcija, koja Kazalište Virovitica po prvi put dovodi u koprodukcijsku suradnju s kazalištima u Pečuhu i Ludens teatrom iz Koprivnice u sebi spaja najbolje od filma, romana i kazališta, a vješto preplitanje žanrova te atraktivna glumačka igra na scenu donose originalnu, zabavnu i krajnje duhovitu kazališnu viziju klasika staroga skoro sto godina.
 
Cijena ulaznice u pretprodaji / Il prezzo del biglietto in prevendita: 30, 00 kn

Cijena ulaznice na dan predstave / Il prezzo del biglietto il giorno stesso dello spettacolo: 40, 00 kn


 
 

02. 11. 2011.

NAJAVA - IZLOŽBA "INFRAREDESIGN"
Izložba i prezentacija INFRAREDESIGNA čiji su autori Ivana Žiljak Stanimirović, Klaudio Pap, Jana Žiljak Vujić i Vilko Žiljak, otvara se u petak 4. studenog 2011. u 19 sati, u multimedijalnom centru Pučkog otvorenog učilišta „Ante Babić“, Trgovačka 6, Umag. Izložba se otvara samo nekoliko tjedana nakon što su autori INFRAREDESIGNA nagrađeni hrvatskom Državnom nagradom za znanost za 2010. godinu. Ono što je zajedničko autorima INFRAREDESIGNA je podatak da su svi doktori znanosti. Ivana Žiljak Stanimirović, stekavši prethodno diplomu grafičkog diizajna na Studiju arhitekture jednako kao i Jana Žiljak, INFRAREDESIGNOM postala je doktor znanosti grafičke tehnologije 2008. godine. Istovremeno, Klaudio Pap i Vilko Žiljak doktori su znanosti računarstva. Vilko Žiljak već je 38 godina prisutan i na likovnoj sceni širom svijeta svojim kompjuterskim grafikama, te mu se djela nalaze u stalnom postavu Moderne galerije i Muzeja suvremenih umjetnosti u Zagrebu. INFRAREDESIGN svjetski je relevantna inovacija, koja se stalno dorađuje, te je od 2008. godine višestruko nagrađivana u Čakovcu, Moskvi, Ženevi, Zagrebu, Cardiffu, Taipeiu, Londonu, Budimpešti, Celju, Nürnbergu, Kuala Lampuru, Pittsburghu i Seoulu. INFRAREDESIGNOM se otkrivaju nepoznate mogućnosti ljudskog vida, koje mogu biti kreativna podloga novih vizualnih uradaka. Naime svaka slika u infracrvenom spektru ima i sliku koja je nevidljiva oku, koja se može vidjeti posebnim optičkim aparatom. Na taj je način moguća zaštita mnogih proizvoda i vrijednosnih papira od falsifikata. Istovremeno se likovnim stvaraocima pruža mogućnost izražavanja na sasvim nov način. Kod INFRARED postupka moguće je dobiti unaprijed određenu, željenu infra-sliku što čini ovaj inovativan postupak za sada jedinstvenim u svijetu, zbog čega je i zaštićen pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo: Infrared printing with proces colors: 18446744073709551615, HR Projekt: 128-1281957-1961 Ova jedinstvena izložba ostaje otvorena do 22. studenog 2011.Popis nagrada za INFRAREDESIGN:

-Zlatna medalja i posebna nagrada za najboljeg hrvatskog izlagača na 33. hrvatskom salonu inovacija INOVA 33, Čakovec, 2008.

-Zlatna medalja na 12. Međunarodnom salonu industrijskog vlasništva „ARHIMED“, Moskva, 2009.

-Zlatna medalja na 37. Međunarodnom salonu inovacija, tehnologija i novih proizvoda i velika nagrada grada Geneve, Geneve, Švicarska 2009.

-1. nagrada u kategoriji „Kreativni i inovativni projekt ili program kreativne industrije“ Ivana Žiljak, Zagreb, 2009.

-Zlatna medalja za izum i svjetska nagrada za inovaciju, GWIIN, Cardiff, Wales, 2009.

-Specijalna nagrada za kreativnu inovaciju od Taiwan Invention Associaton i Srebrna medalja. 2009 Taipei International Invention Show and Technomart, Taipei, Taiwan, 2009.

-Dvostruko zlato i srebrna medalja na 9. internacionalnom Britanskom sajmu inovacija, London, 2009.

-Specijalna nagradaza inovaciju, European Exibition of Creativity and Innovation, Euro Invent, IASI Romania, London, 2009

-IFIA nagrada za najbolji inovacijski zum, Genius Europe International Invention Fair, Budapest, 2009.

-Zlatna ARCA i FIRI nagrada za najbolju invenciju, 7. International Fair Invention, New Ideas, Products and Technologies (ARCA 2009), Zagreb, Croatia, 2009.

-Specijalna nagrada za za najbolju inovaciju, The First Inventors and Researches in L.R., Iran, ARCA 2009.

-Brončana medalja za inovaciju, Prvi međunarodni inovacijski sajam u Sloveniji, 1 st International Exibition of Inventions, Celje, Slovenia, 2009.

-Zlatna medalja za inovaciju INFRAREDESIGNA, Romanian Inventors Forum, Euroinvent, Inova Zagreb, 2009.

-Zlatna medalja zainovaciju, International Trade Fair „Ideas-Inventions – New Products“, IENA 2009, Nürnberg, 2009.

-Zlatna medalja, Hrvatski savez inovacija, 34. hrvatski salon inovacija Inova 34, Zagreb 2009.

-Godišnja nagrada „Nikola Tesla“ najboljem hrvatskom inovatru, Hrvatskei savez inovatora, Zagreb, Inova 34, 2009.

-Kuala Lumpur, MTE-Malaysia Technology EXPO, The best inovation, zlatna medalja, Malasyan association of research scientists, 2010.

-Savez Poljskih inovatora, Warsawa show, MTE 2010.

-INFRAREDESIGN: Zlatna medalja and GRAND PRICE, Euro Invent, European Exibition of Creativity and Innovation, IASI Romania, 2010.

-Zlatna medalja i „GRAND PRIX 1 st Runner-Up“ s novčanom nagradom, INPEX 2010, Invention and New Product Exposition, Pittsburg, PA, USA.

-Najbolja hrvatska inovacija i Zlatna medalja za „ZRGB DIGITALNI SUSTAV“, Hrvatski savez inovacija, 35. hrvatski salon inovacija INOVA 2010, 6. izložba Budi Uzor 2010., Osijek 2010.

-Dijamnatna nagrada i Zlatna medalja za „DUAL DETECTION ZRGB APPARATUS“, The 10th British Invention Show and Awards, British Innovation and Technology Show, 13-16 October 2010, London UK

-Kuala Lumpur, MTE- Malaysia Technology EXPO, Zlatna medalja, Malasyan association of research scientiststs, 2011.

-Zlatna medalja na Međunarodnom saloni industrijskog vlasništva „ARHIMED-2011“, Moskva, 2011.

-Medalja Agencije za intelektualno vlasništvo Republike Moldavije na „ARHIMED-2011“, AGEPI INFOINVENT, Moskva, 2011.

-Zlatne medalje u kategoriji „Specialized Technology“ i „Safetya and Security/Industrial“ za „ „Dual detection ZRGB Apparatus, INPEX 2011. Invention and New Product Exposition, Pittsburg, PA, USA.

-Nagrada za Najbolju Europsku inovaciju, za „Dual detection ZRGB Apparatus“, INPEX 2011, Invention and New Product Exposition, Pittsburg, PA, USA.

-Zlatna medalja, dvije Grand Awards for the ingenious invention i jedna specijalna nagrada, Korea Cyber International Genius Inventor Fair 2011, Seoul, Korea, 2011.

-Zlatna medalja za najbolju inovaciju, Specijalna nagrada for the ingenious invention, Taipei International Invention Show, INST 2011, Taipei, Taiwan, 2011.

-Državna nagrada za znanost za 2010. g . za znanstvenike:

  dr. sc. Vilko Žiljak, dr. sc. Klaudio Pap, dr. sc. Ivana Ž. Stanimirović i dr. sc. Jana Ž. Vujić


 
 

24. 10. 2011.

SUVREMENI NJEMAČKI FILM / CINEMA TEDESCO CONTEMPORANEO
Pozivamo Vas da 26., 27., i 28. listopada s početkom u 19:00 sati posjetite kazališnu dvoranu Učilišta i pogledate filmove iz ciklusa SUVREMENOG NJEMAČKOG FILMA koji predstavlja tri naslova: "Bosonoga", "Good bye, Lenin!" i "Tvrd orah". Vi aspettiao alle proiezini dei film "Barfuss", "Good bye, Lenin!" e "Knallhart" il 26, 27 e il 28 ottobre alle ore 19:00 presso il teatro dell' Universita' popolare di Umago.1.BOSONOGA / BARFUSS, 2005. Til Schweiger

Nick Keller nikako nemože zadržati posao i ima popriličnih problema s autoritetom. Kad se zaposli u psihijatrijskoj klinici tamo upozna neobičnu Leilu koja pati od postraumatskog stresa izazvanog smrću njezine majke. Izuzetna i nježna ljubav se razvija između dvoje mladih a Nick je po prvi put u životu prisiljen stvarno se brinuti o drugoj osobi.

Nick Keller, non a torto, è la “pecora nera” della famiglia, non essendo mai riuscito a mantenere un posto di lavoro. L’ufficio di collocamento gli trova un impiego in una clinica psichiatrica. Qui incontra Leila, ospite da molto tempo, che come sempre gira per i corridoi in camicia da notte e scalza.

2.GOOD BYE, LENIN!, 2003. Wolfgang Becker

Istočna Njemačka 1989. Berlinski zid je pao. Počela je ubrzana kapitalizacija istočnog komunističkog bastiona. Svugdje osim kod Alexa i negove majke. 

Germania, anno 1989. Il muro di Berlino è caduto. Non è il momento adatto per cadere in coma nella Germania dell'Est ma è questo quanto precisamente accade alla mamma di Alex, una convinta attivista per il progresso sociale ed il miglioramento della vita nel regime socialista della Germania dell'Est.

3.  TVRD ORAH / KNALLHART,2006.

Detlev Buck

Nakon što bogati ljubavnik izbaci njegovu majku na ulicu tinejdžer je prisiljen preseliti u predgrađe i suočiti se sa surovim životom na ulici.

Michael, ragazzo quindicenne, passa dal lussuoso quartiere dove viveva con la madre, quando questa era fidanzata con un uomo ricco, ad un povero quartiere malfamato di Berlino, dove la vita di strada è molto dura...

Cijena ulaznice / Il prezzo del biglietto: 20, 00 kn

 


 
 

21. 10. 2011.

BESPLATNO PREDAVANJE MAKRONOVE
U petak, 21. 10. 2011. godine, s početkom u 18 sati, u prostorima Učilišta će se održati besplatno predavanje MAKROBIOTIKA kao životni stil. Teme predavanja će biti "Hrana za životnu snagu i dobro zdravlje", a predavačica će biti Jadranka Boban Pejić. Dobrodošli!

 
 

12. 10. 2011.

KONCERT JOSIPE LISAC I PROSLAVA 55. OBLJETNICE OSNIVANJA UČILIŠTA
Umaško Učilište ove godine slavi svoj 55. rođendan. Stoga smo odlučili proslaviti ga sa svim svojim poslovnim partnerima, suradnicima, polaznicima i korisnicima naših usluga na jedan drugačiji način. Zahvaljujući potpori Grada Umaga i izrazitoj susretljivosti umjetnice, imati ćemo čast i zadovoljstvo, prvi puta u Umagu uživati u koncertu Josipe Lisac. Kako to i dolikuje, na proslavu našeg rođendana ste svi dobrodošli... Ulaznice nemaju definiranu cijenu, koncert je otvoren za svih (do popunjenja svih mjesta u dvorani). Umjesto naplate ulaznica, odlučili smo da koncert bude humanitarnog karaktera pa od svih koji nam se žele pridružiti očekujemo da svojim dobrotvornim prilozima pomognu kupnju invalidske rampe za našu sugrađanku, prof. Elvi Piršl. Jer dobro je činiti dobro! Za sve dodatne upite pišite nam ili nas nazovite na 741 116.

 
 

07. 10. 2011.

KAZALIŠNA PREDSTAVA "TKO JE OVDJE LUD?"
u subotu, 15. listopada, u kazališnoj dvorani POU - a u 19:00 sati kazalište PLANET ART iz Zagreba predstavlja kazališnu predstavu "Tko je ovdje lud?" Posjetite nas! Sabato, 15 ottobre, nel Teatro dell' Università popolare aperta di Umago alle ore 19:00 il teatro PLANET ART di Zagabria presenterà "Tko je ovdje lud?". Visitateci!U režiji Marka Torjanca, koji s Natalijom Đorđević i glumi, pred publikom se smjenjuje šest slika iz klinike u kojoj je pitanje iz naslova svakodnevna pojava. No, kako to obično biva, kroz priče o ljudskoj ludosti prelamaju se mnoge životne dileme i tragedije, sve do konačne spoznaje da ludi nisu oni koji sami sebi (ali i drugima) postavljaju to pitanje.

Il regista ed attore Marko Torjanac e Natalija Djordjevic mettono in scena sei quadrettitratti dalla vita in clinica.La domanda: Chi è il pazzo qui? Fa da filo conduttore nelle storie di vita raccontate in scena, storie che lasciano segni profondi e ci portano a pensare che pazzo non è chi ancora riesce porre a se stesso e agli altri questa domanda.

Cijena ulaznice u pretprodaji / Il prezzo del biglietto in prevendita: 30, 00 kn

Cijena ulaznice na dan predstave / Il prezzo del biglietto il giorno stesso dello spettacolo: 40, 00 kn


 
 

07. 10. 2011.

SAJAM ALTERNATIVE ISTRA ALTERA MAGICA
Istra – terra magica, svi kažu koji ju posjete - zemlja posebne energije. Oduvijek se smatralo da nešto magično obavija ovaj kraj, dok njeni ljudi, stopljeni s prirodom, skladno čuvaju ovaj tajanstveni raj na zemlji. Ove jeseni iskusite to nešto neobično i nesvakidašnje u Umagu, biseru istarske rivijere, na petom sajmu alternative i zdravog življenja „ISTRA ALTERA MAGICA“.Pozivamo vas stoga u Umag, na ovu mind-body-spirit manifestaciju, koja će se održati 15.-16. listopada 2011. godine u pučkom otvorenom učilištu „Ante Babić“, Trgovačka 6.

U pripremi je zanimljiv program predavanja i radionica, inspirativnih nastupa na pozornici, nagradna igra, a tu je i uvijek raznolika ponuda proizvoda i usluga na izlagačkim mjestima. Ponuda obuhvaća predstavljanje više vrsta alternativnog liječenja, terapija, savjetovališta za samoiscjeljenje, aura fotografije, alternativnih knjiga, obrtničkih proizvoda, ljekovitog bilja i preparata, nakita, kristala, kompjutorske dijagnostike, prirodnih ekoloških proizvoda, i još mnogo toga, a sve to s ciljem promoviranja zdravog života, duha i tijela, te približavanja alternativnog načina života svim posjetiteljima.

Tu ćete moći razgledati, upoznati se s novitetima s područja rubne znanosti, poslušati inspirativna predavanja, sudjelovati u kreativnim radionicama, obogatiti se novim iskustvima, poslušati koncert ili pak pogledati pokoji revolucionarni dokumentarni film.

Posebno izdvajamo: besplatni tretmani i individualne seanse zadnjeg dana sajma!

S oduševljenjem Vas pozivamo i na nesvakidašnji event za zatvaranje manifestacije: veliki koncert gongova i marimbe, pod nazivom „Zvuk duše – dodir anđela“, gdje će svjetski poznati umjetnici Mojca Morya Malek i mladi Aristel Šrbič uz pratnju šamanskih bubnjeva i tibetanskih zdjela ponuditi preko sat vremena čiste alkemije zvuka i opuštanja. Koncert će se održati u nedjelju, 16. listopada u 19 sati, u kino dvorani Umag.

 Pođite na putovanje alternativnom Istrom - nećete ostati ravnodušni, učinite nešto dobro za sebe i upoznajte magičnu stranu Istre!

Na službenim stranicama nalazi se raspored predavanja, radionica, te program izlagačkih mjesta i događanja na manifestaciji:

www.istraalteramagica.com


 
 

21. 09. 2011.

KONCERT - BRASS KVINTET OPERE KAZALIŠTA Ivana pl. Zajca - RIJEKA
U utorak, 27. rujna s početkom u 19:00 sati, u kazališnoj dvorani Učilišta Umag održat će se koncert Brass kvinteta Opere HNK Ivana pl. Zajca - Rijeka. Posjetite nas! Martedì, 27 settembre, nel Teatro dell'UPA, con l'inizio alle ore 19, si terrà il concerto del Quintetto d'ottoni dell' Opera del Teatro nazionale croato Ivan pl Zajc di Fiume. Venite a visitarci!Brass kvintet orkestra Opere HNK Ivana pl. Zajca osnovan je 2007. godine, a čine ga redom vrsni glazbenici: Valentin Sklyarenko (truba), Ivica Lukanec (truba), Vinko Rožić (horna), Marijan Orešković (trombon), Romano Hantih (tuba).

Nasce nel 2007 con il nomeBrass quintetto dell`Opera del Teatro Ivan pl. Zajc di Fiume. I membri sono: Valentin Sklyarenko (tromba), Ivica Lukanec (tromba), Vinko Rožić (corno), Marijan Orešković (trombone), Romano Hantih (tuba).

PROGRAM / PROGRAMMA :

SullivanOverture to „H.M.S. Pinafore“

Ian MacDonaldSea Sketches

1. Maritime Ouverture

2. Sunset Shanty

3. Hornpipe

Claude Debusy  Golliwogg´s cake walk

Peter Martin     Divertimento for Brass Quintet

1. Ouverture

2. Interlude

3. Finale

Bert Mayer   Blues for five

Enio MorriconeMoment for Morricone

arr. Jeon HunClassical Medley

Arr. Mat KingstonA Russian Fantasy

( Promenade – Polyushka Polye – Kalinka -

  - Katyusha – The Great Gate of Kiev )

Astor Piazzolla  Libertango

George Gershwin  Four Hits for Five, by George

( S'Wonderful – Embraceable You –

  Man I Love – Strike Up The Band )

Aram Khachaturian Sabre Dance

 


 
 

13. 09. 2011.

KAZALIŠNA PREDSTAVA "RUŽNO PAČE"
POU Umag u četvrtak, 15. rujna 2011., organizira predstavu "Ružno pače" za djecu predškolskog uzrasta s početkom u 10:00 sati, a za djecu nižih razreda umaških osnovnih škola u 11:15 sati.Ružno pače jedna je od svjetski najpoznatijih priča za djecu. Predstava "govori" riječju, glazbom, plesom i scenskim pokretom. Posebna pozornost posvećena je likovnosti i vizualnom doživljaju priče, životopisnim kostimima, scenografijom i rasvjetom.

Prema priči: H. C. Andersena

Redateljica: Nana Šojlev

Igraju: Ivana Miletić Piškor, Ana Vnučec, Branko Banković, Petra Hraščanec, Dina Ekštajn,

  Dražen Bratulić i Ivana Baković.


 
 

29. 08. 2011.

2. HRVATSKI TRIENNALE KERAMIKE
U petak, 02. rujna, s početkom u 20:00 sati, u Pučkom će se otvorenom učilištu “Ante Babić” u Umagu otvoriti 2. Hrvatski triennalea keramike. Hrvatski triennale keramike, koji je koncipiran kao putujuća izložba, najprije je prikazan u zagrebačkoj Galeriji Zvonimir od 17. lipnja do 07. srpnja, zatim u Zavičajnom muzeju Našice od 04. do 31. kolovoza 2011. Nakon Umaga prikazat će se još u Čakovcu, Ivanić Gradu, Bjelovaru, Šibeniku, Krapini, Križevcima i Bihaću te vjerovatno u još jednom inozemnom gradu. Izložba ostaje otvorena do 03. listopada 2011. godine. Posjetite nas!La 2ª Triennale Croata Di Ceramica si inaugura presso l' Universita' popolare aperta "Ante Babić" du Umago, venerdi', 2 settembre 2011. alle ore 20:00.


 
 

16. 08. 2011.

UMAG(O) FASHION NIGHT
U nedjelju 21. kolovoza, na Trgu slobode u Umagu, s početkom u 21 sat, održat će se UMAG(O)FASHION NIGHT, izuzetan modni događaj kojim predstavljamo mlade talentirane modne kreatore birane po kriterijima kreativnosti, originalnosti i profesionalnosti. Revija je osim modnog i glazbeni spektakl, a za izuzetne glazbene trenutke pobrinut će se Ana i Mario Rucner. Gošće UMAG(O) FASHION NIGHT - a bit će i članice Blue Dream - a, plesne skupine Zajednice Talijana „Fulvio Tomizza„ iz Umaga. Posjetite nas! La moda scende in Piazza Libertà ad Umago il 21 agosto alle ore 21. Vi aspettiamo per l`UMAG(O) FASHION NIGHT, spettacolo di moda e musica. Gli ospiti della serata Ana e Mario Rucner per i momenti musicali, e per la danza moderna le Blue Dream della Comunita` degli Italiani di Umago.Pokrovitelji: Grad Umag i Turistička zajednica Grada Umaga.

Organizator: Pučko otvoreno učilište Ante Babić iz Umaga u suradnji sa agencijama Sandra iz Pazina i Akt iz Pule.

Sponzori:  frizeri i kozmetičari Udruženja obrtnika Bujštine

Frizerski saloni:M.MIris Radočaj

  ManuelaManuele Mrau

Beti Elizabete Prodan 

Kozmetički saloni:DonnaMirjane Lovaković 

 LunikaTanje Lukin


 
 

11. 08. 2011.

UMAŠKE NOĆI - NOTTI UMAGHESI - UMAG NIGHTS
I ove nam se godine možete pridružiti na Umaškim noćima koje će se održati od 16. do 18. kolovoza u 21:00 na Trgu slobode. Pozivamo vas na nezaboravne glazbene večeri gdje ćete moći uživati u raznim vrstama glazbe. Posjetite nas!PROGRAM / PROGRAMMA:

 

utorak,  16.08.

Harmonic Sanfona Orchestra, Beč

 

srijeda,17.8

Istarska glazbena noć: Goran Griff & Bullea folk orchestra

Riccardo Sugar & bend KUD Marco Garbin Rovinj

četvrtak,18.8

Voljen Grbac ,Vivien Galletta & prijatelji: Francesco Squarica, viola, Rim

Mihalj Ivković, harmonika, Rijeka

Lorenza Ana Puhar, vokalna solistica, Rovinj


 
 

08. 08. 2011.

KONCERT - EVERGRIN KVARTET (E4) I PRIJATELJI
Pozivamo Vas da u četvrtak, 11. kolovoza, u 20:30 posjetite Trg slobode koji će biti biti ispunjen radošću i muzikom Evergrin kvarteta (E4) i prijatelja. Koncert predstavlja užitak za sve dobne skupine pošto skupina E4 izvodi neprolazne glazbene teme prošlog stoljeća (Besame mucho, Guantanamera, Marina, Smile, Solamente una vez…) u aranžmanima pulskog jazz pijanista i skladatelja Davora Lorkovića.Članovi evergrin kvarteta (E4):

 

Nataša Dragun - flauta

Samanta Stell - flauta

Branka Tomašić Romadanski - violončelo

Anica Franjul - klavir


 
 

04. 08. 2011.

KONCERT - HOT CLUB DE ISTRA
U srijedu, 10. kolovoza, u 20:30 h na Trgu slobode održat će se koncert glazbene skupine Hot Club de Istra. Nadamo se da ćete podržati ove mlade studente i odazvati se u što većem broju. Pozivamo Vas da s nama uživate ritmu gypsy swinga i jazza koji će Vas zasigurno oduševiti!Članovi skupine:

Aldo Foško - klavir, klarinet

Mateo Paulišić - gitara, bas gitara

Marko Roce - bubnjevi

Dominik Ujčić -  truba, bas gitara

Donat Gnjatović - harmonika, bas gitara

Martin Galant - gitara


 
 

01. 08. 2011.

DANI RUSKE KULTURE U UMAGU
Pozivamo Vas da posjetite program suvremenog ruskog filma i koncerata tradicionalnog ruskog, ali i klasičnog stvaralaštva koji se održavaju u sklopu manifestacije "Dana ruske kulture u Umagu". Manifestacija ove godine doživljava svoju treću ediciju a odvija se u razdoblju od 06. do 12. kolovoza. Program se nalazi u prilogu. Posjetite nas!06. 08. – 12. 08. 2011.

 

PROGRAM / PROGRAMMA / PROGRAMM /ПРОГРАММА

06. 08. Otvorenje manifestacije, izložba fotografija

21:00Inaugurazione della manifestazione, mostra fotografica

Opening ceremony, photo exibitionТоржественное открытие, выставка

фотографий

Russia sacra – Armando Degrassi

MMC Pučkog otvorenog učilišta „Ante Babić“ Umag

 CMM dell' Università popolare aperta “Ante Babić“ Umago

Open University “Ante Babić”, Umag

Дом культуры ''Анте Бабич'' Умаг

21: 30FILM / ФИЛьМCitadela / Цитадель (2011.)

Kazališna dvorana POU – a / Teatro dell' UPA /

 Open University theatre / Театральный зал Дома культуры

Umag / Umago / Умаг

07. 08. Koncert ansambla akademskog državnog zbora

21:00Concerto del coro statale accademico popolare

Concert – russian folk choir

Kонцерт государственного академического русского народного хора

M. E. PYTNITSKY

Trg slobode / Piazza Libertà / Центральная площадь

Umag / Umago / Умаг 

08. 08. Koncert ruskog kvarteta

21:00Concerto del quartetto russo

Russian Quartet concert

Kонцерт русского квартета:

Yuriy Laptev, bariton / baritono / baritone

Svetlana Gorenkova, sopran / soprano / soprano

Liudmila Golub, orgulje / organo / organ

Polina Lapteva, violina/ violino/ violin

Župna crkva, Chesa parrocchiale, Town Church, Приходская церковь

 Trg slobode / Piazza Libertà / Центральная площадь

Umag / Umago / Умаг

06. - 12. 08. Projekcije suvremenog ruskog filma

21:00Cinema russo contemporaneo

Projection of contemporary Russian films

показ современного русского кино

Kazališna dvorana POU – a / Teatro dell' UPA / Домкультуры

  Umag / Umago / Умаг


 
 

01. 08. 2011.

KUD LOLA IZ SARAJEVA NASTUPIO U UMAGU
Pučko otvoreno učilište „Ante Babić“ iz Umaga i Grad Umag su po šesti put ugostili članove KUD-a LOLA iz Sarajeva, koji su, netom po završenom meču ATP teniskog turnira u Stella Marisu, održavši cjelovečernji nastup pred mnogobrojnom publikom, centralni trg u Umagu ispunili pozitivnim vibracijama. KUD Lola iz Sarajeva, s tradicijom dugom više od šest desetljeća, gajeci i unaprijeđujući raznovrsne oblike umjetničkog izraza, posebno njegujući kulturnu baštinu, nagrađivan je brojnim najvišim priznanjima. Svoja dostignuća "LOLA" je prenosio na područje Švicarske, Francuske, Bugarske, Grčke, Republike Češke, Republike Slovačke, Italije, Holandije, Belgije, Engleske, Turske, Austrije, Švedske, Norveške, Španije, Iraka kao i do drugih zemalja svijeta. Kao i na tim gostovanjima, "LOLA" je i na ovom umaškom nastupu pokazao visoki umjetnički nivo, što je publika na kraju njihovog nastupa, dok je zvono na umaškom zvoniku otkucavalo pola noći, nagradila burnim aplauzom i ovacijama. Budući se kulturno - umjetnicko drustvo "LOLA" bavi očuvanjem svih vidova nacionalnog folklora, ali i folklora područja regiona, umaškoj je publici predstavio zanimljive folklorne običaje područja cijele bivše Jugoslavije. Iako je teško ocijeniti kvalitetu jedne igre u odnosu na drugu, svakako treba napomenuti da su publici, sudeći po njihovim reakcijama, najzanimljivije bile Igre iz Glamoča, Linđo, Igre s Vlašića, Vlaške igre, Bunjevačke igre Šota i na kraju neizostavna Vranjanska svita, koju su na inzistiranje publike članovi KUD-a ponovili i u bisu.

 
 

29. 07. 2011.

ZAVRŠEN CIKLUS UMAGO CLASSICA
UMAGOCLASSICA, u organizaciji našeg Učilišta, tradicionalna je ljetna međunarodna manifestacija ozbiljne glazbe koja se u ljetnim mjesecima odvija u župnoj crkvi.Tijekom lipnja umaška publika imala je priliku uživati u muziciranju eminentnih hrvatskih  i svjetskih glazbenika koji su izveli sakralnu i svjetovnu glazbu različitih vremenskih razdoblja.
Prve su u okviru navedene manifestacije nastupile dvije mlade glazbenice , vrsna flautistica Lidija Ljubičić i gitaristica Ema Stein koje su 2008. osnovale Duo Emma Lee.
Umašku publiku uvele su u začaran krug vječitih promjena  godišnjih doba.  Cuatro estaciones portenas  velikog Astora Piazzolle činio je okosnicu  program u kojem su svoje mjesto našle  slike i glazba španjolca M. de Falle, armensko – francuska glazba Amasia L.Boutrosa, bajkovite priče J.Iberta te zimske sličice J.R.Taylora.
Obje  su diplomirale na zagrebačkoj visokoškolskoj glazbenoj ustanovi, Lidija Ljubičić u razredu Vesne Košir, završivši i magisterij u razredu Renate Penezić, dok se Ema Stein školovala kod uglednih gitarističkih pedagoga Ante Čaglja i Darka Petrinjaka. Slijedila su usavršavanja na majstorskim tečajevima, nagrade na natjecanjima i solistički nastupi, te zapošljavanje u zagrebačkim glazbenim školama, a sve popraćeno zajedničkim radom u duu koji, prema onome što smo čuli, odiše vrsnim spojem ugodnoga zvuka flaute i gitare i obiljem muzikalne energije.

Na drugom koncertu nastupio je gudački kvartet Cologne philharmonic string quartet koji je izveo zahtjevan program .Tri djela napisana za gudački kvartet s dvije violine, violu i violoncelo nastala u doba baroka iz pera najboljih skladatelja tog vremena Haydna, Mozarta i Beethovena.
Članovi koelnskog  kvarteta  vrsni su glazbenici , solisti njemačkih i svjetskih simfonijskih orkestara. Prva violina  kvarteta je Boris Kucharsky, učenik poznatog Yehudina Menuhina, druga violina je Valeria Toth, glazbenica koja karijeru gradi kao solistica u orkestrima cijeloga svijeta a ujedno se bavi i pedagoškim radom na američkim sveučilištima.Violu svira Bruno Toebrock , inače prva viola u koelnskom Gürgench – Orchestru  i professor je na  Akademiji Heek u Mümsterlandsu. Johannes Nauber , violoncelo, potječe iz glazbeničke obitelji, i on je član Gürgench – Orchestra , podučava mlade glazbenike a od 1997. void majstorske tečajeve u Grožnjanu.
Treći koncert u okviru programa UMAGOCLASSICA bio je rezerviran za jednog od najuglednijih gitarista i suvremenih lutnjista , EDINA KARAMAZOVA , istaknutog virtuoza čiji je nastup pratila mnogobrojna , oduševljena publika.
Na repertoaru su bile kompozicije rane  glazbe, među prvim zapisanim izvedbama iz 16. stoljeća za lutnju F. Bossinensisa, a kako se Kramazov  posvećuje i istraživanju lutnje u kontekstu suvremene glazbe te mogućnostima improvizacije na njoj, izveo je i djela suvremenih glazbenika gitarista  i skladatelja  Brouwera, Kernisa i Barriosa .
Veliku popularnost Edinu Karamazovu donijela je suradnja sa Stingom na albumu klasične glazbe “Songs from the Labyrinth” 2006. godine. Karamazov je studirao sviranje lutnje kod Smitha Hopkinsona na glazbenoj akademiji Schola Cantorum Basiliensis u Baselu, koja se specijalizirala za ranu glazbu. Nastupao je i zajedno s ansamblima kao što su: Hesperion, L’Arpeggiata, Hilliard Ensemble, Mala Punica, Orpheus Chamber Orchestra te s umjetnicima kao što su: Andreas Scholl, Maria-Cristina Kiehr, Arianna Savall…
Program je POU iz Umaga realizirao u suradnji sa poduzećima  Lifestyle iz Zaprešića i Ljetnim festivalom iz Rovinja a zahvaljujući financijskoj podršci Grada Umaga i Turističke zajednice Grada Umaga.

25. 07. 2011.

KONCERT - EDIN KARAMAZOV
U sklopu ljetnog glazbenog programa UMAG(O) CLASSICA, POU Umag poziva Vas u četvrtak, 28. srpnja 2011., u Župnu crkvu Umag s početkom u 21 sat na koncert Edina Karamazova.Edin Karamazov svojim se izvedbama tijekom prošlog desetljeća dokazao kao jedan od najkarizmatičnijih svirača lutnje i gitare u svijetu, što su potvrdila priznanja kritičara u Europi i Americi za njegove virtuozne i emocionalne izvedbe repertoara u rasponu od prvih zapisanih skladbi iz 16. stoljeća pa sve do glazbe balkanskih Roma. Izveo je i snimio više od 80 kompaktnih diskova s brojnim umjetnicima i međunarodnim ansamblima za ranu glazbu. Kao interpret majstorske tehničke izvedbe na brojnim žičanim instrumentima iz ranih kultura i različitih razdoblja, Karamazov je nastupao u najuglednijim koncertnim dvoranama, kao i na svim značajnijim svjetskim festivalima. Usprkos postignutom uspjehu i dalje održava nenajavljene ulične nastupe. Njegova diskografija, u izdanju kuće Decca records, uključuje i nagrađivane albume Come, Havy sleep i The Lute Is a Songna kojem Edinu gostuju Renee Fleming, Andreas Scholl, Kaliopi i Sting.

Liutista e chitarrista Edin Karamazov è il sostenitore del nuovo, del raro e dell’inusuale. Segue una singolare linea artistica combinando lo spirito intrepido della ricerca con l'obiettivo di sfondare le frontiere della tecnica e del repertorio per il liuto e la chitarra. Ha registrato più di settanta dischi nel ruolo di solista, nei duetti, come direttore artistico o come musicista da camera. Ha vinto il prestigioso premio Edison (2002), è stato nominato al premio Grammy (2001), ha vinto il premio Brit Award (2007) e alcuni altri riconoscimenti. Secondo la critica, nel suo album Come, Heavy Sleep (Alpha, 2003), Karamazov ha posto nuovi standard nelle esibizioni sul liuto.

 

PROGRAM / PROGRAMMA:

 

Franciscus Bossinensis * :Recercari

Leo Brouwer :El Decameron Negro

El arpa del Guerrero

La Huida de los amantes por el valle de los ecos

Ballada de la doncella enamorada

Aaron – Jay Kernis :Ciaccona

Agustin Barrios :Valsa no.5

Choro da Saudade

Valsa no.4

Valsa no.3

* Franciscus Bossinensis – Franjo Bosanac, hrvatski skladatelj, franjevac izBosne. Godine 1509. otiskana je u Veneciji njegova zbirka za lutnju

* Franciscus Bossinensis - Franjo Bosanac, compositore croato originario della Bosnia.Tra le opere due libri diintavolature per liuto, stampate a Venezia nel 1509.

Ulaznice / Biglietti: 30, 00 kn 


 
 

14. 07. 2011.

KONCERT - COLOGNE PHILHARMONIC STRING QUARTET
U sklopu ljetnog glazbenog programa UMAG(O) CLASSICA POU Umag poziva Vas u četvrtak, 21. srpnja 2011., u Župnu crkvu Umag s početkom u 21 sat na koncert Cologne Philharmonic String Quarteta iz Kölna.COLOGNEPHILHARMONIC STRING QUARTET

Boris Kucharsky, violina /violino

Valeria Toth, violina / violino

Bruno Toebrock, viola / viola

Johannes Nauber, violončelo / violoncello

Cologne Philharmonic String Quartet okuplja četiri vrsna glazbenika koji se glazbom bave od ranog djetinjstvate od samog početka vlastitog muziciranja postižu sjajne rezultate.

Danas su to zreli glazbenici koji koncertiraju kao solisti, ali i kao članovi raznih orkestara te svake godine održavaju brojne koncerte koji im omogućavaju nove doživljaje i iskustva kao i kontakt sa publikom cijelog svijeta.

Osim što su vrsni glazbenici, oni su i izuzetni glazbeni pedagozi koji svoje znanje prenose mladim studentima glazbenih škola diljem Europe i SAD - a.

Il Cologne Philharmonic String Quartet è formato da quattro musicisti che sono considerati fra i piu` rappresentativi, dei loro strumenti, sulla scena musicale europea.

Il programma verterà su brani dei grandi maestri „viennesi„ del classicismo: Haydn, Mozart,Beethoven

PROGRAM / PROGRAMMA

Joseph Haydn: Streichquartett D - Dur ( Lerchenquartett )

op.64,Nr.5.Hob.III:63

(1732– 1809)Gudački kvartet / Quartetto d`archi / String QuartetD - dur

Allegro moderato

Adagio -Cantabile

Menuet -Allegretto

Finale – Vivace

*

pauza / intervallo / break 10`

Wolfang Amadeus Mozart: Streichquartett D - moll KV 421 ( 1783 )

2. Haydn - Quartett

( 1756 – 1791 ) Gudački kvartet / Quartetto d`archi / String QuartetD - moll

Allegro moderato

Andante

Menuett: Allegretto

Allegretto ma non troppo – Più allegro

Ludwig van Beethoven: StreichquartettC - moll op. 18 Nr. 4

( 1770 – 1827 ) Gudački kvartet / Quartetto d`archi /String QuartetC - moll

Allegro ma non troppo

Andante scherzoso quasiAllegretto

Menuetto : Allegretto

Allegro – Prestissimo

Cijena ulaznice / Il prezzo del biglietto: 30, 00 kn


 
 

06. 07. 2011.

KONCERT - DUO EMMA LEE
U sklopu ljetnog glazbenog programa UMAG(O) CLASSICA POU Umag poziva Vas u utorak, 12. srpnja 2011., u Župnu crkvu Umag s početkom u 21 sat na koncert proslavljenog Dua Emma Lee (Lidija Ljubičić, flauta i Ema Stein, gitara). Proljeće, ljeto, jesen, zima... začarani krug, kotač vječne promjene, četiri stanja prirode kao trajna inspiracija umjetnosti... Povezujući ono već povezano, glazbu i prirodni slijed, samo podsjećajući da smo dio cjeline, njena jedinstvena manifestacija - slijedimo program četiri godišnjih doba... plešemo s vremenom... …Quattro stagioni.Duo EmmaLee

Lidija Ljubičić, flauta / flauto / flute

Ema Stein, gitara / chitarra / guitar

PROGRAM / PROGRAMMA / PROGRAMME

Quattro stagioni 

Jaques  Ibert Histoires
Astor Piazzolla  Invierno porteño

Astor Piazzolla  Primavera porteña
Manuel de Falla Canciones populares Españolas

Jason R. Taylor Winter light (confessions in the rain)
Astor  Piazzolla Verano porteño

Astor Piazzolla  Otono porteño
Laurent Boutros Amasia

Uz “Cuatro estaciones porteñas" velikog Astora Piazzolle (“Četiri godišnja doba u Buenos Airesu”) koji čine okosnicu ovog programa, smjestili smo glazbu koja također oslikava narod, zemlju, ljude - španjolske pjesme Manuella de Falle, armensko-francusku "Amasiu" Laurenta Boutrosa, bajkovite priče Jaquesa Iberta. Slikom zimske zore  Jasona R. Taylora, upotpunjujemo ciklus godišnjih doba, nacrtanih glazbom.
duoEmmaLee 

Metaforicamente / musicalmente parlando il programma Quattro stagioni delle due artiste Ema Stein e Lidija Ljubičić ci fa sentire parte del mondo che  è in continua evoluzione come la natura. Il programma spazia dal grande Piazzolla e il suoi Inverno e Primavera argentini alla Spagna di de Falle alla luce invernale di Taylor Jason….

Cijena ulaznice / Il prezzo del biglietto: 30, 00 kn


 
 

30. 06. 2011.

ODRŽANI UMAŠKI FOLKLORNI SUSRETI - INCONTRI FOLCLORISTICI DI UMAGO - UMAG FOLKLORE ENCOUNTERS
Već šestu godinu za redom Umag je, u periodu od 27. do 29. lipnja, bio poprište susreta folklornih skupina iz čitavoga svijeta. Centralni umaški trg, Trg slobode, bio je tri dana za redom ispunjen brojnim poklonicima njegovanja folklorne tradicijske kulture. U šarenilu boja, glasova i napjeva iz starine, podjednako su uživali izvođači, brojni gosti i domaće stanovništvo. Osim toga, prvi put do sada, svi prisutni na umaškom trgu, mogli su se upoznati s nizom autohtonih hrvatskih i istarskih suvenira kao i gastronomskih proizvoda koje su predstavili članovi Udruge Hrvatski suvenir te pojedina obiteljska poljoprivredna gospodarstva s područja Bujštine i Istre. Ovogodišnje umaške folklorne susretie organiziralo je Pučko otvoreno učilište "Ante Babić" Umag uz potporu Grada Umaga i Turističke zajednice Grada Umaga, a u suradnji s porečkim festivalom "Zlatna sopela" koji je međunarodni folklorni festival baziran na želji prikaza tradicijske kulture mediteranskog prostora, otoka, obale i zaobalja Mediterana. I festival Zlatna sopela i Umaški folklorni susreti, jednako kao i Međunarodni festival folklora mediteranskih zemalja koji se, neposredno nakon zatvaranja festivala na našoj obali, održava na slovenskoj obali (MIFF) i s kojim je umaško Učilište ranijih godina ostvarilo izuzetnu suradnju, imaju za cilj na jednom mjestu okupiti predstavnike kulturno umjetničkih društava ovog prostora koji će predstaviti svoju tradicijsku kulturu. Svi oni kreiraju pravi dijalog kultura u smislu određenja ovog pojma UNESCO-vom Deklaracijom o kulturnoj raznovrsnosti iz 2001. godine. Prve večeri umaškoj su se publici predstavili mališani iz dječjeg vrtića i jaslica Duga koji su pokazali kako se tradicijska kulturna baština treba čuvati i njegovati od malih nogu, zatim folklorno društvo Umag te akademska folklorna skupina iz SAD-a. Druga večer bila je posvećena tradicijskom glazbenom izričaju Vijetnama, zatim starim umaškim plesovima koje je izvela folklorna skupina umaške udruge Gaia, srpskim plesovima s područja Šumadije te starim gradskim plesovima Beograda koje su prikazali članovi Akademskog kulturno umjetničkog društva Kolo iz Kopra koje okuplja članove srpske nacionalne manjine te plesovima Portugala. Treće, završne večeri, umaška je publika uživala u plesovima s područja Bala u izvedbi članova folklorne sekcije Zajednica Talijana Bale te plesovima iz svih turskih pokrajina u izvedbi KUD-a Bešik iz Istanbula. Do slijedeće godine, do novih folklornih susreta u Umagu, uživajte u fotografijama ovogodišnje edicije, koje je fotografirao naš prijatelj Gianfranco Abrami.

 
 

14. 06. 2011.

MIK-ova KARAVANA OVE GODINE I U UMAGU
Ove godine će se karavana jedinog glazbenog putujućeg festivala u Hrvatskoj "Melodije Istre i Kvarnera" zaustaviti i u Umagu, i to u utorak, 21. lipnja 2011. godine. Program dočeka MIK-ove karavane započinje na Trgu slobode u Umagu u 20:30, a program samog festivala u 21:15. Organizatori su Grad Umag, TZ Grada Umaga i POU "Ante Babić" Umag, a više o samom programu pročitajte u nastavku.Festival MIK 2011 putovanje počinje u subotu, 18. lipnja u Opatiji na Ljetnoj pozornici, odnosno u Kristalnoj dvorani u slučaju kiše.

U nedjelju, 19. lipnja karavana putuje na otok Pag. U gradu Pagu festivalska će večer biti upriličena na Placi, ispred prekrasne gradske palače iz venecijanskog razdoblja. U slučaju kiše, festival će biti održati u restauriranom skladištu soli, pravom simbolu Paga. U ponedjeljak, 20. lipnja, mikovci će pjevati i svirati Krčanima na Kamplinu. U utorak, 21. lipnja, karavana putuje u Umag. Nakon pet godina pauze, MIK će opet zvoniti na Trgu slobode. U srijedu, 22. lipnja, MIK će nastupiti na Žalu ribara u Bakru. U četvrtak smo opet u Istri, i to u pitoresknom Gračišću, malom mjestu za velike fesšte. U petak, 24. lipnja, mikovci će se predstaviti Riječanima, na Korzu ispred gradske ure, a u subotu, 25. lipnja cijela karavana kreće svim prijevoznim sredstvima prema otoku Pagu, odnosno Novalji, gdje će biti održana generalna proba .
I konačno, finalna večer, 26. lipnja, u nedjelju s izravnim TV i radio prijenosom HRT-a na prvom programu u 21,00 sat.

Na osam festivalskih večeri mikovskoj publici predstavit će se:

 1. MEDITERANEO klapa SOL
  (Branko Barbir – Branko Barbir – Robert Grubišić)
 2. ČA BIN JA DA TE NIMAN  Gina Picinić
  (Andrej Baša - Robert Pilepić – Andrej Baša)
 3. TANGO ISTRIANODavor Radolfi
  (Bruno Krajcar - Valmer Cusma – Aleksandar Valenčić)
 4. U PLAMENU SVIĆEVesna Nežić Ružić
  (Marko Tomasović – Ljubica Bestulić Stanković – A. Valenčić)
 5. A ČA JE LIPA Oliver Berekin
  (Robert Pilepić- Robert Pilepić - Aleksandar Valenčić)
 6. NEKA SE VINO TOČI (NAZDRAVLJE) Lidija Bačić
  (Marko Tomasović – Robert Pilepić - Aleksandar Valenčić)
 7. MORE JE KAKO ČOVIKVivien Galletta
  (Andrej Baša – Drago Orlić - Aleksandar Valenčić)
 8. LJUBAF NI LAHKA STVAR Daniel Načinović
  (Duško Rapotec Ute – Bruno Kovačić - Duško Rapotec Ute)
 9. AKO NISI SRITAN  Sabrina
  (Marko Tomasović - Robert Pilepić - A. Valenčić)
 10. ADIO MORE Robertino
  (Robertino Grbac - Robertino Grbac - A. Valenčić)
 11. POVIDA MI STARA ULIKA  Mirjana Bobuš 
  (Mirjana Bobuš - Mirjana Bobuš - Robert Grubišić)
 12. ŠPARUGA LOVRANSKA  Duško Jeličić
  (Duško Jeličić - Duško Jeličić - Ivo Popeskić)
 13. VELA VRATA OD KVARNERA  Katja Budimčić
  (Bruno Krajcar - Daniel Načinović - Robert Grubišić)
 14. ČRNAAlen Polić i ansambl Kaljina
  (Ines Prajo - trad./Arijana Kunšek – Tihomir Preradović)
 15. ZAVRTEL SE SVITToni Markovski i Valentina Briški
  (Ines Prajo - Bartol Randić - Ivo Popeskić)
 16. SRIĆNO TI BILO SINE  Joso Butorac
  (Ivan Žan - Robert Pilepić / Ivan Žan - Robert Grubišić)
 17. NE GJEDAJ DRUGE  Linda Gizdulić
  (Robert Pilepić - Robert Pilepić - A. Valenčić)
 18. KRAČUN  grupa Fortunal
  (Robert Grubišić - Alan Crnković - Robert Grubišić)
 19. REČI MILado Bartoniček
  (Lado Bartoniček – Lado Bartoniček – L. Bartoniček)
 20. A ČA ĆU JA Helena Brajković
  (Robert Grubišić – Robert Pilepić - Robert Grubišić) )

 
 

06. 06. 2011.

IZLOŽBA RADOVA POLAZNIKA RADIONICE CRTANJA I SLIKANJA
Umaško Pučko otvoreno učilište “Ante Babić” i Zajednica Talijana “Fulvio Tomizza” otvorenjem zajedničke izložbe radova koje su mahom izradili polaznici treće životne dobi, pokazali su kako nastojanja umaškog učilišta da se osobe treće životne dobi uključi u društveni život grada, dobivaju novu dimenziju.Učilište za treću životnu dob projekt je kojega POU “Ante Babić” uspješno organizira još od 2003. godine. Iako je tečaj informatike od samog početka ovog projekta njegov temelj i hit program, veliko zanimanje umirovljenika s područja Bujštine bilo je i za tečajeve stranih jezika,  zabavno - psihološke radionice koje je vodila prof. Ljubica Uvodić Vranić iz Zagreba te kreativne radionice.

Ovogodišnji novitet u Učilištu je popularni tečaj slikarstva, kojega je pod vodstvom mlade umaške umjetnice Jelene Zec, pohađalo jedanaest polaznika. Obzirom da je u okviru aktivnosti umaške Zajednice Talijana, prof. Vesna Rakić De Martin vodila i radionicu keramike, bila je to prilika zajedničkom izložbom radova, sugrađanima pokazati koja su to nova znanja i vještine polaznici tih radionica stekli tijekom prethodnih par mjeseci rada.

Kako je prilikom otvorenja izložbe istakla prof. Ivana Martinčić, potreba za znanjem i stjecanjem novih sposobnosti karakterizira cijeli ljudski životni vijek. Opraštajući se od radon aktivne faze, čovjek se suočava s potrebom da u novonastaloj situaciji, slobodno vrijeme ispuni sebi zanimljivim i korisnim sadržajima. Oba ova programa, i program slikanja i crtanja, kao i program keramike izrađenim proizvodima govore o entuzijazmu kojim su polaznici pristupili njihovoj izradi, ali i o tome kako kreativnost u trećoj dobi ne nestaje već može poslužiti kao odlična društvena poveznica. 

U ime organizatora izložbe prisutne su pozdravili Sanja Benčić, ravnateljica umaškog Učilišta te Pino Degrassi, predsjednik Zajednice Talijana iz Umaga, a pozdrave i čestitke je uputila i profesorica Vesna Rakić De Martin, voditeljica tečaja keramike. Na kraju treba napomenuti da projekt Učilište za treću životnu dob  podupiru  Grad Umag i Istarska županija. Ovogodišnjim proračunom Grada je za ovaj projekt umaškog Učilišta osigurano 40.000,00 kuna, a u onome Županije Istarske 15.000,00 kn. Ravnateljica Učilišta je prisutnima zahvalila za povjerenje koje su iskazali Učilištu te ih pozvala da se prijave za pohađanje i drugih programa koji se organiziraju u okviru ovog projekta. Također upoznala je sve prisutne s namjerom Učilišta da ponovno organizira posjet polaznika programa za treću dob Festivalu tretjega življenskega obdobja, koji će se u periodu od 26. do 29. rujna ove godine ponovno održati u Ljubljani, a u okviru kojega će se predstaviti umaški pjevački zbor Vox Siparis te udruga Gaia.

Za sve one koji nisu imali priliku biti na otvorenju izložbe, biti će zanimljiva informacija da ju u MMC-u Učilišta mogu pogledati do 20. lipnja. U nastavku možete pogledati i par fotografija s otvorenja izložbe.


 
 

31. 05. 2011.

ZAPOČELE PRIJAVE ZA SUDJELOVANJE NA FOLKLORNIM SUSRETIMA
Pučko otvoreno učilište ove godine organizira Međunarodne folklorne susrete, od 27. do 29. 6., na centralnom trgu u Umagu. Želja organizatora je pored predstavljanja kulturne folklorne baštine zemalja sudionika predstaviti i izvorne hrvatske suvenire. Pozivamo svih koji smatraju da se mogu prezentirati svojim stvaralaštvom, da nam se jave kako bi razmotrili mogućnosti zajedničke suradnje. Zahvaljujući Gradu Umagu, najam štandova na ovoj trodnevnoj manifestaciji biti će besplatan. Prijavnicu možete naći u prilogu, u PDF formatu.

 
 

19. 05. 2011.

KAZALIŠNA PREDSTAVA "CAMERE DA LETTO"
U četvrtak, 26. svibnja u kazališnoj dvorani POU - a u 20:00 sati, ansambl Talijanske drame riječkog HNK " Ivana pl. Zajca" predstavit će kazališnu predstavu "Camere da letto". Posjetite nas! Giovedì, 26. maggio nel Teatro dell`Università popolare aperta di Umago alle ore 20:00, la compagnia di prosa italiana del Dramma Italiano di Fiume presenterà la commedia brillante "Camere da letto". Visitateci!Redateljica / regista: Paola Galassi

Glumci / Protagonisti: Elvia Nacinovic (Delia), Bruno Nacinovich (Ernest), Rosanna Bubola (Kate), Giuseppe Nicodemo (Malcom), Lenora Surian (Jan), Giorgio Amodeo (Nick), Elena Brumini (Susanna) e Woody Neri (Trevor

La commedia Camere da letto (in originale Bedroom farce) è un classico del teatro brillante.
La storia si svolge in tre camere da letto nel corso di una notte e la mattina dopo e vede coinvolte quattro coppie di età differente  che si trovano alle prese con delle situazioni esilaranti, al limete della farsa.

Predstava Spavaće sobe (u originalu Bedroom farce) jedan je od najkomičnijih britanskih tekstova, već pravi kazališni klasik.
Predstava se odigrava u tri spavaće sobe tijekom jedne noći i sljedećeg jutra a prati neobične zaplete četiri bračna para različitih generacija.


 
 

12. 05. 2011.

MEĐUNARODNI SLASTIČARSKI KUP I SUSRET KLAPA "SV. PELEGRIN"
Osmi put po redu Susret klapa "Sv. Pelegrin" održat će se u petak, 20. svibnja, s početkom u 20:00 sati u kazališnoj dvorani POU - a Umag. Susret klapa tek je jedan od događaja koji se organizira povodom proslave Dana zaštitnika Grada Umaga. Pod pokroviteljstvom Grada Umaga i TZ - a Grada Umaga Učilište Umag u suorganizaciji s umaškom klapom Lungomare i ove godine poziva sve ljubitelje klapske pjesme na VIII. Susret klapa "Sv. Pelegrin". Osim susreta klapa u atriju Učilišta će se neposredno prije početka koncerta, u 18:00 sati, održati završna manifestacija II. međunarodnog natjecanja slastičara "Sv Pelegrin". Organizatori natjecanja su Hrvatski kuharski savez i Udruga kuhara Istarske županije. Posjetite nas! Sempre venerdì, 20 maggio presso il Teatro dell`UPA, il tradizionale incontro dei gruppi vocali "S. Pellegrino". Visitateci!Sudionici VIII. SUSRETA KLAPA "Sv. Pelegrin" / Partecipano i gruppi vocali:

klapa LUNGOMARE - Umag / Umago

klapa PINGUENTUM - Buzet / Pinguente

klapa SOLINAR - Piran /Pirano

klapa FRIŽI - Zagreb /Zagabria

klapa KAMPANEL - Zagreb /Zagabria

ženska klapa /il gruppo vocale femminile

TERANKE

 Cijena ulaznice / Il prezzo del biglietto: 40, 00 kn


 
 

11. 05. 2011.

NAKON RADIONICE KINA U GOSTIMA - UMAŠKI FILM "HORKACH"
Projekt Kino u gostima osmišljen je kako bi se film i kinoprikazivačka djelatnost približila publici, posebno djeci i mladima u sredinama koje nemaju redovitu kino djelatnost. Ideja projekta nastala je u trenutku početka distribucije filma Jasmile Žbanić NA PUTU kojeg smo, zahvaljujući inicijativi glavnih glumaca, Leona Lučeva i Zrinke Cvitešić i „Žive produkcije“ imali prilike vidjeti i u Umagu.Nastavak tog projekta jesu upravo filmske radionice koje su  u vrijeme od 26. do 29. travnja u Umagu vodili glumac Leon Lučev, redateljica Petra Radin i montažerka Antonija Mamić.
Radionicu su polazili učenici umaških osnovnih škola „Marije i Line“ i  „Galileo Galilei“.
Dok su njihovi prijatelji uživali u proljetnim praznicima, oni su  po cijele dane  u učionici Pučkog otvorenog učilišta i ulicama grada veselo odrađivali zadatke uz stručnu pomoć voditelja.
Na kraju radionice, u dvorani učilišta,  premijerno je prikazan njihov uradak, film  HORKACH  kojeg je publika nagradila  velikim pljeskom. Prvi umaški film HORKACH možete vidjeti u nastavku ………….

Hvala svima koji su sudjelovali  u kreativnoj filmskoj radionici.


Un gruppo di ragazzini delle scuole elementari umaghesi, quella croata „Maria e Lina“ e la SEI  „Galileo Galilei“ ha partecipato durante le vacanze primaverili al laboratorio  filmico condotto dall`attore Leon Lučev, la regista Paola Radin e l`esperta di montaggio  Antonija Mamić.
Oltre al divertimento i ragazzi hanno avuto l`occasione di apprendere gli elementi base della scrittura filmica , dall`idea alla realizzazione.
Ed è cosi` che è nato il primo film umaghese initolato HORKACH che ha avuto la prima il  29 aprile davanti ad un folto pubblico (l`atmosfera era quella della notte degli Oscar!)
Ora lo potete vedere anche Voi …

Grazie a tutti ragazzi, a Leon, Petra e Anonija per la partecipazione  e l`entusiasmo.

05.05.2011.

KAZALIŠNA PREDSTAVA " I DUE GEMELLI"
U subotu, 14. svibnja u kazališnoj dvorani POU - a u 20:00 sati LA NUOVA COMPAGNIA DI TEATRO D' ARTE predstavit će kazališnu predstavu "I DUE GEMELLI". Posjetite nas! Sabato, 14 maggio nel Teatro dell`Università popolare aperta di Umago alle ore 20:00, LA NUOVA COMPAGNIA DI TEATRO D' ARTE presenterà "I DUE GEMELLI". Visitateci!DI TEATRO D`ARTE PRESENTAdiBRUNICOpresenta :

 

I DUE GEMELLI

 

tratto da: I MENECMI di Plauto / iz Plautove komedije MENEHMI

 

commedia brillante in due atti / komedija u dva čina

 

 

Adattamento teatrale e regia : ANTONIO LOGUERCIO

Prilagodba dramskog teksta i režija

 

Menecmo arriva a Ostia alla ricerca del fratello gemello scomparso in quella citta` quando era ancora un bambino didieci anni. L`arrivo di Menecmo , il forestiero, e` sconvolgente perche` la gente lo scambia per il gemello chein questa cittàè cresciuto ed è già sposato.

 

Lo scambio di persona da l`avvio ad una serie di vicende comiche che coinvolge tante persone : servi , serve, la moglie , il suocero , l`amante ….

 

***

Menehmo je otet kad je bio desetogodišnji dječak. Njegov brat blizanac, Sozikle, mijenjao je svoje ime u bratovljevo da bi tako sačuvao uspomenu na njega. Kad je odrastao Sozikle –Menehmo kreće u potragu za izgubljenim bratom i stiže u Epidaur gdje mu brat živi. Nastaju komične situacije kad se susreće s bratovljevom ženom, tastom, ljubavnicom… Na kraju komada osiguran je obavezan sretan kraj.

 

PERSONAGGI E INTERPRETI/ ULOGE TUMAČE :

 


MENECMO …………..Bovenzi Antonio

POMPONIA…………VendraminChiara

OTTAVIO………… . Loguercio Antonio

LUCILLA …………….Dainese Annarita

MENECMO 2 ……… Vendramin Gianni

PLACIDO ……………Mattiato Marco

PRISCA …………………Mazza Carla

SIRA …………………….Bruni Silvia

BROCCA ………………. Rizzo Lorenzo

SPAZZOLA ……………. Pintore Giorgio

SERVILIO ………. …PecoraroManfredi

SABINA……………. …..Barosi Lucrezia


 
 

04. 05. 2011.

KONCERT HRVATSKOG GRAFIČKOG GLAZBENOG DRUŠTVA - SLOGA
U petak, 13. svibnja 2011. godine, s početkom u 20 sati, jedno od najstarijih glazbenih društava u Hrvatskoj "Hrvatsko grafičko glazbeno društvo - Sloga" održat će koncert u kazališnoj dvorani POU - a Umag. Sudjeluju orkestar mandolinista i gitarista te harmonikaški orkestar pod vodstvom dirigenta Mladena Landaua. Posjetite nas!Program koncerta nalazi se u pdf dokumentu. 


 
 

04. 05. 2011.

KONCERT DOMINIC MILLER BAND
U utorak, 10. svibnja 2011. godine, s početkom u 21:00 sat Dominic Miller jedan od najtraženijih session gitarista našeg vremena održat će koncert u kazališnoj dvorani POU - a Umag. Prije koncerta, u 17:00 sati Miller će održati radionicu za mlade gitariste umaške Osnovne glazbene škole. Koncert je organiziran u suradnji s Gradom, Turističkom zajednicom i Učilištem u sklopu proslave Dana grada. Posjetite nas!Golem broj snimki obogaćen je radom ruku Dominica Millera, uključujući produkcije poznatih izvođača kao što su npr. Level 42, Placido Domingo, Phil Collins, Mark Hollis (Talk Talk), Pat Methney, Julia Fordham, Paul Young, The Pretenders, Manu Katché, Bryan Adams, World Party, Chuck Loeb, Manu Dibango, Vinnie Colaiuta, The Chieftains, Tina Turner, Backstreet Boys, Khadja Nin, Youssou N’Dour, Marc Lavoine, Ronan Keating, Gabin Dabiré, Steve Winwood, Sheryl Crow, Peter Gabriel, Rick Wright (Pink Floyd), Rod Stewart, Luciano Pavarotti...
Dominic Miller već je 21 godinu član Stingova banda koji pjevača prati na turnejama diljem svijeta.
 
 

25. 04. 2011.

KAZALIŠNA PREDSTAVA "NA BRZAKA"
Dana 30. travnja 2011. godine, s početkom u 20:00 sati, u kazališnoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Umag, održat će se kazališna predstava «NA BRZAKA» , u izvedbi Mrki teatra iz Poreča. Sabato, 30 aprile, alle ore 20 nel Teatro dell`Universita` popolare aperta di Umago, il teatro amatoriale Mrki di Parenzo presentera` la commedia «NA BRZAKA».«NA BRZAKA»Mrki teatar, Poreč

Režija: Katja Restović
Igraju: Azeglio Picco, Alenka Korelić Lučić, Partick Darrer, Anamarija Tubaković, Žitomir Klaričić, Viktor Ezgeta, Franca Kleinert, Luka Bosanac, Shery Sabor, Jakov Grgić, Sven Đula Tomac, Daliborka Škofić, Kristina Hristova,

Kostimograf: Dijana Brčić

Pokrovitelji: L'Insolito,  Caffe bar Ivon,  staklarna Pino, stolarija Grga, Elektroakustik

U neimaštini i svakodnevnom  „ bračnom“ nerazumijevanju  supružnika Pjerina i Lenči, muž  započinje  posao bračnog savjetnika  i to preko internetskog tečaja. U kućnoj praksi sa svojim novim pacijentima  i njihovim specifičnim  problemima u braku ( kao i u svakom braku) riječenje  i lijek  se uvijek nađe.  Nekad teže a nekad lakše – ali  seks „ na brzaka“ rješava sve  nejasnoće i sve probleme!

 

Regia: Katja Restović

Interpreti:Azeglio Picco, Alenka Korelić Lučić, Partick Darrer, Anamarija Tubaković,Žitomir Klaričić, Viktor Ezgeta, Franca Kleinert, Luka Bosanac, Shery  Sabor, Jakov Grgić, Sven Đula Tomac, Daliborka Škofić, Kristina Hristova,

La sveltinaè il modo migliore di risolvere le divergenze che talvolta sorgono tra i coniugi.

Cosi` e` pure per i coniugi Pierino e Lenči della commedia «NA BRZAKA»..

 


 
 

25. 04. 2011.

KINO U GOSTIMA
POU Umag prošle je godine sa "Živom produkcijom" uspješno realiziralo projekt "Kino u gostima", kada smo projecirali film "Na putu". Ove se godine naša suradnja nastavlja, međutim u pomalo izmijenjenom obliku, uvijek s ciljem stvaranja svijesti o vrijednosti kinematografske djelatnosti ali i razvoja iste u lokalnoj sredini u kojoj ne postoji redovita kino produkcija. Ove godine pokrećemo radionice kino djelatnosti za učenike osnovnih škola s područja Umaga. U periodu od 26. - 29. travnja 20 - tak darovitih učenika, od našega poznatog glumca Leona Lučeva i njegovih suradnika stjecat će znanja o filmu, scenografiji, kostimografji te glumi pred kamerama ali i snimati vlastiti film. Za preostale ljubitelje filma, svake večeri od 26. - 29. travnja u kazališnoj dvorani POU - a organizirane su kino projekcije:26. travnja, 20:00 h: "Panika u selu" više informacija na http://www.panikauselu.hulahop.hr

27. travnja, 20:00 h: "Na more!" više informacija na: http://www.restarted.hr/label/alamar

28. travnja - večer za odrasle "Popravilište za roditelje" i "Žuti mjesec" i "Mila traži Senidu"

29. travnja, 20:00 h: Djeca za djecu: Izbor filmova djece i mladeži iz arhiva Hrvatskog filmskog saveza


 
 

18. 04. 2011.

NAJAVA KONCERTA POREČKE GRUPE CARPE DIEM
U subotu, 23. travnja 2011. godine, s početkom u 20 sati, porečka art-rock grupa CARPE DIEM održat će koncert u Kazališnoj dvorani u Umagu. Nakon uspješnog nastupa na festivalu Musikal-Contest u Firenzi, snimanja svog prvog extended play-a (EP) u Trstu te uspješnih gostovanja na Radio Umagu, HRT - Radio Puli te Radio Koper – Capodistria, mladi porečko-umaški glazbenici vraćaju se omiljenom targetu – svojoj publici kojoj će uživo predstaviti pretežito autorski program, uz nekoliko neizbježbnih točaka iznenađenja. Ulaz je besplatan te stoga pozivamo sve ljubitelje dobre glazbe da iskoriste dan – i poslušaju CARPE DIEM!


 
 

06. 04. 2011.

KONCERT RADOJKE ŠVERKO I GIANNIA GAMULINA
Pučko otvoreno učilište Umag, za srijedu 20. travnja s početkom u 20 sati organizira koncert dvoje izuzetnih umjetnika, Radojke Šverko i Ive Giannia Gamulina. Vrhunske umjetnike će na klaviru pratiti prof. Vladimir Babin. Ulaznice za koncert, po cijeni od 40 kn možete kupiti već danas u umaškom Učilištu, u tajništvu. Za sve informacije i pitanja, slobodno se obratite!


 
 

01. 04. 2011.

KAZALIŠNA PREDSTAVA "OD TRNJA DO ZVIJEZDE"
U četvrtak, 14. travnja u kazališnoj dvorani POU - a u 20:00 sati Teatar EXIT iz Zagreba predstavit će kazališnu predstavu "Preko Trnja do Zvijezde". Posjetite nas! Giovedì, 14 aprile nel Teatro dell`Università popolare aperta di Umago alle ore 20:00, il Teatro EXIT di Zagabria presenterà "Preko Trnja do Zvijezde". Visitateci!Redatelj: Tomislav Pavković

Igraju: Nataša Janjić, Ivan Glowatzky

Staraposlovicakažedajeputdozvijezdaprepuntrnja, tj. dase čovjekmoradobropomučitikakobipronašaosvojusreću. No, Trnje i Zvijezda su ujedno dva zagrebačka kvarta na posve suprotnim stranama grada.

Na suprotnim stranama stoje i likovi ove priče; Helena i Robi. Helena je mlada odvjetnica, karijeru je izgradila na razvodima brakova i nema iluzija što se tiče ljubavi. Robi je sitni kriminalac koji neprestano upada u nevolje….

Regia: Tomislav Pavković

Interpreti: Nataša Janjić, Ivan Glowatzky

Trnje ( Spine ) e Zvijezda ( Stella) sonodue quartieri zagabresiche si trovano ai lati opposti della città, così come opposti sono i personaggi : lei, Helena, giovane , sicura, forte, è avvocato specializzata in cause di divorzi e per forza maggiore senza troppe illusioni amorose. Lui, Robi,artista non realizzato,vive sull`orlo della criminalita`, spesso nei guai…


 
 

31. 03. 2011.

KONCERT - KIND OF EMOTION
U ponedjeljak 04. travnja u kazališnoj dvorani Učilišta u 20:00 sati održat će koncert Ane Debeljuh (klavir) i Enza Crottija (gitara). Posjetite nas! Annunciamo l`apertura della stagione primaverile musicale, lunedì, 4. 04. alle ore 20 nel teatro dell`UPA con il concerto Classical Fusion – Kind of emotion di Ana Debeljuh, pianoforte e Enzo Crotti, chitarra.PROGRAM/PROGRAMMA

Jeanne y Paul (A. Piazzolla)

El Penultimo (A. Piazzolla)

Milonga sin Palabras (A. Piazzolla)

Allegro eAdagio dalla Sonata per Chitarra e Pianoforte (E. Crotti)

Calambre (A. Piazzolla)

Ave Maria (A. Piazzolla)

Fugata (A. Piazzolla)

Oblivion (A. Piazzolla)

Giardino Zoologico (E. Crotti)

Escualo (A. Piazzolla)

Libertango (A. Piazzolla)

Theme from Shindler's List (J. Williams)


 
 

21. 03. 2011.

IZLOŽBA "ZAGREBAČKE DJEVOJKE - BIJELI CIKLUS" DAMIRA MEDVEŠEKA
U subotu, 26. ožujka, pozivamo Vas na otvorenje izložbe slika "Zagrebačke djevojke - bijeli ciklus" autora Damira Medvešeka. Otvorenje će se upriličiti u 19:00 sati u prostoru MMC - a Učilišta. Vi invitiamo all' inaugurazione della mostra " Zagrebačke djevojke - bijeli ciklus" di Damir Medvešek, sabato, 26 marzo alle ore 19:00 nel CMM dell' Università popolare aperta di Umago.

 
 

21. 03. 2011.

KINO PROJEKCIJE - VIKEND FILMA I GLAZBE
Pozivamo Vas da 25., 26. i 27. ožujka s početkom u 19:00 sati posjetite kazališnu dvoranu Učilišta i pogledate filmove iz ciklusa VIKEND FILMA I GLAZBE koji predstavlja tri naslova: "Nema me", "Prelazeći most, zvuk Istanbula" i "Noći boje borovnice". Vi aspettiamo alle proiezioni dei film "Nema me", "Prelazeći most, zvuk Istanbula" e "Noći boje borovnice" il 25, 26 e il 27 marzo alle ore 19:00 presso il Teatro dell`Università popolare aperta di Umago.NEMA ME

 

Žanr: glazbeni, biografski, eksperimentalni

Trajanje: 135'

Godina izdanja: 2007.

Zemlja: SAD, Njemačka

Uloge: Cate Blanchett, Richard Gere, Heath Ledger, Christian Bale, Michelle Williams, Julianne Moore, Ben Whishaw, Marcus Carl Franklin, Charlotte Gainsbourg, Bruce Greenwood

Režija: Todd Haynes

Scenario: Todd Haynes, Oren Moverman

Producent/i: John Goldwyn, Jeff Rosen, John Sloss

 

 

PRELAZEĆI MOST, ZVUK ISTANBULA

Žanr: dokumentarni

 Trajanje: 92'

Godina izdanja: 2005.

Zemlja: Turska, Njemačka

Uloge: Alexander Hacke, Baba Zula, Orient Expressions, Duman, Replikas, Erkin Koray, Ceza, Mercan Dede, Brenna MacCrimmon, Selim Sesler, Siyasiyabend, Aynur, Orhan Gencebay, Sezen Aksu, Muezeyyen Senar

Režija: Fatih Akin

Scenario: Fatih Akin

Producent/i: Sandra Harzer-Kux, Christian Kux, Fatih Akin, Andreas Thiel, Klaus Maeck, Tina Mersmann

 

 

 

NOĆI BOJE BOROVNICE

Žanr: drama, romansa

Trajanje: 90'

Godina izdanja: 2008.

Zemlja: Hong Kong / Kina / Francuska

Uloge: Jude Law, Norah Jones, Natalie Portman, Rachel Weisz, David Strathairn

Režija: Wong Kar Wai

Scenario: Wong Kar Wai, Lawrence Block

Producent/i: Stéphane Kooshmanian, Jean-Louis Piel, Jacky Pang Yee Wah, Wang Wei, Wong Kar Wai

 

 


 
 

07. 03. 2011.

KAZALIŠNA PREDSTAVA "KAKO MISLIŠ MENE NEMA"
U petak, 11. ožujka u kazališnoj dvorani POU - a s početkom u 19:00 sati Teatar EXIT iz Zagreba predstavit će kazališnu predstavu "Kako misliš mene nema?!". Posjetite nas! Venerdì, 11 marzo nel Teatro dell`Università popolare aperta di Umago, il Teatro EXIT di Zagabria presenterà "Kako misliš mene nema?!". Visitateci!Igraju: Filip Juričić i Amar Bukvić

Autorica projekta, režija i scena: Ivica Boban

Tkosamja? Štojestvarnost, a štofikcija, pitajuseautoriiizvođačiovepredstave.

Nastalakaosvojevrsninastavakradanaispitnojprodukcijiizglumeiscenskogpokreta, usuradnjiMajstorskeradioniceADUiTeatraEXIT, predstava ‘Kakomisliš menenema’ bavisepitanjemidentitetaidruštvenihmaski.

Interpreti : Filip Jurčiće Amar Bukvić

Autrice del progetto , regista: Ivica Boban

 

Chi sono io, quall`èlarealta`, qualle la finzione?

Questo lavoro teatrale nasce in collaborazione dei due laboratori teatrali ( ADU e EXIT ) e affronta il tema dell`identità e delle „maschere“ della società.

 

 

Cijena ulaznice u pretprodaji/ Il prezzo del biglietto in prevendita: 30, 00 kn

Cijena ulaznice na dan predstave/ Il prezzo del biglietto il giorno stesso dello spettacolo: 40, 00 kn


 
 

03. 03. 2011.

PROJEKCIJA FILMA O MARIJI JURIĆ zAGORKI
Povodom Međunarodnog dana žena u ponedjeljak, 07. ožujka, s početkom u 19:00 h posjetite Kazališnu dvoranu Učilišta i pogledajte projekciju dokumentarno - igranog filma pod naslovom "Marija Jurić Zagorka" režiserke i scenaristice Biljane Čakić Veselić. Očekujemo Vas!

 
 

03. 03. 2011.

GLAZBENO POSLIJEPODNE S DAVOROM KOVAČEVIĆEM
Pozivamo Vas na glazbeno poslijepodne s Davorom Kovačevićem, prof. koje će se održati u Multimedijalnom centru Učilišta u nedjelju, 06. ožujka, s početkom u 17:00 sati. Posjetite nas!

 
 

03. 03. 2011.

PREDSTAVLJANJE KNJIGE SLASTICA DRAGICE LUKIN
Povodom 8. ožujka, Međunarodnog dana žena, pozivamo Vas na druženje s izuzetnom ženom, našom sugrađankom Dragicom Lukin, koja će nam predstaviti svoju knjigu Torte i kolači. Predstavljanje knjige, druženje i degustacija kolača održat će se u četvrtak , 3. 3. u 20.00 sati u Gradskoj knjižnici Umag.In occasione dell'8 Marzo, Giornata Internazionale della Donna, abbiamo il piacere di invitarLa alla presentazione del ricettario Torte e dolci di Dragica Lukin, nostra concittadina e proprietaria della rinomata pasticceria Villa Sossi.

La presentazione del libro seguita dalla degustazione dei dolci, si terrà giovedì, 3 marzo alle ore 20.00, presso la Biblioteca civica di Umago.


 
 

21. 02. 2011.

IZLOŽBA RADOVA STUDENATA AKADEMIJE PRIMIJENJENIH UMJETNOSTI SVEUČILIŠTA U RIJECI
U subotu, 26. veljače, pozivamo Vas na otvorenje izložbe radova studenata Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, kolegija keramike. Otvorenje će se upriličiti u 18:00 sati u prostoru MMC - a Učilišta. Vi invitiamo all' inaugurazione della mostra delle opere degli studenti dell' Accademia d' arte applicata dell' Universita' di Fiume, sabato, 26 febbraio alle ore 18:00 nel CMM dell' Università popolare aperta di Umago.

 
 

21. 02. 2011.

UMAŠKI KARNEVAL - CARNEVALE UMAGHESE (26. 02. - 09. 03.)
Pozivamo vas da se, nakon primopredaje ovlasti i ključeva Grada Umaga Meštru Giuliu - karnevalskom gradonačelniku, u subotu 26. 02. pridružite veseloj povorci maskiranih polaznika umaških vrtića, te 05. 03. povorci šarenih maskiranih grupa i alegorijskih kola na Novoj obali i ulicama Grada.Program / Programma :

UMAG / UMAGO

Petak / Venerdì, 25. 02. 2011.

 

09:00 Predaja ključeva Grada Umaga karnevalskom gradonačelniku, Meštru Giuliu

Consegna delle chiavi della Citta` al Sindaco carnevalesco,Mastro Giulio

(Gradska vijećnica, Palazzo municipale)

 

Subota / Sabato , 26. 02. 2011.

 

10:00Veselapovorka maskiranih mališana, polaznikaumaških dječjih vrtića predvođena

puhačkim orkestrom Naša sloga iz Babića i mažoretkinjama

Allegra sfilata dei bambini delle istituzioni prescolari dell`umaghese con la

partecipazione della banda d`ottoni di Babici e le majorettes

(Školska i Trgovačka ulica, Nova obala, Trg slobode / Via della scuola,Via commerciale, Riva

nuova, Piazza Libertà)

10:30 Ples i igre mališana na Trgu slobode / Ballo e giochi in Piazza Libertà

Petak / Venerdì, 04. 03. 2011.

 

19:00 Glazbeno – plesna predstava Udruge Gaia: „Aladdin“, Kazališna dvorana POU - a

Spettacolo dell' Associazione Gaia: „Aladdino“, Teatro dell' UPA

Subota / Sabato, 05. 03. 2011.

 

14:00 :Internacionalna povorka veselih skupina i alegorijskih kola

Sfilata internazionale dei gruppi mascherati e dei cari allegorici

(Nova obalai ulice u centru grada / Rivanuova e vie del centro città)

Voditelj programa / Conduttore del programma: Meštar / MastroGiulio

i sastav / e il complesso: IRENA KUHAR - MEDITERRANEO BAND

Atrij Učilišta /Atrio dell' Upa – oslikavanje lica / truco del viso – Tanja Lukin (salon Lunika, Buje)

PETROVIJA / PETROVIA

Subota / Sabato, 05. 03. 2011.

20:00 - 03:00 Zabavai ples pod šatorom na nogometnom igralištu NK Petrovije

Ballo e intrattenimento con i complessi„ Birikini band “ i „ Gustafi “

Nedjelja / Domenica, 06. 03. 2011.

20:00 – 03:00 Zabavai ples pod šatorom na nogometnom igralištu NK Petrovije

Ballo e intrattenimento con i complessi„DJ Duba i prijatelji “

Ponedjeljak / Lunedì , 07. 03. 2011.

 

16:00 – 20:00 Dječji maskenbal / Ballo mascherato per i bambini

Utorak / Martedì, 08. 03. 2011.

20:00 – 03:00 Zabavai ples pod šatorom na nogometnom igralištu NK Petrovije

Ballo e intrattenimento con i complessi„ Koktelsi „ i „Malvazija band „

Srijeda / Mercoledì, 09. 03. 2011.

16:00 – 17:30 Spaljivanje Pusta i završetak karnevalskih dana „ Petrovija 2011“.

Rogo al Carnevale e chiusura della manifestazione carnevalesca


 
 

21. 02. 2011.

KONCERT PIJANISTA ZOLTANA PETERA
U petak, 25. veljače u Kazališnoj dvorani POU - a s početkom u 19:00 sati pijanist Zoltan Peter održat će koncert povodom 200. godišnjice Lisztovog rođenja. Posjetite nas!

 
 

07. 02. 2011.

KAZALIŠNA PREDSTAVA "PANDORINA KUTIJICA"
U petak, 18. veljače u Kazališnoj dvorani POU - a s početkom u 19:00 sati Teatar Gavran iz Zagreba predstavit će kazališnu predstavu "Pandorina kutijica". Posjetite nas! Venerdì, 18 febbraio nel Teatro dell`Università popolare aperta di Umago, il Teatro Gavran di Zagabria presenterà "Pandorina kutijica". Visitateci!Režija: Robert Raponja

Igraju : Mladena Gavran,Željko Duvnjak, Ivica Jončić

 

U toj dobroćudnoj komediji Miro Gavran vraća se svojoj najdražoj temi: muško-ženskim odnosima. Nakon dvadeset i pet godina sretnoga i mirnog braka, simpatični portir Pero, zaposlenik Ministarstva obitelji, prvi put u životu zaviri u kutijicu u kojoj njegova supruga Buba čuva pisma iz mladosti. Ondje pronađe i njezin intimni dnevnik……

Regia: Robert Raponja

Interpreti: Mladena Gavran,Željko Duvnjak, Ivica Jončić

 

Il simpatico Pero, impiegato come usicere presso il Ministero per le politiche famigliariè felicemente sposato con Buba già 25 anni.Un giorno , scoprecasualmente che sua moglie tiene un diario segreto e intimo….

Cijena ulaznice u pretprodaji/ Il prezzo del biglietto in prevendita: 30, 00 kn

Cijena ulaznice na dan predstave/ Il prezzo del biglietto il giorno stesso dello spettacolo: 40, 00 kn


 
 

04. 02. 2011.

KINO PROJEKCIJE - AZIJSKI FESTIVALSKI FILM
Pozivamo Vas da nas 11., 12. i 13. veljače u 19:00 h posjetite u Kazališnoj dvorani Učilišta i pogledate filmove iz CIKLUSA AZIJSKOG FESTIVALSKOG FILMA koji predstavlja tri naslova: "Okus čaja", "Proljeće, ljeto, jesen, zima" i "Požuda oprez". Vi aspettiamo alle proiezioni dei film "Il sapore del the", "Primavera, estate, autunno, inverno" e "Lussuria" il 11, 12 e il 13 febbraio alle ore 19:00 presso il Teatro dell`Università popolare aperta di Umago.1. OKUS ČAJA

  2004.

Katsuhito IshiiOva japanska komedija bavi se ekscentričnom obitelji čije je članove najzahvalnije okarakterizirati kao životopisne likove koji imaju što za reći.

 

IL SAPORE DEL THE

  2004

Katsuhito Ishii

  Commedia del 2004 di Katsuhito Ishii. Tra gli attori spiccano Tadanobu Asano e Tatsuya Gashuin .
La trama narra delle vicende dei membri di una famiglia un po’ particolare di una cittadina di Tokiji.

 

 

2. PROLJEĆE, LJETO,JESEN, ZIMA

2003.

  Kim Ki – duk

  Lirska drama o životnom putu dječaka koji od budističkog učenika postaje učitelje.

 

PRIMAVERA, ESTATE, AUTUNNO, INVERNO

  2003

Kim Ki-duk

Il film è ambientato in un eremobuddista al centro di un lago in una foresta incontaminata, e racconta la vita di un monaco buddista attraverso le stagioni della sua vita.

 

3. POŽUDA, OPREZ

2008.

Ang Lee

Egzotika, romansa, ljubav i još štošta zapakirano u zakulisne političke igre Japana i Kine u Drugom svjetskom ratu.

 

 LUSSUIRA

  2008

  Ang Lee

 

Esotismo e storie d' amore intricate nei giochi politici del Giappone e della Cina al tempo della seconda guerra mondiale.

 

Cijena ulaznice/ Il prezzo del biglietto: 20, 00 kn


 
 

01. 02. 2011.

KAZALIŠNA PREDSTAVA "MEĐUIGRE 0 - 24"
U utorak, 08. veljače u Kazališnoj dvorani POU - a s početkom u 19:00 sati redatelj i glumac Zijah Sokolović odigrat će kazališnu predstavu pod nazivom "Međuigre 0 - 24". Posjetite nas!Redatelj i glumac: Zijah Sokolović

Međuigre 0-24 su mala kratka razmišljanja u pauzama između dugih i velikih životnih obaveza, sastavljene od mnoštva svakodnevnih razmišljanja stavljenih u formu kratkih priča, od kojih nekoliko njih čini okosnicu kabaretske forme, a ostale se mijenjaju od predstave do predstave, koja traje oko 90 minuta.

Osnovna ideja Međuigri 0-24 je da u galopu civilizacije i poplave kapitalizma čovjek ne odgađa mala, kratka zadovoljstva koja mu donose smirenje i duševni mir. Cerevantesove «međuigre» su bile male kratke predstave u pauzama između činova dugih i velikih predstava, kao odmor za gledaoce. “Kabare Međuigre 0-24″ želi da dodiruje besmislenost i manjak logike čitavog ljudskog djelovanja sa sviješću da je čovjek uhvaćen u zamku civilizacije i usamljenosti, da mu je to prirodno stanje, i da se to ne može izliječiti, ali se može ublažiti.

Organizator kazališne predstave: LIRA intersound d.o.o. Pula

Cijena ulaznice / Il prezzo del biglietto:  50, 00 kn


 
 

13. 01. 2011.

KAZALIŠNA PREDSTAVA "NITKO, NITKO, ALI NITKO NIKAD NIJE TAKO IGRAO FAUSTA"
U četvrtak, 27. 01. 2011. u Kazališnoj dvorani POU - a s početkom u 19:00 sati Kazalište Rugantino iz Zagreba predstavit će kazališnu predstavu "NITKO, NITKO, ALI NITKO NIKAD NIJE TAKO IGRAO FAUSTA". Giovedì, 27 gennaio nel Teatro dell`Università popolare aperta di Umago, il Teatro Rugantino di Zagabria presenterà "NITKO, NITKO, ALI NITKO NIKAD NIJE TAKO IGRAO FAUSTA".Redatelj: Zijah A. Sokolović

Likove tumače:

Linda Begonja, Draško Zidar

Kazalište je sklopilo savez sa umjetnošću, prodat će svoju realnost u zamjenu za iluziju.

Romantično vesela i duhovito tužna predstava o zavedenim ljudima koji iako različiti po karakterima i sudbinama , žive svoju ljubav prema kazalištu , otvarajući svoje predstave kao Margareta kutijice sa nakitom…

 

Regia : Zijah A. Sokolović

Interpreti : Linda Begonja, Draško Zidar

Il regista, Zijah Sokolović ha messo in scena un lavoro teatrale che si può definire romanticamente allegro e/o spiritosamente triste.

Trasferisce il tema del Faust di Goethe nel mondo teatrale e gli attori, proprio come Margherita e Faust, venderebbero l`anima a Mefistofele pur di vivere il teatro….

Cijena ulaznice u pretprodaji/ Il prezzo del biglietto in prevendita: 30, 00 kn

Cijena ulaznice na dan predstave/ Il prezzo del biglietto il giorno stesso dello spettacolo: 40, 00 kn


 
 

13. 01. 2011.

IZLOŽBA "ARTHEATRE"
U četvrtak, 20. siječnja, pozivamo Vas na otvorenje izložbe "Artheatre" Josipa Šušteršića. Otvorenje će se upriličiti u 19:00 sati u prostoru MMC - a Učilišta. Vi invitiamo all' inaugurazione della mostra "Artheatre" di Josip Šušteršić, giovedì, 20 gennaio alle ore 19:00 nel CMM dell' Università popolare aperta di Umago.

 
 

13. 01. 2011.

ZAPOČELE PRIJAVE ZA UMAŠKI KARNEVAL 2011.
Program Umaškog karnevala i karnevalsko ludilo u Umagu započet će preuzimanjem ključeva Grada, 02. ožujka, a završit će spaljivanjem pusta, 09. ožujka. Niz događanja u karnevalskom tjednu će svoj vrhunac doživjeti na dan velike maskarane povorke, 05. ožujka 2011. Ovim putem pozivamo sve zainteresirane pojedince i maškarane skupine koje imaju želju sudjelovati na ovogodišnjem karnevalu, na prvi radni sastanak, koji će se održati u Pučkom otvorenom učilištu Umag, u petak, 21. siječnja 2011. s početkom u 17h. Tema sastanka će biti promišljanja i razgovor o ovogodišnjoj reduti alegorijskih kola, maski, dobroj zabavi, koncertima i svim aktivnostima koje bi Umagu i Bujštini trebale dati poseban ugođaj, ugođaj pun smijeha, igre, zabave...


 
 

07. 01. 2011.

KINO PROJEKCIJE ZA DJECU - CARSKO PUTOVANJE
Pozivamo Vas da, u subotu, 22. siječnja posjetite Kazališnu dvoranu Učilišta i s početkom u 17:00 h pogledate dokumentarni film "Carsko putovanje". Vi aspettiamo alla proiezione del film documentario "La marcia dei pinguini" il 22 gennaio alle ore 17:00 presso il Teatro dell`Università popolare aperta di Umago.CARSKO PUTOVANJE

Emperor`s journey

2004.

Dokumentarni film

Režija: Luc Jacquetes

Svake zime, u napuštenim ledenim pustošima Antartike, na najnegostoljubivijem predjelu Zemlje, odvija se jedno izuzetno putovanje.Tisuće carskih pinguina napuštaju sigurnost dubokih oceana i odlaze na dugo putovanje prema mjestu gdje nema drugih živih bića.Marširaju vođeni potrebom reprodukcije, potrebomprodužetka vrste. Mladbiolog , Luc Jacquetsa svojim suradnicima proveo je 14 mjeseci u ledenom carstvusnimajući ove prekrasne životinje.

 

LA MARCIA DEI PINGUINI

2004

Documentario

Regia : Luc Jacquetes

La particolare razza di pinguini chiamati 'imperatori' sono i protagonisti del racconto, firmato dal giovane biologo di Lione Jacquet, di 14 mesi passati in Antartide con il compito di seguire con la macchina da presa i pinguini fino al loro accoppiamento invernale. Con l'aiuto di una troupe di 4 persone, Jacquet, che aveva iniziato la sua avventura rispondendo ad un'inserzione pubblicata su un giornale francese nella quale si cercava un biologo disposto a passare molti mesi all'altro capo del mondo, è riuscito nell'intento di raccontare una vera e propria storia d'amore tra animali.


 
 

07. 01. 2011.

KINO PROJEKCIJE - ALMADOVAR SET
Pozivamo Vas da nas posjetite 21., 22. i 23. siječnja s početkom u 19:00 h u Kazališnoj dvorani Učilišta i pogledate set tri vrhunska nagrađivana filma španjolskog oskarovca Pedra Almadovara: "Pričaj s njom", "Loš odgoj" i "Vraćam se". Vi aspettiamo alle proiezioni dei film "Parla con lei", "La maleducazione" e "Il ritorno" il 21, 22, e il 23 gennaio alle ore 19:00 presso il Teatro dell`Università popolare aperta di Umago.1. PRIČAJ S NJOM

( Habla con ella )

  2002.

Režija: Pedro Almodovar

Glume: Javer Camara, Rosario Flores, Geraldine Chaplin

Dva muškarca susreću se u privatnoj klinici.Marcova djevojka, toreadorica Lydia, leži u komi nakon napada bika.Benigno pak njeguje Aliciju , balerinu u koju je zaljubljen par godina.Film u kojenm na svoj način, Almodovar govori o ljubavi, odanosti, samoći.

 

1. PARLA CON LEI

( Habla con ella )

2002

  Di Pedro Almodovar con Javer Camara, Rosario Flores, Geraldine Chaplin

La storia parla di due donne in coma e di due uomini che

le vegliano. Marco è il compagno di una famosa torera incornata dal suo avversario e ora in stato vegetativo, per contro vi è l`infermiere Benigno , innamorato dell`altra paziente ballerina.

Amore non corrisposto, felicità cercata e mai trovata, solitudine sono gli argomenti affrontati in questo film.

 

2. LOŠ ODGOJ

( La mala educacion)

2004.

Ranih 60-tih, dječaciIgnacio i Enrique pohađaju istu katoličku školu gdje otkrivaju ljubav ali i strah. Otac Manolo , školski ravnatelj ,aktivni je sudionik tih događanja. Godine provedene u toj školi, zauvijek će obilježiti njihove živote…

 

2. LA MALEDUCAZIONE

( La mala educacion)

2004

Di Pedro Almodovar con Gael Garcia Bernal, Fele Martinez, Daniel Gimenez Cacho

La Mala Educacion è una panoramica su vite difficili e lontane dalla norma e il perbenismo, ma anche sulla libertà dei costumicostruita con fatica da chi è stato il primo a sfondare le abitudini.

 

3. VRAĆAM SE

( Volvèr )

2006.

Režija : Pedro Almodovar,

Glume raspberryenelope Cruz, Carmen Maura, Lola Duenas, Blanca Portillo

Tri generacije žena preživljavaju životne bure i nevere, ludilo pa čak i smrt,

sve zahvaljujući svojoj dobroj naravi ponekoj šali i neograničenoj izdržljivosti…

 

3. IL RITORNO

( Volvèr )

  2006

Di Pedro Almodovar con Penelope Cruz, Carmen Maura, Lola Duenas, Blanca Portillo

Tragedia e commedia si fondono per dare corpo a una rappresentazione “ colorita “ del pathos di 5 donne alle prese con nodi del passato mai scoltiche a un certo punto della loro vita riemergono e nulla sarà mai più come prima…

Cijena ulaznice/ Il prezzo del biglietto: 20, 00 kn


 
 

21. 12. 2010.

BOŽIĆNA PREDSTAVA TALIJANSKE OSNOVNE ŠKOLE
U srijedu, 22. 12. 2010. u Kazališnoj dvorani Učilišta s početkom u 18:00 h održat će se Božićna predstava učenika Talijanske osnovne škole "Galilei Galilei" Umag. Posjetite nas!Mercoledì, 22 dicembre con inizio alle ore 18:00 sempre al Teatro dell`Università popolare aperta di Umago spettacolino di fine anno dal titolo „A Natale puoi…“degli alunni della Scuola elementare italiana „Galileo Galilei“.


 
 

20.12. 2010.

BOŽIĆNI SAJAM I POZDRAV NOVOJ GODINI
Pozivamo vas da posjetite naš Božićni sajam koji će se održati u atriju Učilišta od 22. do 24. 12. 2010. Uz bogatu ponudu rukotvorina, gastronomskih delicija i raznih usluga na štandovima tijekom cijelog dana pridružite nam se i u popodnevnim satima i popratite zabavno - kulturni program. Sudionici programa: plesna skupina "Assoll", ženski pjevački zbor iz Novigrada, mješoviti pjevački zbor "Korona", mješoviti pjevački zbor "Vox Siparis", udruga "Gaia", klapa "Lungomare" i Duo Onix, Folklorno društvo Umag i grupa "Bistrići" iz dječjeg vrtića "Duga", mala glazbena nada Ijan Prelac iz Buja, mješovito pjevački zbor ZT Umag, plesna skupina "Blue dream", mješoviti pjevački zbor ZT Matetrada. Il Mercatino di Natale che si svolgerà dal 22 al 24 dicembre 2010nell`atrio dell`Università popolare aperta di Umago vi aspetta con tante idee regalo originali, il sapore dei prodotti tipici, oggetti artigianali, vetri decorati ed altro.

Non mancherano l`allegria, la musica, il buon umore di questo periodo magico grazie all`animazione, a tutte le associazioni culturali dell`umaghese che si esibirano nel corso delle due giornate.


 
 

20.12. 2010.

BOŽIĆNA PREDSTAVA "U SUSRET BOŽIĆU"
U utorak, 21. 12. 2010. u Kazališnoj dvorani Učilišta s početkom u 18:00 h održat će se Božićna predstava učenika Osnovne škole "Marije i Line" Umag na temu "U susret Božiću". Posjetite nas!Gli alunni e insegnanti della Scuola elementare „Maria e Lina“di Umago Vi aspettano martedì, 21 dicembre alle ore 18:00 h presso il Teatro dell`Università popolare aperta di Umago, per il loro spettacolo di fine anno intitolato„Aspettando Natale“.


 
 

20. 12. 2010.

PLESNA VEČER POLAZNIKA UDRUGE ASSOLL
U ponedjeljak, 20. 12. 2010. u Kazališnoj dvorani Učilišta s početkom u 19:00 h održat će se plesna večer polaznika udruge "Assoll". Posjetite nas!

 
 

13. 12. 2010.

HOMMAGE FREDERICU CHOPINU POVODOM 200. OBLJETNICE NJEGOVA ROĐENJA
U nedjelju, 19. 12. 2010. s početkom u 19:00 sati polaznici umaške škole Carlotte Grisi zajedno s baletnim umjetnicima HNK iz Zagreba održat će baletnu večer u čast 200. obljetnice rođenja Frederica Chopina. Posjetite nas!È tempo di saggi di fine anno, un momento in cui anche la scuola di danza „ Carlotta Grisi “ di Umago esce dalla sala degli specchi e parquet per far vedere al pubblico il maggior livello raggiunto dalle allieve.

Quest`anno il saggio è dedicato al bicentenario della nascita di Frederic Chopin.

Vi aspettano, domenica 19 dicembre alle ore 19:00 al Teatro dell`Università popolare aperta di Umago.


 
 

13. 12. 2010.

VEČER DUHOVNE BOŠNJAČKE GLAZBE I FOLKLORA
U subotu, 18. 12. 2010. s početkom u 19:00 h Zajednica Bošnjaka Bujštine predstavit će umaškoj publici "Večer duhovne bošnjačke glazbe i folklora". Uz predstavnike Zajednice Bošnjaka Bujštine nastupat će ženski pjevački zbor "Arabeske" iz Zagreba, KUD Mošus iz Austrije, KUD Behar iz Slovenije i umaški mješoviti pjevački zbor "Korona"Serata dedicata ai I canti spiritualie al folclore della ricca tradizione bosniaca, sabato 18 dicembre con inizio alle ore 19:00 sempre al Teatro dell` Università popolare aperta di Umago.

Ospiti della Comunità Bosniaca del Buiese, il coro femminile Arabeske di Zagabria e le AC Mošus dall`Austria e BehardiCapodistria.


 
 

13. 12. 2010.

BOŽIĆNI KONCERT OSNOVNE GLAZBENE ŠKOLE
U petak, 17. 12. 2010. u Kazališnoj dvorani Učilišta s početkom u 19:00 h održat će se Božićni koncert Glazbene škole pri POU Umag. Posjetite nas!Tradizionale Concerto di Natale degli allievi della Scuola musica presso l`Università popolare aperta di Umago.

La più grande soddisfazione per gli artisti, specilmente se ragazzi,è senz`altro l`applauso caloroso del pubblico. I ragazzi e i loro insegnanti Vi aspettano venerdì, 17 dicembre, alle ore 19:00nel Teatro dell`Università popolare aperta di Umago.


 
 

13. 12. 2010.

KAZALIŠNA PREDSTAVA "MICHELSTAEDTER"
U ponedjeljak, 13. 12. 2010., u Kazališnoj dvorani POU - a s početkom u 19:00 h HNK Ivan pl. Zajc i Talijanska drama iz Rijeke predstavit će vam dramu "Michelstaedter" Temeljena na filmskom scenariju Marca Collija i Giorgia Pressburgera predstava obuhvaća bitne trenutke života vizionara - osobe u kojoj je sažeta složenost duše srednje Europe 20. st. U utorak, 14. 12., predstava će se u istom prostoru u 12:00 h održat za sve učenike viših razreda osnovnih škola.Lunedì, 13 dicembre nel Teatro dell`Università popolare aperta di Umago, il Dramma Italiano di Fiume presenterà il dramma "Michelstaedter" – biografia di un pensiero furioso.

Tratto da una sceneggiatura cinematografica scritta da Marco Colli e Giorgio Pressburger. Lo spettacolo ripercorre alcuni punti fondamentali della vita e dell`operadel poeta, filosofo, pittore goriziano morto suicida nel 1910. La sua tesi di laurea La persuasione e la retorica viene ancora oggi considerato uno dei baluardi del pensiero filosofico del Novecento.

Martedi, 14 dicembre,all ore 12:00, Teatro dell`UPA , in scena "Michelstaedter" per gli allievi delle classi superiori.


 
 

07. 12. 2010.

TRADICIONALNA GLAZBENO - PLESNA PREDSTAVA UDRUGE "GAIA"
U subotu, 11. 12. 2010. u Kazališnoj dvorani POU - a s početkom u 19:00 sati održat će se tradicionalna glazbeno - plesna predstava Udruge "Gaia" na temu bajke "Aladin". Posjetite nas!Sabato, 11 dicembre 2010, con inizio alle 19:00 nel  Teatro dell` UPA si terrà  il tradizionale spettacolo di fine anno dell`associazione "Gaia", quest`anno ispirato da Aladino, la storia piu` bella della raccolta Mille e una notte.


 
 

7. 12. 2010.

VEČER FOLKLORNOG DRUŠTVA UMAG
U petak, 10. 12. 2010. u Kazališnoj dvorani POU - a s početkom u 19:00 sati održat će se "Večer Folklornog društva Umag". Venerdì, 10 dicembre, alle ore 19 : 00 nel Teatro dell` UPA si terrà una serata dedicata al folclore e ai balli tradizionali della Croazia in organizzazione dell`associazione folcloristica umaghese.Nastupaju:  

Folklorno društvo Umag - djeca i odrasli

Dječji vrtić Mali princ (skupina Bistrići)

KUD Napredak iz Knina

KUD Kralj Zvonimir iz Knina - dječji folklor, dječji božićni običaji

Amneris Ružić - sviračica MIHA

Ospiti della serata : 

L' associazione folcloristica umaghese

Bistrići i bambini della scuola maternaDuga – Arcobaleno

Napredak gruppo folkloristico di Knin

 

Kralj Zvonimir, Knin-i ragazzi e la tradizione natalizia con la partecipazione di Amneris Ružić , suonatrice del mih


 
 

30. 11. 2010.

ODRŽAN BOŽIĆNI KONCERT PUHAČKOG ORKESTRA
Puhački orkestar "Naša sloga" iz Babića održao je tradicionalni Božićni koncert u Kazališnoj dvorani POU - a u subotu, 4. prosinca 2010.
 
 

29. 11. 2010.

ODIGRANA KAZALIŠNA PREDSTAVA
U petak, 03. 12. 2010. u Kazališnoj dvorani POU - a Kazalište "Jak" predstavilo je komediju "Tri u drugom".Testo : Jiri Menzel, Jaroslav Vostry
Glumci: Sandra Podravec Toić, Barbara Šurlina,Yvone Vidulić, Milan Pejić…..

"Tri u drugom" je pisana po predlošku comedie dell'arte, igra zabuna, peripetija i lažnog predstavljanja s puno komičnih obrata. Praizvedba teksta zbila se još 1978. u kultnom praškom kazalištu "Činoherni klub", a predstava koju je režirao oskarovac Jiri Menzel dugo je uveseljavala češku publiku. Iako je kao autor predstave naveden Menzel, zapravo ju je napisao češki književnik Jaroslav Vostry koji je dugo bio u nemilosti sovjetskih vlasti i koji je svoje autorstvo otkrio tek 1992. Zaplet predstave nastaje kada tri kćeri udovca Ubalda istovremeno ostanu u drugom stanju, dok se oko njih u priču upliće nekolicina drugih likova.

Testo : Jiri Menzel, Jaroslav Vostry

Interpreti: Sandra Podravec Toić, Barbara Šurlina,Yvone Vidulić, Milan Pejić…..

 

Un`altra commediabrillante della compagnia JAK, piena di colpi di scena: tre sorelle „in altro stato “ e i loro ragazzi, un padre geloso delle proprie figliole ….

 


 
 

22. 11. 2010.

ODRŽAN SUSRET ZBOROVA "UMAGO CANTA"
U subotu, 27. studenog, u kazališnoj dvorani umaškog Učilišta s početkom u 19:00 sati održan je susret zborova pod nazivom "UMAGO CANTA - UMAG PJEVA". Organizator susreta je Zajednica Talijana "Fulvio Tomizza" iz Umaga. Osim mješovito pjevačkog zbora ZT Umag, umaškoj su se publici predstavili i mješovito pjevački zborovi te vokalne skupine Zajednica Talijana Brtonigle, Poreča, Momjana i Labina.
 
 

22.11. 2010.

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA ŽELJKA KOPROLČECA
POU Umag Vas poziva na izložbu fotografija pod nazivom "Portreti - ritratti" zagrebačkog fotografa Željka Koprolčeca u prostoru bivšeg Martradea na umaškom Trgu slobode. Izložbu možete razgledati do 17. prosinaca, utorkom i četvrtkom od 16 - 18 sati te srijedom, petkom i subotom od 11 do 13 sati. Posjetite nas!Modeli koje ovaj fotograf snima lišeni su svega slučajnoga, pa i prirodnoga. Oni pozirajući ističu činjenicu da sebe potvrđuju kroz fotografov precizno artikuliran koncept. Nikada nije riječ o licu i tijelu kako ih vide drugi, nego isključivo kako ih zapaža i tumači fotograf. Kao da postoji čvrsti dogovor između snimanoga i snimatelja. I jednome i drugome cilj je zajednički: postići maksimum estetskih kvaliteta, stanoviti višak lijepoga koji teži zavodljivosti. Svojim krajnje kultiviranim estetskim sadržajima ove se fotografije doimaju upravo nestvarnima.
 
I modelli ritratti sono privi di ogni casualità e naturalezza, ed è posando che si confermano attraverso il preciso e ben articolato concetto del fotografo.La percezione e l’interpretazione del viso e del corpo dei modelli che conta è quella del fotografo, e non quella del pubblico. Sembra ci sia un accordo tra il fotografo e suoi modelli, uno scopo gli accomuna - quello di ottenere le massime qualità estetiche e un livello di bellezza che tende alla seduzione. L’elevato livello estetico fa sembrare queste immagini pressoché irreali.
 
Zvonko Maković

 
 

22. 11. 2010.

ODIGRANA KAZALIŠNA PREDSTAVA
U petak, 19. 11. 2010. u Kazališnoj dvorani POU - a s početkom u 19:00 sati Kazalište Planet Art iz Zagreba predstavilo je kazališnu predstavu - "PREKIDI".Autor : Michael Cristofer

Prijevod, adaptacija, režija: Marko Torjanac

Uloge: Steve – Amar Bukvić

Alice – Nataša Janjić

Prekidi prate Stevea i Alice, mladi bračni par na putu kroz njihovu ljubavnu priču prožetu strašću, slomljenim srcima, prekidanjem, ponovnim sastajanjem….sve što može prepoznati svatko tko je ikada bio u ljubavnoj vezi. Kroz smijeh i suze Steve i Alice progovaraju o slojevitosti ljubavi.

 

Autore : Michael Cristofer

Traduzione, addattamento, e regia: Marko Torjanac

Interpreti:Steve - Amar Bukvić

Alice – Nataša Janjić

 

Vi e` mai capitato di star male per amore?

In questa storia d`amore scrita da Michael Cristopher nel 1977, la giovane insegnante di lingua francese Alice e il fotografo Steve vivonouna tormentata storia dove l`amore e lapassione non mancano, ma nemmeno le incomprensioni, le liti, la gelosia. L`amore in fondo è più famoso per l`infelicità che procura che per la felicità.


 
 

15. 11. 2010.

ODRŽAN KONCERT MAGIC FLAUTES
12. 11. 2010., u petak, u Kazališnoj dvorani POU - a s početkom u 19:00 h održan je koncert istarskih glazbenica - flautistica Samante Stell i Nataše Dragun.Duo flauta - Samanta Stell i Nataša Dragun iz Pule - pripremio je koncertni program s djelima klasične literature (Mozart, Locatelli, Rimski-Korsakov: Bumbarov let) originalno napisanim ili u obradi za dvije flaute. Tu su također i djela istarskih skladatelja od renesansnog Motovunjanina (A. Antico), pa do suvremenog Okmace (Dijalog, posvećen upravo Stell i Dragun). Program je primjeren izvođenju i u sakralnim objektima.

 

  Il duo MAGIC FLUTEScomposto dalle polesaneNataša Dragun e Samanta Stell, ci propone un concerto particolare nel corso del quale raccontano la storia di guesto suggestivo strumento suonando vari tipi di flauti: dal flauto dolce al flauto di Pan, dall`ocarina al flauto traverso in legno ….seguendo un percorso musicale e stilistico che va dal Rinascimento ai giorni nostri e al Jazz.


 
 

27. 10. 2010.

ZAPOČELO ZAPRIMANJE PRIJAVA ZA UMAŠKI BOŽIĆNI SAJAM
Božić i Nova godina polako nam se bliže i svi već pomalo razmišljamo o poklonu za svoje najbliže. Idealno mjesto za pronalazak poklona je božićni sajam, gdje osim što ćete naći originalan poklon, bit će i prigoda da se družite sa prijateljima uz kavicu i kolač, toplo vino ili neku drugu prigodnu deliciju.Želja Grada Umaga i Turističke zajednice Grada Umaga je da sa  Pučkim otvorenim učilištem, uz suradnju mnogobrojnih udruga, ustanova, obrtnika, rukotvoraca, raznih proizvođača,  hobista i dr., organizira Božićni  sajam  22., 23. i 24. 12. 2010. u atriju i prostorijama Pučkog otvorenog učilišta.
Pozivamo Vas da nam se pridružite, izložite svoje proizvode  i promovirate svoje aktivnosti, obogatite i oživite centar grada u blagdansko vrijeme.
Svi vi koji želite izlagati na Božićnom sajmu, u dokumentu u PDF formatu možete pronaći opće uvjete organizacije te prijavni list koji bi nam na mail ili fax broj 052 720 371 trebali poslati tijekom mjeseca studenog!


Gentili amici, con l`avvicinarsi delle festività di fine anno, stiamo già pensando ai regali per i più cari, ai momenti piu` dolci dell`anno…
È desiderio dell`amministrazione comunale di Umago e  l`Ente per il Turismo di organizzare in collaborazione con l`Università popolare aperta di Umago e le associazioni del territorio, istituzioni prescolari, scuole, artigiani ed altri il Mercatino di Natale.
Il Mercatino e` un momento d`incontro per far conoscere e farsi conoscere attraverso le attività, le fragranze delle specialità, i canti , le danze ed altro…
Il nostro Mercatino si terrà i giorni 22, 23 e 24 dicembre nell`atrio e negli spazi dell`Universita` popolare aperta.  Aspettiamo anche la Vostra adesione.

Chi intendesse partecipare e` pregato di comunicare la propria adesione entro e non oltre il mese di ottobre. Per fax. N. 052 / 720 371 oppureposta elettronica : .(JavaScript must be enabled to view this email address) Il modulo di adesione e le condizioni i formato PDFsi trovano sul sito dell`UPA: www.uciliste-umag.hr

26.10.2010.

ODRŽAN KONCERT NIZOZEMSKOG OMLADINSKOG PUHAČKOG ORKESTRA
U ponedjeljak, 25. 10., s početkom u 19:00 sati u kazališnoj dvorani POU – a održan je koncert nizozemskog Omladinskog puhačkog orkestra glazbene škole Fijnaart & Heijningem pod vodstvom dirigenta Prof. Petera J. Meijersa. Orkestar je osnovan 1997. g. i danas broji 40 članova. Zahvaljujući zalaganju osnivača i ravnatelja Prof. Meijersa orkestar je do danas održao brojne koncerte u Nizozemskoj i inozemstvu. 1999. g. posjetio je npr. Italiju gdje je održao mnoge koncerte među kojima treba istaknuti onaj u Vatikanu posvećen Papi Ivanu Pavlu II.. Navedeni je koncert prenosila i Nizozemska nacionalna televizija. 2001. g. orkestar je posjetio Austriju gdje je upriličio i koncert u bečkom Dvorcu Schöbrunnu. 2004. g. u povodu turneje na prostorima južne Francuske i Monaca mladi su nizozemski puhači muzicirali i na koncertu održanom ispred palače monaškog Princa Rainiera. Osnovni su cilj i želja voditelja orkestra, Prof. Petera J. Meijersa, ohrabrivati mlade ljude na upoznavanje novih zemalja i kultura putem umjetnosti i glazbe. S tom su namjerom mladi nizozemski puhači nastuplili i u Umagu.

 
 

18.10.2010.

SUSRET ZBOROVA
U subotu, 16. listopada, u kazališnoj dvorani umaškog Učilišta održan je susret zborova pod nazivom "S PJESMOM ZAJEDNO - CON IL CANTO INSIEME". Susret je organizirao MPZ VOX SIPARIS iz Umaga. Osim njega, umaškoj su se publici predstavili i Zbor zajednice Talijana "Marco Garbin" iz Rovinja te MPZ "Matko Brajša Rašan" iz Pule.

 
 

14. 10. 2010.

OTVORENA IZLOŽBA DIANE BOŠNJAK MONAI
U utorak, 12 listopada 2010. u 19,00 h u multimedijalnom centru Pučkog otvorenog učilišta upriličeno je otvorenje izložbe ulja na platnu slikarice DIANE BOŠNJAK MONAI. Diana Bošnjak - Monai rođena je 1970. godine u Sarajevu. U Zagrebu je upisala studij arhitekture i diplomirala 1995. godine. Nakon studija, živjela je u Zagrebu, Novoj Gorici i Umagu. Životni put odveo ju je i u Trst, gdje živi i radi od 2000. godine. Danas se, osim arhitekturom , intenzivno bavi slikarstvom, izlaže na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Italiji i inozemstvu i sudjeluje na brojnim natjecanjima. O njenim radovima može se čitati u recenzijama poznatih kritičara ( Claudio H. Martelli, Marco Minuz, Sergio Bossi, Laila Wadia…) u najtiražnijim talijanskim novinama i časopisima: Il Messaggero Veneto, Il Piccolo di Trieste, Internazionale, Vita nuova, Arte e cultura …..

 
 

11. 10. 2010.

ODRŽAN KONCERT MURIEL ANDERSON I DAMIRA HALILIĆA
U petak, 08. listopada, u Caffe baru Circolo održan je koncert jedne od najznačajnijih žena u svijetu gitare, Muriel Anderson. Navedeni koncert održan je u suorganizaciji Grada Umaga, POU “Ante Babić” i TZ – a Umag. M. Anderson je pokretač i umjetnički ravnatelj prestižnog festivala Muriel Anderson's All Star Guitar Night¬® koji se svake godine odvija u Nashvilleu, SAD. Osnivač je humanitarne zaklade Music for Life Alliance koja se bavi prikupljanjem pomoći za talentiranu djecu. Muriel Anderson je prva žena koja je osvojila prvo mjesto na najvećem američkom gitarističkom natjecanju Natio¬nal Fingerpicking Guitar Championship. Glazba M. Anderson može se čuti u filmu Woodyja Allena "Vicky Cristina Barcelona", a njena skladba "Heartstrings" pratila je astronaute u space shuttleu Discovery. Redovito nastupa diljem svijeta i surađuje s legendama poput Les Paula, Tommy Emmanuela, James Burtona, Seymour Duncana itd. Novi album „New World Flamenco" realizirala je s poznatim duetom Tierra Negra. Svojim osebujnim gitarističkim stilom slušatelje vodi kroz razne glazbene svjetove; od imitacije japanskog kota, bluegrass banda, kantautorskih izleta, obrada Beatlesa do popularnih skladbi iz klasičnog repertoara. Osim kompozicija za solo gitaru piše kompozicije za komorni orkestar Nashville Chamber Orchestra i zbor Vox Caelestis Womens Choir. Izdala je desetak albuma, edukacijske DVD-ove i brojne knjige za najveće svjetske izdavačke kuće (Hal Leonard, Mel Bay, and Zen-On Japan). Važno je, naposljetku, naglasiti da je Anderson održala nastavni sat sa zainteresiranim polaznicima glazbene škole POU –a Umag, što je zaista vrijedno iskustvo za njihovo daljnje učenje i stvaranje.Tijekom svog boravka u Umagu, Muriel Anderson je polaznicima osnovne glazbene škole Umag i Male škole rocka, pokazala niz tehnika za postizanje kvalitetnije izvedbe muziciranja na gitari.
 
 

07. 10. 2010.

ODRŽAN KONCERT BERISLAVA ARLAVIJA
Iako glazbena ponuda tijekom godine u Umagu nije od najživljih, predivan glazbeni događaj obilježio je početak koncerte i kazališne sezone jesen – zima 2010. / 2011. Chopinovu obljetnicu koju štuje i obilježava cijeli kulturni svijet u kazališnoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta obilježili smo koncertom zagrebačkog pijanista Berislava Arlavija. Umaškoj publici Berislav Arlavi izveo je Chopinonova 24 Preludija, opus 28. Preludiji su se nizali odmjerenim tempom, razgovijetnom tehnikom, finom lakoćom pa je publici koja ga je nagradila toplim aplauzom dodatno zahvalio Chopinovim Preludijem opus 45. Istog poslijepodneva učenici Osnovne glazbene škole pri Pučkom otvorenom učilištu „ Ante Babić “ imali su čast i priliku susresti se i razgovarati sa klaviristom. Razlog susretu je motivacija, podučavanje slušanja i razumijevanja kvalitetne glazbe i ponašanja za vrijeme koncerta. Susret je protekao u ugodnoj i simpatičnoj atmosferi nakon čega su učenici u pratnji svojih učitelja otišli na koncert. Koncert je organiziran uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Koncertu Berislava Arlavija u Umagu prethodio je koncert u Beču, u baroknoj dvorani Stare gradske vijećnice, gdje je osim Chopenovih skladbi odsvirao i dijela Aleksandra Skrjabina te hrvatskih skladatelja Ive Maleca i Stjepana Šuleka. Nakon Umaga očekuje ga publika u Den Haagu u Nizozemskoj.

 
 

20. 08. 2010.

ODRŽAN MAGIC NIGHT 2010.
Brojni su Umažani i njihovi gosti sinoć ispunili središnji Trg slobode - po četvrti put pretvoren u veliku modnu pozornicu na kojoj su se predstavili mladi talentirani hrvatski kreatori, a njihove su maštovite, romantične, pa i provokativne modele nosili manekenke i manekeni iz Umaga, kao i poznata imena - Ivana Ergić, Jelena Glišić i Samanta Žufić Majić. Modni show Magic Night, osim uvijek atraktivnog vizualnog efekta, želi potaknuti i na razmišljanje. Ovogodišnja zadana tema i izvor inspiracije za sudionike, nakon «Molitve za zemlju», «Povratka ženstvenosti» i «Bezuvjetne ljubavi», bila je u vremenu ubrzanog ritma i promjena, facebooka i chatova vrlo aktualna - «Čovjek je čovjeku kompjuter». Njome su organizatori - Pučko otvoreno učilište «Ante Babić» i modna agencija Desiree - željeli skrenuti pažnju na kvalitetu života i provođenja slobodnog vremena svakog pojedinca te na važnost socijalnog osvješćivanja. Svoja su ostvarenja ovom prigodom u Umagu prvi put pokazali Riječanka Tajči Čekada, koja je dosad ostvarila osam avangardnih modnih kolekcija i uvijek iznenađuje kreativnošću i originalnošću, Saša Đukić Obradović iz Pule, koji zagovara naglašavanje ženstvenosti, senzualnosti i prirodnosti i u pokazanoj kolekciji «Ladys of the British Empire» inspiriranu damama iz visokog društva, te Damjan Jacić iz Zagreba. Osim njih nastupili su Mila Ri Design, Ivan Božić, Marina Flego, Agencija Sandra s dizajnericom Sanjom Gabrijelić, Fleur de Lys, Sandra Debanić koja se predstavila u crnoj varijanti sa suvremenim nakitom poznate dizajnerice Smiljke Franjić, Milena Kapetanović - Peperoncina te gost iz Italije - Andrea Tiraboschi s modnom markom R&F, koji je dvadesetogodišnje iskustvo stekao radeći za Giorgija Armanija. Modu su plesom i glazbom začinili plesačice Blue Dream predvođene Jelenom Mrak, učenici 4.a s koreografom Danielom Koronikom Dacom, koji su izveli igrokaz te mlada pjevačka nada Betty Belle, a program su vodile Tijana Šafer Vujić i Monia Počekaj. Preuzeto iz Glasa Istre (Kristina FLEGAR; snimio Gianfranco ABRAMI)


 
 

19. 08. 2010.

UMAŠKE NOĆI 2010.
I ove godine održavaju se Umaške noći, bogate zabavnim programom koji se odvija na centralnom umaškom trgu.... 18. 08. u 21h - nastup grupe GUSTAFI; 19. 08. u 20h - nastup Limene glazbe Naša sloga iz Babića s gostima, Limenom glazbom iz Buja a u 21h - nastup Rikarda Lupea s prijateljima; 20. 08. - modni performance Magic Night... U nastavku pogledajte fotografije i uživajte u dijelu atmosfere.


 
 

17. 08. 2010.

IZUZETAN NASTUP QUARTETTO CLASSICA DI ROMA
Ovogodišnje kulturno zabavno ljeto u Umagu, koje je svojim dosadašnjim manifestacijama spadalo više u kategoriju zabavnoga nego kulturnoga, sinoć je obogaćeno izvrnim koncertom u župnoj crkvi u Umagu, u izvedbi gudačkog kvarteta „Quartetto Roma Classica“ kojega čine: Santi Interdonato (prva violina), Plamena Yancheva Krumova (druga violina), Luigi Bossoni (violončelo) te Umberto Vassallo (viola). Svi oni članovi su istoimenog Komornog orkestra osnovanog u Rimu 1989. godine, a kvartet nastaje iz potrebe da se interpretira repertoar koji nije jednostavno izvesti s većim sastavom. Od svog osnutka kvartet je održao brojne koncerte u Italiji i u inozemstvu izvodeći klasični repertoar polučivši veliki uspjeh kod publike i kod kritike. Na poziv poznatih glazbenih društava nastupao je na Festivalima, Smotrama, koncertnim sezonama, dobrotvornim manifestacijama. Program Alfa i Omega, glazbena šetnja kroz stoljeća, ugodni excursus kroz epohe i stilove koji stiže čak i do filmske glazbe kao neosporivog oblika suvremene umjetnosti; jedan je od brojnih pokušaja ovog kvarteta da sa svojim iskustvom i zalaganjem istraži sve glazbene tipologije koje je danas moguće izvesti. Uspješnost ovih pokušaja su tijekom koncerta pokazali i umaškoj publici, izvodeći djela Vivaldija, Boccherinija, Donizettija i na koncu Mozarta. Osim umaškoj, Quartetto Roma Classica svoje umijeće će prezentirati i rovinjskoj publici.Video 1
 
 

13. 08. 2010.

NASTUP FOLKLORNOG ANSAMBLA IZ KUMANOVA
Sinoć se na centralnom trgu u Umagu, našim sugrađanima i gostima predstavio Folklorni ansambl "Panče Pešev" iz Kumanova (Republika Makedonija). Gostovanje ovog eminentnog makedonskog Kulturno-umjetničkog društva organizirano je povodom promocije „Dana makedonske kulture u Istri“ te proslavi petnaestogodišnjice postojanja Makedonskog kulturnoumjetničkog društva „Kočo Racin“ iz Pule. KUD "Panče Pešev" je najstariji folklorni ansambl u Republici Makedoniji, djeluje već 85. godina, a članovi tog društva svojim nastupima najbolje predstavljaju tradicijsku kulturu Kumanova i Makedonije, kako na pojedinačnim nastupima, tako i na mnogim međunarodnim festivalima. Osim u Umagu, na prepunom umaškom Trgu slobode, KUD "Panče Pešev" je dio tradicije i običaja Makedonije, svojim nastupima podijelio i s građanima te gostima Vrsara, Rovinja, Pule, Poreča, Medulina i Tinjana. Organizaciju nastupa u Umagu potpisuje naše Pučko otvoreno učilište a pokrovitelji su Predstavnik Makedonske nacionalne manjine u Istarskoj županiji, KUD „Kočo Racin“ iz Pule, Grad Umag i Turistička zajednica Grada Umaga.


 
 

12. 08. 2010.

ODRŽAN KONCERT GORANA KRIVOKAPIĆA I DANIJELA CEROVIĆA
U parku Pučkog otvorenog učilišta je sinoć, u okviru manifestacije Dani crnogorske kulture, održan koncert crnogorskih virtuoza na gitari, Gorana Krivokapića i Danijela Cerovića. Kako je prilikom najave koncerta istaknula voditeljica kulture Učilišta Floriana Bassanese Radin, to je bio samo još jedan u nizu događanja, ali ne i posljednji, koje je Učilište organiziralo u suradnji s Nacionalnom zajednicom Crnogoraca Hrvatske i Udruženjem Crnogoraca i prijatelja Crne Gore Bujštine. Podsjetila je na do sada organizirane: izložbu slika, koncert crnogorske skupine Alata i folklorne večeri Crne Gore. Program sinoćnjeg koncerta sastojao se od skladbi Claudia Monteverdija, Alexandra Scriabina, Dušana Bogdanovića te Astora Piazzola. Oduševljenje publike izazavala je skladba Sjećanje na Alhambru koju je dvojac izveo u bisu. U nastavku pročitajte nešto više o umjetnicima, pogledajte par fotografija i poslušajte par skladbi koje su izvedene tijekom koncerta.Goran Krivokapić, rođen 1979. u Beogradu. Diplomirao 2000. godine na FMU Beograd, u klasi prof. Srđana Tošića. Po završetku studija upisao je postdiplomski studij u Musikhochschule u Koelnu, kod prof Iluberta Kepela i Roberta Ausela. Magistarski studij je dovršio na Konzervatoriju u Maastrihtu u klasi prof. Karla Markjollea. Dobitnik je prvih nagrada na 17 međunarodnih natjecanja gitare, od kojih su mnoga najprestižnija na svijetu. Nastupao je uz pratnju brojnih orkestara i filharmonija. Svoj prvi nosač zvuka snimio je za Naxsos i naišao je na odlične kritike svuda po svijetu. Za svoj umjetnički rad, godine 2005., na Desetoj međunarodnoj Konvenciji Gitare u Alessandriji, (ltalija) uručeno mu je priznanje “Zlatna gitara”. Trenutno priprema koncert uz pratnju Moskovske filharmonije i snima novi CD za Classic Concen Records Austria.

Danijel Cerović rođen je u Nikšiću. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Beogradu na katedri za gitaru u klasi prof. Vere Ogrizović. Godine 2005. završio je master studije za gitaru na Konzervatoriju u Maastrichtu (NL) u klasi Karla Markjonca. Magistrirao jc na Univerzitetu Crne Gore, na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Dobitnik je brojnih priznanja na domaćim i međunarodnim natjecanjima za gitaru. Godine 2005. bio je finalist internacionalnog natjecanja za muziku XX stoljeća održanom u Ajdhovenu (NL). Ostvario je čitav niz nastupa izvan granica zemlje sa poznatim komornim i simfonijskim orkestrima. Jedan je od osnivača i predavač na Međunarodnoj školi gitare u Nikšiću i Podgorici, kao i izbomik te umjetnički direktor “Nikšić guitar festival”. Od godine 2003. radi kao stručni suradnik u nastavi na Muzičkoj akademiji na Cetinju te kao gost predavač na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

09. 08. 2010.

ODRŽANI DANI RUSKE KULTURE U UMAGU
Pučko otvoreno učilište „Ante Babić“ Umag ove je godine, drugi put za redom organiziralo Dane ruske kulture. Službeno otvorenje manifestacije upriličeno je u subotu, 7. kolovoza, uz prisustvo visokog izaslanstva Ruske Federacije, čelnika Grada Umaga, ravnateljice umaškog Učilišta Sanje Benčić te mnogobrojnih građana Umaga i gostiju. Vladimir Malyshev, rektor VGIK-a (Sveruskog državnog sveučilišta za kinematografiju), je u ime svih umjetnika koji su se tijekom četiri dana predstavili osobno, ili putem svojih djela, izrazio zahvalu Gradu Umagu, Učilištu i građanima na interesu koji pokazuju prema ruskoj kulturi i njihovom stvaralaštvu, ističući da se ovom manifestacijom stvaraju temelji za širu suradnju između Umaga i Moskve. Yuriy Laptev, savjetnik predsjednika Rusije za kulturu je napomenuo da je ovogodišnji program sadržajno bogatiji od prošlogodišnjeg upravo iz razloga što su nadležne institucije u Moskvi prepoznale važnost ove manifestacije kojom se razvija hrvatsko rusko prijateljstvo. Zahvalio je gradonačelniku Grada Umaga i upravi Grada te Pučkom otvorenom učilištu na podršci i suradnji. Istaknuo je da maleni istarski gradić Umag, svojom ljepotom, gostoljubivošću i toplinom svojih stanovnika privlači veliki broj turista iz Rusije i nije slučajno da mnogi od njih Umag izabiru kao svoju drugu adresu. Gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese istaknuo je kako je Grad Umag zajedno sa Učilištem spreman razvijati svaku manifestaciju koja teži ka povezivanju ljudi, kultura i običaja, zahvalivši se visokom izaslanstvu Rusije koje je doprinjelo organizaciji ove manifestacije. Naglasio je i kako je Umag grad kojega je teško uspoređivati sa velikom Moskvom ali da će nastaviti stvarati uvjete kako bi se građani koji Umag posjete tijekom ljeta, ovdje osjećali ugodno. Program ovogodišnje manifestacije sadržavao je izložbu fotografija studenata VGIK-a, projekciju triju filmova ruske nove produkcije: film „Admiral“ režisera Andreja Kravčuka, „Crta“ režiserke Julije Kolesnik, te „Ispijeni suncem 2“ režisera Nikite Mihalkova. Centralni događaj bio je koncert ruskih narodnih pjesama, koje su na prepunom umaškom Trgu slobode, izveli solisti Valerij Barynin i Oksana Kazakova uz pratnju kvarteta „Moskovska balalajka“. Generalni pokrovitelji ove manifestacije su poduzeća A.V.A. d.o.o. Umag i FEDICULA d.o.o. Umag, Grad Umag i Turistička zajednica Grada Umaga a sponzori su bili Monterol d.o.o., Adriatica development d.o.o. te poduzeće Novalis –Umag.


 
 

16. 07. 2010.

NAJAVA - CJELOVEČERNJI NASTUP ANSAMBLA LADO
Pučko otvoreno učilište "Ante Babić" uz financijsku podršku Grada Umaga i Turističke zajednice Grada Umaga, u sklopu zabavnih događanja tijekom ljeta 2010. organizira cjelovečernji program Ansambla narodnih pjesama i plesova Hrvatske LADO. Nacionalni je to i profesionalni folklorni ansambl osnovan 1949. godine, sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskog prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije. Vrhunski plesači, njih 37, koji su istodobno i izvanredni pjevači, s lakoćom se transformiraju iz plesnog ansambla u reprezentativan folklorni zbor, a 15 odličnih glazbenika svira pedesetak tradicijskih i klasičnih instrumenata. LADO u svom radu okuplja najpoznatije hrvatske etnokoreologe i koreografe, etnomuzikologe, glazbene aranžere i folkloriste, ali i skladatelje i dirigente nadahnute pučkim glazbenim stvaralaštvom. Sve to rezultiralo je impozantnim koreografskim i glazbenim repertoarom s više od stotinu različitih koreografija i nekoliko stotina vokalnih, instrumentalnih i vokalno-instrumentalnih brojeva. Svojim repertoarom LADO predstavlja hrvatsku baštinu nastalu na raskrižju kultura, obogaćenu mediteranskim, balkanskim, panonskim i alpskim utjecajima. Spomenuti program će se održati na Trgu slobode, u nedjelju 25. srpnja 2010. godine s početkom u 21h, a činiti će ga napjevi Ladarki, te plesovi Valpovačko kolo, Korčulanski stari bali, Zagorski drmešari, Baranjski plesovi, Lički plesovi i drugi.


 
 

16. 07. 2010.

NAJAVA - MODNI PERFORMANCE MAGIC NIGHT 2010.
Pučko otvoreno učilište i modna agencija Desiree iz Umaga svake godine krajem kolovoza organiziraju modni događaj pod nazivom ''Magic night''. To je puno više od obične modne revije, više je to svojevrstan modni performance. Početna ideja i nit vodilja je da mladi hrvatski kreatori i dizajneri predstavljaju svoje kreacije na zadanu temu, a ovogodišnja tema je ''Čovjek je čovjeku kompjuter''. (2009.- Bezuvjetna ljubav, 2008.- Povratak ženstvenosti, 2007.- Molitva za zemlju). Kreatori koje će ove godine predstaviti svoje kreacije su sljedeći: Mina Petra (Zagreb), Tajči Čekada (Rijeka), Uroš Raguž (Pula) Mila Ri Design (Rijeka), Ivan Božić (Rijeka), Marijana Bošnjak (Umag), Damjan Jacić (Zagreb), Marina Flego (Rijeka), Agencija Sandra (Pazin), Vlasta vjenčanice (Umag), Sandra Debanić (Zagreb), Andrea Tiraboschi (Italija) Uz mnogobrojne umaške manekenke, pistom će prošetati i Petra Maroje i Maja Cvjetković. Mjesto održavanja: Umag, Trg slobode, vrijeme održavanja: 20. 08. 2010. u 21 h.


 
 

15. 07. 2010.

ZAPOČINJE LIKOVNA KOLONIJA «LJETO U BOJAMA»
Kako bi ljeto u Umagu ostalo u lijepim sjećanjima i onim najmalađima, pobrinut će se Pučko otvoreno učilište «Ante Babić» i Društvo «Naša djeca» Umag, oraganizirajući I. Dječju likovnu koloniju «Ljeto u bojama» za djecu starosne dobi od 5-10 godina. Likovne radionice započinju s radom u petak i subotu, u parku Učilišta, u trajanju od 10:00h do 13:00h, a vode ih priznati umjetnici i profesori likovne kulture iz Ljubljane Janez i Polona Kovačič. U nedjelju navečer, na Trgu slobode svi mali umjetnici sudjelovat će sa svojim najboljim ostvarenjima na I.dječjem EX TEMPORU. Osim razgleda likovnih uradaka, djeci će biti organizirana podjela priznanja, kazališna predstava u izvedbi članova DND-a iz Umaga, glazbeni show hodača na štulama iz «Čarobnjakovog šešira» Pula, te ples i zabava uz svestranog animatora DACA iz Umaga. Predviđeno trajanje programa na Trgu slobode je od 19:00 do 22:00 sata. Radionice i priredbe za svu djecu su gratis, a ovo kvalitetno i organizirano korištenje slobodnog vremena najmlađih omogućili su Grad Umag i Turistička zajednica Grada Umaga.


 
 

30. 06. 2010.

ODRŽANE MEĐUNARODNE VEČERI FOLKLORA
Umaška udruga GAIA, članice njene folkorne sekcije i GUNCI iz Babića, kao dobri domaćini otvorili su četvrte po redu Međunarodne večeri folklora u Umagu. radicionalnim istarskim plesovima: »Manfrina», «Sette passi», «Pic-polka» i «Saltin» najavile su početak trodnevne manifestacije.Uslijedio je nastup članova FA BITOLA iz Bitole (Republika Makedonija) koji su  već nekoliko desetljeća svojevrsni veleposlanici makedonske narodne umjetnosti i kulture diljem svijeta.
U svojoj plemenitoj kulturnoj misiji predstavili su se na Trgu slobode brojnom gledateljstvu pjesmama i plesovima iz različitih krajeva Makedonije: »Gjurgevdan», «Pirinsko proletno cveće», «Kopačija» i «Povadarje».
Između svake od navedenih koreografija, u kratkim pauzama, nastupili su članovi makedonskog  manjinskog  folklornog društva KOČO RACIN iz Pule koji su izveli popularne maledonske narodne pjesme. Publika im se u više navrata pridružila pjevajući, a u jednom trenutku je čak i spontano zaplesala ispred pozornice predvođena članicama GAJE.
Folkorno društvo KOČO RACIN osnovano je pred nešto više od dva mjeseca i bio im je ovo treći javni nastup. Osim koncerta, upriličit će se  i gospodarsko – kulturni susret predstavnika lokalne samouprave Bitola, s predstavnicima umaške vlasti. POU «Ante Babić» je ovaj nastup makedonskih folklora organizirao u suradnji s Makedonskom nacionalnom manjinom Istarske županije.

Drugi dan «Međunarodnih večeri folklora u Umagu» opet je privukao brojno gledateljstvo potvrđujući još jednom činjenicu da tradicijska kultura iz koje izranja čovjek i život oko nas, ima mnogo domaćih i stranih poklonika. Ova «folklorna priča» razlikovala se od ostalih jer je bila posvećena isključivo hrvatskoj narodnoj, materijalnoj i nematerijalnoj baštini.
Naime, nastupili su članovi Folkornog društva BILJE iz Bilja, koji su poput kulturnih atašea kroz više kulturnih segmenata predstavili svoju Županiju, Osječko - baranjsku. Za sve prisutne na Trgu slobode, pripremili su od stotinjak kilograma šarana i ostale riječke ribe svoje tradicionalno jelo fiš paprikaš, častili graševinom i rakijama od kupina, šljiva i višanja..
Na posebnom štandu su mali proizvođači iz Bilja promovirali i prodavali svoje proizvode od meda, cvjetnog paraha, kvalitetnih vina i rakija. Vezilje su predstavile svoje ručne radove od kojih su  najviše pozornosti privlačili radovi od tzv. «zlatoveza». Sve to bilo je popraćeno veselom slavonskom glazbom u izvedbi  tamburaškog orkestra « Gorjanski izvori» iz mjesta Gorjani kraj Đakova, čiji se folklor nalazi pod zaštitom UNESCA.
Službeni dio programa, na velikoj ljetnoj pozornici, otvorili su polaznici Dječjeg vrtića «Duga» - područni vrtić «Mali princ» iz Umaga koji su zanosno zaplesali istarske plesove «Balun» i «Rašpu» i svojim predstavljanjem izmamili smješak oduševljenja te gromoglasni aplauz publike. Bio je ovo njihov treći, evidentno sve uspješniji, javni nastup. Uslijedio je cjelovečernji koncert Folklornog društva BILJE koji su izveli pjesme i plesove iz različitih krajeva Hrvatske: «Branja», «Zagorje», «Međimurje» i «Bunjevački plesovi». U pauzama, između koreografija, publiku su zabavljali tamburaši iz Gorjana. Osim izvornih slavonskih pjesama pjevali i one popularne, novoskladne, pa je publika s njima zapjevala poput pratećih vokala.
Kako folklori zbližavaju ljude i kako se pomoću njih širi krug prijateljstva, potvrdili su to još jednom, sinoć u Umagu, kada su na kraju programa plesači iz Bilja sišli s pozornice među publiku i zaplesali svi zajedno «Šokačko kolo».

Treća večer susreta u Umag, ujedno i završan biti će u znaku folklornih sastava iz Mađarske i Poljske.
Zespół Pieśni i Tańca “Mały Śląsk” Radzionków (Katowice) društvo je ustanovljeno 1973 godine pri kulturnom centru Karolinka. Prvih nekoliko godina nosilo je ime “Radzionkowianie“ po svome gradu. Godine 1977 preimenovano je u “Zespół Pieśni i Tańca Ziemi Bytomskiej”. Od 1991 pokrovitelj mu je nacionalni ansambl “Śląsk” (poput hrvatskog Lada) kada je i dobio današnje ime Zespół Pieśni i Tańca “Mały Śląsk”
Grupa je sudjelovala na mnogim natjecanjima u Poljskoj i izvan njezinih granica gdje je odnijela brojne pobjede i priznanja. Npr.“Mały Śląsk”  je dobitnik prestižne Wojciech Korfanty nagrade za značajna postignuća i priznanja stečenih u zemlji i inozemstvu u promicanju kulture Šlezije. Grupa je dobitnik zlatne medalje  za doprinos u očuvanju tradicisjkog nasljeđe pokrajine Šlezije.
Danas  grupa se sastoji od 200 sudionika razvrstanih u šest dobnih skupina svaka sa svojim posebnim programom. Repertoar grupe sastoji od plesova regije Šlezije ali i regija cijele Poljske.

Százszorszép Dance Ensemble (Martonvásár) Plesni ansambl  Százszorszép(Tratinčica) osnovan je 1979. godine Njegovi su članovi mladi entuzijasti iz Martonvására (35 km jugozapadno od Budimpešte) i okolice. Publiku nastoje oduševiti svojim izvedbama ne samo  tradicionalnim plesovima i pjesmama Mađarske već i tradicijskog nasljeđa mađarske etničke zajednice u susjednim zemljama.  Njeguju osnovnu značajku mađarskih plesova: individualnost.
Ispada među najbolje mađarske ansamble. Zbog svoje kvalitete ansambl od 1998 osvaja laskavu titulu nosi laskavu titulu ’Exceedingly Qualified Dance Ensemble’ da bi 2006 i 2008 osvojio najprestižniji naslov ’Perpetually Eminent Ensemble’ koja se dodjeljuje ansamblima koji godinama drže svoju kvalitetu na vrhu. Dobitnik je i mnogih nagrada za rad s mladima.
Voditelji ansambla su Ildikó Németh i Szilárd Szabó a asistenti Janka Morber and Péter Cseh-Szombathy. Uživaju podršku Gradskog vijeća Martonvására i fondacije Százszorszép.

08. 06. 2010.

OBJAVLJEN KALENDAR KULTURNO ZABAVNIH MANIFESTACIJA ZA LJETO 2010.
Pučko otvoreno učilište "Ante Babić" objavljuje kalendar kulturno zabavnih manifestacija za ljeto 2010. godine. Cjelokupan program manifestacija možete pogledati u PDF dokumentu, koji se nalazi u prilogu.


 
 

25. 05. 2010.

OTVORENA IZLOŽBA IRINE KORUC
Večerašnjim otvorenjem izložbe umažanke Irine Koruc, umaško Učilište završava sezonu galerijske djelatnosti u njegovom multimedijalnom centru. Službeno otvorenje posljednje izložbe u ovoj sezoni upriličili su vršiteljica dužnosti ravnateljice Učilišta, prof. Floriana Bassanese Radin, povjesničar umjetnosti Željko Sušek te sama autorica. Kako je istakla v. d. ravnateljice, izložba Irine Koruc organizirana je u okviru projekta „sugrađani sugrađanima“ čiji je cilj sugrađanima koji se bave različitim vrstama umjetničkog izričaja omogućiti prezentirati svoj rad javnosti. Ujedno je autorici, obzirom da je ovo njena prva samostalna izložba, poželjela još mnogo takvih, ističući kako bi bila šteta sa kvalitetom i darom kojega posjeduje, ne upoznati i ljubitelje umjetnosti drugih područja. Kako je istaknuo Željko Sušek, recezent kataloga izložbe, svako se oblikovanje mora događati po zakonima likovnosti. Iako se oni mogu shvatiti kao slične i istoznačne riječi, vrlo su različite i obje su vrlo važne. Jezik likovnosti računa na nadarenost i često se događa spontano, za razliku od oblikovanja u smislu industrijskoga oblikovanja ili dizajna, kojima su slike Irine Koruc također bogate. Slike Irine Koruc mogu se shvatiti dvojako, kao predložak na podlozi ili na platnu na kojemu se beskonačno ponavlja određeni motiv, ili pak kao detalj za sebe, kao umjetnička slika, slika kojom Irina Koruc prezentira svoje ideje, osjećaje, misli... Slika putem koje Irina Koruc uspješno komunicira. O pozitivnosti, otvorenosti i „komunikativnosti“ Irine Koruc večeras nisu svjedočile samo njene slike nego i veliki broj naših sugrađana, njenih prijatelja, koji su došli dati podršku njenom stvaranju. Izložba Irine Koruc "Kada budna sanjam" otvorena je do 19. lipnja 2010. godine.

 
 

21. 05. 2010.

ODRŽANI SUSRET KLAPA I SLASTIČARSKI KUP
Sedmi po redu Susret klapa "Sv. Pelegrin", održan je večeras u našoj kazališnoj dvorani u Umagu. Susret klapa tek je jedan od događaja koji se organiziraju povodom proslave Dana zaštitnika Umaga. Uz Pučko otvoreno učilište suorganizator susreta klapa je umaška klapa Lungomare koja ove godine slavi 20 godišnjicu neprekidnog rada.I ove godine umaška je, mnogobrojna publika imala priliku uživati u dva i pol sata dugom koncertu, u izvedbama nekih od naših najpoznatijih i najkvalitetnijih klapa i izvođača klapskog pjevanja. U prvom dijelu programa nastupili su domaćini - klapa Lungomare, zatim klape Grdelin iz Zagreba, Vinčace iz Novog Vinodolskog, Pinguentum iz Buzeta te ženska klapa Rožice iz Šapjana. U drugom dijelu nastupila je klapa Maslina predvođena sjajnim tenorom i solistom klape Brankom Bubicom. Klapa Maslina nastupa na brojnim festivalima i dobitnik je raznih priznanja. Njihova pjesma „Da te mogu pismom zvati“ koju su prvi put otpjevali na Dalmatinskoj šansoni u Šibeniku 1998. postala je hit i još uvijek je najizvođenija klapska pjesma.

Osim susreta klapa kojega organizira naše Učilište u suradnji s Klapom Lungomare, u predvorju Učilišta je, neposredno prije početka koncerta, održana završna manifestacija I. međunarodnog natjecanja slastičara za «Kup Svetog Pelgrina». Organizator ovog natjecanja su Hrvatski kuharski savez i Udruga kuhara Istarske županije. U okviru tog natjecanja, devet natjecatelja iz Hrvatske, Slovenije i BIH pripremalo je svečane torte i kolača od jagoda, a osim toga morali su izraditi i skulpturu od čokolade, marcipana, šećera i drugih «materijala»

Pobjednica I. međunarodnog slastičarskog kupa je Alma Rekič, slastičarka hotela «Park» na Bledu u Sloveniji, druga je Nerma Proho iz slastičarne «Palma» u Sarajevu, a treća je Sanja Grahek iz hotela Valamar Rubin u Poreču. Osim zanimljivosti razgledavanja skulptura od slastičarskih namirnica i kušanja kolača i torti napravljenih rukama vrhunskih slastičara, nađi su sugrađani imali priliku vidjeti i izradu skulpture od leda koju je izradio Miro Rismondo, šef kuhinje Ljubljanskog hotela «Union». Kocka leda iz koje je skulptura rađena bila je teška 150 kilograma, visoka jedan, a široka pola metra.

Objema manifestacijama koje su samo prvi dio proslave dana zaštitnika Umaga, prisustvovali su gradonačelnik Grada Umaga, Vili Bassanese koji se prilikom dodjele nagrada nagrađenim slastičarima obratio okupljenim sugrađanima, jedan od njegovih zamjenika, Veljko Ivančić, direktorica Turističke zajednice Grada Umaga, Sandra Bravar Radizlović, te vijećnici Grada Umaga. 

Pokrovitelji 7. Susreta klapa Sv. Pelegrin su: Grad Umag i TZ Grada Umaga, a glavni sponzori su: Hempel, Intercommerce i IKB iz Umaga.


 
 

17. 05. 2010.

ODRŽAN KONCERT ZBORA ZAGREBAČKIH LIJEČNIKA
U subotu, 15. 05. 2010. u Župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, umaškim poklonicima zborskog pjevanja predstavio se „Zbor zagrebačkih liiječnika pjevača“. Muški pjevački zbor „Zagrebački liječnici pjevači“, na pragu je obilježavanja 40-te obljetnice svoga postojanja. Osnivači zbora su primarijus dr. Viktor Boić, zagrebački internist i zaljubljenik u glazbu i Rudolf Matz, poznati hrvatski glazbenik, koji je Zbor vodio do 1974. godine. Od tada do danas zborom je ravnao prof. dr. Mijo Bergovec, internist-kardiolog, zadnje tri godine zborom ravna dr. Leonard Bergovec. Posebnost ovog zbora je u tome da mu članstvo, uključujući i dirigente čine liječnici, magistri, doktori znanosti,docenti, sveučilišni profesori, specijalisti raznih struka, kao i studenti medicine i stomatologije. Zbor je izveo skladbe Borodina, Čajkovskog, Verdija, Domjanića, Matza, Lisinskog i drugih autora. Solisti u bili dr. Željko Jurašinović – tenor i dr. Frane Grubišić – bas, pratnja na glasoviru – dr. Marko Bergovoec. Za ovaj vrhunski glazbeni doživljaj, možemo zahvaliti bivšem članu ovog Zbora našem sugrađaninu dr. Jurici Šiljegu, koji je bio domaćin svojim kolegama, vodivši publiku kroz ovaj izuzetan umjetnički program.


 
 

27. 04. 2010.

OTVORENA IZLOŽBA MILANA MARINA
Večeras je u umaškom Učilištu, uz prisustvo velikog broja ljubitelja galerijske djelatnosti i autorovih prijatelja, otvorena izložba našeg sugrađanina Milana Marina "Tragovi - Tracce". Više o autoru i o samoj izložbi, u riječi i slici, možete pogledati u članku, klikom na fotografiju ili naslov članka.Prema riječima likovnog kritičara Željka Sušeka koji je bio i recezent kataloga ove izložbe, obzirom na sama djela, ovaj ciklus Marinovih slika bi nekome mogao ne predstavljati ništa ili se činiti bez oblika, bez forme. Međutim, svaka slika, sama po sebi ima oblik, formu, površinu. Ono o čemu bi se eventualno moglo raspravljati je sadržaj slike, koji je kod Marinovih slika sadržan u tehnologiji slikanja, strukturi materijala te suodnosu različito slikanih ploha...
Milan Marin, našim sugrađanima je poznatiji kao građevinski poduzetnik. Stoga ne čudi što je kao tehniku za izradu slika primjenio igru cementnim mlijekom i granulacijom pijeska, stvarajući tako crteže ili poruke na golom materijalu zidne površine.

Milan Marin rođen je u Bosanskom Novom, osnovnu i srednju školu završio je u Banja Luci, a studij Povijesti i umjetnosti u Ljubljani. Od 1996. godine kada je u Grožnjanu upriličio svoju prvu samostalnu izložbu, pa do danas, imao je tridesetak izložbi diljem Hrvatske, Slovenije, Švedske, Njemačke i Austrije. Sudjelovao je na brojnim slikarskim natjecanjima, gdje je i osvajao brojne nagrade.

Izložbu Milana Marina zainteresirani će, u našem Učilištu moći razgledati do 15. svibnja 2010.


 
 

18. 04.

PROLJEĆE U UMAŠKOM KAZALIŠTU
Trima monodramama, jednom hrvatskom, jednom talijanskom te jednom slovenskom, odigranima u periodu od 15. do 17. travnja, u okviru manifestacije "Proljetne kazališne večeri", umaško je Učilište privelo kraju kazališnu sezonu 2009/2010. Više o kazališnim predstavama koje su ljubitelji kazališta imali priliku vidjeti u Umagu možete pronaći u prilogu, klikom na naslov ili fotografiju, u kome prenosimo pisanje Glasa Istre o tim predstavama. Fotografije koje se nalaze u prilogu djelo su Gianfranca Abramija i Tanje Kocijančić, kojima se zahvaljujemo za ustupanje materijala.Monokomedija NAJLUĐA PREDSTAVA NA SVIJETU, u kojoj je Mladena Gavran odigrala čak 12 različitih uloga u dinamičnoj priči o ljubavi, ljubomori i kazališnim spletkama, bila je na rasporedu 15. travnja. Za tekst ove predstave Miro Gavran je dobio Nagradu „MARIN DRŽIĆ“ Ministarstva kulture RH i Nagradu „IVAN RAOS“. Predstava je u sat i pol vremena prisutne držala nasmijanima i vedrima.

Drugog dana, 16. travnja, na programu je bila talijanska predstava In vino recitas, venezianskog Teatro dei Pazzi, In vino recitas je predstava koja, kroz pjesmu i priču govori o vinu i kulturi talijanskih krajeva. Evo što je o toj predstavi pisao Glas Istre...

"Slikoviti osunčani vinogradi, vinski podrumi i konoba, što sve titra od tradicije i životnih priča, vino i ljubav isprepleteni u čarobnom i romantičnom slijedu događaja. Sve se to preksinoć odigralo na pozornici umaške kazališne dvorane u predstavi "In vino recitas" Teatra canzone - popularnog venetskog autora, glumca i glazbenika Giovannija Giusta, odnosno Teatra dei Pazzi iz San Dona' di Piave kraj Venecije.
"Bilo jednom davno…", započeo je u bajkovitom stilu Giusto štoriju koju je dosad, u posljednjih godinu i pol, imala priliku iskusiti publika diljem Italije, od Palerma do Domodosole kraj švicarske granice, kako je sam otkrio malobrojnim, ali izuzetno srdačnim Umagežima. Upravo je "iskusiti" prava riječ, jer on svojom pričom, glumom, pjesmom i sviranjem gitare, uz podršku izvrsnih i uz to simpatičnih glazbenika - Alvisea Stiffonija (violončelo), Nicole Dal Boa (klavir) i Simonea "Diabla" Manzata (bubnjevi), kreira živopisnu atmosferu u kojoj je gotovo moguće vidjeti boje, osjetiti bogatstvo mirisa i okusa, toplinu sunca, gostoljubivost i strast marljivih ljudi koji poštuju zemlju i plodove koje uz njihov trud ona daje.
Glavni je junak Tobia, kojega gospodarica, nježna Viola, šalje u potragu za svojim suprugom, osornim i grubim Augustom, da bi mu uručio njen poljubac. Mladić se pješice upućuje duž ceste crvenog vina, od podruma do podruma, otkrivajući da kroz vinsku tradiciju (a spominje se i misteriozno ljubavno vino – san svakog vinara i udvarača!), koja je i metafora za autentične životne vrijednosti, svaki kraj s ponosom izražava svoj identitet. "Ako je voda život – vino je kultura!", konstatirao je jedan od likova, uz opće odobravanje. A priču s ljubavnim završetkom koji se tek naslućuje kad Tobia i Viola sjednu u vrtu jedno pored drugog, Giusto je jednako poetski završio pozivajući okupljene da je se sjete uz čašu dobrog vina sa svojim ljubljenima.
Gostovanje ovog projekta regije Veneto i talijanske unije vinarstva omogućio je Institut za talijansku kulturu iz Zagreba, a radi se o drugoj od tri predstave iz umaških Proljetnih kazališnih večeri u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta "Ante Babić"."


A o predstavi "Čefurji raus" se pisalo...

„Kazališna dvorana umaškog Pučkog otvorenog učilišta "Ante Babić" ugostila je prva u Hrvatskoj kontroverznu slovensku predstavu "Čefurji raus" u izvedbi slovenskog gledališča Glej iz Ljubljane, nastalu prema istoimenom uspješnom romanu Gorana Vojnovića.
Monodrama u kojoj glumi Alaksandar Rajaković Sale potpuno sam, bez kulisa i bilo kakvih scenskih efekata, podigla je veliku prašinu u susjednoj nam državi kad se prije 13 mjeseci počela izvoditi jer progovara o aktualnoj i škakljivoj temi stranaca u Sloveniji. Ili bolje reći, čefurja, kako Slovenci nazivaju sve došljake iz, prvenstveno, ostalih krajeva bivše Jugoslavije.
Koliko je predstava konkretna, jer vrlo otvoreno govori o čefurjima, a koje bismo kod nas nazvali fureštima, govori i podatak da je zbog nje čak i autor knjige morao na policiju na obavijesni razgovor.
Priča je to o Marku Đorđiću od oca Radovana, bosanskog Srbina, koji živi u ljubljanskom naselju Fužine, prepunom osoba koje dijele njegovu sudbinu. Marko bez dlake na jeziku ozbiljno, katkad komično i(li) ironično progovara o svom životu, školi, košarkaškom klubu, zgodama unutar četiri zida stana u kojem živi s roditeljima, odgoju, društvenim vrijednostima, problemima s drogama, pušenjem, policijom i drugom.
Iako je rođen u Sloveniji, njegovo prezime i adresa, bez obzira koliko se to pokušavalo sakriti, odaju njegovu različitost od autohtonog stanovništva. Predstavu odlikuje živi i aktualni govor današnjih mladih čefurja, tzv. čefurština, koja je mješavina slovenskog, zatim srpsko-hrvatskog i uličnog slenga, prepunog sočnih psovki.
Rajaković je za svoju glumu dobio pozitivne kritike slovenskih kazališnih kritičara. Potpuno sam, isključivo snagom svojih riječi i pokreta i talentom, uspio je zadržati pažnju publike svih 80 minuta, što zaista nije lako. Vješto je žonglirao brojnim likovima, upadao iz jednog u drugog sasvim lako, pa je tako, osim sebe kao glavnog pripovjedača, utjelovio oca Radovana, majku Ranku, prijatelje Acu i Adu, mladu čefurku, starčića u vlaku na putu za Bosnu, svog trenera košarke, susjeda, pa komšiju i niz drugih.
Roman "Čefurji raus", Vojnovićev prvijenac, prije dvije godine obilježio je slovensku književnu scenu i odmah postao hit. Autor tematizira život imigranata, "južnjaka", i govori o njihovoj problematici identiteta u pretežito slovenskom društvu. U središte zbivanja stavio je imigrantske obitelji, njihove egzistencijalne poteškoće i kulturološke razlike s obzirom na kontekst prošle zajedničke države. Kvalitetu Vojnovićeva proznog prvijenca potvrdila je i Prešernova nagrada, koju je pisac dobio lani u veljači.
Umaška izvedba ove monodrame, koju je režirao mladi slovenski redatelj Marko Bulc, bila je 170. po redu, a vidjeli su je već i Talijani. Nakon Istrana uskoro će je moći pogledati i zagrebačka publika.“


 
 

09. 04. 2010.

OVOG TJEDNA TRI KAZALIŠNE PREDSTAVE U UMAGU
Ovog tjedna ćemo u Umagu ugostiti tri monodrame, jednu hrvatsku, jednu talijansku te jednu slovensku. Očekujemo vas u našem Učilištu, u periodu od 15 do 17 travnja. U četvrtak, 15. travnja ćemo ugostiti zagrebački Teatar Gavran s Najluđom predstavom na svijetu, petak 16. travanj je rezerviran za venezijanski Teatro dei Pazzi i predstavu "In vino recitas", a subota 17. 4. za predstavu "Čefurji raus" slovenskoga Dejmo stisn't teatra. Više o predstavama možete naći klikom na naziv članka.Najluđa predstava na svijetu:

Kao što znadete, Teatar Gavran je s hit-komedijom HOTEL BABILON u izvedbi Mladene Gavran osvojio srca brojnih gledatelja, te nekoliko značajnih kazališnih nagrada. Sedam godina nakon te predstave, Mladena Gavran i Miro Gavran izlaze pred publiku s novom kazališnom poslasticom, monodramom NAJLUĐA PREDSTAVA NA SVIJETU, u kojoj će Mladena odigrati čak 12 različitih uloga u dinamičnoj priči o ljubavi, ljubomori i kazališnim spletkama. Za ovaj tekst Miro Gavran je dobio Nagradu „MARIN DRŽIĆ“ Ministarstva kulture RH i Nagradu „IVAN RAOS“ . Predstava o kojoj je riječ traje jedan sat i trideset minuta, uz obilje smijeha. Više o Teatru Gavran potražite na stranici www.tatar-gavran.hr

 

In vino recitas:

In vino recitas je predstava koja, kroz pjesmu i priču govori o vinu i kulturi talijanskih krajeva. Prema kazivanju Tobiasa, glavnog "glumca" kroz vinsku tradiciju svaki kraj iskazuje svoj identitet. Više o predstavi potražite na stranicama http://www.teatrodeipazzi.com/produzioni.php?pm=3&idpag=34


Čefurji raus:
Čefurji raus je predstava koju je, prema istoimenom romanu Gorana Vojnovića režirao Marko Bulc. Glumac u predstavi je Aleksandar Rajaković - Sale, koji je, za svoju glumu dobio pozitivne kritike slovenskih kazališnih kritičara. Predstava je to koja govori o životu doseljenika u Sloveniju, prvenstveno doseljenika s područja republika bivše Jugoslavije, te odnosu slovenske službene politike i vlasti do njih. O kvaliteti predstave dovoljno govori činjenica da gotovo da nema dana da se ne izvede na nekim od dasaka kulturnih domova, kazališta, hotelskih dvorana i drugih javnih prostora u Sloveniji. Do sada je predstava izvedena i u Italiji, a ovo je njeno prvo izvođenje na području Hrvatske. Više o predstavi Čefurji raus potražite na stranici http://dejmostisntteater.wordpress.com/arhiv

 
 

27. 03. 2010.

PREDSTAVLJENA KNJIGA POEZIJE LEJLE ROM
"Svilenim nitima svilu tkaš", naziv je knjige poezije umažanke Leile Rom, predstavljene sinoć u Multimedijalnom centru Pučkog otvorenog učilišta "Ante Babić" iz Umaga. Leila Rom, rođena Tuzlanka, doselila se u Istru prije dvanaest godina, kada je u Umagu počela raditi kao farmaceutkinja. Tijekom svog boravka u Umagu stekla je mnoga prijateljstva, što kroz posao, što kroz aktivno učestvovanje u radu mješovitog pjevačkog zbora Korona. Iako je veliki broj naših sugrađana znao za Leilinu ljubav prema poslu koji radi kao i prema pjevanju, mali ih je broj znao za njenu strast za poeizijom. Sinoćnji događaj, bio je prilika prisutnima zaviriti u Leilinu dušu, u Leilino srce. Obzirom na atmosferu koja je vladala u MMC-u, događaj je to koji bi se najjednostavnije mogao nazvati susretom bogatim zborskim i klapskim pjevanjem, protkanim svilenim nitima prijateljstva, svilenim nitima poezije Leile Rom. Hvala Leili, Klapi Motovun, zboru Korona i velikom broju naših sugrađana koji su, bilo je to očigledno, uživali u poeziji koju je za njih čitala autorica knjige.Stihovno tkanje Lejle Rom

Zanimljiv je životni put vedre Lejle Rom. Od rodne Tuzle sredinom šezdesetih, preko ranog djetinjstva provedenog u Bosanskom Brodu u kojem pohađa osnovnu, Dervente gdje završava Srednju ekonomsku školu do Sarajeva u kojem magistrira farmaciju. Ratni vihor je upravlja k Zagrebu 1992., iz kojeg šest godina kasnije stiže u Umag gdje otkriva odabrano podneblje za buduće življenje.

Povod za ovu priču druge je prirode, one koja zrači Lejlinim bićem. Pisanje poezije koja joj je obilježila življenje, nedavno je urodilo izdavanjem knjige pjesama koja je predstavljena u Multimedijalnom centru POU „Ante Babić“. Poprište svakovrsnih kulturnih zbivanja bilo je ispunjeno do posljednjeg mjesta u prigodi prezentacije zbirke „Svilenim nitima svilu tkaš“. O pjesmama Lejle Rom govorila je Sanja Bosnić, te u ime izdavača Željko Bosanac. Za glazbeni ugođaj tom prigodom brinuli su klapa Motovun i mješoviti pjevački zbor Korona čija je Lejla višegodišnja članica. O zaokupljenosti te vrste pjesničkog opusa autorica zbirke je na slikovit način među ostalim otkrila okupljenima. "Odmalena su mi se po glavi vrzmali stihovi koje sam počela zapisivati u ranom djetinjstvu. Slikovitije, pjesme „pišem“ od kad dišem, one su moj dar i pokora – uz sveprisutni osmijeh na licu, kazala je Lejla Rom. Stihove koji bi jednostavno navirali bilježila bi u svakoj od prigoda. Skupilo ih se puno, a ove koje su ugledale svjetlo dana plod su četverogodišnjeg stvaranja, ne mali broj njih nastalih u nekoliko zadnjih mjeseci. Sve drugo napisano trenutno ima status arhivske građe, mogući materijal za drugu knjigu. Svaka od tih pjesama ima svoju poruku.

Kad sam saznala da bi moja premijerna zbirka mogla postati stvarnost ozbiljno sam se primila pisanja i na željeni način „uokvirila“ svoje stvaralaštvo uz veliku potporu Grada Umaga koji je omogućio tiskanje zbirke. Neizmjerno sam im zahvalna, kao i svima koji su mi pomogli u realizaciji projekta. Ta ljubav prema pisanju postaje jača, s mnoštvom motiva za još predanije izražavanje u svom stilu."

Uvodna pjesma iz zbirke Lejle Rom zagolicat će svakog onog tko uzme u ruke taj „rukovet“ osobitih toplih stihova („Svilenim nitima veži me, al' ne steži me! Ljubav ne treba vlast, samo nježnost i strast. Svilenim nitima svilu tkaš, ako znaš!“). Mnoštvo sličnih misli isprepliće se u pedesetak kazivanja u četiri poglavlja, o ljubavi, ljudima, buđenju i tragovima.

Ljubavni govor umaške pjesnikinje nastavlja se kroz zanosni izričaj o ljudima koje ona susreće, doživljavajući ih na sebi svojstven način, s puno - ljubavi, koju pretače u stihove sa željom da se u njima prepoznaju - „Dušom svojom moju spoznaš, ako me prepoznaš“!. Na drugu zbirku Lejle Rom ne bi trebalo dugo čekati, jer obilje materijala je već ispisano. Uz najnovije stihove, autorica se veseli prezentaciji ove zbirke u Sarajevu za koje je emotivno vezana.  

Ono čega se Lejla najviše pribojavala pokazalo se bezrazložnim. Kako će javnost primiti, odnosno kako će je se dojmiti njeno stvaralaštvo? Tu su nadmašena sva njena očekivanja, što je posebno veseli. Potvrdu je stigla na samoj promociji zbirke pjesama kad je ista razgrabljena od mnoštva prisutnih, koji su svjedočili tom događaju.

 


 
 

24. 03. 2010.

OTVORENA IZLOŽBA JANEZA KOVAČIČA
Sinoć je u Multimedijalnom centru Učilišta Umag otvorena izložba akademskog slikara Janeza Kovačiča. Janez Kovačič rodio se 24. veljače 1942. godine u Rakitni u Sloveniji, a diplomirao je na Likovnoj akademiji u Ljubljani. Nakon toga boravio je i radio u Saveznoj Republici Njemačkoj. 1975. godine je na ljubljanskoj likovnoj akademiji završio postdiplomski studij. Izložba je otvorena do 23. travnja 2010. godine, a više detalja o samoj izložbi i autoru, možete pronaći u katalogu, koji se nalazi u prilogu, u dokumentu u PDF formatu.


 
 

15. 03. 2010.

EKIPA FILMA NA PUTU ODUŠEVILA NAŠE SUGRAĐANE
Pučko otvoreno učilište "Ante Babić" je, zajedno s Živa produkcijom iz Zagreba, bilo organizator istarske premijere filma «Na putu» sarajevske redateljice i scenaristice Jasmile Žbanić. Unatoč činjenici i informacijama da su ulaznice za ovu projekciju bile rasprodane već dva dana prije, veliki broj naših sugrađana i poklonika dobrog filma je čekao u redu za karte. Zahvaljujući pomoćnim stolicama, ponovno smo pokazali kako iz naše zgrade nitko neće otići nezadovoljan. Osim što su mogli uživati u filmu, prisutni su nakon projekcije mogli podijeliti pokoju riječ s glumcima Leonom Lučevim i Zrinkom Cvitešić, Sebastianom Cavazza te divom hrvatskog glumišta Marijom Kohn, a oni koji su to željeli, od svih su mogli dobiti autogram ili se sa njima fotografirati. Film "Na putu" je prikazan zahvaljujući projektu "Kino u gostima" produkcijske kuće Živa, u okviru kojega filmska ekipa s tehničkom opremom putuje mjestima bez kina i na taj način promovira kinematografsku djelatnost. Ako je suditi prema odazivu umaške publike, jedan od narednih projekata u našem gradu, svakako bi trebala biti rekonstrukcija naše kazališne dvorane i nabavka nove opreme, nakon koje će biti omogućeno redovno prikazivanje filmskih hitova.


 
 

13. 03. 2010.

OTVORENA SKUPNA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA POLAZNIKA PRVOG TEČAJA FOTOGRAFIJE
Sinoć je u Multimedijalnom centru Pučkog otvorenog učilišta „Ante Babić“ iz Umaga, skupnom izložbom polaznika, završen prvi tečaj fotografije, započet potkraj prošle godine. Nakon teoretskog dijela nastave, održanog u umaškom učilištu, dvadesetak marljivih polaznika tečaja je, uz vođenje Nenada Šimunića, Roberta Sironića i Josipa Mandračevića steklo vještine fotografiranja praktičnim dijelom obuke u studiju i prirodi. Organizacijom ovog tečaja, ali i drugih kreativnih, „neprofitabilnih“ radionica učilište iznova dokazuje svoju svestranu društvenu ulogu. Kako je istakao likovni kritičar Željko Sušek, svako vrijeme ima svoje pionire. Ovdje su to odrasli koji se obrazuju, koji ne odustaju od smisla učenja, koji ne odustaju od sebe jer, i najviše obrazovanje započelo je malom školom. Cilj ovog tečaja bio je upravo to, potaknuti kreativno izražavanje polaznika i omogućiti im osloboditi potrebu za stvaralaštvom, omogućiti im pronaći sebe i izraziti svoje osjećaje kroz fotografiju. Da li su organizatori i predavači uspjeli u tome, možete ocijeniti i sami, posjetom MMC-u umaškog učilišta, najkasnije do 22. ožujka, kada se izložba zatvara.


 
 

14. 02. 2010.

ZA EUROPU SPREMNI - KOMEDIJA ARIJANE ČULINE
Poznata komičarka Arijana Čulina, dolazi u naše kazalište kako bi nas pripremila za ulazak u Europsku uniju... Pripreme započinju njenom stand up komedijom "Za Europu spremni", koja je nastala na osnovu njenih satiričkih kolumni iz 2005. godine. Čulinine kolumne na tragu su njenih nekadašnjih televizijskih nastupa u ulozi Goge Bjondine u emisiji «Glamour Cafe». One daju duhovitu kritiku hrvatskog društva i političkih zbivanja. Neki od uvijek vrućih problema kojima se tamo bavi su jal među ljudima po principu «nek’ susjedu crkne krava», homoseksualizam, međudjelovanje ljudi i tehnologije, razlike između starih i mladih, bespravne gradnje, zanemarivanje ljudskih prava itd. Nađe se tu i pokoja lakša tema poput odavanja počasti zahodima, svakodnevnog (ne)pridržavanja bontona ili ismijavanja novijeg hrvatskog leksika. Kako sama autorica kaže, njena zbirka društvenih kronika nije ozbiljna knjiga, iako je pisala o užasno ozbiljnim problemima, ali nije ni humoristična, iako se čovjek može slatko nasmijati. U ovom slučaju pristup je ipak nešto drukčiji od onoga Goge Bjondine: ne govori se o konkretnim slučajevima i ne prozivaju se konkretne osobe, već se opisuju generalni principi i odnosi unutar hrvatskog društva te sudbinska povezanost našeg malog kozmosa s tom nedokučivom, mistificiranom Europom. Predstava je svojevrsni, barem po formi, nastavak prethodne monodrame Arijane Čuline «Šta svaka žena triba znat o onim stvarima» (također nastale prema dvjema njenim knjigama), a namijenjena je onima vole Gogu Bjondinu ili Čulininu prozu, te se radije smiju nego tuguju pred apsurdima svakodnevnice.

 
 

27. 01. 2010.

USKORO - PREDSTAVA MISS UNIVERZAL
Učilište Umag u mjesecu ožujku priprema gostovanje kazališne predstave MISS UNIVERZAL, koju je postavila Kazališna udruga Talija u suradnji s Šibenskim kazalištem. Komedija koju ćemo ugostiti predstavlja nastojanje male seoske sredine neprimjereno imitirati biranje ljepotice, kakvo se radi u velikim gradskim i urbanim sredinama. Razlog tome nije samo biranje ljepotice nego i pronalazak ženika za curu kojoj istječe vrijeme za udaju. Detalje otkrijte u subotu, 6. ožujka u 19h, u kazališnoj dvorani Učilišta.

 
 

27. 01. 2010.

NAJAVA GOSTOVANJA KAZALIŠTA KEREMPUH
Pučko otvoreno učilište "Ante Babić" Umag, zahvlajujući potpori Istarske županije, organizira gostovanje Satiričkog kazališta Kerempuh, s predstavom "Izumitelj", autora Nenada Stazića, redatelja Borisa Kovačevića, s Željkom Konigsknechtom u glavnoj ulozi. Više o samoj predstavi možete pročitati na službenim stranicama Kerempuha. Predstavu ćemo ugostiti u ponedjeljak, 22. veljače 2010. s početkom u 19h. http://www.kazalistekerempuh.hr/main.asp?ID=149

 
 

10. 12. 2009.

U UMAGU OTVORENA IZLOŽBA SLIKA IVE KAJZERA
Kako mjesec prosinac u Umagu ne bi bio „rezerviran“ isključivo za blagdanske priredbe i sajmove, pobrinulo se ovdašnje Pučko otvoreno učilište „Ante Babić“ Umag u čijem je multimedijalnom centru sinoć otvorena izložba riječkog slikara Ive Kajzera. Kako je napomenuo Željko Sušek, povjesničar umjetnosti i uređivač izložbe, slikarstvo Ive Kajzera je hiperrealističko, kako u formalnom smislu, tako i u smislu „neutralnosti“ njegove slike, njene metafizičnosti i izdvojenosti njena sadržaja. Mediteran kakav je nekada bio je nazadnjačka utopija jer smo ostali nerazvijeni i nismo ništa sačuvali.Njegovo slikarstvo ne treba shvatiti kao uljepšavanje već kao prizore vrijednosti koje nisu određene ni užim prostorom ni određenim vremenom. Slikarstvo Ive Kajzera ne navješćuje stilske pomake nego zagovara tehničku superiornost i talentiranost. Ivo Kajzer je rođen 1947. godine u Vlaški kraj Slatine, a u Rijeci živi od 1965. godine. Slikarstvom se bavi dugi niz godina i od tada je realizirao niz samostalnih izložbi. Uporedo sa slikanjem, bavi se pisanjem poezije i proze. Izložba Ive Kajzera biti će otvorena do 10. siječnja 2010. godine.

 
 

09. 12. 2009.

Održan koncert novih nada na glazbenom nebu
U predblagdansko vrijeme, vrijeme darivanja, umaška je publika, zahvaljujući Pučkom otvorenom učilištu i našem poznatom tenoru Voljenu Grbcu imala priliku uživati u jednom „glazbenom“ poklonu. Voljen Grbac sa suradnicima umaškoj je publici poklonio koncert novih zvijezda na glazbenom nebu, polaznika njegovih radionica solo pjevanja koje osim u Umagu, vodi u Rovinju, Labinu i Rijeci. Unatoč tome što koncert nije posjetio veliki broj umažana, izvođači su svojim nastupom pokazali profesionalnost i doista zadivljujuće rezultate predanog rada na solo pjevanju. Pored Voljena Grbca, koji je pjesmom uz nezaobilaznu Klapu Lungomare otvorio koncert, umaškoj su se publici, pjesama iz različitih krajeva Hrvatske i svijeta predstavili: Monika Petrov, Leonardo Ferderber, Antoni o Krištofić, Lorenca An a Puhar, Eleonora Dobrović, Ivan Bottezar, Aleksandra Reljić, Jennifer Fumić, Kristina Mavrinac, Ana Horvat, Iva Marković te Mateja Matić. Gošće koncerta bile su Vivian Galletta i Katja Budimčić, a glazbenu potporu cjelokupnom projektu, prateći mlade pjevače, dao je maestro Vladimir Babin.


 
 

11. 11. 2009.

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA - IN HOMMAGE RENCU KOSINOŽIĆU
Pučko otvoreno učilište "Ante Babić" iz Umaga, organizira izložbu fotografija nedavno preminulog fotografa Renca Kosinožića "2400 km po Južnoj Americi". Posljednja je to izložba koju je Renco dogovorio za života, samo par dana prije njegove iznenadne smrti. Otvorenje izložbe će biti u utorak, 17. 11. s početkom u 19h, u MMC-u Učilišta Umag. U dokumentuu PDF formatu možete naći recenziju koju je napisao Željko Sušek.

 
 

15.12.2006.

Produkcija učenika
U studentskoj dvorani Učilišta, s početkom u 18.30 sati održati će se druga produkcija učenika OGŠ i polaznika tečaja sintetizatora zvuka. S veseljem vas očekujemo!
Share