Pučko otvoreno učilište "Ante Babić" - Umag

Kontakt

Arhiva novosti iz obrazovanja

05. 12. 2011.

VIKEND TEČAJ ESPERANTA - BESPLATNO!   
Pučko otvoreno učilište “Ante Babić” koje veliki dio svoje djelatnosti posvećuje prenošenju znanja stranih jezika i koje u širokoj lepezi jezika podučava engleski, talijanski, ruski, francuski, španjoski i njemački jezik, u suradnji s Hrvatskim savezom za Esperanto (KEL) organizira prvi vikend tečaj esperanta u Istri.Hrvatski savez za Esperanto nevladina je udruga koja okuplja esperantiste, esperantske udruge i prijatelje esperanta. Djeluje na promicanju međunarodnog jezika esperanta u Hrvatskoj. Zalaže se za pravedno komuniciranje na neutralnoj osnovi u kojem nema povlaštenih govornika, već su svi jezici jednako vrijedni. Želi sačuvati sve jezike svijeta kojih ima zasigurno 5000, te preporuča da se u svojoj kući govori svoj dijalekt, u svom narodu svoj jezik, a da se za međunarodnu upotrebu promiče neutralni međunarodni jezik esperanto.
 

24. 11. 2011.

2. RADIONICA KAŠIRANJA, 23. 11. 2011.   
Trinaest kreativnih polaznica i njihova voditeljica marljivo izrađuju forme i uče ih kaširati. Na drugoj radionici završen je snjegović sa košaricom, koji je posprejan temeljnom bojom. Na sljedećoj radionici, nakon sušenja, snjegović će biti obojan i izlakiran. Evo izvješća voditeljice Marine: „Iskaširale smo i vjenčiće sa kuglicom (zamišljeno kao mobil, ili ukras za vrata), jedan borić i dva mjeseca, nešto 3D snjegovića te napravile forme za veliku zvijezdu repaticu za slijedeću radionicu. Jučer je išlo već puno brže i lakše, cure su uhvatile ritam, pa je i više radova ostalo iza nas. Radile smo i sa gips zavojem, kako bi se upoznale i sa tom vrstom materijala i njegovom primjenom. Slijedi nešto fotografija kreativnog rada i nereda...“

 
 

22. 11. 2011.

ODRŽANA PRVA KREATIVNA RADIONICA   
Protekle srijede održana je prva od pet kireativnih radionica koje vodi naša draga suradnica Marinka Žigri članica Hrvatske udruge kreativnih amatera - Zagreb. Ovoga puta učimo novu tehniku - kaširanje, tehniku modeliranja papirom u slojevima na neku gotovu formu. Na ovim stranicama pratit ćemo vrijedni rad naših polaznica i njihove voditeljice.

 
 

22. 11. 2011.

ODRŽANA PRVA PSIHOLOŠKA RADIONICA SA PROF. PSIHOLOGIJE, LJUBICOM UVODIĆ VRANIĆ   
„… Recite, nabrojite, pa makar šaptali, nabrojite pa makar u sebi, što vam se to sve lijepo dogodilo, zahvalite se za tu ljepotu. Obratite pozornost na blagost koja će vas nakon toga obujmiti…“ U ponedjeljak, 21. 11. 2011. održana je prva od četiri psihološke radionice koje će voditi profesorica Ljubica Uvodić Vranić. Srdačnu dobrodošlicu profesorici Ljubici zaželjelo je četrdesetak posjetitelja, mahom vjernih polaznika psiholoških radionica koje se već petu godinu zaredom održavaju u okviru Učilišta za treću životnu. Prva tema iz novog ciklusa bila je ZAHVALNOST. Predložak sa radionice možete pročitati u PDF-u.

 
 

21. 11. 2011.

ZAPOČINJE NOVI CIKLUS PSIHOLOŠKIH RADIONICA SA PROF. LJUBICOM UVODIĆ VRANIĆ   
Pozivamo vas na novi ciklus psiholoških radionica „Ponedjeljkom u pet“. Radionice započinju u ponedjeljak, 21. studenog u 17 sati. U četiri susreta sa profesoricom psihologije Ljubicom Uvodić Vranić, govorit će se o zahvalnosti, traču, odgovornosti i razumijevanju u obitelji-što kad izbor Vašeg djeteta, ili unuka nije baš najsretniji. Radionice se održavaju u dvorani broj 1 . Ulaz je besplatan.

 
 

28. 10. 2011.

ODRŽAN ORIJENTACIJSKI DAN ZA NOVU GENERACIJU STUDENATA   
U sklopu početka nastavnih aktivnosti u displociranom centru Umag, za studente prve godine studija organiziran je orijentacijski dan. Cilj ove aktivnosti je upoznati studente sa načinom, ustrojem i organizacijom nastavnog procesa i drugih nastavnih aktivnosti koje prate proces studiranja. Studente je pozdravio voditelj dislociranog centra odjela za ekonomiju i turizam "dr. Mijo Mirković" Pula prof. dr. sc. Ticijan Peruško. O oblicima nastave, međunarodnoj suradnji i sportskim aktivnostima govorio je Aljoša Vitasović, dipl. oec. a o prijavljivanju ispita, o ISVU sustavu i Carnetu, dr. sc. Saša Stjepanović.

 
 

28. 10. 2011.

DJELATNICI GRADSKE UPRAVE POLOŽILI ISPIT IZ TALIJANSKOG JEZIKA A1   
Iskrene čestitke na uloženom trudu i pokazanom znanju!

 
 

27. 10. 2011.

PODIJELJENA UVJERENJA O OSPOSOBLJAVANJU NJEGOVATELJICAMA I NJEGOVATELJIMA   
Podjelom svjedodžbi polaznicima programa osposobljavanja za obavljanje poslova njegovateljice/njegovatelja, završile su aktivnosti u projektu „Regionalna mreža lokalnih obrazovnih ustanova“ u okviru IV. komponente Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). Umaško učilište u ovom je projektu sudjelovalo kao partner Narodnog sveučilišta iz Rijeke. Uvjerenja o osposobljavanju polaznicima su uručili Sanja Benčić, prof. ravnateljica umaškog Učilišta i Mauro Jurman dogradonačelnik Grada Umaga. Programom su bile obuhvaćene 22 nezaposlene osobe s područja Istarske županije. Uspješno je završilo 19 polaznika. Program osposobljavanja je započeo početkom svibnja. Trajao je 600 nastavnih sati, od kojih je 140 bila teorijska nastava, 160 rad u kabinetu, opremljenom sredstvima EU-a te 300 sati praktične nastave koju su polaznici realizirali u Domu za starije i nemoćne osobe u Novigradu, u stacionaru umaškog Doma zdravlja te u domovima potrebitih osoba s područja Bujštine. Program su realizirali: Daniel Ferlin, dr.med, Iris Dragolin, prof., Gordana Šišović, dipl. soc. radnik, Marija Crljenica – Veneruzzo i mentorice na praktičnoj nastavi, više medicinske sestre: Blanka Vulin, Renata Đaković i Adrijana Goljevšček. Svim suradnicima se iskreno zahvaljujemo, a polaznicima želimo da stečena znanja čim prije primjene u praksi!

 
 

27. 10. 2011.

ODRŽAN ORUGLI SOL NA TEMU: Njegovatelj-njegovateljica - zanimanje budućnosti   
U četvrtak, 27. 10. 2011. godine, u okviru projekta kojega je naše Učilište provodilo zajedno s Narodnim učilištem iz Rijeke, održan je Okrugli stol čiji su sudionici razgovarali o mogućnostima zapošljavanja njegovateljica i njegovatelja u lokalnoj sredini i šire.O tome da je njegovateljica/njegovatelj zanimanje budućnosti, govorili su eminentni stručnjaci iz područja skrbi o starijim i nemoćnim osobama u Istarskoj županiji i osobe koje se profesionalno bave tom djelatnošću:
- Sandra Ćakić – Kuhar, stručna voditeljica Doma za starije Poreč te članica županijskog Povjerenstva za zdravlje zadužena za prioritetno područje skrbi o starijim i nemoćnim osobama i Mladen Momčinović, član istog tima
-  Ines Mika, dipl. iur., ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Novigrad
- Daniel Ferlin, dr. med., voditelj umaške ispostave Istarskih domova zdravlja koji u okviru djelatnosti kroz stacionar vodi brigu za starije i nemoćne osobe
- Marija Crljenica Veneruzzo, viša medicinska sestra, stručna suradnica na programu osposobljavanja
- Adriano Jurišević, direktor gradskog poduzeća Komunela, odgovorna osoba za izgradnju Doma umirovljenika Umag, te Dimitrij Sušanj Savjetnik za društvene djelatnosti u Gradu Umagu,
- Tatjana Vujić, prof., voditeljica obrazovanja i Slaviša Šmalc, struč.spec. oec, Savjetnik za stručne i opće poslove Pučkog učilišta Umag, djelatnici koji su direktno sudjelovali na provedbi IPA – projekta  i realizaciji programa osposobljavanja za poslove njegovatelj/njegovateljica.

Zaključeno je sljedeće:  
- izraditi ili aktualizirati već postojeću sliku zdravlja i plan zdravlja za područje Grada Umaga, doći do što je moguće točnijih podataka o potrebitima
- imenovati osobu koja će izraditi modalitet funkcioniranja budućeg Doma za starije i nemoćne u Umagu,
- potrebno je osmisliti modalitet vaninstitucionalne podrške starijim i nemoćnim po uzoru na gradove Buzet i Pazin te omogućiti zapošljavanje njegovateljima i njegovateljicama, a starim, nemoćnim i potrebitim osobama, pružiti pomoć i njegu u njihovom domu.

Za sve rečeno prvenstveno je potrebno donijeti društveno odgovornu odluku o tome da se krene u postavljanje jednog kvalitetnijeg, učinkovitijeg i korisnijeg sustava skrbi o potrebitima.
 
 

13. 09. 2011.

OBAVIJEST STUDENTIMA KOJI IMAJU UVJET ZA UPIS II. I III. GODINE   
Temeljem odluke o uvjetima upisa u sljedeću godinu preddiplomskog i diplomskog studija Stručnog vijeće Odjela za ekonomiju i turizam «Dr. Mijo Mirković» iz Pule , obavještavamo vas da redovni i izvanredni studenti I. godine preddiplomskog i diplomskog studija upisuju II. godinu ukoliko su ostvarili najmanje 42 ECTS boda.

Redovni i izvanredni studenti II. godine preddiplomskog studija upisuju III. godinu studija ukoliko su ostvarili 60 ECTS bodova s I. godine studija i najmanje 42 ECTS boda s II. godine studija.

Rok za stjecanje gore navedenih uvjeta je veljača 2012. godine,  do kada postoji mogućnost upisa naredne godine. Uvjet za upis naredne godine za izvanredne studente DC Umag,   je izvršena cjelokupna uplata školarine u iznosu od 9.000,00 kn

Budući da prema evidenciji ISVU službe 25 studenata već sada ima uvjet za upis II. godine, a 10 studenata ima uvjet za upis III. godine, a uslijed učestalih upita za obročno plaćanje, možemo Vam ponuditi sljedeće načine uplate školarine:
 1. a)    ukoliko se odlučite pristupiti upisu i platiti iznos školarine u cijelosti, dužni ste doći u Učilište Umag te preuzeti uplatnice na iznos od 7.500,00 kn i 1.500,00 kn
 2.  b)ukoliko se odlučite na obročno plaćanje školarine, potrebno je preuzeti uplatnice za sljedeće rate:
                  1.rata 1.500,00 kn …………..rok uplate : 19. 09. 2011. primatelj POU Umag
  1. 2.rata 3.000,00 kn …………..rok uplate : 17. 10. 2011. primatelj OET Pula
  2. 3.rata 3.000,00 kn …………..rok uplate : 15. 11. 2011. primatelj OET Pula
  3. 4.rata 1.500,00 kn …………..rok uplate : 15. 12. 2011. primatelj OET Pula
Sve dokaze o izvršenim uplatama potrebno je prethodno predočiti u Učilištu Umag, a kopije uplatnica sačuvati i predati u referadi OET-a  prilikom Upisa.  U slučaju obročnog plaćanja školarine, upisu  II. odnosno III. godine možete pristupiti i koncem 2011., ili početkom 2012. godine.

 U slučaju da potreban broj bodova ostvarite tek u veljači 2012. godine školarinu morate platiti u cijelosti prilikom upisa. Prije upisa potrebno je doći u Učilište Umag po uplatnice.


 
 

05. 09. 2011.

UPISI / ISCRIZIONI 2011/2012   
Poštovani sugrađani! Pučko otvoreno učilište „Ante Babić“ Umag javna je ustanova za cjeloživotno učenje i kulturu, otvorena za svih koji imaju potrebu za novim znanjima i vještinama. Nadamo se da ćete u širokoj lepezi programa i tečajeva koju vam nudimo ove jeseni, pronaći nešto za sebe, nadamo se da ćete nam se pridružiti jer, učiti znači – biti bolji! L' Università popolare aperta ''Ante Babić'', essendo un'istituzione pubblica per l'apprendimento permanente e la cultura, è sempre a disposizione a tutti coloro che vogliono apprendere nuove conoscenze e abilità. Tra i nostri numerosi programmi, una particolare attenzione va ai programmi di crescita personale, ai laboratori creativi e all'Università per la terza età. Nella speranza che troviate qualcosa per se, vi invitiamo ad unirvi a noi, perché studiando si impara ad essere migliori!

 
 

18. 08. 2011.

II. UPISNI ROK NA FAKULTET EKONOMIJE I TURIZMA U UMAGU   
Odjel za ekonomiju i turizam "Dr Mijo Mirković" upisuje novu generaciju izvanrednih studenata u akademsku 2011/2012. godinu. Nastavni centar koji djeluje pri Pučkom otvorenom učilištu "Ante Babić" Umag, upisuje treću generaciju studenata POSLOVNE EKONOMIJE smjer TURIZAM, u trajanju od 3 godine, 180 ECTS bodova. Pravo upisa bez državne mature imaju osobe starije od 24 godine, uz uvjet završene četverogodišnje škole.

Za prijavu je potrebno:

1.Obrazac “PRIJAVA” (posebna tiskanica Odjela), dobije se u Učilištu Umag

2. Domovnica i rodni list (originali, starost dokumenata nije važna)

3. Svjedodžba o završnom ispitu i svjedodžbe sva četiri razreda srednje škole (originali)

4. Dokaz o uplati troškova razredbenog postupka Sveučilištu Jurja Dobrile iz Pule,  u visini 240,00 kuna (odrezak opće uplatnice: broj žiro računa: 2360000 - 1500111214, u pozivu na broj upisati JMBG pristupnika, a kao svrhu navesti "za troškove razredbenog postupka")

Više informacija na tel. 720 370 ili  www.unipu.hr/oet                                                      


 
 

12. 07. 2011.

OBJAVLJEN TERMIN UPISA NA STUDIJ U STUDIJSKOM CENTRU UMAG   
Sveučilište Jurja Dobrile iz Pule objavilo je rang listu za upis studija Poslovne ekonomije, smjera turizam u studijskom centru Umag. Upisi će se održati u Puli, u srijedu, 20. 7. 2011. godine s početkom u 9 sati. Pozivaju se svi budući studenti koji su se na taj studij prijavili putem posrtala postani-student da dođu u umaško Učilište po uplatnice kako bi, prije odlaska na upis u Pulu, uplatili trošak studija.
RANG LISTA:

1. Bašić Barbara
2. Buvinić Marko
3. Potočki Jelena
4. Stević Igor
5. Lakić Marija
6. Nikollaj Anton
7. Brčić Viktorija
8. Banko Marko
9. Ščević Antonija
10. Aličajić Nikola Senad
11. Galić Monika
12. Klecin Kristina
13. Grubić Aleksandar
14. Karlić Ivan
15. Radoš Ines
16. Andreić Dino
 
 

13. 06. 2011.

OBAVIJEST SVIMA KOJI ŽELE POSTATI STUDENTI   
SVEUČILIŠTE JURJA DOBRILE U PULI, Odjel za ekonomuju i turizam "Dr Mijo Mirković" upisuje novu generaciju izvanrednih studenata u akademsku 2011/2012. godinu. Nastavni centar koji djeluje pri Pučkom otvorenom učilištu "Ante Babić" Umag, upisuje treću generaciju studenata POSLOVNE EKONOMIJE smjer TURIZAM, u trajanju od 3 godine, 180 ECTS bodova. Pravo upisa bez državne mature imaju osobe starije od 24 godine, uz uvjet završene četverogodišnje škole. Više o načinu prijavljivanja i potrebnim prilozima pogledajte u dokumentu u PDF-u.

 
 

13. 06. 2011.

ZAVRŠENI SREDNJOŠKOLSKI PROGRAMI ZA ZANIMANJA PRODAVAČ/ICA I KOMERCIJALIST/ICA   
Svečanom podjelom svjedodžbi o završnom radu, koja je bila u našem Učilištu u petak, 10. lipnja, završilo se dvogodišnje, odnosno trogodišnje "svakodnevno druženje" s polaznicima srednjoškolskih programa za zanimanje prodavač/ica i komercijalist/ica.

Uspješnom izradbom i obranom završnih radnji, srednjoškolsko obrazovanje završile su polaznice upisane u prvi razred šk. 2008/2009. godine. Nakon tri godine marljivog rada, svoje prvo zanimanje stekle su:

1. Suvada Tarandek

2. Gordana Gerenčir

3. Spomenka Pratljačić

4. Dolores Pinežić

5. Ivanka Cvitanušić - Domiter

6. Elis Mihelić

7. Tanja Fatorić

Nakon dvogodišnjeg školovanja svoje drugo zanimanje stekli su polaznici razrednog odjela komercijalista, koji su svoju obranu

završnih radnji ove godine odradili u formi javnog nastupa, na čemu im iskreno čestitamo i želimo uspješan nastavak školovanja.

Zanimanje komercijalist/ica stekli su sljedeći polaznici:

1. Alexander Svorcan

2. Bojan Ristić

3. Nenad Mekić

4. Stiopo Barišić

5. Stefan Arsić

6. Martina Brozić

7. Elvira Šabanović

8. Marina Anić


 
 

13. 06. 2011.

ZAVRŠEN PROGRAM OSPOSOBLJAVANJA ZA ZANIMANJE MASER/KA   
Podjelom uvjerenja o osposobljenosti za zanimanje maser/ka završio je još jedan program osposobljavanja. Ove školske godine obrazovanje za masere se organiziralo i u jesenskom i u proljetnom semestru. Ukupno 20 polaznika steklo je diplomu ovog sve traženijeg zanimanja. Svaka grupa odradila je po 290 nastavnih sati od kojih je 160 sati bila praktična nastava! Jesensku grupu činili su uglavnom polaznici iz Umaga i okolice, dok su u proljetnom semestru polaznici uglavnom bili iz Poreča. Djelić dobre atmosfere iz Fusion & SPA wellness centra u hotelu Melia Coral, u kojem su polaznici odrađivali praktični dio programa, pogledajte na fotkama u prilogu!

 
 

03. 05. 2011.

ZAPOČEO PROGRAM OSPOSOBLJAVANJA ZA NJEGOVATELJE/ICE STARIJIH I NEMOĆNIH OSOBA   
U ponedjeljak, 02. 05. 2011. započeo je program osposobljavanja za zanimanje njegovatelj/ica starijih i nemoćnih osoba koji se financira iz IV. Komponente Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) za projekt „Regionalna mreža lokalnih obrazovnih ustanova“. 20 polaznica stjecat će ključne kompetencije za bavljenje ovim poslom do rujna mjeseca. Nastava se održava svakodnevno u popodnevnim satima i traje do polovice srpnja, nakon čega se polaznici upućuju na praksu u Dom za stare i nemoćne osobe Novigrad te u Dom zdravlja Umag gdje će obaviti dio prakse u stacionaru i u kućnim posjetama.


 
 

13. 4. 2011.

ZAVRŠILI TEČAJEVI INFORMATIKE ZA TREĆU DOB   
Današnjom svečanom podjelom uvjerenja završavaju tečajevi informatike u okviru Učilišta za treću životnu dob. Projekt je to kojega umaško Učilište, s ciljem povećanja društvene uključenosti umirovljenika, uspješno organizira još od 2003. godine. Tečaj informatike je od samog početka ovog projekta njegov temelj i hit program. Međutim, osim tog programa, projekt Učilište za treću životnu dob je, vrlo brzo nakon pokretanja, umirovljenicima s područja Bujštine i šire, ponudio i mogućnost pohađanja tečajeva stranih jezika, a zatim i sudjelovanje u zabavno - psihološkim radionicama te kreativnim radionicama. Unatoč tome što umirovljenici u okviru Učilišta za treću dob, pored već spomenutih brojnih programa, od ovog proljeća mogu pohađati i popularni tečaj slikarstva, zanimanje za tečaj informatike ne jenjava. Dokaz tome je i činjenica da su u periodu od 8. veljače do danas, taj tečaj paralelno pohađale dvije grupe polaznika, ukupno njih dvadeset i troje. Današnja podjela uvjerenja bila je prava prilika da svi oni vodstvu Učilišta iznesu iskustva koja su stekli boravkom u našoj ustanovi i predanim radom na stjecanju novih vještina s predavačem Zoranom Ziraldijem. Kako je i sam Ziraldo istaknuo, polaznici su ovim tečajem tek odškrinuli vrata koja vode u jedan novi svijet, u kojem će se oni, uvjeren je on, zasigurno dobro snaći. Uvjerenja o pohađanju tečaja polaznicima su uručili u ime Grada Umaga Diego Banković, predstojnik Ureda Gradonačelnika te u ime Učilišta, ravnateljica Sanja Benčić. Kako je u svom obraćanju rekao gospodin Banković, Grad Umag podržava rad Učilišta, posebice programa koji su osmišljeni s ciljem pružanja novih sadržaja i aktivnosti osoba treće životne dobi. Ovogodišnjim proračunom Grada je za ovaj projekt umaškog Učilišta osigurano 40.000,00 kuna. Ravnateljica Učilišta je prisutnima zahvalila za povjerenje koje su iskazali Učilištu te ih pozvala da se prijave za pohađanje i drugih programa koji se organiziraju u okviru ovog projekta. Također upoznala je sve prisutne s namjerom Učilišta da ponovno organizira posjet polaznika programa za treću dob Festivalu tretjega življenskega obdobja, koji će se u periodu od 26. do 29. rujna ove godine ponovno održati u Ljubljani. Zahvalila je i Županiji Istarskoj i njenom Upravnom odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb na podršci koju pružaju kako bi ovaj projekt iz dana u dan našim sugrađanima pružao mogućnost obrazovanja u, što je moguće širem spektru programa. Istarska županija u 2011. godini ovaj projekt podržava s 15.000,00 kuna. Detalje s podjele uvjerenja možete pogledati u foto galeriji.


 
 

08. 04. 2011.

ZAVRŠILI TEČAJEVI STRANIH JEZIKA ZA PODUZEĆE ISTRATURIST d.d. UMAG   
I ove je godine POU ''Ante Babić'' Umag nastavilo uspješnu suradnju sa poduzećem Istraturist d.d., organizirajući tečajeve stranih jezika za zaposlenike ovog poduzeća, sa specijaliziranim programom za ugostiteljstvo i turizam. Ove je školske godine organizirano 6 grupa jezika: Njemački I i II, Francuski I i II, Engleski II i Ruski I. Ukupno 45 polaznika odslušalo je 60 sati nastave, te su im, nakon uspješno položenog ispita, uručena uvjerenja o znanju stranog jezika.


 
 

04. 04. 2011.

NAJAVA PREDAVANJA - KAKO SE LIJEČITI ZDRAVIM ŽIVOTOM I PREHRANOM   
U petak, 8. travnja, s početkom u 19 sati, u Pučkom otvorenom učilištu Umag, Josip Fa održat će besplatno predavanje na temu "Kako se liječiti zdravim životom i prehranom". U nastavku pročitajte više informacija o predavanju.

- Kako saznati sve što nam je potrebno za zdrav i sretan život
- Kako sve to primjeniti
- Kako osvijestiti sebe i svoje tijelo
- Što je doista zdrav život, a što zdrava prehrana
- Što i kako nas sprječava da to primjenimo
- Uzmite život u svoje ruke: Nemojte čekati jer sada je pravo vrijeme za vas

Ovo je jedna od mnogobrojnih aktualnih tema predavanja i radionica, Josipa Fa,
koje možete besplatno poslušati u  našim prostorijama  PUČKOG OTVORENOG
UČILIŠTA. u Umagu.

Josip Fa je živio i radio 22 godine u Švicarskoj, gdje se bavio studijom  mnogobrojnih
područja, kao što su: Iskonsko zdravlje, utjecaj glazbe, boja i frekvencija na čovjeka,
liječenje prirodnim lijekovima, hranom i formama, forme života oko nas, moći spektra frekvencije,
moći duhovnog, duševnog i društvenog života, i još mnogim drugim srodnim temama.
Sve informacije o ovim i mnogim drugim aktualnim temema, predavanjima i radionicama
možete naći na njegovim Internet stranicama:
www.nw.sun.hrwww.sun.hrwww.shop.sun.hr


 
 

31. 03. 2011.

ZAVRŠENI VERIFICIRANI TEČAJEVI STRANIH JEZIKA   
U ponedjeljak, 28.03., svečanom dodjelom svjedodžbi, završena je još jedna školska godina učenja stranih jezika. Ove školske godine, Učilište je provodilo tri tečaja, verificirana prema Zajedničkom europskom referentnom okviru za jezike: Talijanski jezik A1, Ruski jezik A2 i Engleski jezik A2. Ukupno 20 polaznika odslušalo je 140 sati nastave, te su im, nakon uspješno položenog ispita, uručene svjedodžbe o znanju stranog jezika.


 
 

29. 03. 2011.

UČILIŠTE SUDJELOVALO NA SAJMU POSLOVA   
Pučko učilište Umag, sudjelovalo je 25. ožujka na sajmu poslova u Puli. Sajam poslova je manifestacija koju, s ciljem smanjenja broja nezaposlenih osoba, organizira Hrvatski zavod za zapošljavanje. Organizaciju sajma poslova u Puli potpisuje HZZ Pula, a pokrovitelji su bili Istarska županija, Grad Pula, Obrtnička komora Istarske županije te lokalni partneri. Ovogodišnji sajam poslova bio je posvećen aktivnoj politici zapošljavanja.


 
 

18. 03. 2011.

U TIJEKU JE TEČAJ SLIKARSTVA ZA 3. DOB   
Pučko otvoreno učilište je, u okviru projekta Učilište za treću životnu dob, kojega sufinanciraju Grad Umag i Istarska županija, pokrenulo tečaj slikarstva za umirovljenike. Tečaj polazi jedanaest polaznika/ca, a voditeljica tečaja je naša sugrađanka Jelena Zec. Obzirom da za tečajem vlada veliko zanimanje, u Učilištu i dalje primamo predbilježbe za sljedeću grupu. Početak rada nove grupe očekujemo na jesen. U prilogu možete pogledati i par fotografija s tečaja.


 
 

18. 03. 2011.

ZAVRŠILA DAS RADIONICA   
U srijedu 17.ožujka 2011. završila je još jedna radionica oblikovanja umjetnom glinom. Kako smo pratili njihov dosadašnji rad na ovim web stranicama, za kraj dodajemo još fotki koje su napravljene na posljednje dvije radionice. Zahvaljujemo polaznicama i njihovoj voditeljici gospođi Marini Žigri i veselimo se novim susretima na jesen!


 
 

03. 03. 2011.

ZAVRŠIO CIKLUS ZABAVNIH PSIHOLOŠKIH RADIONICA POD NAZIVOM   
Posljednjom radionicom pod nazivom "Kako prežaliti gubitak" ( u PDF-u ), polaznici su se oprostili od gospođe Ljubice Uvodić-Vranić. Četiri radionice ovog ciklusa pratilo je ukupno 167 polaznika! U dobrom raspoloženju, uz obećanje da će se naša avantura osobne promjene svakako nastaviti na jesen, novim ciklusom pod nazovom EMOCIJE I ZDRAVLJE, još jednom smo se zahvlili pokroviteljima ovih radionica Gradu Umagu i Istarskoj županiji, Uprvnom odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb, a dugim i toplim pljeskom ispratili smo našu dragu gošću psihologinju, Ljubicu Uvodić Vranić


 
 

24. 02. 2011.

DJELATNICI UČILIŠTA I GRADSKE KNJIŽNICE OSPOSOBLJENI ZA RAD NA SIGURAN NAČIN   
Djelatnici Učilišta i Gradske knjižnice, proteklih su dana prošli program osposobljavanja za rad na siguran način, propisan Zakonom o zaštiti na radu te program osposobljavanja za zaštitu od požara temeljem Zakona o zaštiti od požara. Program edukacije provelo je rovinjsko poduzeće Zaštita, inženjering, konzalting, ovlašteno poduzeće za poslove zaštite na radu, zaštite od požara, projektiranje, nadzor, ispitivanja te sudska vještačenja.
 

24. 02. 2011.

ODRŽANA TREĆA ZABAVNO-PSIHOLOŠKA RADIONICA   
Na trećem susretu "Avanture osobne promjene" govorili smo o depresiji i kako se boriti sa njom. U prilogu možete naći i Beckov indikator depresije (iz knjige dr. Samuela Pfeifera ''Bodriti slabe'')

Ovaj se upitnik sastoji od tvrdnji raspoređenih u skupine. Uputa je jednostavna:

Pročitajte pozorno svaku skupinu rečenica. Zatim u svakoj od njih odaberite tvrdnju koja najbolje opisuje kako ste se osjećali ovoga tjedna, uključujući i današnji dan! Zaokružite broj tvrdnje koju ste izabrali. Ako vam se prikladnom čini više od jedne tvrdnje, možete zaokružiti više brojeva.

U svakom slučaju pročitajte sve rečenice u skupini prije nego što odaberete...


 
 

23. 02. 2011.

SLIKARSKA RADIONICA - UPISI   
Učilište za treću životnu dob, pod pokroviteljstvom Grada Umaga i Istarske županije, organizira SLIKARSKU RADIONICU. Voditeljica radionice je Jelena Zec, bacc.art. Radionice će se održavati petkom u 10:00 h. Predviđeno trajanje radionica je 30 sati. Radujemo se Vašem dolasku!Universita' per la terza eta', sotto il patrocinio della Citta' di Umago e la Regione istriana, organizza il LABORATORIO DI PITTURA.

Realizzatrice: Jelena Zec, bacc.art

Durata: 30 ore

Orario laboratorio: il venerdi' ore 10


 
 

18. 02. 2011.

ZAPOČELE KREATIVNE - DAS RADIONICE   
U četvrtak, 17. 02. 2011. započela je sa radom još jedna kreativna radionica. Ovog puta naša suradnica Marina Žigri učit će polaznike radu sa umjetnom glinom – DAS. Cijela radionica imat će naglasak na uporabno-ukrasnim predmetima. Nakon upoznavanja sa materijalom i karakteristikama materijala, polaznici su napravili nekoliko osnovnih oblika: pločicu, kuglicu, valjak. Prvi započeti radovi su držači za salvete… Radionica će se ubuduće održavati srijedom od 18 h. Pridružite seDruga radionica DAS-a radila je "oblačenje plahticama" tj. male i velike figure (snješko, anđeo, Kokeshi-lutkica). Ovo je malo zahtijevnije pa će polaznice radove završiti doma. Na novim fotkama se vidi nastajanje istarskih kućica na kanalicama,  a ima i nešto gotovih radova sa prošle radionice...


 
 

16. 02. 2011.

SREDNJOŠKOLSKI PROGRAM ZA ZANIMANJE PRODAVAČ UPIS U 1. RAZRED PROGRAM JE NAMIJENJEN OSOBAMA KOJE IMAJU ZAVRŠENU SAMO OSNOVNU ŠKOLU.   
Grad Umag i Pučko otvoreno učilište „Ante Babić“ Umag, obavještavaju sve zainteresirane sugrađane o upisima u srednjoškolski program obrazovanja odraslih, za zanimanje prodavač. Troškove školovanja subvencionira Grad Umag te je prvi razred za sve polaznike sa područja grada Umaga – besplatan. Prijave se zaprimaju u Učilištu Umag, od 08 do 20 sati, svakim radnim danom osobno, ili telefonom 720 370 . Prijave traju do 23. veljače 2011. u 12 sati.
 

16. 02. 2011.

ZAPOČINJE TEČAJ RUSKOG JEZIKA ZA UGOSTITELJE   
Pučko otvoreno učilište „Ante Babić“ Umag obavještava sve zainteresirane vlasnike restorana i ugostiteljskih objekata na području Bujštine, da u ponedjeljak, 21. 02. u 08.30 započinje SPECIJALIZIRANI TEČAJ RUSKOG JEZIKA. Udruženje obrtnika Bujštine subvencionira trošak tečaja nositeljima obrta u visini od 50% . Prijave na tel. 720 370 od 08 do 20 sati ili osobno u Učilištu Umag.
 

16. 02. 2011.

NOVI UPISI U PROGRAM OSPOSOBLJAVANJA ZA ZANIMANJE: MASER/MASERKA   
Obavještavamo sve zainteresirane da uskoro započinje nova grupa na programu osposobljavanja za zanimanje MASER//MASERKA . Prijave se zaprimaju do 25. 02. na tel. 720 370 ili osobno u Učilištu Umag od 08 do 20 sati.


 
 

15. 02. 2011.

ODRŽANA DRUGA ZABAVNA PSIHOLOŠKA RADIONICA   
Nastavlja se „Avantura osobne promjene"! I ovog utorka na drugoj radionici pod naslovom „DRUŽENJE , OSAMLJENOST ISKULUČENOST " ponovno je prisustvovalo i sudjelovalo 50 naših sugrađana.! Malo dobre atmosfere prenose fotografije, a tekst ove teme možete pronaći u PDF-u. Zahvaljujemo sponzorima: Gradu Umagu i Istarskoj županjiji- Upravnom odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb


 
 

15. 02. 2011.

ZAPOČEO TEČAJ KVALITETNOG RODITELJSTVA   
U četvrtak 10. 02. 2011. započeo je Tečaj kvalitetnog roditeljstva. U narednih 10 susreta Skupina od 15 roditelja pozabavit će se zanimljivim temama sa ciljem podizanja kvalitete života u obitelji te usvajanjem novih znanja i vještina doprinijeti boljim odnosima i lakšem rješavanju problema u obitelji.


 
 

15. 02. 2011.

ZAVRŠILI PROGRAMI OSPOSOBLJAVANJA ZA ZANIMANJA MASER I SAMOSTALNI KNJIGOVOĐA   
Svečanom podjelom uvjerenja 22 polaznika osposobilo se za nova zanimanja: Maser i Samostalni knjigovođa. Programi osposobljavanja započeli su u studenom 2010. godine. Svim polaznicima čestitamo i želimo puno uspjeha na novim poslovima!


 
 

14. 02. 2011.

ZAVRŠEN TEČAJ INFORMATIKE ZA DJELATNIKE GRADA UMAGA   
Proteklog tjedna završio je program obrazovanja iz informatike za djelatnike Grada Umaga i polaznike pojedince koji su izrazili želju pohađati prvi - osnovni modul stjecanja znanja i vještina rada na računalu. Program je trajao 60 nastavnih sati. tračak atmosfere s programa, pogledajte na fotografijama koje se nalaze u prilogu.


 
 

10. 02. 2011.

ODRŽANA 1. PSIHOLOŠKA RADIONICA IZ CIKLUSA   
U sklopu Učilišta za treću životnu dob u utorak 08. 02. 2011. održana je prva od četiri radionice iz ciklusa SAMOPOUZDANJE. Autorica i voditeljica ovih radionica je g-đa Ljubica Uvodić Vranić, profesorica psihologije i draga gošća našeg učilišta. Toplu dobrodošlicu uvaženoj profesorici zaželjelo je 50 polaznika radionice, koji su veoma aktivno sudjelovali u odrađivanju prve teme. Sljedeći susret zakazan je za idući utorak u 17 sati, a tema je „Druženje, osamljenost ili isključenost“ 


 
 

31. 01. 2011.

ZAPOČELE DVIJE GRUPE INFORMATIČKOG TEČAJA ZA TREĆU ŽIVOTNU DOB   
Od početka veljače ukupno 24 umirovljenika stječe svoja prva informatička znanja. Nastava se održava dva puta tjedno od 9 do 11 sati. Zahvaljujemo sponzorima: Gradu Umagu i Istarskoj županjiji- Upravnom odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb


 
 

31. 01. 2011.

ZABAVNE PSIHOLOŠKE RADIONICE   
U utorak, 08. 02. 2011. u 17 sati, započinju sa radom ZABAVNE PSIHOLOŠKE RADIONICE. Naziv novog ciklusa je SAMOPOUZDANJE, a teme koje ćemo obrađivati u četiri naredna utorka su slijedeće: • Njegovanje samopouzdanja • Druženje, osamljenost ili isključenost • Kako se boriti sa depresijom • Kako prežaliti gubitak Krenite u Avanturu osobne promjene, sa našom dragom gošćom, uvaženom psihologinjom Ljubicom Uvodić Vranić.Radionice se organiziraju pod pokroviteljstvom  Grada Umaga i Istarske Županije, Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb,  Učilište za treću životnu dob

31. 01. 2011.

TEČAJ KVALITETNOG RODITELJSTVA   
U četvrtak, 10. 02. 2011. u 18 h planiramo započeti još jedan TEČAJ KVALITETNOG RODITELJSTVA. Tečaj će se održavati svakog četvrtka od 18 do 20 h. Autorica i izvoditelj tečaja je SONJA RADIĆ. Ako si postavljate sljedeća pitanja: Kakav sam roditelj? Kakav roditelj želim biti? Pozitivno mišljenje i kako ga naučiti? Da li znam što dijete želi i zna li ono što ja želim? Kako riješiti sukob? Možemo li mijenjati druge ljude? Važnost dobrih odnosa? Razgovor i neverbalna komunikacija! – prijavite se jer to su samo neke od tema koje obuhvata ovaj tečaj! Broj polaznika je ograničen te vas molimo da se prijavite na tel. 720 370, ili osobno u uredu broj 5 Učilišta Umag.Tečaj se organiziraju pod pokroviteljstvom  Grada Umaga i Istarske Županije, Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb,  područje Javne potrebe u zdravstvu i socijalnoj skrbi – Preventivni  programi.

03.01.2011.

SVE NAJBOLJE U NOVOJ 2011.!   
Svim studentima, polaznicima programa obrazovanja odraslih, učenicima Osnovne glazbene škole, vanjskim suradnicima i posjetiteljim kulturnih događanja, želimo sretnu i uspješnu Novu 2011. godinu sa željom da ćemo i nadalje zajedno učiti i uživati u nezaboravnim kulturno - umjetničkim sadržajima. Ravnateljica i djelatnici Učilišta Umag

 
 

13. 12. 2010.

ZAVRŠILA RADIONICA DECOUPAGEA   
Nakon pet tjedana, završila je radionica decoupagea. U prilogu pogledajte završne radove naših vrijednih polaznica, a one i njihova voditeljica Marina Žigri, pozivaju vas da ih posjetite na njihovom štandu na UMAŠKOM BOŽIĆNOM SAJMU od 22. do 24. prosinca!Un altro laboratorio di decupages  è terminato in questi giorni. Le allieve e la loro insegnante Marina Žigri, Vi invitano al Mercatino di Natale il 22, 23, e 24 dicembre  dove vedrete esposti i loro lavori.

07. 12. 2010.

PREDAVANJE "KINESKA ASTROLOGIJA"   
U utorak, 07. 12. i ponedjeljak 13. 12. 2010. u studentskoj dvorani POU - a s početkom u 18 : 00 h, Marina Dujić Manojlović, dipl. iur. održat će predavanja na temu "Kineska astrologija". Pridružite nam se!Martedì, 7 dicembre e lunedì  13 dicembre con l' inizio alle ore 18 : 00 nell' aula degli studenti dell' UPA Marina Dujić Manojlović, dott. giur., terrà la conferenza tematica "L' astrologia cinese". Vi aspettiamo!


 
 

07. 12. 2010.

ZAVRŠILA JOŠ JEDNA GRUPA INFORMATIKE IZ PROGRAMA „UČILIŠTE ZA TREĆU ŽIVOTNU DOB“   
Nakon dva mjeseca vrijednog rada i puno osobnog zalaganja i truda, još jedna grupa umirovljenika uspješno je privela kraju tečaj informatike s poznavanjem interneta. Tečaj je trajao 30 sati, održavao se dva puta tjedno u jutarnjim satima. U tijeku je prijavljivanje za novu grupu koju planiramo započeti koncem siječnja 2011. godine!


 
 

22. 11. 2010.

NOVO, NUOVO, NOVO, NUOVO   
Uskoro započinje program osposobljavanja za web dizajnera. U prilogu se nalazi letak s više informacija. Očekujemo vaše prijave!


 
 

22. 11. 2010.

KREATIVNE RADIONICE SU U TIJEKU!   
Počela je s radom ovogodišnja radionica "DECOUPAGE". Cilj ovogodišnje radionice je izrada božićnih darova i ukrasa za umaški Božićni sajam koji će se održati u atriju našeg učilišta, na dane 22. i 23. 12. Radionice se održavaju svakog četvrtka u 18 sati zaključno sa 9. 12. 2010. u MMC-u Učilišta. Voditeljica je g-đa Marina Žigri. Do sada su održane dvije radionice. Pogledajte kako izgleda priprema za rad, podloge i zadana tema - kanalice i početak shabby chica uz dodatni tekst i jedan pisani tuturial za izradu staklenog božićnog tanjura. Pozivamo sve polaznike prijašnjih kreativnih radionica DECOUPAGE i DAS-a da nam se jave te da se svojim radovima sudjeluju na Božićnom sajmu! Sa radionice održane 02. 12. 2010. donosimo riječ voditeljice Marine Žigri: „Kako je grupa više nego odlična, odlučila sam polaznicima pokazati i dodatne efekte kako bi im radovi bili što ljepši. Demonstrirala sam im tzv. pitorico i vintage decoupage sa reljefom (biber crijep na prvoj fotki) - prevedeno na hrvatski: blago sjenčanje podloge za postizanje starinskog izgleda. Izradu reljefa strukturnom pastom i šablonom sam im još posebno pokazala na manjoj podlozi. Ne moram niti reći, da su bile oduševljene efektom! Sve ostalo su fotke njihovih radova - kuglice, slike na drvenim podlogama i crijepu, kutijice, čestitke, a jedna polaznica je kod kuće napravila i božićni tanjur – odličan!“ – kaže naša g-đa Marina. Malu izložbu radova pogledajte u prilogu! Radovi naših polaznica biti će zastupljeni i na na UMAŠKOM BOŽIĆNOM SAJMU.


 
 

15. 11. 2010.

PROJEKT - REGIONALNA MREŽA LOKALNIH OBRAZOVNIH USTANOVA   
Pučko otvoreno učilište Ante Babić iz Umaga dobilo je sredstva u partnerstvu s Narodnim učilištem ustanova za obrazovanje i kulturu iz Rijeke za projekt Programme of education and training for caregivers of elderly and disabled persons in institutions and outside of them (Program obrazovanja i osposobljavanja za njegovatelje starijih i osoba s teškoćama u ustanovama i izvan njih). U nastavku prenosimo tekst s portala Barkun...U petak 5. studenoga 2010. godine u prostorijama Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih potpisano je 20 ugovora o dodjeli nepovratnih sredstava ustanovama za obrazovanje odraslih u okviru IV. komponente Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) za projekt „Regionalna mreža lokalnih obrazovnih ustanova“.


Ovaj je projekt razvila Agencija za obrazovanje odraslih, a danas Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, u okviru Operativnoga programa Razvoj ljudskih potencijala s namjerom da se potpomogne razvoj i daljnja modernizacija sustava obrazovanja odraslih. Cilj projekta je jačanje ustanova za obrazovanje odraslih stvaranjem novih kratkih programa i/ili modernizacijom postojećih radi razvijanja ključnih i drugih kompetencija odraslih te promicanje cjeloživotnog učenja. U sklopu projekta ustanove su obvezne razvijati programe osposobljavanja i usavršavanja orijentirane k ishodima učenja te primjenjivati aktivni pristup u obrazovanju i učenju. Prioriteti projekta su i povećanje konkurentnosti zaposlenih i nezaposlenih osoba prilagođavanjem potrebama tržišta rada te promicanje jednakih mogućnosti za sve u pristupu tržištu rada - pa su programi usklađeni s lokalnim potrebama.   


Ovih 20 ustanova za obrazovanje odraslih koje su dobile nepovratna sredstva najbolji su primjer činjenice da ustanove mogu samostalno prepoznati i definirati svoje, ali i potrebe svojih polaznika i nastavnika. One su pokazale i da imaju jasne vizije vlastitoga razvitka te su ih uspjele pretočiti u kvalitetne projektne prijedloge i tako dobiti sredstva EU-a za njihovu provedbu.  Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih smatra kako je od najveće važnosti da se primjeri ovakvih uspješnih ustanova podupiru i promoviraju, posebice imajući u vidu sve očitiju potrebu da se ustanove za obrazovanje odraslih, ali i drugi dionici sustava osposobe i pripreme za korištenje sredstava dostupnih kroz fondove EU-a u svrhu poboljšanja vlastitoga rada.

Obrazovanje odraslih, kao dio cjeloživotnog učenja, ključni je instrument za postizanje većega stupnja  zapošljivosti pojedinaca te za uklanjanje jaza koji postoji između ponuđenih i traženih kompetencija na tržištu rada. U Republici Hrvatskoj trenutačno je evidentirano preko 500 različitih ustanova koje provode programe obrazovanja odraslih, a njih je trenutačno aktivno oko 420. Ova grant-shema, odnosno sredstva dodijeljena ustanovama, pruža mogućnost da sustav obrazovanja odraslih ojača svoju ulogu pokretača ekonomskoga razvoja - i na lokalnoj i na nacionalnoj razini.

Natječaj za ovu dodjelu nepovratnih sredstava provela je Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih koja će također pružiti i svu potrebnu potporu ustanovama za obrazovanje odraslih tijekom same provedbe njihovih projekata. Pomoć će biti osigurana i kroz ugovor o uslugama istog projekta „Regionalna mreža lokalnih obrazovnih ustanova“ kroz nekoliko aktivnosti unutar 3. komponente. 20 prijavitelja, zajedno sa svojim partnerima, ispunilo je sve potrebne uvjete za dodjelu nepovratnih sredstava te kroz svoje projekte ukupno povlače 3,407.682,34 EUR-a. Pojedinačni će projekti trajati od 10 do 12 mjeseci, a njihova se vrijednost kreće između 70.000 i 300.000 EUR-a. Sve navedeno pokazuje da ustanove za obrazovanje odraslih zasad imaju sposobnost razviti kvalitetne projekte za korištenje sredstava EU-a (apsorpcijsku sposobnost) te da i nadalje postoji potreba i osnova za pomoć u ovome smislu. Glavni cilj ugovora je stvoriti uvjete za poboljšanje konkurentnosti odraslih polaznika na tržištu rada radi poboljšanja njihova ekonomskoga i socijalnog statusa. To će se postići na dva načina: prvi - poboljšanjem ključnih i ostalih kompetencija odraslih polaznika kroz modernizaciju postojećih i razvoj novih programa osposobljavanja te usavršavanja ustanova za obrazovanje odraslih, koji će im omogućiti poduzetnije sudjelovanje na tržištu rada; i drugi - potaknuti regionalno umrežavanje kroz uspostavu i/ili nastavak suradnje između ustanova za obrazovanje odraslih te kroz njihovu suradnju s poslodavcima, nevladinim organizacijama i ostalim relevantnim partnerima na lokalnoj razini kako bi se obuhvatile potrebe odraslih polaznika.

Imajući na umu vlastite potrebe, ali i potrebe na razini cijeloga sustava obrazovanja odraslih, projekti što će ih provoditi ovih 20 ustanova za obrazovanje odraslih obuhvaćaju niz aktivnosti i rješenja koja se, među ostalima, dotiču i sljedećih područja:
- modernizacije postojećih i/ili izradbe novih programa osposobljavanja i usavršavanja, njihove verifikacije i provedbe (besplatna za polaznike za trajanja projekta)
- poboljšanja opreme i nastavnih materijala ustanova za obrazovanje odraslih u svrhu poboljšanja izvođenja nastave
- provedbe moderniziranih postojećih i/ili novih programa osposobljavanja i usavršavanja razvijenih u sklopu ovoga projekta
- podizanja svijesti o novim programima, obrazovanju odraslih, cjeloživotnom učenju u svrhu privlačenja potencijalnih polaznika programa
- uspostave/održavanja suradnje između svih ustanova i organizacija uključenih u obrazovanje odraslih, uključujući lokalne vlasti.


 
 

26. 10. 2010.

JOŠ TRI SLOBODNA MJESTA ZA PROGRAM OSPOSOBLJAVANJA ZA ZANIMANJE MASER/MASERKA   
Program osposobljavanja za zanimanje MASER/MASERKA, započinje u četvrtak, 28. 10. 2010. u 16. 30. Svi prijavljeni polaznici trebaju donijeti preslike: domovnice, rodnog lista i zadnje svjedodžbe o završenoj školi. MOŽETE NAM SE PRIDRUŽITI! IMAMO JOŠ TRI SLOBODNA MJESTA!!!


 
 

26. 10. 2010.

POČINJU PREDAVANJA ZA PRVU GODINU STUDIJA   
U četvrtak, 28. 10. u 17 sati će, Orijentacijskim danom, kojemu će između ostalih prisustvovati prof. dr. sc. Valter Boljunčić, Pročelnik Odjela za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" i Vili Bassanese, umaški gradonačelnik, započeti nastavne aktivnosti za studente prve godine studija Poslovne ekonomije, smjera "turizam". Pozivamo sve studente prve godine studija da početku nastave obavezno prisustvuju, a raspored predavanja možete pronaći u dokumentu u PDF formatu.


 
 

21. 10. 2010.

INFORMATIČKI TEČAJEVI   
Naučite osnove informatike, nadogradite postojeće znanje, korak po korak, modul po modul, možete doći do verificiranog uvjerenja i novog zanimanja! Odaberite svoj tečaj! Pogledajte novu mapu informatičkih znanja koja možete steći u našem Učilištu! Nakon svakog modula polaznici polažu ispit. Nakon završenog tečaja stječu pravo na Uvjerenje Učilišta Umag. SAKUPLJAJUĆI MODULE – MOŽETE DOĆI DO JAVNE ISPRAVE!


 
 

25.10.2010.

MONODRAMA "CLARA SCHUMANN" U IZVEDBI KSENIJE PROHASKE   
Pučko otvoreno učilište Umag kazališnu je sezonu 2010./2011. otvorilo monodramom "Clara Schumann" u izvedbi Ksenije Prohaske. Kako je u jednoj svojoj kritici napisala Marijana Batarelo Jelavić, ova izvedba "predstavlja pravi dramski spektakl u kojem teatar i glazba kroz usklađeni odnos odaju počast velikoj ženi i glazbenici, supruzi veličanstvenoga Roberta Schumanna." Autorica ove predstave je Valeria Moretti, suvremena talijanska autorica. U žarištu izvedbe su pojedini ključni trenuci Clarinoga života počevši od njenoga djetinjstva do udaje za Roberta, rođenja osmero djece te budnosti i opreznosti u podupiranju supruga zbog njegove mentalne krhkosti sve do njegovih posljednjih dana. Unatoč tome, Clara je ujedno i vjerna čuvarica sjećanja na Roberta i njegovu glazbu, lutalica, neumorna i iznimna glazbenica te muza mladoga Brahmsa. Cjelokupna priča popraćena je kompozicijama Clare, Roberta i Brahmsa.

 
 

21. 10. 2010.

OBAVIJEST STUDENTIMA PRVE GODINE POSLOVNE EKONOMIJE   
U četvrtak, 28. listopada u 17 h u skolopu nastavnih aktivnosti u Dislociranom centru Umag, za studente prve godine studija organizira se Orijentacijski dan. Cilj ove aktivnosti je upoznati studente sa načinom, ustrojem i organizacijom nastvnog procesa i drugih popratnih aktivnosti koje prate proces studiranja.Orijentacijski dan je koncipiran na sljedeći način:

-          pozdravna riječ Pročelnika Odjela za ekonomiju  i turizam  „Dr. Mijo Mirković“

           prof. dr. sc Valtera Boljunčića i predstavnika Grada Umaga i Učilišta Umag.

-          Oblici nastave , međunarodna suradnja, sportske aktivnosti - AljošaVitasović, dipl.oec

-          Prijavljivanje ispita, ISVU sustav, CARNET, Mr. sc. Saša Stjepanović

-          Raspored nastave

Molimo studente koji su upisali studij u ljetnjem  upisnom roku te dobili mogućnost uplate školarine na rate, da izvrše svoje obveze te da donesu kopije o izvršenim uplatama.!


 
 

11. 10. 2010.

OBAVIJEST STUDENTIMA: ISPIT IZ STATISTIKE   
Pismeni ispit iz STATISTIKE održat će se u srijedu 03. 11. 2010. u 17 h u Učilištu Umag. Prijava obvezna putem studomata. Usmeni dio ispita planiran je u tjednu od 08. do 12. 11. o čemu ćemo pravovremeno istaknuti obavijest. Sretno!

 
 

04. 10. 2010.

UČILIŠTE ZA TREĆU ŽIVOTNU DOB U POSJETI FESTIVALU ZA TREĆU ŽIVOTNU DOB U LJUBLJANI   
U petak, 01. listopada 2010. tridesetak polaznika i polaznica Učilišta za treću životnu dob zaputilo se put Ljubljane na 10. Festival za treću životnu dob. Na Festivalu su se predstavile i čalnice folklorne skupine „Gaia“ te umaški duo „Gunjci“. Domaćini su priredili zanimljiv program: razgled Ljubljane autobusom, potom posjet Starom gradu, šetnju po mostovima Ljubljanice te posjet bogatom sajmu koji je organiziran u Cankarjevom domu. Nakon što smo skupa odgledali nastup našeg folklora na otvorenoj sceni, prisustvovali smo i svečanom zatvaranju Festivala u velikoj dvorani Cankarjevog doma. Festival se organizirao pod pokroviteljstvom predsjednika Državnog sabora Republike Slovenije, a imao je međunarodni karakter. Iz Hrvatske su pored umaškog foloklora nastupili i zborovi umirovljenika Vrbovca i Koprivnice. Zanimljivo je da ova manifestacija predstavlja istinsku međugeneracijsku solidarnost na djelu. U njoj sudjeluju doista svi koji žele graditi mostove među generacijama: organizirana su različita predavanja, okrugli stolovi koji doprinose kvaliteti zdravlja i živata starijih osoba. Učilište se u ime polaznika Učilišta za treću dob posebno zahvaljuje poduzeću „Damir-tours“ i gosp. Damiru Praženu. Više o ovoj izuzetnoj manifestaciji možete pogledati na http://www.f3zo.si A kako je nama bilo, možete pogledati u foto-galeriji koja je u prilogu.

 
 

04. 10. 2010.

OBAVIJEST O ODRŽAVANJU REKTORSKOG ISPITA   
Obavještavamo studente I. godine da će se 14.10.2010. u 17:00h održati rektorski ispitni rok iz predmeta Ekonomska informatika. Ispit je potrebno prijaviti preko studomata pet dana prije ispita. Ukoliko se pojave problemi sa studomatom, dolazak na ispit možete prijaviti e-mailom na adresu .(JavaScript must be enabled to view this email address) Termin rektorskog roka za Umag za talijanski jezik je u petak, 15. 10. u 15,00 sati.

28. 09. 2010.

OBAVIJEST O UPISIMA STUDIJA POSLOVNE EKONOMIJE – RUJANSKI ROK   
Upisi će se održati u srijedu, 29. 09. 2010. u 13 sati u dvorani „Pula“ Ekonomskog fakulteta „Dr. Mijo Mirković“ Pula (nova zgrada). Popis potrebne dokumentacije nalazi se u PDF-u.


 
 

16. 09. 2010.

OBAVIJEST STUDENTIMA KOJI SU STEKLI UVJET UPISA II. GODINE!   
Studenti stječu pravo upisa druge godine ako su položili ispite čija je suma ECTS bodova 42 i više! Uvjet za upis mora se ostvariti do veljače 2011. godine. Upis druge godine vrši se u referadi u Puli, radno vrijeme je od 09 do 13 sati svakim radnim danom izuzev srijede, kada je radno vrijeme od 15 do 17 h. Upsi možete izvršiti bilo kada, u vrijeme koje vama odgovara, prethodno trebate svratiti u Učilište Umag po izlazni račun. Dokaze o izvršenoj uplati potrebno je odnjeti u referadu prilikom upisa!Potrebno je izvršiti sljedeće uplate:

 1. Troškovi upisa u DRUGU godinu

       Uplata iznosa od 150,00 kn

               Primatelj: SVEUČILIŠTE JURJA DOBRILE – PULA

               Ž. R. 2360000-1101931377

               U pozivu na broj staviti svoj JMBG

 

 1. Troškovi studija DRIGE godine – DC UMAG

      Uplata iznosa od 7.500,00 kn

      Primatelj: OET „Dr. Mijo Mirković“  PULA

      Ž. R. 2360000-1500111214

              U pozivu na broj staviti svoj JMBG

 

 1. Troškovi DC – UMAG – DRUGA GODINA

      Uplata iznosa od 1. 500,00 kn

      Primatelj: GRAD UMAG-UMAG

      Ž.R. 2380006-1846800002

      Uplate se vrše na osnovu uplatnice koje trebate preuzeti u Učilištu – Umag,  soba  br. 5.  Poziv na broj  bit će napisan na izlaznom računu Učilišta Umag.

 POSTOJI MOGUĆNOST PLAĆANJA U OBROCIMA,  ZA STUDENTE KOJI VEĆ IMAJU UVJET, NO O TOME ČEKAMO POTVRDU SA ODJEL TE ĆEMO  VAS VRLO USKORO IZVJESTITI!


 
 

09. 09. 2010.

TJEDAN CJELOŽIVOTNOG UČENJA „UKLJUČIMO S(V)E“   
Cilj ovogodišnjeg Tjedna cjeloživotnog učenja je podizanje svijesti o važnosti učenja i motiviranje građana za što većim sudjelovanjem u učenju, s posebnim naglaskom na osobe koje su iz bilo kojeg razloga iz tog procesa isključene. Organizator ovogodišnjeg TJEDNA CJELOŽIVOTNOG UČENJA je Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, a manifestaciji se priključilo četiristotine institucija javnog, civilnog i gospodarskog sektora na cijelom području Republike Hrvatske. Pučko otvoreno učilište „Ante Babić“ Umag od 08. do 15. rujna 2010. u sklopu TJEDNA CJELOŽIVOTNOG UČENJA, vršit će prezentaciju svojih obrazovnih programa u atriju Učilišta, svakim radnim danom od 10 do 12 i od 18 do 19 h. DOBRODOŠLI!


 
 

20. 08. 2010.

UPISI U PROGRAME OBRAZOVANJA ODRASLIH ZA ŠKOLSKU 2010/2011. GODINU   
U godine recesije i krize, jedino sigurno ulaganje, ulaganje je u obrazovanje!Cilj Odjela obrazovanja odraslih  je:

 • promicanje kulture cjeloživotnog učenja
 • aktualni obrazovni programi za sve generacije
 • poticanje osobne motivacije pojedinaca za učenjem
 • aktualnost, fleksibilnost i mobilnost programa na užem i širem području grada Umaga i regije
 • doprinos razvoju društvene zajednice

Ciljevi koje Vi postižete obrazovanjem:

 • osposobljavanje - stjecanje novih znanja i vještina
 • veća konkurentnost na tržištu rada
 • osobni razvoj
 • korisno utrošeno slobodno vrijeme
 • druženje u okviru skupine koja dijeli vaše ciljev

Prioriteti Odjela obrazovanja odraslih su:

 • vrhunska kvaliteta programa,
 • zadovoljni polaznici i suradnici
 • kontinuirano usavršavanje svih zaposlenika i suradnika koji sudjeluju u programima osposobljavanja

Nadamo se da ćete u  širokoj lepezi obrazovnih programa  koje naše učilište nudi, pronaći nešto za sebe.

Veselimo se vašem dolasku!

U dokumentu u PDF formatu se nalaze sve Odluke i vremenici vezani za aktivnosti tijekom 2010/2011. školske godine.


 
 

20. 08. 2010.

OBAVIJEST O UPISU NA STUDIJ   
Rok za prijavu na DRUGI UPISNI ROK izvanrednog studija Poslovne ekonomije, smjer turizam pri POU Umag traje do 14. 09. 2010. Za prijavu je potrebno ispuniti prijavni list (dobija se u Učilištu), uplatiti troškove razredbenog postupka putem uplatnice, (dobija se u Učilištu), donijeti orginale: domovnice, rodnog lista te završnusvjedodžbu srednje škole i razredne svjedodžbe sva četiri razreda. Jesenski upisni rok biti će u Puli u rujnu o čemu ćete dobiti obavijest iz našeg Učilišta. Uplata školarine u DVIJE RATE!
 

20. 08. 2010.

OBAVIJEST STUDENTIMA KOJI SU NAKON POLOŽENE DRŽAVNE MATURE UPISALI STUDIJ POSLOVNE EKONOMIJE U UMAGU - ZDRAVSTVENO OSIGURANJE   
Poštovani studenti, ukoliko niste u radnom odnosu, podsjećamo vas na obvezu reguliranja zdravstvenog osiguranja. Pod pretpostavkom da ste do sada bili osigurani preko roditelja, sukladno Zakonu o zdravstvenom osiguranju, potrebno je učiniti sljedeće: u roku od 30 dana, počev od 31. 08. 2010. odjaviti se sa zdravstvenog osiguranja roditelja (Tiskanica T3) te ispuniti obrazac „Tiskanica 2“ i preslik svjedodžbe o izradbi obrani rada odnijeti u Zavod za zdravstveno osiguranje. Napominjemo da statusom izvanrednog studenta prema važećim Zakonima nemate pravo na zdravstveno osiguranje preko roditelja, te vam naša ustanova ne može izdati nikakvu potvrdu koja bi regulirala vaše osiguranje.
 

29. 07. 2010.

ŽELITE LI STUDIRATI U UMAGU?   
Obavještavamo sve zainteresirane osobe za pohađanje studija Poslovne ekonomije, smjer Turizam, u izdvojenom Studijskom centru Sveučilišta Jurja Dobrile iz Pule koji se nalazi u našem Učilištu, da se prijave za taj studij mogu predavati kontinuirano tijekom ljeta, u prostorijama Odjela obrazovanja ili tajništvu Učilišta, svakim radnim danom od 8 do 14 sati. Za prijavu je potrebno ispuniti prijavni list koji ćete dobiti kod nas, uplatiti troškove razredbenog postupka putem uplatnice koju ćete također dobiti kod nas, te donijeti orginale: domovnice, rodnog lista te završne svjedodžbe srednje škole. Jesenski upisni rok biti će u Puli u rujnu.


 
 

20. 07. 2010.

OBJAVLJENI TERMINI UPISA NA FAKULTET   
Obavijest svim budućim studentima. Objavljene su liste s terminima upisa na Studij poslovne ekonomije, smijer Turizam, u studijskom centru Sveučilišta Jurja Dobrile iz Pule koji se nalazi u našem Učilištu. U nastavku objavljujemo informacije o potrebnim dokumentima, a raspored upisa potražite u dokumentu u PDF formatu.

Upisi studenata će se provesti 23. srpnja  prema rasporedu koji se nalazi u PDF formatu, i to u dvoranama “Pula” i “302” Odjela za ekonomiju i turizam u Preradovićevoj ulici (nova zgrada). 

Prilikom upisa obavezno je priložiti sljedeće dokumente: 

Izvanredni studenti trebaju na upis donijeti i uplatnicu kojom dokazuju da su podmirili prvu ratu školarine u iznosu od 3.000,00 kn i to na žiro račun Odjela za ekonomiju i turizma “Dr. Mijo Mirković”, Sveučilišta Jurja Dobrile : 2360000-1500111214. U pozivu na broj treba upisati JMBG, a kao svrhu treba navesti "Troškovi školarine za ak. 2010/2011 - prva rata".

Ukoliko ste neke od dokumenata već ostavili u našem Učilištu, oni će vas čekati u Puli.

 

VAŽNA NAPOMENA:

Ukoliko želite, sutra između 8 i 14 sati, možete doći u Učilište Umag po pripremljene uplatnice za trošak upisa i školarine.
S obzirom da dio kandidata na listi nije potvrdio upis već samo namjeru upisa, a imaju rok do danas (20. 07). u 24:00 sata, objavljene liste i rasporedi su djelomično privremeni.

Ostale kandidate, bez obzira na moguće promjene, molimo da se drže objavljenog rasporeda (neće se mijenjati).


 
 

05. 06. 2010.

MATURANTIMA SVEČANO PODIJELJENE SVJEDODŽBE   
Sinoć su, svečanom podjelom svjedodžbi o završnom radu, maturanti obrazovnih skupina "Komercijalist" i "Poslovni tajnik" završili svoje srednjoškolsko obrazovanje i dvogodišnje druženje s djelatnicima i profesorima, vanjskim suradnicima Pučkog otvorenog učilišta. Svečanoj podjeli su prisustvovali: voditeljica obrazovanja učilišta Tatjana Vujić, prof., stručna suradnica za obrazovne programe Erika Blašković, prof., mentorica i profesorica u spomenutim programima Ljiljana Radulović, dipl. iur. te poslovni tajnik Učilišta Slaviša Šmalc, koji je također bio mentor i profesor strukovnih sadržaja u spomenutim programima. Nakon službenog dijela, oproštajno druženje polaznika i njihovih profesora, nastavljeno je u ugodnijoj atmosferi konobe Melon. Kako su istaknuli naši maturanti, obzirom na široku lepezu obrazovnih programa koje Učilište nudi, ovo svakako neće biti kraj našega druženja, nego samo kratki prekid, koji će za neke završiti več početkom slijedeće školske godine.

 
 

31. 05. 2010.

NOVE VERIFIKACIJE ZA TEČAJEVE STRANIH JEZIKA SUKLADNO CEF-U   

Učilište će od jeseni posjedovati  verifikacije za SVE  stupnjeve:

 
ENGLESKOG, NJEMAČKOG, TALIJANSKOG, ŠPANJOSLKOG I RUSKOG JEZIKA sukladno (Common European  Framework of Reference for Languages)

 

 
 

 

Upisi u sve programe već od jeseni !!!


 
 

31. 05. 2010.

NOVE VERIFIKACIJE ZA PROGRAME OSPOSOBLJAVANJA   
Od sljedeće školske godine Pučko otvoreno učilište verificirat će sljedeće 4 nova programa osposobljavanja i to u sektoru ugostiteljstvo i turifzam: programi za poslove pomoćnog/e kuhara/ice i pomoćnog/e konobara/ice, u sektoru grafička tehnologija i audio-vizualno oblikovanje: za poslove web dizajnera/ice, te u sektoru osobne usluge, usluge zaštite i druge usluge: za poslove masera/maserke. Učilište je za sve navedene programe dobilo pozitivno stručno mišljenje Agencije za obrazovanje odraslih te ih je uputilo na verifikaciju u MZOŠ RH. Upisi u sve programe već od jeseni !!!
 

24. 05. 2010.

JEDNO POPODNE SA STUDENTIMA   
Prije točno godinu dana Sporazumom između Sveučilišta Jurja Dobrile iz Pule i Pučkog otvorenog učilišta „Ante Babić“ iz Umaga, ustrojen je dislocirana centar Odjela za ekonomiju i turizam „Dr. Mijo Mirković“ Pula. Centar je započeo s radom akademske 2009/2010 godine. O našem centru, provodeći jedno popodne sa našim studentima, pisao je i umaški mjesečnik Bujština, a u nastavku prenosimo članak u cjelosti.Prvi sugovornik bila nam je v.d. ravnateljice Floriane Bassanese Radin:
"Predavanja za naše studente organizirana su srijedom i petkom popodne te subotom u prijepodnevnim satima. Naši studenti su do sada odslušali većinu kolegija,  te su položili veliki broj kolokvija i ispita,  koje organiziraju  kolege se Odjela za ekonomiju i turizam „Dr. Mijo Mirković“ iz Pule. Veoma vrijedni, što dokazuju pune dvorane kako na predavanjima i tako na ispitima. Rezultate ćemo tek vidjeti, jer je u tijeku sakupljanje ECTS bodova za upis druge godine. Ne sumnjamo da će drugu godinu upisati veliki broj studenata. Uostalom sve pohvale našim studentima stižu i iz Pule."

U našoj šetnji Učilištem pred sami kolokvij iz predmeta  iz Trgovačkog prava, porazgovariali smo s prof. dr. sc. Axelom Luttenbergergom. Zanimalo nas je kako je raditi u umaškom centru:
"Smatram da je uvijek dobro kada „fakultet dođe studentima“. Veoma sam ugodno iznenađen uvjetima za rad u vašoj ustanovi. Pozitivno sam iznenađen i širokom lepezom obrazovnih programa koje provodi vaše učilište. Mogu pohvaliti i web stranice Učilišta koje su zaista odlične. Vaš grad ima odličnu knjižnicu,  sretno smještenu  pod istim krovom sa Učilištem. U kafeu u prizemlju - serviraju kavu  sa „srčekom“", dodao je profesor Luttenberger sa osmjehom.

Dob studenata je raznolika. Studenti su uglavnom mlađe osobe, no ima i onih koji su svoje srednjoškolsko obrazovanje završili prije pet – deset i više  godina.
Njihov zajednički cilj je doći do diplome i steći stručni ili akademski naziv:  prvostupnik (baccalaureus / bacc.) poslovne ekonomije.
Tijekom posjete Učilištu u zraku se osjećala dobra energija, ali i  napetost pred predstojeći kolokvij. Trema je normalna stvar pred svaki ispit, nismo željeli puno smetati, pa smo tek usput porazgovarati sa nekolicinom studenata.

Denis Robert Makovaz, u dogovoru ili na nagovor supruge, nakon više od 15 godina stanke odlučio je nastaviti svoje obrazovanje. Kao i većina, prije podne radi te stiže prisustvovati predavanjima. Osim zadovoljstva koje pruža stjecanje novih znanja,  nada se boljem radnom mjestu.

Sonja Poropat  Štefanek, mlada je majka dvoje djece. Radi kao administratorica u jednom privatnom poduzeću. Uspješno usklađuje obveze na polsu i doma te ističe prednost studiranja u Umaga. Smatra da je u danjašnje vrijeme srednja škola nedostatna  što joj je ujedno i bio motiv da upiše studij.

Ivan Dorić, također ima mladu obitelj, zaposlenik je umaškog Istraturista. Smatra da je turizam budućnost, a  Umag jedna od top destinacija za koju će uvijek trebati visokoobrazovani kadrovi.

Andrea Mekić i Iva Pastuović ističu da je presudni trenutak za odluku o nastavku školovanja bilo otvalranje Studijskog centra pri Učilištu Umag. Uz  posao  i obitelj potpuno bi bilo nemoguće putovati na neki od fakulteta.

Denis Alessio jedan je od nezaposlenih studenata, također i Jan Sinčić koji se bavi rukometom i igra za RK Umag. Jan je jedan od boljih matematičara na prvoj godini. Uz smješak ističe da je dobra organizacija ključ uspjeha, a Denis dodaje da se u vrijeme ekonomske krize, bez rizika može ulagati jedino u obrazovanje. Studirati u svome gradu je velika ušteda i novaca i vremena. Denis je osnivač i administrator grupe „Jabuka – generacija 2009/2010. na popularnom Facebooku, te pomaže u razmjeni korisnih informacija među studentima.

Naša posljednja sugovornica je Andreja Pavić, popularna Pawa, vratarka ŽRK Umag, koja kao vrhunska sportašica uspješno polaže kolokvije i ispite. Ovaj centar je upravo dobrodošao sportašima iz Umaga i okolice, koji u protivnom ne bi mogli nastaviti svoje obrazovanje. U umaškom centru studira još nekolicina sportaša – rukometaša, Marko Ćosić  i Slavko Drakuić.

Svi studenti istakli su odličnu organizaciju od strane OET-a „Dr. Mijo Mirković“ Pula i Pučkog otvorenog učilišta Umag, veliku podršku koju nalaze u svojim obiteljima, razumjevanje kolega i šefova na poslu i – učenje u „trećoj smjeni“ tj. uglavnom noću i vikendom.

Zanimalo nas je kada će biti upisi druge generacije studenata u Centru Umag i tko se može prijaviti na studij Poslovne ekonomije. Odgovor smo dobili od voditeljice obrazovanja Tatjane Vujić, prof:
"Očekujemo tri upisna roka: ljetni početkom lipnja i dva jesenska upisna roka. Uvjet za kandidate koji su maturirali ranijih godina je  prethodno završena srednja škola u trajanju od 4 (četiri) godine, za maturante generacije 2009/2010. – državna matura – osnovna razina.
Budući da se radi o izvanrednom studiju, upisna kvota je relativno visoka 80 studenata, što nam daje nadu da će biti mjesta za sve kandidate ne samo iz Umaga, već i okolice, koji žele upisati studij Poslovne ekonomije u Studijskom centru Umag. Radujemo se novoj generaciji!"

 
 

17. 05. 2010.

PREDSTAVLJENA KNJIGA O FENG SHUIU   
U petak, 14. svibnja, u Pučkom otvorenom učilištu „Ante Babić“ Umag, predstavljena je prva knjiga Marine Dujić Manojlović, koja se uz svoj odvjetnički posao, već dugo bavi proučavanjem Feng Shuia. Više o promociji knjige pogledajte u nastavku teksta.U najboljim godinama kada se spoznaje da je sumnja temelj znanja , a znatiželja poticaj učenju,  Marina je  završila  nekoliko radionica, seminara i tečajeva o Feng Shuia u hrvatskoj i inozemstvu.  Završila je i posjeduje uvjerenje škole klasičnog feng shuia Raising Dragon iz Londona te je članica Mastery academije Jay Japa, u sklopu koje je završila tečaj Ba Zi astrologije.

 

Svoja znanja iz oblasti Feng shuia nesebično je podjelila sa svojim sugrađanima te je u Pučkom učilištu „Ante Babić“ Umag u okviru ciklusa predavanja i radionica „Ponedjeljkom u šest“ protekle godine održala isto toliko predavanja pred prepunim auditorijem.

 

Sljedeći korak bila je knjiga. „Slikari(ce) Feng Shuia“ koju su toplo dočekali poklonici Feng Shia i prijatelji same autorice, što dokazuje puna dvorana Pučkog učilišta Umag na njezinom predstavljanju.

 
 

„Slikari(ce) Feng Shuia“ knjiga je koja se može čitati bez opterećenja radi zabave i opuštanja, ali može poslužiti i onima koji žele učiti intenzivnije.Unatoč tome što je knjiga  pisana na osoban,  jednostavan i svakome prihvatljiv način,  daje odgovore na mnoga pitanja koja bi neupućeni čitatelj mogao postaviti. Zabavlja one čitatelje kojima je zabava cilj  i upućuje i potiče one koje zanima daljnje učenje.  „Slikari(ce) Feng Shuia“ knjiga je koja odiše jednostavnošću, toplinom i ljubavlju. U njezinom opremanju sudjelovala je obitelj i prijatelji. Fantastičan predgovor kojeg je u Kishonovskom stilu napisao autoričin suprug najbolji je poticaj da se knjiga pročita od početka do kraja.  “Život daje platno. Vi slikate. Zato hrabro počnite slikati svoju sliku života, upotrebljavajući u njoj i boje feng shuia“ -  poručuje autorica.


 
 

07. 05. 2010.

URUČENE SVJEDODŽBE O ZNANJU STRANIH JEZIKA   
Večeras su u prostorijama naše ustanove, polaznicima programa učenja stranih jezika, koji su odslušali 140 nastavnih sati predavanja i uspješno položili ispit, uručene svjedodžbe o znanju stranog jezika u stupnju A1. U ovoj školskoj godini, umaško je Učilište provodilo programe učenja engleskog, ruskog, njemačkog i talijanskog jezika prema Europskom referentnom okviru, koje je verificiralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske. Više informacija i fotografija potražite klikom na naziv članka.

 
 

01. 04. 2010.

ZAVRŠEN TEČAJ INFORMATIKE ZA TREĆU DOB   
Danas je završen tečaj informatike za polaznike Učilišta za treću životnu dob, koji je trajao 30 nastavnih sati, a kojega je, u našem informatičkom kabinetu, svakog utorka i četvrtka polazilo desetak naših sugrađana, umirovljenika. Ovim tečajem završen je i proljetni semestar za sve radionice i tečajeve iz projekta Učilišta za treću životnu dob. Zahvaljujemo se svim našim dragim polaznicima kao i njihovim predavačima te se nadamo da ćemo se i u jesenskom semstru svi skupa družiti i stjecati nova iskustva i vještine.


 
 

31. 03. 2010.

ZAVRŠEN PROGRAM OSPOSOBLJAVANJA ZA DJELATNIKE GRADSKE UPRAVE   
Jučer je završio program osposobljavanja za Računalnog operatera poslovne primjene računala za djelatnike gradske uprave Grada Umaga. Program tijekom kojega je obrađeno 9 nastavnih cjelina je trajao 145 nastavnih sati a cilj mu je bio osposobiti polaznike za rad u operacijskom sustavu Windows te alatima Microsoft Office-a.


 
 

25. 03. 2010.

PREDSTAVLJEN PROJEKT IZGRADNJE STANOVA U UMAGU IZ PROGRAMA POS-a   
Kazališna dvorana pučkog otvorenog učilišta Umag bila je mjesto predstavljanja jednog od, kako su ga mnogobrojni umažani koje smo tada susreli nazvali, najznačajnijih projekata Grada Umaga do sada. Naime, u suradnji s Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama Republike Hrvatske, Grad Umag je pokrenuo projekt izgradnje 57 stanova po programu „društveno poticane stanogradnje – POS“.Iako je  ovaj projekt drugi takav u Umagu, značajan je po tome što se njime planira omogućiti rješenje stambenog pitanja upravo za tako veliki broj obitelji ili samaca. O ozbiljnosti prezentiranog projekta govori i činjenica da su samoj prezentaciji bili prisutni čelni ljudi i Grada Umaga i APN-a, spomenute Agencije.

Tijekom prezentacije programa, direktor APN-a mr. sc. Grga Ivezić i njegovi suradnici, prisutnim su građanima predstavili hodogram aktivnosti koje predstoje mogućem rješenju  njihovih potreba, a koji se sastoji od 20 konkretnih aktivnosti.

Gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese je u svom izlaganju istakao činjenicu da je projekt nastao kao rezultat osluškivanja potreba naših sugrađana, kao i činjenicu da je Grad Umag već započeo s konkretnim aktivnostima na realizaciji ovog projekta. Do sada je Grad Umag odredio lokaciju na kojoj će se stanovi graditi, izvršio je anketiranje građana, te dogovorio s APN-om međusobne obveze. Kako je istakao, tijekom anketiranja, interes za kupnju stana iz ovog programa iskazalo je 363 osobe, što jasno govori o tome da je projekt nužno realizirati, posebice iz razloga što će se na takav način mladim ljudima omogućiti ostati u Umagu te po povoljnijim uvjetima od  tržišnih, osigurati barem dio  nužnih životnih potreba.

Iako je zakon predvidio da cijena takvih stanova ne može biti viša od 1109 € po m2, Gradonačelnik Bassanese je najavio da će ona zasigurno biti i niža od toga, budući će Grad Umag zemljište za izgradnju stanova dati na raspolaganje besplatno. 

Vrijedi istaći da se iz odgovora gradonačelnika Grada Umaga koje je davao zainteresiranim građanima,  moglo zaključiti da će se prvi stanari u ove stanove moći useliti u roku od najviše 24 mjeseca, te da Grad Umag već sada razmišlja o novoj lokaciji za izgradnju drugih stanova iz POS-ovog programa. Javni poziv za podnošenje  ponuda za kupnju stana iz ovog programa biti će objavljen uskoro, a svi koji nisu bili prisutni na javnoj prezentaciji, informacije o poticanoj stanogradnji mogu pronaći u knjižicama koje mogu dobiti u Gradu Umagu, Gradskoj knjižnici Umag te u Pučkom otvorenom učilištu Umag, ili na internetskim stranicama APN-a www.apn.hr


 
 

27. 03. 2010.

NJEGOVATELJICAMA I NJEGOVATELJIMA URUČENA UVJERENJA O OSPOSOBLJENOSTI   
U petak , 26. Ožujka 2010. Upriličena je svečana podjela Uvjerenja o osposobljenosti za zanimanje Njegovatelj/njegovateljica. Program je trajao pet mjeseci, stručno-teoretski dio nastave i nastava u praktikumu odrađena je u Učilištu Umag, dok je praktična nastava u trajanju od 6 radnih tjedana organizirana u Stacionaru Doma zdravlja Umag te u Domu za stare i nemoćne osobe u Novigradu.Sinoćnoj podjeli  svjedodžbi nazočile su predmetna nastavnica, viša medicinska sestra  Marija Crljenica - Veneruzzo, te mentorice sa praktične nastave više medicinske sestre Gordana Kutić  i Blanka Vulin, koje su istakle stručnost, marljivost i humani odnos prema poslu, kojega su iskazali  svi polaznici.

Novim njegovateljima i njegovateljicama čestitao je dogradonačelnik Grada Umaga , gospodin Veljko Ivančić, budući da je Grad Umag  svim nezaposlenim polaznicima sa područja Grada Umaga, subvencionirao školarinu u ukupnom iznosu od 30.000 kuna.

Dogradonačelnik je izrazio nadu da će polaznici i prije dovršetka Doma umirovljenika, biti angažirani od strane  Grada Umaga, budući da Grad ubrzano radi na  projektu brige za starije i nemoćne sugrađane u uvjetima kućne njege. Već pod kraj ove godine, sukladno proračunskim financijskim mogućnostima, pokušat će se  angažirati veći dio novoosposobljenih kadrova upravo na ovom projektu.

Program je završilo ukupno 18 osoba, 15 polaznica i 3 polaznika.

Sljedeći ciklus osposobljavanja  za ovo zanimanje planira se  za jesen ove godine.


 
 

26. 03. 2010.

ZAVRŠILA RADIONICA DAS-a   
Jučer je završila još jedna kreativna radionica pod vodstvom naše sugrađanke Marine Žigri, koja svoje vještine nesebično prenosi svima koje zanima izrada ukrasnih predmeta i nakita od različitih materijala. Ovoga puta polaznice su radile sa umjetnom glinom (DAS). Nadamo se da će vam ovih par fotografija dočarati atmosferu ove, vrlo uspješne radionice.


 
 

24. 03. 2010.

ZAVRŠAVA DRUGI CIKLUS PREDAVANJA O FENG SHUI-U   
Sutrašnjim, trećim po redu predavanjem, završava drugi ciklus predavanja o Feng Shui-u, kojega je vodila naša sugrađanka Marina Duić Manojlović. Ovaj ciklus predavanja, za razliku od prvoga koji je govorio općenito o Feng Shuiu, sadržavao je zanimljivosti i informacije o Yingu i Yangu u Feng Shui kuhinji. O zanimljivosti teme o kojoj se govorilo, dovoljno govori činjenica da se svakoga četvrtka, na predavanjima okupljalo pedesetak naših sugrađana. Kako bi im se omogućilo proširivanje stečenih znanja i vještina, s našom sugrađankom ćemo zasigurno već sutra dogovoriti novi ciklus predavanja.


 
 

01. 03. 2010.

RASPORED NASTAVE ZA PROLJETNI SEMESTAR - NASTAVNI CENTAR UMAG   
Poštovani studenti, u dokumentu (PDF format) koji se nalazi u prtilogu, možete "skinuti" raspored nastave u ljetnom semestru. O eventualnim promjenama biti ćete na vrijeme obaviješteni.


 
 

23. 02. 2010.

PO PRVI PUTA TEČAJ ASTROLOGIJE   
Početni tečaj astrologije planira se organizirati 27.03. i 24. 04. 2010. Tečaj je koncipiran u dva dijela zbog brojnih tema koje obrađuje. Svaki dio traje šest sati počev od 14 h. Voditelj tečaja je Slaven Slobodnjak, dopredsjednik Udruge hrvatskih astrologa iz Zagreba. Slaven Slobodnjak bavi se astrologijom više od 25 godina. Tijekom brojnih edukacija širom svijeta od Sab Franciska, Atlante, New Yorka do Luzerna, Venezie i Praga učio je od najboljih svjetskih astrologa. U Hrvatskoj je pokrenuo Centar za astrološki studij i istraživanja, suradnik je stima iz Projecta Hindsigt. Danas mnogo piše o astrologiji, održava seminare i tečajeve s ciljem podizanja razine astroloških znanja. Broj polaznika ograničen! Prijave na telefon 720 370, ili osobno u tajništvu učilišta od 08 do 20 sati. Više informacija u dokumentu u PDF frmatu koji se nalazi u prilogu.


 
 

23. 02. 2010.

PONOVNO FENG SHUI TEMA: YIN i YANG U KUHINJI FENG SHUIA   
U želji da udovoljimo mnogobrojnim zahtjevima naših sugrađana, kreće novi ciklus od tri predavanja na temu „YIN i YANG u kuhinji FENG SHUIA“ ČETVRTKOM U ŠEST (18 h): 11. 03.,18. 03., 25. 03. 2010. Kako znati izbaciti iz prehrane sve što škodi i unijeti sve što godi, po pravilima Feng shuia! Voditeljica: Marina Dujić - Manojlović, dipl.iur Veselimo se vašem dolasku!

 
 

23. 02. 2010.

ZAPOČEO TEČAJ RUSKOG ZA DJELATNIKE VALAMAR-RIVIJERA d.d. POREČ   
Petnaest turističkih djelatnika porečkog poduzeće „Rivijera“ u ponedjeljak 22.02. 2010. započelo je specijalizirani tečaj ruskog jezika. Tečaj traje 40 nastavnih sati, održava se tri puta tjedno u hotelu Valamar Dijamant.
 

11. 02. 2010.

Započinju kreativne radionice   
U sklopu ciklusa kreativnih radionica i hobi programa pozivamo sve zainteresirane sugrađanke i sugrađane na radionice kukičanja i pletenja i izrade nakita i ukrasnih predmeta od umjetne gline – tehnika „das“. Radionice se oržavaju jedan puta tjedno popodnevnim satima, u ciklusima od po 4 do 6 radionica. Prijave na telefon 720 370, ili osobno u tajništvu učilišta od 08 do 20 sati.


 
 

11. 02. 2010.

Počinje tečaj kvalitetnog roditeljstva   
Tečaj kvalitetnog roditeljstva program je koji ima za cilj podizanja kvalitete života u obitelji. Program će uz definiranje osobnih ciljeva kakvi roditelji želimo biti, pokuštat odgovoriti na neka uvijek aktualna pitanja: možemo li mijenjati druge ljude, da li znamo što dijete želi i da li dijete zna što mi želimo; sukob- i kako ga riješiti? Na ova i mnoga druga pitanja potražimo odgovor skupa sa voditeljicom tečaja g-đom Sonjom Radić, odgojiteljicom djece predškolskog uzrasta i članicom hrvatske udruge za realitetnu terapiju Tečaj kvalitetnog roditeljstva predviđa 10 susreta koji se održavaju jedan puta tjedno u popodnevnim satima. Prijave na telefon 720 370, ili osobno u tajništvu učilišta od 08 do 20 sati.


 
 

11. 02. 2010.

Počinje novi tečaj informatike za treću dob   
Učilište za treću životnu dob oglašava upis nove grupe Tečaja informatike s poznavanjem interneta za umirovljenike. Tečaj se održava dva puta tjedno u prijepodnevnim satima. Prijave na telefon 720 370, ili osobno u tajništvu učilišta od 08 do 20 sati.


 
 

19. 01. 2010.

POČINJU SPECIJALIZIRANI TEČAJEVI STRANIH JEZIKA ZA PODUZEĆE „ISTRATURIST“ UMAG – 7 grupa   
Već petu godinu umaško učilište uspješno surađuje sa našim najvećim hotelijerom, poduzećem „Istraturist“ Umag, koje izuzetno brine o edukaciji svojih zaposlenika. I ove godine u periodu pripreme turističke sezone iz „Istraturista“ nam dolaze polaznici koji će učiti engleski 1 stupanj, njemački 1 stupanj čak dvije grupe i njemački 2 stupanj, ruski jezik drugi stupanj i francuski jezik prvi i drugi stupanj. Svaki jezik traje 60 školskih sati, nastava se održava dva puta tjedno po tri školska sata.
 

19. 01. 2010.

USPJEŠNI POLAZNICI NOVE ŠKOLE STRANIH JEZIKA   
Svi tečajevi koji su jesenas započeli prema novom Europskom referentnom obliku uspješno su okončali prvih 70 sati, ili prvi modul stupnja A1, te su u novom polugodištu nastavili svoje učenje u trajanju od slijedećih 70 sati s ciljem dobivanja prvog certifikata iz poznavanja engleskog, njemačkog, talijanskog i ruskog jezika A1. Podsjećamo Učilište je navedene tečajeve stranih jezika verificiralo prošle godine kod MZOŠ RH, tako da se i ova uvjerenja mogu upisati u radnu knjižicu.
 

19. 01. 2010.

NOVOSTI IZ PROGRAMA OSPOSOBLJAVANJA   
Polaznici programa osposobljavanja za zanimanje njegovatelj/njegovateljica dana 15. 01.2010. pristupili su usmenoj provjeri znanja iz stručno teorijskih sadržaja. Ispit je za 17 polaznika ovog programa trajao 4 sata, a polaznici su pokazali više nego izvrsno znanje na čemu im iskreno ČESTITAMO! Uspješno položenim ispitom polaznici stječu pravo pohađanja praktične nastave, a potom i stručne prakse u Stacionaru Doma zdravlja Umag i u Domu za stare i nemoćne osobe – Novigrad. Polaznici programa osposobljavanja za zanimanje samostalni knjigovođa, u subotu, 16. 01. pisali su pismeni ispit iz teorijskog dijela programa, dok od 19.01. nastavljaju svoje učenje u informatičkom praktikumu. Završni ispit za polaznike programa osposobljavanja za zanimanje medicinski maser, pediker i maniker, predviđamo za 23. 01. no još uvijek nismo dobili potvrdu od nositelja programa POU Zagreb, tako da ćemo sve polaznike na vrijeme obavijestiti o terminu ispita.
 

19. 01. 2010.

U PONEDJELJAK 11. 01. 2010. ZAPOČELO DRUGO POLUGODIŠTE   
Polaznici koji u našem učilištu stječu srednjoškolsko obrazovanje uspješno savladavaju nastavne planove i programe za zanimanja: prodavač 2. razred, komercijalist 4. razred, poslovni tajnik 4. razred, komercijalist –prekvalifikacija/doškolovanje. Ovi potonji uspješno su okončali razlikovne ispite iz 1.razreda i nastavlja savladavati nastavno gradivo iz 2. razreda. Prvi predmeti su računovodstvo i poznavanje robe, a poslje nastavljamo dalje prema rasporedu! SRETNO!
 

29. 12. 2009.

Raspisan ponovljeni natječaj za ravnatelja Učilišta   
Danas je u dnevnim glasilima Glas Istre i La voce del popolo objavljen Natječaj za zasnivanje radnog odnosa na radnom mjestu ravnatelja/ice Učilišta "Ante Babić" Umag. Tekst natječaja možete naći i u prilogu, u PDF formatu. Natječaj je otvoren do 13. siječnja 2010. godine.
 

09. 12. 2009.

PREDSTAVLJEN ATLAS HRVATSKOG VINOGRADARSTVA I VINARSTVA   
Večeras je u Multimedijalnom centru Pučkog otvorenog učilišta predstavljen Atlas hrvatskog vinogradarstva i vinarstva kojega je sa suradnicima pripremio prof. dr. sc. Nikola Mirošević. Djelo je to koje, bogatim slikovnim i tektuslanim prilozima upućuje u spoznaje o hrvatskom vinogradarstvu i vinarstvu. Atlas prikazuje sve povijesne mijene na ovim prostorima koje su utjecale na proizvodna i društvena kretanja, kao i sve etnograske posebnosti života i rada s vinogradom i vinom u našim krajevima. U nastavku nas autor vodi regionalnim putevima hrvatskih vinogradskih prostora te prikazuje geološke, pedološke i druge okolišne uvjete uzgoja loze te nas uvodi u niz drugih tajni hrvatskog vinogradarstva i vinarstva. Atlas je, osim samog autora, jednog od najpoznatijih hrvatskih poznavatelja ovog područja, i naš istarski znalac Đordano Peršurić. Atlas je tiskala naklada Golden Marketing - Tehnička knjiga iz Zagreba.


 
Share