EU Projekti

04. Travanj 2022

Projekt EDIT: Edukacija za trenere Instrukcijskih dizajnera u obrazovanju odraslih

Projekt EDIT: Edukacija za trenere Instrukcijskih dizajnera u obrazovanju odraslih

U tjednu od 28. ožujka do 1. travnja 2022. godine Pučko otvoreno učilište „Ante Babić“ Umag bilo je domaćin edukacije za buduće trenere Instrukcijskih dizajnera u obrazovanju odraslih. Riječ je o aktivnosti koja se provodi u okviru međunarodnog projekta EDIT, u kojemu umaško Učilište sudjeluje kao partner uz inozemne ustanove za obrazovanje odraslih OÜ Innowise (Estonija), Arbeit und Leben DGB/VHS NRW e.V. (Njemačka) i CEAD Professor Félix Pérez Parilla (Gran Canaria, Španjolska).  

Edukacija trenera za Instrukcijskog dizajnera jedan je od specifičnih ciljeva projekta EDIT, na kojemu sudjeluju dvije osobe iz svake partnerske ustanove. Provedba edukacije planirana je u razdoblju od 14.03. do 05.06.2022. godine, u ukupnom trajanju od 108 sati, pri čemu se trening provodi uglavnom na daljinu, osim petodnevnog treninga koji je održan uživo upravo u Umagu.

Glavna tema edukacije održane u Umagu jesu alati i platforme za Instrukcijski dizajn, među kojima sustavi upravljanja učenjem (eng. LMS  - Learning Management System), alati za vizualni dizajn i društveno učenje, prezentacijski i alati za izrađivanje web stranica te audio i video alati. Treneri na edukaciji bili su Veronika Tuul iz ustanove OÜ Innowise iz Tallinna (Estonija) i Carlos Ueno Jacue iz ustanove CEAD Professor Félix Pérez Parilla iz Las Palmasa (Gran Canaria, Španjolska).

Nakon edukacije trenera te razvoja materijala i Priručnika za instrukcijskog dizajnera, svaka će partnerska zemlja organizirati i provesti edukaciju u svojim ustanovama za ukupno 10 nastavnika odnosno suradnika. Time će se povećati kompetencije dionika u obrazovanju odraslih, a kvaliteta nastave bit će značajno poboljšana. Planiranim aktivnostima otvara se put razvoju instrukcijskog dizajna u obrazovanju odraslih, što je naročito važno u vremenima sve češćeg izvođenja nastave na daljinu.

Projekt EDIT sufinanciran je iz programa Erasmus+, u ključnoj mjeri Strateška partnerstva za inovacije, u ukupnom iznosu od 122.450,00 EUR.

Trajanje projekta je 34 mjeseca, te se njegovo zaključenje očekuje u srpnju 2023. godine.