EU Projekti

27. Veljača 2024

ERASMUS+: Diseminacijska radionica projekta SENIORS in E(d)U

ERASMUS+: Diseminacijska radionica projekta SENIORS in E(d)U

U ponedjeljak, 26.2.2024. godine, u prostoru Učilišta Umag održana je diseminacijska radionica u okviru prvog dijela provedbe Erasmus+ projekta 'SENIORS in E(d)U'. Na radionici su sudionici grupne mobilnosti, realizirane u Firenci (Italija) u prosincu 2023. godine, predstavili rezultate i novostečena znanja svojim kolegama-polaznicima Učilišta za treću životnu dob. Radionica je omogućila da polaznici UTŽD-a otkriju puno zanimljivosti iz povijesti, kulture, tradicije i gastronomije Firence te nauče pokoju novu talijansku riječ i izraz. 

Na grupnoj mobilnosti je sudjelovalo ukupno 20 polaznika Učilišta za treću životnu dob, ukupne prosječne dobi od 72 godine, uz 3 osobe u pratnji. Prije mobilnosti, polaznici su podijeljeni u četiri radne grupe: kulturnjaci, gourmet influenceri, blogeri i fotoreporteri. Simpatične predstavnice četiriju grupa su, svojim fotografijama i video uradcima, prisutnima predstavile glavne kulturne znamenitosti i tradicionalna jela Firence, stečena iskustva i dojmove sa četverodnevne mobilnosti. U drugom dijelu radionice svi su prisutni polaznici i gosti sudjelovali u kratkom interaktivnom kvizu kako bi provjerili i pokazali što su naučili na radionici. 

Glavni cilj mobilnosti odraslih polaznika bila je međukulturna razmjena, upoznavanje te jačanje lokalnih i europskih tradicijskih vrijednosti dviju partnerskih organizacija, umaškog Učilišta i partnera domaćina, Universita` dell'eta` libera (Comune di Firenze). Dodatno su postignuti sljedeći ciljevi: jačanje komunikacijskih i prezentacijskih vještina polaznika, vježbanje i unapređenje talijanskog jezika, korištenje digitalnih alata te interakcija s polaznicima partnerskog talijanskog učilišta. U nastavku provedbe projekta u razdoblju do 2027. godine, planirano je unapređenje ponude Učilišta za treću životnu dob razvojem i implementacijom novog neformalnog programa - radionice kreativnog pisanja. 

U završnom dijelu radionice, sudionicima grupne mobilnosti su podijeljeni certifikati s navedenim ishodima učenja tijekom boravka u Firenci te novostečena znanja i vještine polaznika. 

Zahvaljujemo i čestitamo svim sudionicima grupne mobilnosti, polaznicima UTŽD-a i gostima koji su sudjelovali na radionici te partnerskoj organizaciji, Universita` dell'eta` libera koja je bila domaćin ove projektne aktivnosti. 

Projekt 'SENIORS in E(d)U' financiran je sredstvima iz programa Erasmus+ u okviru dobivene akreditacije Učilišta Umag u području obrazovanja odraslih za razdoblje 2023.-2027.


PREZENTACIJA sa rezultatima projekta