EU Projekti

24. Travanj 2023

ERASMUS+ KA2 - Strateška partnerstva za inovacije: Završna konferencija projekta EDIT

ERASMUS+ KA2 - Strateška partnerstva za inovacije: Završna konferencija projekta EDIT

U petak, 21. travnja 2023., u okviru aktivnosti 17. Tjedna cjeloživotnog učenja u Pučkom otvoreno učilištu „Ante Babić“ Umag održana je Završna konferencija projekta EDIT, sufinanciranog iz programa Erasmus+, KA2- strateška partnerstva za inovacije, u ukupnom iznosu od 122.450,00 EUR. Partneri na  projektu bile su ustanove za obrazovanje odraslih: OÜ Innowise (Estonija), Arbeit und Leben DGB/VHS NRW e.V. (Njemačka), CEAD Professor Félix Pérez Parilla (Gran Canaria, Španjolska) i Pučko otvoreno učilište ''Ante Babić'' Umag (Hrvatska). Projekt je trajao tri godine.

U prisustvu dogradonačelnice Floriane Bassanese Radin, pročelnika Upravnog odjela za opću upravu i društvene djelatnosti Slaviše Šmalca, predsjednice Upravnog vijeća Učilišta Eve Vrtovec, predstavnika Pučkog otvorenog učilišta Poreč, Diopter otvorenog učilišta Pula i mnogobrojnih nastavnika, vanjskih suradnika Učilišta Umag, predstavljeni su intelektualni rezultati projekta EDIT koji će imati značajni učinak na razini Učilišta Umag, ali i na razini Istarske županije i šire.

Nakon uvodnog dijela na kojem je ravnateljica Tatjana Vujić govorila o do sada realiziranim Erasmus + projektima čije su aktivnosti bile usmjerene na razvoj digitalnih kompetencija stručnih djelatnika i vanjskih suradnika – nastavnika u obrazovanju odraslih, kao i  na uvođenje inovativnih metoda poučavanja, sudionike završne konferencije pozdravila je predstavnica nositeljice projekta  Sigrid Aruväli  iz obrazovne ustanove Innowise (Tallinn, Estonija).

Andragoška voditeljica Antonela Frank Medica prezentirala je tijek projekta EDIT, kurikulum za instrukcijske dizajnere u obrazovanju odraslih i realizaciju specifičnih ciljeva, koji su postignuti kroz edukaciju trenera za Instrukcijskog dizajnera u obrazovanju odraslih. Kroz projekt EDIT zvanje trenera/mentora stekli su po dva  zaposlenika iz svake partnerske zemlje, nakon čega su svoja novostečena znanja prenijeli nastavnicima u svojim sredinama. U Učilištu Umag ovu edukaciju završilo je 10 nastavnika/vanjskih suradnika POU Umag, te kolegice iz POU Poreč i Diopter otvorenog učilišta Pula, čime su stekli kompetencije za instrukcijske dizajnere u obrazovanju odraslih. Uz riječi zahvale trenerima/mentorima Eriki Blašković i Daliboru Pašiću, sudionicima ove edukacije na Završnoj konferenciji svečano su uručeni Certifikati. Provedenim aktivnostima, prije svega izradom novog kurikuluma, edukacijom nastavnika, izradom priručnika i web stranice projekta EDIT, otvoren je put razvoja instrukcijskog dizajna u obrazovanju odraslih, koji će doprinijeti poboljšanju kvalitete izvođenja nastave na daljinu, kao i zadovoljstvu polaznika svih ustanova za obrazovanje odraslih koje su na bilo koji način sudjelovale u projektu EDIT.