Učilište

01. Listopad 2021

15. Tjedan cjeloživotnog učenja - radni posjet Zavoda Burja iz Slovenije

15. Tjedan cjeloživotnog učenja - radni posjet Zavoda Burja iz Slovenije

U Tjednu cjeloživotnog učenja u učilištu Umag ugostili smo predstavnike Zavoda Burja iz Rimskih Toplica, Slovenija. 

Zavod Burja je u sklopu projekta ''Druge perspektive znanja'', financiranog iz programa Erasmus+, u trodnevnom posjetu Pučkom otvorenom učilištu ''Ante Babić'', Zajednici Talijana ''Fulvio Tomizza'' i Slovenskom kulturnom društvu ''Ajda''.

Institut Burja neprofitna je i nevladina organizacija iz Rimskih Toplica u Sloveniji, fokusirana na provedbu obrazovnih programa usmjerenih na promicanje cjeloživotnog učenja te poboljšanih vještina i sposobnosti pripadnika manjina iz bivše Jugoslavije koji žive u Sloveniji. Glavni cilj projekta je provesti 16-mjesečni obrazovni proces kroz mobilnosti, koji će se provoditi u suradnji s partnerskim organizacijama iz Hrvatske, Belgije i Srbije. S projektnim aktivnostima razmijenit će se dobre prakse kako potaknuti pripadnike manjina da sudjeluju u neformalnom obrazovanju, razvijati nove, inovativne i fleksibilne pristupe u području obrazovanja odraslih i sastati se s donositeljima odluka na EU razini. U širem smislu, ojačat će se međunarodna mreža i suradnja.

Prvog dana radnog posjeta prestavnici Instituta Burja, Damir Hauptman i Maja Milas, sastali su se sa predstavnicima Grada Umaga, Slavišom Šmalc, pročelnikom Ureda Grada, predstavnicima Učilišta Umag, Ravnateljicom Tatjanom Vujić i Višom stručnom suradnicom u obrazovanju Erikom Blašković te predstavnikom Zajednice Talijana, g. Pinom Degrassi.

Drugog dana posjeta održan je sastanak u Učilištu Umag na kojemu su sudjelovali predstavnica Zajednice Talijana, g. Floriana Bassanese Radin, predstavnica SKD ''Ajda'' Umag, g. Danica Bojković, predstavnice Učilišta Umag, Tatjana Vujić i Erika Blašković te predstavnici Instituta Burja. Na sastanku se, nakon uvodnog predstavljanja aktivnosti i područja djelovanja Zavoda Burja, razgovaralo o aktivnostima neformalnog obrazovanja manjina sa područja grada Umag, motivaciji polaznika i članova, izazovima udruga te o mogućnostima daljnjeg razvoja neformalnih oblika učenja i uključivanja pripadnika manjina u rad i aktivnosti udruga i zajednica. Predstavljene su i mogućnosti apliciranja na Europske fondove i programe Europske Unije u vidu prijavljivanja projekata iz područja kulture, obrazovanja i civilnog društva.

Trećeg dana su predstavnici Zavoda Burja posjetili Zajednicu Talijana i SKD ''Ajda'' te su im pobliže predstavljene aktivnosti, program rada, razmijenila su se iskustva i primjeri dobre prakse.

Radni posjet zavoda Burja prilika je za razmjenu iskustava i primjera dobrih praksi te stvaranja novih suradnji i jačanja međunarodne mreže organizacija koje djeluju u srodnim područjima. 

In occasione della 15a Settimana dell'apprendimento permanente e nell'ambito del progetto ''Druge perpektive znanja'', i rappresentanti dell'Istituto Burja (Rimske Toplice, Slovenia), hanno visitato l'UPA di Umago, la Comunita' degli Italiani ''Fluvio Tomizza'' di Umago e l'Associazione culturale slovena di Umago ''Ajda''. Il Job Shadowing rappresenta un’ottima occasione per osservare il lavoro dei colleghi all’estero, costruire relazioni, scambiare esperienze e acquisire nuove strategie di insegnamento e valutazione.