Učilište

16. Travanj 2024

Obilježavanje Dana planeta Zemlje predavanjem o biodinamičkoj poljoprivredi

Obilježavanje Dana planeta Zemlje predavanjem o biodinamičkoj poljoprivredi

Ove godine Pučko otvoreno učilište "Ante Babić" Umag obilježava Dan planeta Zemlje predavanjem o biodinamičkoj poljoprivredi "Biodinamička poljoprivreda u funkciji održive proizvodnje hrane". Predavanje, koje će se održati u dvorani br. 3 Učilišta Umag 22. 4. 2024. s početkom u 17:00 sati, održat će dr. sc. Dijana Posavec,ravnateljica ustanove Centar dr. Rudolfa Steinera

Kroz navedeno predavanje želi se informirati publiku o radu ustanove Centra dr. Rudolfa Steinera koja je referentni centar za biodinamičku poljoprivredu u Hrvatskoj. Kroz svoje djelovanje ključna je u očuvanju okoliša, ističući da biodinamička agrikultura predstavlja nadstandard ekološkom standardu, te ima potencijal postati konkurentno rješenje za izazove povezane s okolišem, društvom i izazovima sigurnosti hrane u 21. stoljeću.
Objasnit će se pristup ekološkom i biodinamičkom uzgoju hrane, pojam vitalnosti hrane, upoznati prisutne sa načinima i metodama biodinamičkog uzgoja koje su podržane i u kontekstu Zajedničke poljoprivredne politike EU. Prezentirat će se primjeri dobrih praksi biodinamičkih proizvođača, te će se ukratko prezentirati i sam rad ustanove.
Predstavit će se i rad dr. Rudolfa Steinera koji je rođen u Hrvatskoj (Međimurska županija) i koji je temu održive poljoprivrede koja odgovorno upravlja tlom, bioraznolikošću i uzgojem hrane predstavio još prije sto godina (1924.), a ona još uvijek predstavlja najstariji i najzahtjevniji standard kojeg potrošači na tržištu prepoznaju pod oznakom Demeter.

Na predavanju će sudjelovati grupa polaznika programa obrazovanja za stjecanje mikrokvalifikacije Ekološka proizvodnja ljekovitog bilja, koji se trenutno provodi u Učilištu Umag. 

O predavačici:
dr. sc. Dijana Posavec, ravnateljica ustanove Centar dr. Rudolfa Steinera koja se nalazi u Donjem Kraljevcu (Međimurska županija), gdje se i danas nalazi Steinerova rodna kuća.
Znanstveno-istraživačku djelatnost temelji na interdisciplinarnom području dizajna i biodinamičke poljoprivrede.
Predstavnica Hrvatske u IFOAM - Organics International & Europe.
Članica nekoliko odbora i povjerenstava pri Ministarstvu poljoprivrede i Ministarstvu turizma te Hrvatske poljoprivredne komore.
Kao gost predavač svoja izlaganja i edukacije provodi na visokoobrazovnim ustanovama u zemlji i inozemstvu.

Ulaz je besplatan. Dobro nam došli!


Quest'anno l'Università popolare aperta "Ante Babić" Umago celebra la Giornata della Terra con un'interessante conferenza sull'agricoltura biodinamica "L'agricoltura biodinamica in funzione della produzione alimentare sostenibile". La conferenza si terrà nell'aula n. 3 dell'UPA di Umago il 22 aprile 2024 con inizio alle ore 17 con la partecipazione della dott.ssa Dijana Posavec, direttrice del Centro Dr. Rudolf Steiner.

L'entrata e` libera. Benvenuti!