EU Projekti

05. Studeni 2019

Projekt ILUS u fazi realizacije nastave programa osposobljavanja barmena i sobarica

Projekt ILUS u fazi realizacije nastave programa osposobljavanja barmena i sobarica

Naime, paralelno se odvija nastava za 1 grupu programa osposobljavanja za poslove barmena i 1 grupu programa osposobljavanja za poslove sobarice. U jesenskom ciklusu edukacije na oba programa prijavilo se ukupno 15 nezaposlenih osoba, mladih do 29 godina te žena svih dobi, što predstavlja ciljanu skupinu projekta, kako je i identificirano strategijom razvoja ljudskih potencijala Istarske županije. 

Na programu osposobljavanja za poslove sobarice u tijeku je nastava predmeta Poslovi sobarice, u ukupnom trajanju od 36 sati. Polaznici će, kroz 25 sati teorije i 11 sati vježbi, steći znanja i kompetencije iz područja hotelskog domaćinstva, odjela smještaja, poslova sobarica, pravila pospremanja i čišćenja soba,održavanja soba i ostalih hotelskih prostora, načijna održavanja, zamjene i dostave posteljnog rublja, održavanja cvjetnih i sotalih aranžmana, mini bara te vođenja evidencije prilikom održavanja hotelskih i drugih objekata. 

Polaznici programa osposobljavanja za poslove barmena trenutno uče specijalizirani strani jezik. Naime, po izboru, unutar programa polaznici su mogli odabrati 40 sati specijaliziranog stranog jezika za potrebe poslova barmena: njemački, talijanski ili engleski. Unutar 40 planiranih sati, polaznici će naučiti kako pozdraviti i obratiti se gostu, naučit će dijelove i namjenu barskog prostora na stranom jeziku, imenovati sastojke i vrste pića te barskih mješavina te osnovnu komunikaciju između barmena i gosta.