Kultura

11. Kolovoz 2017

Bogatu paletu glazbenih ugođaja donosi Zagreb Palette Ansambl na koncertu 15.kolovoza

Bogatu paletu glazbenih ugođaja donosi Zagreb Palette Ansambl na koncertu 15.kolovoza

15. 8. 2017. s početkom u 21:00, u okviru programa manifestacije Umag-o classica, koncert će u Župnoj crkvi održati komorni sastav akademski obrazovanih glazbenika jedinstven i osebujan po svojem raritetnom sastavu koji stoga predstavlja jedan nov i originalan glazbeni izričaj - Zagreb Palette Ansambl.

Stapanjem toplog timbra mezzosoprana, violončela i violine uz moćnu potporu bogata dijapazona harfe, ovaj kvartet pruža pravo osvježenje svojom bogatom paletom glazbenog ugođaja.Temeljna je zamisao kao i nit vodilja, iznalaženje novih mogućnosti glazbenih sadržaja sa ciljem da svojim prisustvom na glazbenoj sceni pobudi što veću pažnju i zanimanje publike kojoj je posljednjih godina uistinu potrebno prezentirati i neke nove zanimljive izazove kao i edukativne poruke, posebice izvođenjem manje poznatih i nedovoljno prisutnih hrvatskih skladatelja, kao i svjetskih klasika u povijesnim ambijentima i sredinama koje nemaju mogućnost glasovira.

Katja Markotić - mezzosopran, Krešimir Marmilić - violina, Biserka Krčelić - harfa, Matija Štajcar - violončelo 

Katja Markotić, mezzosopran – studij solo pjevanja završila je na Hochschule für Musik und darstellende Kunst u Grazu u klasi prof. Ire Malaniuk, a usavršavala se kod prof. F. X. Lukasowskog u Beču za interpretaciju Lieda i oratorijske glazbe. Kao koncertna pjevačica jednako uspješno stilski interpretira djela od barokne do suvremene glazbe. Na repertoaru Katje Markotić nalaze se najistaknutiji predstavnici europske vokalne lirike (Schubert, Schumann, Brahms, Mendelssohn, Liszt, Mahler, Strauss, Čajkovski, Rahmanjinov, Respighi i dr.), a posebno mjesto posvetila je skladbama hrvatskih autora. Sudjelovala je na svim značajnim domaćim festivalima, a kao vokalna solistica nastupala je uz mnoge komorne ansamble i orkestre: Zagrebački solisti, Zagrebački kvartet, ansambl I Solisti di Milano, Quartetto d'archi di Venezia, Hrvatski komorni orkestar, Korejski komorni orkestar (Seoul), komorni orkestar Roma Classica, Simfonijski orkestar HRT-a, Ljubljanski simfoničare, Dubrovački simfonijski orkestar i Orkestar HNK Split, u izvedbi 2. Mahlerove simfonije pod ravnanjem N. Bareze. Katja Markotić često je prisutna na inozemnim podijima (Austrija, Njemačka, Slovenija, Mađarska, Poljska, Italija, Francuska, Španjolska, Belgija i Velika Britanija). Zapažen uspjeh postigla je cjelovečernjim recitalima na međunarodnom festivalu Cervantino XXX u Mexicu sa završnim nastupom u Palacio de Bellas Artes (Mexico City).

Krešimir Marmilić - rođen 1961. u Zagrebu. Diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Kristijana Petrovića i prof. Tamare Smirnov. Usavršavao se kod prof. Henryka Kowalskog na Indiana University (USA). Kao solist, nastupao je u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Švicarskoj, Njemačkoj i Španjolskoj. Pronalazi i od 1991. praizvodi djela hrvatskih autora. Snima i nastupa u emisijama HRT-a. Koautor je i izvođač u dokumentarnim filmovima o hrvatskim skladateljima: Krežmi, Jarnoviću i Spadini. Objavio je i obradio 6 rukopisa nota Franje Krežme pod naslovom Album. Inicijator je tiskanja djela I. M. Jarnovića i F. Krežme u izdanju MIC-a iz Zagreba. Voditelj je i osnivač Gudačkog kvarteta Cadenza (1995.) kao i nekoliko komornih sastava (Crisóstomo, Trio Chordes,.. ) s kojima je nastupao na gotovo svim značajnim festivalima i pozornicama Hrvatske te na gostovanjima u Italiji, Belgiji, Kosovu Albaniji i BiH. Svirao je u orkestrima u SAD-u, Španjolskoj, Nizozemskoj, Sloveniji i Hrvatskoj. Aktivno koncertno nastupa i surađuje s mnogim istaknutim glazbenicima. Od 1999. u statusu je samostalnog umjetnika.

Matija Štajcar -– rođen u Zagrebu. Violončelo je učio kod prof. Csifaryja, prof. Baerta, prof. van Doorna i prof. Gendrona. Bio je član sljedećih orkestara: BRT - Simphony Orchestra, Solisti Belgijskog komornog orkestra, Opera Royal de la Monay - Bruxelles, Koninlijke Opera van Gent i WDR Sinfonieorchester. Također je bio član i mnogih komornih sastava: Trio Musical Consort, Gudački kvartet Cadenza, C. P. Musica Sacra, Klavirski trio MAK, a nastupao je često i kao solist. Stalni je član Komornog dua i tria Crisóstomo.

Biserka Krčelić – diplomirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu; magistrirala na Univerzitetu za glazbenu i dramsku umjetnost u Grazu u klasi prof. A. E. Clark. Nastupa solistički i u raznim komornim sastavima u zemlji i inozemstvu (Austrija, Njemačka, Engleska…). Intenzivno surađuje sa svim zagrebačkim orkestrima te s brojnim istaknutim glazbenicima u komornim sastavima. Bila je članica simfonijskih orkestara u Grazu i Beču. Djeluje kao redovna profesorica harfe u Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

PROGRAM:

Edward Elgar (1857-1934)                                                     Chanson de matin Op. 15

Georg F. Händel (1685-1759)                                                Lascia ch'o pianga - aria iz opere „Rinaldo“                           

Pietro Mascagni (1863-1945)                                                 Ave Maria                                                                                        

Johann G. Albrechtsberger  (1736 –1809)                            Partita in C za violinu, violončelo i harfu, Moderato- Menuet- Adagio- Presto

Franz Schubert (1797 –1828)                                               Serenade                                                                                           

Fryderyk Chopin (1810 –1849)                                             Zyczenie                                                                     

Jules Massenet (1842 –1912)                                               Elegia                                                                                                  

***********

Antun L. Sorkočević  (1775 – 1841)                                     Sonata za violinu, harfu i violončelo,  Largo – Menuetto – Rondo                                     

Dora Pejačević (1885 – 1923)                                              Ave Maria op. 16                                                                        

Mihail I. Glinka (1804 – 1957)                                               Nocturno  „La Separation“                                                        

Mauro Giuliani (1781 – 1829)                                               Alle mie tante Lagrime                                                                

Charles Gounod (1818 –1893)                                             Evening song                                                                                    

 

Ulaznice možete nabaviti po cijeni od 30,00 kn sat vremena prije početka koncerta u Župnoj crkvi Umag.