Kultura

05. Srpanj 2017

Čuvarica hrvatske etno glazbe Dunja Knebl otvara Umag-o Ethno&Jazz

Čuvarica hrvatske etno glazbe Dunja Knebl otvara Umag-o Ethno&Jazz

6. 7. 2017. , u četvrtak, s početkom u 21:30 na Garibaldi stageu (vrt Gradske palače) manifestaciju Umag-o Ethno&Jazz otvara Dunja Knebl u pratnji sastava Kololira.

Dunja Knebl počela je javno nastupati 1993. s repertoarom malo poznatih hrvatskih narodnih pjesama. Pjesme obrađuje u suradnji sa svojim pratećim sastavom Kololira, na temelju notnih i tekstualnih zapisa koje pronalazi u knjigama – zbirkama.

Nastupila je u brojnim televizijskim i radijskim emisijama, uživo ili putem snimljenih spotova, uvijek promovirajući slabo poznatu ili zaboravljenu hrvatsku glazbenu baštinu.

Više puta je nastupila u okviru Međunarodne smotre folklora u Zagrebu, te na smotri tradicionalnih međimurskih pjesama u Nedelišću – Međimurske popevke, na festivalu KAŠTELA 2002, te na međunarodnom festivalu etno-glazbe ETHNOAMBIENT u Solinu 2005., 2007., 2013., 2015. i  2016. Osim u Hrvatskoj imala je nastupe u Irskoj, Nizozemskoj, SAD-u, Slovačkoj, Švedskoj, Mađarskoj (na festivalu PEPSI SZIGET),Bugarskoj( na EBU festivalu u Varni) u Sloveniji (festival TRNFEST), Italiji (festival CIRCOM), Makedoniji, Švicarskoj, Njemačkoj, Južnoafričkoj Republici.

Godine 1997. nominirana je za hrvatsku glazbenu nagradu Porin u kategoriji za najbolji ženski vokal.Osim te nominacije slijedi niz drugih nominacija, a Porin je osvojila 2008. za album “Kite i kitice”. Te godine osvojila je za isti album i nagradu “Indexi”.

Londonsko izdanje WORLD MUSIC The Rough Guide (VOLUME I) iz 1999. preporučuje upravo Dunjin album Iz globline srca za upoznavanje s etno-glazbom Hrvatske

Dosad je snimila 14 samostalnih albuma i sudjelovala na brojnim kompilacijama.