Kultura

21. Studeni 2016

Festival europskog dokumentarnog filma u Umagu!

Festival europskog dokumentarnog filma u Umagu!

KineDok je zajednički projekt sedam europskih filmskih organizacija za alternativnu distribuciju kreativnih dokumentaraca. U svom drugom izdanju, KineDok nam donosi 14 dugometražnih i 2 kratkometražna dokumentarca iz sedam europskih zemalja koje u Hrvatskoj možete pogledati na netipičnim lokacijama prikladnim za filmske projekcije – od kafića i klubova, preko domova kulture i galerija, do prostora koji se kreativnošću lokalnih promotora pretvaraju u improvizirana kina i proizvode dinamičnu atmosferu.

Festival europskog dokumentarnog filma u Umagu započinjemo projekcijom filma mađarsko - rumunjske koprodukcije "Braća po pjesmi" (Song Brothers, 2015.) 21. 11. 2016. u prostoru MMC Galerije Učilišta Umag (Trg Marije i Line) s početkom u 19:00 sati. Najpoznatija mađarska pjesma svih vremena „Most Mulik Pontosan“ na YouTube-u je pregledana više od 15 milijuna puta, a u ovom filmu spojila je potpuno nepovezive glazbenike.

22. 11. 2016. Gradskoj knjižnici Umag s početkom u 20:00 sati slijedi dokumentarac mađarsko - njemačke koprodukcije "Drifter" (2014.). Driftanje je specifična, sve popularnije vrsta automobilskog natjecanja u kojemu vozač naglo proklizuje svojim vozilom po stazi, zanoseći stražnji dio auta. Osamnaestogodišnji problematični Ricsi želi biti upravo to – drifter. No, ako živiš u siromašnom mađarskom selu, to baš i nije lako. Izbacili su ga iz škole jer mu je lokalni reli bio važniji od učenja, a njegova samohrana majka već se godinama lavovski bori – uz malu pomoć horoskopa – da svog buntovnog sina zadrži na pravom putu. Ali kako sa samo 600 eura mirovine plaćati Ricsijeve stalne kazne za vožnju bez dozvole?

23. 11. 2016. u  MMC Galeriji 19:00 sati bit će prikazan rumunjsko - mađarski dokumentarac "Toto i njegove sestre" (Toto and his sisters, 2014.). Jedan od najhvaljenijih i najnagrađivanijih europskih dokumentaraca 2014. i 2015. godine, fascinantna je priča o desetogodišnjem Totu i njegovim starijim sestrama, Ani i Andrei. Dok im je majka u zatvoru, sestre nastoje održati privid normalnog i zdravog djetinjstva u siromašnom predgrađu Bukurešta prepunog droge, nasilja i kriminala. Za to vrijeme Toto strastveno uči plesati, čitati i pisati sa željom da pobjegne od sumorne svakodnevice koja ga okružuje. Redatelj je zabilježio nevjerojatno intimne trenutke Totova preuranjenog odrastanja i bijega od života koje mu je pripisalo kvartovsko podzemlje, pri tom postavljajući pitanje, možemo li od života dobiti više no što nam roditelji mogu ponuditi?

24. 11. 2016. u Gradskoj knjižnici Umag u 20:00 sati slijedi češki dokumentarac "Amerika" (America, 2015.). Sto godina nakon što su prvi kampovi osnovani u češkim šumama, Bàra i Honza kreću pješačiti prema originalnim lokacijama kampera iz starih dana, inscenirajući svoj vlastiti bijeg u imaginarnu Ameriku...Bijeg nadahnut čehoslovačkom „tramping“ subkulturom - pokretom koji je pokušao imitirati idealizirani Divlji zapad. Slijedeći tradiciju „imitiranja Amerike“ u komunističkoj Čehoslovačkoj, stižu do mjesta gdje se osjeća sloboda, gdje prastanovnici Sjeverne Amerike sretno žive, a bizoni lutaju prerijom...

25. 11. 2016. u MMC Galeriji 19:00 sati prikazujemo poljsko - njemački film "Domino efekt" (Domino effect, 2014.). Abhazija je nova državica nastala odvajanjem od Gruzije 2008. godine, koju nastanjuje tek 250 tisuća stanovnika priznata od samo pet država na svijetu, uključujući Rusiju. Nakon rata, patriotizam je, naravno, glavni identifikacijski pogon. Kako bi ucrtao svoju domovinu na kartu svijeta, ministar sporta Rafael odlučio je organizirati međunarodno natjecanje u – dominu. 

Posljedni dokumentarac iz ciklusa projiciramo u MMC Galeriji s početkom u 19:00 sati, u subotu, 26. 11., a riječ je o norveškom filmu "Medvjeđi otok" (Bear Island, 2014.). Bjørnøya ili Medvjeđi otok, nije mjesto kamo se odlazi na odmor ili na čijim se zaleđenim obalama ostaje dulje od nekoliko sati. Možda jednostavno zato jer je više od 500 kilometara udaljen od sjevera Norveške i jer do tamo baš i nema redovnog prijevoza. Privučeni životom u potpunoj izolaciji, odlučuju na otoku provesti dva mjeseca, prepuštajući se svim rizicima koje takav život nosi u potrazi za savršenim valom u prehladnom moru. U svakom slučaju, pronašli su vlastite razlike…

Popratite naš program!

Dobrodošli, Benvenuti!

ULAZ SLOBODAN