Kultura

31. Srpanj 2017

Gudački kvartet Porin 3. 8. u Umagu!

Gudački kvartet Porin 3. 8. u Umagu!

3. 8. 2017. s početkom u 21:00 sat u Župnoj crkvi Umag još jedan zanimljiv koncert u sklopu manifestacije Umag-o classica – koncert Gudačkog kvarteta PORIN!

Ivan Novinc & Tamara Petir, violine

Lucija Brnadić, viola

Neva Begović, violončelo

Godine 1998., u okviru razreda komorne glazbe prof. Mladena Sedaka, na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji osnovan je Gudački kvartet Porin. Pored intenzivnog zajedničkog rada tijekom studija na Akademiji, kvartet je aktivno sudjelovao na majstorskim tečajevima kod Valtera Dešpalja, a kasnije i kod  vrhunskih svjetskih gudačkih kvarteta kao što su Amadeus, Alban Berg, Bartók, Janáček, Smetana i Praški kvartet.

Mladi kvartet vrlo se brzo profilirao kao jedan od najznačajnijih hrvatskih komornih sastava postigavši brojnim nastupima uspjehe ne samo diljem Hrvatske već i u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Italiji, BiH, Kanadi te u dalekoj Argentini. Na svjetskoj izložbi Expo 2000 u Hannoveru, kvartetu je ukazana čast da predstavlja hrvatsku glazbu, a iste godine, na poziv Austrijskog društva za suvremenu glazbu sudjeluje na koncertu mladih austrijskih kompozitora u Beču te nastupa i na salzburškom Mozarteumu. Od ostalih značajnih nastupa treba izdvojiti nadasve uspješnu izvedbu 2. gudačkog kvarteta Krzysztofa Pendereckog na Muzičkom biennaleu Zagreb 2007. (kojoj je prisustvovao i sam skladatelj!), zatim nastupe na Dubrovačkim ljetnim igrama (2008., 2009. i 2012.) i u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu (u sklopu ciklusa Lisinski subotom) 2008. godine.

Od 2006. godine Kvartet Porin priređuje u Zagrebu vlastite cikluse koncerata, najprije u Preporodnoj dvorani palače Narodnog doma, a zatim u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Kvartet surađuje s mnogim značajnim hrvatskim glazbenicima, a u širokom repertoaru pored klasika posebnu pažnju posvećuje hrvatskom skladateljskom opusu. Osvojio je i tri vrijedne nagrade: Ivo Vuljević (za najbolje mlade glazbenike u 2002. godini), Darko Lukić i Radio podij. Za ciklus koncerata održanih u sezoni 2007./2008. Kvartet Porin dobio je najveće priznanje koje komornim sastavima dodjeljuje Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika -– Diplomu Milka Trnina.

 

PROGRAM
Ivan Jarnović

Koncertantni kvartet u F-duru, br. 1

Allegro con spirito, Andantino - attaca, Allegro

W. A. Mozart:

Gudački kvartet u B-duru, KV 458

Allegro vivace assai, Menuetto, Adagio, Allegro assai

D. Šostakovič:

Gudački kvartet u C -duru, br.1, op. 49

Moderato, Moderato, Allegro molto, Allegro

Ulaznice možete nabaviti po cijeni od 30,00 kn sat vremena prije početka koncerta u Župnoj crkvi Umag.