Kultura

14. Srpanj 2017

Lovro Pogorelić i Aleksandar Milošev nastupaju u sklopu manifestacije Umag-o classica 2017.

Lovro Pogorelić i Aleksandar Milošev nastupaju u sklopu  manifestacije Umag-o classica 2017.

18. 7., u utorak, manifestacija Umag-o classica 2017. u Župnoj crkvi Umag ugostit će međunarodno priznate umjetnike pijanistu Lovru Pogorelića i Aleksandra Miloševa na violi. 
Koncert počinje u 21:00 sat.

Od svoje sedamnaeste godine Lovro Pogorelić redovito koncertira širom svijeta. Solistički ili s orkestrom, ostvaruje pijanističke kreacije uvjerljive snage i nepobitne individualnosti. Među recentnim nastupima izdvaja turneju po velikim gradovima Kine (Peking, Šangaj, Tianjin, Guangzhou i Suzhou) te recital u Teatru Bibiena u Mantovi koji je kritičar lista Cultura&Societá opisao kao “Pijanističku meditaciju” i istaknuo: “...istančanost zvuka koji zadire u meditativnu unutarnju refleksiju kojoj se suprotstavljaju dinamične eksplozije što slijede jednu vrlo osobnu logiku. To se u mantovanskom recitalu vidjelo i u djelima romantičara Schuberta (Sonata D 960) i Schumanna (Kreisleriana op. 16) kao i kod ekstatičnog i mističnog 'simbolista' Skrjabina (5. Sonata).“ Prilikom prošlogodišnjeg nastupa u Danskoj na festivalu Schubertiaden najavljen je sljedećim riječima: “Majstor za klavirom... Sve što karakterizira jednog majstora, Lovro Pogorelić ima u izobilju: svoj vlastiti neprikosnoveni pristup svemu što svira, tehniku koja mu dopušta da ispuni prostor zvučnim bojama, a da ne pravi kompromis s poteškoćama koje većina izvođača doživljava u svojim nastupima, sposobnost da se koncentrira i fokusira na način koji opčinjava slušatelja; slušatelj je uvjeren da je ono što se događa u danom trenutku upravo najvažnije.“ (Bent-Erik Rasmussen). Francuska diskografska kuća Intrada (Pariz) prepoznala je umjetnost Lovre Pogorelića, te je 2006. izdala njegov CD Œuvres pour piano de Franz Liszt koji je izazvao divljenje kritike u rasponu od uzvika Wouah! u Francuskoj (A. Jourdain, www.pianobleu.com) do karakterizacije “...pijanist izvjesne reputacije sa zadivljujućim muzičkim argumentima...” (J. Hamada, The Record Geijutsu Disc Review, Japan). Francuski muzički kanal Mezzo snimio je dokumentarni film o nastanku ovog CD-a, koji je višekratno emitiran. U prosincu 2008. Intrada izdaje novi CD Lovre Pogorelića, s djelima Musorgskog i Rahmanjinova. Pianobleu odabire ovaj CD kao CD siječnja 2009. Hrvatski izdavač je Dancing Bear. Lovro Pogorelić izvanredni je profesor klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Odlikovan najvišom slovenskom nagradom za umjetnička postignuća (Prešernova nagrada), Aleksandar Milošev glazbenik je širokih stilskih interesa. Kao solist nastupao je sa Zagrebačkim solistima pod ravnanjem Marca Coppeya, En Shaoa i Uroša Lajovica, sa Slovenskom, Zagrebačkom i Beogradskom filharmonijom. Surađivao je s mnogim istaknutim umjetnicima kao što su B. Giuranna, R. Filippini, J. Talich, F. Gulli, J. Rahlin, I. Grafenauer, R. Vlatković, G. Capucon, V. Jagling, A. Rudin, R. Tognetti and C. Altenburger. Nedavno je snimao i svirao s lutnjistom E. Karamazovim, dobitnikom nagrade Grammy. Zahtjevan komorni glazbenik, Aleksandar je član gudačkog Kvarteta Tartini koji je nastupao u mnogim prestižnim dvoranama svijeta. Nastupao je na mnogim komornim festivalima uključujući Međunarodni festival u Colmaru  (Francuska), Dubrovačke ljetne igre, rMariborski festival komorne glazbe "Glasbeni september" i Festival Ljubljana. Na poziciji je vođe dionica viola Slovenske filharmonije, a istu poziciju obnašao je i u Münchenskoj i Londonskoj filharmoniji, Njemačkom komornom orkestru i Orkestru Arturo Toscanini. Njegovi diskografski zapisi uključuju Mozartovu Simfoniju Concertante za violu i orkestar sa Slovenskom filharmonijom, Mozartove kvartete za flautu s D. Formisanom za talijansku kuću Stradivarius, kao i mnoge zapise s Kvartetom Tartini. Čvrsto odan pedagoškom radu, Milošev poučava violu kao izvanredni profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a radio je i kao gostujući profesor na  konzervatoriju za glazbu i ples u Londonu, Trinity Laban.    

PROGRAM 

Šostakovič: Sonata za violu i klavir 

---pauza--- 

Franck: Sonata za violu i klavir 

 

Ulaznice možete nabaviti po cijeni od 30,00 kn sat vremena prije početka koncerta u Župnoj crkvi Umag.