Kultura

06. Travanj 2017

Otvorenje izložbe Petre Lidije Ševeljević u MMC galeriji Učilišta

Otvorenje izložbe Petre Lidije Ševeljević u MMC galeriji Učilišta

U četvrtak, 6. 4. 2017. MMC galeriji POU-a „Ante Babić“ Umag (Trg Marije i Line)  otvaramo izložbu zagrebačke akademske slikarice Petre Lidije Ševeljević. Autorica će se predstaviti samostalnom izložbom, akrila na platnu, naziva „Earth Guardians“.

Otvorenje izložbe bit će upriličeno u 19:00 sati, a autoricu će predstaviti kustosica izložbe Višnja Slavica Gabout.

Petra Lidia Ševeljević posljednjih godina inspiraciju za svoje slikarstvo nalazi u svijetu Marvelovih superjunaka, popularnih stripovskih likova američke izdavačke kuće Marvel  (Captain America, Thor, Iron-Man, Hulk, Wolverine, X-Man i mnogi drugi). Posebno je fascinirana filmskim verzijama ovih poznatih superheroja, koji se u efektnim filmskim adaptacijama njihovih dogodovština, punih akcije, bore za dobro i za pravednost, stalno spašavajući svijet od zla i uništenja. Oslanjajući se na ikoniku koju je uz ovaj temat izgradio svijet stripa i svijet filma (a posredno i novih medija i globalne vizualne kulture), autorica se izražava popartističkim stilskim idiomom, s posebnim osjećajem za klasične vrijednosti slikarskog metiera. Pritom razvija sasvim osobnu varijantu heroja i superjunaka, semantički uslojavajući cijelu priču, tako joj proširujući hermeneutički okvir. (...)U svom se slikarstvu koristi motivima Marvel superjunaka kako bi na svoj autorski način interpretirala temu herojstva i kako bi, kako sama ističe, ukazala na našu stalnu i najvažniju zadaću koju imamo na ovom našem jedinom planetu - Zemlji, a to je briga za čovjeka, za druge, za prirodu, za životinje, za okoliš i ekologiju. Ali i briga za svemir i naš Sunčev sistem. Ne čudi zato da je u svojim radovima tu brigu povjerila „Kapitanu Slonu“, zoomorfnoj inačici njoj najdražeg Marvelovog junaka, Captain Americe. Slonu kojemu je na simpatičan i duhovit način prenijela sve identifikacijske oznake originalnog lika, ali i sve njegove herojske karakteristike. Dodijelivši mu misiju da kao glavni u galaktičkoj skupini Earth Guardians spašava i čuva svijet. (...)Slon predočava karakternost, postojanost, inteligenciju i vjernost. Ali i nepromjenjivost i snagu; on je i (simbolička)kozmička „životinja-koja-nosi-svijet“ i na čijim leđima počiva svemir, zato se, u tom svemirskom kontekstu, u slikarstvu Petre Lidie Ševeljević uz „Kapitana Slona“ pojavljuje i mandala, koja je simbol svemira i u njemu skladnih mjera i odnosa te simbol uravnoteženja božanskoga (nadljudskoga) i ljudskoga. A upravo tu ljudsku stranu autorica želi istaknuti u radovima ciklusa Earth Guardians  i potaknuti  nas da (u običnoj svakodnevici) budemo superjunaci „malih stvari“ - bez pomoći supermoći. (Višnja Slavica Gabout, prilagođeno iz predgovora kataloga izložbe)

Petra Lidia Ševeljević rođena je 1976. u Zagrebu. Diplomirala je 2000. g. slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Igora Rončevića. Od 2007. do 2010. pohađala je poslijediplomski doktorski studij slikarstva na ALU Zagreb (mentor prof. Igor Rončević). Boravila je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Budimpešti kao stipendist CEPUS-a (1999. g.), a 2010. g. bila je na dvomjesečnoj rezidenciji u Cité International des Arts u Parizu. Izlagala je dosad na 18 samostalnih i mnogim grupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Članica je HDLU-a (od 2001. g.) i HZSU-a (od 2003. g.). Živi i radi u Zagrebu.

Dobrodošli! Benvenuti!