Kultura

28. Travanj 2017

Otvorenje samostalne izložbe Blaža Pirnata u MMC galeriji

Otvorenje samostalne izložbe Blaža Pirnata u MMC galeriji

U četvrtak, 4. 5. 2017. MMC galeriji POU-a „Ante Babić“ Umag (Trg Marije i Line)  otvaramo izložbu slovenskog umjetnika, s trenutno umaškom adresom, Blaža Pirnata. Autor će se predstaviti samostalnom izložbom " I WALK THE LINE" koja se sastoji od video projekcije fotografija, izložbe crteža i demonstracije vještine-performansa.

Otvorenje izložbe bit će upriličeno u 20:00 sati, a autora će predstaviti kustos izložbe Eugen Borkovsky.

Blaž Pirnat predstavlja izložbu/projekt koja problematizira pojam kretanja. U premisi istraživanja je gibanje i koncentracija, svojevrsno premašivanje osobnih mogućnosti gdje instinkt mora zamijeniti ratio. Umjetnik sam sebi postavlja izazov. Instinktivno izvodi zadatak tražeći značenja izvan sebe i u sebi. Evidentiraju se tijek i elementi zahtjevnog hoda. Slijedi izabiranje, obrada i osmišljavanje prezentacije. Tijek autorovih performativnih i likovnih promišljanja rezultira akcijom, serijom fotografija i nizom crtačkih radova....Umjetnik tjelesnost usklađuje s duhovnim. Transformirajući doživljaj i okruženje u crtež, zanemaruje ambijent. On zna da poznati prostor može označavati mjesto u kojem smo se osjećali sigurni. S vremenom uviđamo da to zapravo nije oblik, već otvoreni okvir ispunjen prazninom jer smo kroz njega već prošli. Tako spoznajemo da osobni prostor postoji svugdje gdje smo mi. Uz ostalo, ovaj projekt simbolično progovara o ideji kretanja, odlaska/dolaska, izbora stalnosti ili nomadskoga pristupa pojmu lokacije kao „mjesta pod suncem“. Blaž Pirnat više puta mijenja stanište. Na svim je lokacijama kreativan. No istraživački duh vjerojatno će mu ponovno natovariti kofere u ruke. Možda je dobro sklopiti dogovor s vlastitim nemirom i prihvatiti nomadizam kao oblik funkcioniranja.... (Eugen Borkovsky, prilagođeno iz predgovora kataloga izložbe).

Blaž Pirnat rođen je u umjetničkoj obitelji u Sloveniji. Živio je dvadesetak godina u SAD-u. Studirao je na California College of the Arts gdje je diplomirao 2011. godine. Njegovi radovi kreću od slikarstva i crteža prema konceptualnom likovnom izrazu. Na autora utječe i studij tehničkih znanosti i filozofije. U tijeku studija i poslije radi performanse, video i interaktivne instalacije. Dodiruje ekološke i socijalne teme. Često, osim klasičnih, radi s neuobičajenim, nelikovnim materijalima. Radio je na mnogim kolektivnim projektima. Živi i radi na više lokacija. Trenutno živi u Umagu.

 

Poziv na aktivnu suradnju u projektu
Blaž Pirnat izvesti će performans I WALK THE LINE, uz izvedbu hodanja po gumenoj traci.
Mjesto na teritoriju grada Umaga te vrijeme događanja bit će objavljeno na oglasu u galeriji.
Pozivamo vas na dolazak i aktivno učešće!

Izložba ostaje otvorena do 31. svibnja 2017.