Kultura

11. Lipanj 2017

Otvorenje samostalne izložbe Damira Stojnića u MMC galeriji

Otvorenje samostalne izložbe Damira Stojnića u MMC galeriji

U petak, 16. 6. 2017. u MMC galeriji POU-a „Ante Babić“ Umag (Trg Marije i Line)  otvaramo izložbu riječkog umjetnika, akademskog slikara Damira Stojnića.

 Autor će se predstaviti samostalnom izložbom Conflagratio universalis ili sveopća slika svijeta.

Otvorenje izložbe bit će upriličeno u 20:00 sati, a autora će predstaviti kustos izložbe dr. sc. Berislav Valušek.

Vjerujem da današnji Stojnićev metafizički, alkemijski, animistički, misticistički i demijurški pristup umjetnosti kroz koji pokušava spoznati sebe, svijet i svjetove oko sebe, svoje ishodište nalazi i u njegovim ranim radovima. Naime, sjetimo li se najranije animalističke motivike autora, stada jelena, bizona, riba i drugih, lovčevom oku ugodnih prizora, prikazanih iz gornjeg očišta ptičje perspektive, kao da se gledatelj nalazi u letjelici koja svojom bukom naginje stada u bijeg, osjetit ćemo onaj duboki poriv potrebe za lovom kojega nisu izbrisala ni stoljeća uljudbe iza nas. Škrta i koloristički uravnotežena likovna obrada tih radova išla je u smjeru podsjećanja na spiljske crteže i oslike pretpovijesnih lovaca u okvirima šamanske sinkretističke prakse iscrtavanja kao postvarenja likova... Danas (2013./14.- godine nastanka radova), Stojnić se bavi istim kozmogonijskim problemima, ali na daleko značenjski bogatiji, rafiniraniji, slojevitiji i usustavljeniji način....(Berislav Valušek, prilagođeno iz predgovora kataloga izložbe).

Damir Stojnić, rođen 1972. godine u Rijeci. Diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2000. godine. Radi kao docent na kolegiju Slikarstvo pri Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Od 2015. godine član umjetničkog kolektiva LABIN ART EXPRESS XXI, gdje vodi galeriju KuC "Lamparna". Izlagao na 50-tak samostalnih izložbi, kao i na brojnim grupnim izložbama. Radovi mu se nalaze u  javnim i privatnim kolekcijama u zemlji i inozemstvu. Za svoj je rad višestruko nagrađivan. Živi i radi u Rijeci i Istri.

 

Izložba ostaje otvorena do 10. srpnja 2017.

 

Radno vrijeme MMC galerije:

PON; zatvoreno

UTO – SUB; 10:00 – 12:00, 19:00 – 22:00

NED; 10:00 – 14:00