Kultura

10. Ožujak 2017

Samostalna izložba Darka Brajkovića “Ured za nebirokraciju” u MMC galeriji Umag

Samostalna izložba Darka Brajkovića “Ured za nebirokraciju” u MMC galeriji Umag

U četvrtak, 9. 3. 2017. u MMC galeriji POU-a „Ante Babić“ Umag (Trg Marije i Line) započinjemo s galerijskom djelatnošću Učilišta za 2017. godinu i to otvorenjem izložbe umaškog autora Darka Brajkovića Njape. Autor će se predstaviti samostalnom izložbom  i aktivističko–edukativnim performanceom/akcijom naziva „Ured za nebirokraciju“.

Otvorenje izložbe bit će upriličeno u 19:00 sati, a autora će predstaviti kustos izložbe Eugen Borkovsky.

Darko Brajković Đepeto Njapo djeluje kao kreativac dugi niz godina. Njegovo nomadsko agitiranje, najprije samozatajno i nezamijećeno pa onda primijećeno kao nekonvencionalno ponašanje, danas prepoznajemo kao provjereno, iskreno umjetničko propitivanje svega čime je okružen. Njapo neumorno proizvodi artističke predmete i autorskim akcijama nudi poremećaje u ustajaloj vodi konvencija. Ponekad realizira intervencije / provokacije na terenu, ponekad unutar projekata na koje je pozvan. Aktivan je objavljivanjem na društvenoj mreži Facebook ali i zastupljen je svojim radovima u respektabilnim zbirkama (MSU Zagreb, LF Grožnjan i sl.). Niz njegovih aktivnosti govori o stavu neovisnog mišljenja i nekonvencionalnog pogleda na svijet. Prateći autora shvaćamo da ovo činjenje ima ideju upozorenja, a da je uvijek proživljeno i polazi od osobnog stava. Iz raznolike i bogate kreativne produkcije Darka Brajković Njape ovaj puta izdvajamo „avanturu s mini grafikama“. (Eugen Borkovsky, prilagođeno iz predgovora kataloga izložbe)

Darko Brajković Đepeto Njapo rođen je 1986. godine u Puli. Prve kontakte s likovnim oblikovanjem ostvaruje u kamenoklesarskoj radnji djeda Petra Jurića u Pazinu. Živio je u Pazinu, Novigradu, Marušićima, Grožnjanu i Umagu. Tijekom ranih godina života pokazuje interes za vizualnim iskazom. Ostvario mladalačke cikluse: Zečevi – mjesečari; Morski psi. Pohađao je klesarsku radionicu Siparis u atelieru Janeza i Aleša Pirnata u Katoru, Umag. Sudjelovao u radu umaške galerije "Um-art" (voditelj Alessandro Bumbak). 2002. godine sudionik je multimedijalnog projekta Suvremenost 2002. (produkcija mladih Istre) te Likovne kolonije Grožnjan. Kreativno se družio s multimedijalnim umjetnikom Andrejem Zbašnikom i Davidom Belasom te udrugom CGI (civilna građanska inicijativa). Izlagao na mnogobrojnim selektiranim kolektivnim i samostalnim izložbama od kojih se izdvaja samostalan nastup u MSU u Zagrebu. Prihvaćen je kao aktivan član Grožnjanskog likovnog kruga te Alternativne scene Grožnjan. Nagrađen je Prvom nagradom na „16. međunarodnoj izložbi minijatura“ u Zaprešiću, 2013. godine. Živi i radi između Grožnjana i Umaga u Istri.

 

Poziv na aktivnu suradnju u projektu:

Darko Brajković Njapo će boraviti i raditi u prostoru galerije, svaki dan od 13. do 18. 3. 2017. godine, od 17.00 do 20.00 sati. Postav izložbe dopunjavati će sukcesivno novim, recentno izvedenim radovima vezanim uz temu projekta.

Posjetioci, slučajni ili ciljani, moći će pratiti njegov rad te, uz vodstvo umjetnika, naučiti oblikovati pečate te kreirati i realizirati svoje radove. Za tu svrhu, u prostoru galerije bit će postavljeni radni stolovi i stolice. Na raspolaganju će biti materijal za rad.

Očekuju se posjeti, rad s umjetnikom te druženje u prostoru MMC galerije Umag.Pozivamo vas na dolazak i aktivno učešće, suradnju u projektu!

Dobrodošli! Benvenuti!