Kultura

07. Srpanj 2017

Sinergija glazbene i likovne umjetnosti 12. srpnja u Umagu!

Sinergija glazbene i likovne umjetnosti 12. srpnja u Umagu!

12. 7. 2017. u 21:00 sat otvaramo izložbu riječkog umjetnika, akad. kipara Gorana Štimca u MMC galeriji Učilišta Umag, na trgu Marije i Line. Nakon otvorenja izložbe koncert će održati jedan od doajena hrvatske jazz glazbe Darko Jurković Charlie u pratnji mladih glazbenika Tihomira Hojsaka i Janka Novoselića.

Goran Štimac će se predstaviti samostalnom izložbom naziva "Recesija", a autora će predstaviti kustos izložbe dr. sc. Berislav Valušek.

„Relativno novi kiparski ciklus Gorana Štimca (nastao 2015. godine) nazvan Recesija, na prvu će nas podsjetiti na današnje uobičajeno tumačenje pojma, tj. na opadanje ekonomske moći zemlje, stanje ili razdoblje usporenih privrednih djelatnosti, na gospodarsku krizu, stagnaciju ili depresiju. Ali izvorno recesija (od lat. recessio) znači vraćanje, povratak (na početak), a u prenesenom značenju – ponovni život. No na što se to Štimac vraća, upitat ćemo se? Kakvi su to početci i novi životi u igri?(...)“ (Berislav Valušek, prilagođeno iz predgovora kataloga izložbe).

Goran Štimac rođen je 1959. godine u Rijeci. Diplomirao je likovne umjetnosti na Pedagoškom fakultetu u Rijeci 1986. godine i kiparstvo na  ALU-u u Zagrebu 1988. godine. Trenutno je redoviti profesor na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Bogatu izložbenu djelatnost Gorana Štimca čini pedesetak samostalnih izložbi skulptura, slika i crteža te preko stotinu i dvadeset skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Za svoj umjetnički rad nagrađen je brojnim nagradama i priznanjima. Njegovi radovi nalaze se u fundusima Galerije Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki (Slovenija), Moderne galerije Zagreb, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka te zbirci hrvatskog suvremenog kiparstva u Slavonskom Brodu.
Goran Štimac živi i stvara u Rijeci i Opatiji.