Kultura

25. Travanj 2017

USKORO DIGITALNO KINO U UMAGU

USKORO DIGITALNO KINO U UMAGU

Kino djelatnost jedna je od ključnih točaka Strategije razvoja POU „Ante Babić“ Umag za period 2014. – 2019. godine te je dio Kulturne strategije Grada Umaga, čiji ciljevi postaju dostižni. Uskoro počinjemo pisati novo poglavlje povijesti umaškog kina. Radovi na digitalizaciji kino dvorane kreću za nekoliko dana,  zahvaljujući Ministarstvu kulture RH, koje je putem natječaja umaškom Učilištu dodijelilo 300.000 kuna te Gradu Umagu koji je u ovogodišnjem proračunu osigurao dodatnih 200.000 kn.

Kinematografska djelatnost u Umagu provodi se u različitim oblicima više od 70 godina. Od 1956. godine kinoprikazivačka djelatnost pokrenuta je u prostoru današnjeg Pučkog otvorenog učilišta „Ante Babić“ Umag te je u 20 godina u Umagu odigrano gotovo 5000 filmova, registrirano preko 1.5 milijun gledatelja. Nakon 1976. godine Učilište je organizirano kao Narodno sveučilište Bujštine, sa organizacijskim jedinicama Umag, Buje, Novigrad, u kojima su postojale kino dvorane u kojima se odvijala kino - djelatnost.

Od 1994. godine jedinice lokalne samouprave postaju osnivači svojih Učilišta, kinoprojekcije se još neko vrijeme održavaju u sva tri grada, no zbog zastarjele opreme i objektivnih okolnosti koje se očituju u smanjenju broja kino posjetitelja, kada primat preuzimaju videoteke, ova djelatnost se u Učilištu Umag održava u ponešto modificiranom obliku te se godinama prikazuju tematski ciklusi filmova, uz pomoć LCD projektora na novom velikom platnu, nabavljenom  za filmoljupce, koji se odazivaju u značajnom broju i uživaju u art filmovima i dokumentarcima na malim projekcijama.

Dok čekamo montažu nove opreme, evo par fotografija iz stare kino – kabine koje će nas podsjećati na  tradiciju kinoprikazivačke djelatnosti u Umagu.