Kultura

05. Srpanj 2017

Umag-o classica

Umag-o classica

Umag-o classica projekt je umaškog Učilišta koji duži niz godina tijekom ljetne sezone priređuje raznovrsnu paletu atraktivnih i brižno osmišljenih glazbenih projekata u kojima sudjeluju istaknuti domaći i inozemni umjetnici.

Koncerti se održavaju u Župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Umagu i na ljetnoj pozornici umaškog Trga slobode ispred zdanja tog sakralnog objekta i  to u periodu srpnja i kolovoza. Manifestacija promovira klasičnu glazbu, educira naše sugrađane i posjetitelje grada.

Umag-o classica ovoga će ljeta ugostiti sljedeće glazbenike i ansamble;

 

13. 7. 2017. u 21:00, Župna crkva Umag

VOKALNI ANSAMBL ANTIPHONUS & EDIN KARAMAZOV, lutnja

Umjetničko vodstvo: Tomislav Fačini

Od osnutka 2008. godine, Antiphonus daje sve od sebe da osvoji i oduševi svoju publiku – na svim hrvatskim festivalima, u brojnim gradovima i inozemstvu, dovitljivim koncertnim programima, u rasponu od srednjeg vijeka do suvremenih autora. Madrigali, moteti, opere, pastorale, organumi, oratoriji, gregorijanika i mnogi drugi žanrovi luk su kojim Antiphonus, poput muzikalnog Amora, odapinje svoje strelice u razne dijelove srca tijela svoje publike. Antiphonus je posebno ponosan na svoja dva zagrebačka ciklusa, Triade u Muzeju za umjetnost i obrt i Trinitas u crkvi sv. Katarine. Posebnost ansambla je činjenica da svoj repertoar izvodi komorno, pa i kada se radi o složenim vokalno-instrumentalnim kombinacijama.

Edin Karamazov, predvodnik novog, rijetko viđenog i neobičnog, slijedi svoj jedinstven glazbeni stil. Kombinira odvažno istraživanje s potragom krajnjih granica tehnike i repertoara za gitaru i lutnju. Nagrađivan je prestižnim nagradama: Edison Award (2002.), Premio Cobadisco za najboljeg stranog glazbenika (2009.), Brit Award (2007.), Premio Goffredo Petrassi za najboljeg instrumentalista u Italiji, Diapason d'Or i nekoliko drugih. Nominiran je za nagradu Grammy 2001. godine. Prema mišljenju kritičara njegov solo album Come, Heavy Sleep (Alpha, 2003.) postavio je nove standarde muziciranja na lutnji.

 

18. 7. 2017. u 21:00, Župna crkva Umag

LOVRO POGORELIĆ, klavir & ALEKSANDAR MILOŠEV, viola

Od svoje sedamnaeste godine Lovro Pogorelić redovito koncertira širom svijeta. Solistički ili s orkestrom, ostvaruje pijanističke kreacije uvjerljive snage i nepobitne individualnosti. Među recentnim nastupima izdvaja turneju po velikim gradovima Kine (Peking, Šangaj, Tianjin, Guangzhou i Suzhou) te recital u Teatru Bibiena u Mantovi. Prilikom prošlogodišnjeg nastupa u Danskoj na festivalu Schubertiaden najavljen je sljedećim riječima: “Majstor za klavirom... Sve što karakterizira jednog majstora, Lovro Pogorelić ima u izobilju: svoj vlastiti neprikosnoveni pristup svemu što svira, tehniku koja mu dopušta da ispuni prostor zvučnim bojama, a da ne pravi kompromis s poteškoćama koje većina izvođača doživljava u svojim nastupima, sposobnost da se koncentrira i fokusira na način koji opčinjava slušatelja; slušatelj je uvjeren da je ono što se događa u danom trenutku upravo najvažnije.“ (Bent-Erik Rasmussen)

Odlikovan najvišom slovenskom nagradom za umjetnička postignuća (Prešernova nagrada), Aleksandar Milošev glazbenik je širokih stilskih interesa. Kao solist nastupao je sa Zagrebačkim solistima pod ravnanjem Marca Coppeya, En Shaoa i Uroša Lajovica, sa Slovenskom, Zagrebačkom i Beogradskom filharmonijom. Surađivao je s mnogim istaknutim umjetnicima kao što su B. Giuranna, R. Filippini, J. Talich, F. Gulli, J. Rahlin, I. Grafenauer, R. Vlatković, G. Capucon, V. Jagling, A. Rudin, R. Tognetti and C. Altenburger. Nedavno je snimao i svirao s lutnjistom E. Karamazovim, dobitnikom nagrade Grammy. Zahtjevan komorni glazbenik, Aleksandar je član gudačkog Kvarteta Tartini koji je nastupao u mnogim prestižnim dvoranama svijeta. Čvrsto odan pedagoškom radu, Milošev poučava violu kao izvanredni profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a radio je i kao gostujući profesor na  konzervatoriju za glazbu i ples u Londonu, Trinity Laban.   

 

25. 7. 2017. u  21:30, Trg slobode Umag

SUDAR PERCUSSION ENSEMBLE

Filip Merčep – marimba, Nicolas Sinković – elektronika i udaraljke, Adriano Bernobić -– bubanj, Aleksandar Vešić – bas gitara, Robert Batelić – klavir

Gost: Darko Sedak Benčić – truba

Osnivač i umjetnički voditelj Goran Gorše – vibrafon

Grupa Sudar Percussion, prema Ireni Paulus „najotkačenija grupa muzičara na ovim prostorima“, od 2010. godine održala je zavidan broj koncerata i turneja u Hrvatskoj i inozemstvu. Sudar Percussion  ostvario je glazbenu suradnju s brojnim poznatim umjetnicima i ansamblima svjetskog glasa: Stefan Milenković, Zagrebački solisti, Tamburaški orkestar HRT-a, Simply Brass kvintet, I.N.K. Experiment duo, Matej Meštrović i Darko Sedak Benčić – truba, koji gostuje kao solist u projektu Oxygene. Također, Sudar Percussion  dobitnik je prestižne američke nagrade Independent Music Awards 2015. za album Eat Suite. U rujnu 2016. godine, na Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača, Sudar Percussion je promovirao novi videospot za pjesmu Oxygene IV francuskog skladatelja Jean Michel Jarrea, u režiji Sandre Mihaljević, čime je napravio još jedan iskorak u svom stvaralaštvu i najavio novi album koji će producirati Branimir Mihaljević. Snimka Oxygene IV dobila je nevjerojatno pozitivne kritike ne samo od publike već i od samog Jean Michel Jarrea i njegovog diskografa Francis Dreyfus Music, BMG France s kojima sada ostvaruju međunarodnu suradnju.

Sudar Percussion novi će album Oxygene promovirati kao multimedijalni spektakl na velikoj ljetnoj turneji 2017.

Klasični udaraljkaški instrumenti na suvremen autorski način!

 

3. 8. 2017. u 21:00, Župna crkva Umag

GUDAČKI KVARTET PORIN

Ivan Novinc & Tamara Petir - violine, Lucija Brnadić – viola, Neva Begović - violončelo

Godine 1998., u okviru razreda komorne glazbe prof. Mladena Sedaka, na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji osnovan je Gudački kvartet Porin. Pored intenzivnog zajedničkog rada tijekom studija na Akademiji, kvartet je aktivno sudjelovao na majstorskim tečajevima kod Valtera Dešpalja, a kasnije i kod  vrhunskih svjetskih gudačkih kvarteta kao što su Amadeus, Alban Berg, Bartók, Janáček, Smetana i Praški kvartet. Mladi kvartet  vrlo se brzo profilirao kao jedan od najznačajnijih hrvatskih komornih sastava postigavši brojnim nastupima uspjehe ne samo diljem Hrvatske već i u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Italiji, BiH, Kanadi te u dalekoj Argentini. Osvojio je i tri vrijedne nagrade: Ivo Vuljević (za najbolje mlade glazbenike u 2002. godini), Darko Lukić i Radio podij. Za ciklus koncerata održanih u sezoni 2007./2008. Kvartet Porin dobio je najveće priznanje koje komornim sastavima dodjeljuje Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika -– Diplomu Milka Trnina.

 

10. 8. 2017. u 21:30, Trg slobode Umag

NINO ROTA ENSEMBLE

Rosa Sorice – sopran, Giannina Guazzaroni – violina, Federica Torbidoni – flauta, Deborah Vico - klavir, aranžmani 

Nino Rota Ensemble nastao je 1995. godine prigodom proslave stote obljetnice kinematografije. Ovaj atraktivni kvartet čine vrsne talijanske glazbenice povezane dvjema zajedničkim strastima – glazbom i filmom. Od samog osnivanja, sastav intenzivno koncertira afirmirajući se svojim umijećem i originalnošću postave diljem Europe i u brojnim vaneuropskim zemljama, nastupajući u najprestižnijim dvoranama. Među brojnim nastupima ovog ansambla, posebno se ističu važni koncerti na otvaranju međunarodnih filmskih festivala, poput festivala u Solunu, Annecyju, Villeruptu, Stockholmu, Luksemburgu. Članice ansambla nagrađivane su na državnim i međunarodnim natjecanjima, usavršavale su se i pohađale seminare kod najuglednijih profesora međunarodnog ugleda, te su poznate i cijenjene kao solistice u raznim komornim sastavima, a kontinuirano surađuju i s najboljim talijanskim orkestrima.
Pored brojnih diskografskih snimki, koncerte ansambla prenosili su  RAI, Radio Vatikan, Portugalska nacionalna televizija te brojne nacionalne i međunarodne mreže. Nedavno objavljen nosač zvuka sa snimkama njihova repertoara doživljava velik uspjeh širom svijeta.

 

15. 8. 2017. u 21:00, Župna crkva Umag

ZAGREB PALETTE ANSAMBL

Katja Markotić – mezzosopran, Krešimir Marmilić – violina, Biserka Krčelić – harfa, Matija Štajcar - violončelo

Zagreb Palette Ansambl  komorni je sastav akademski obrazovanih glazbenika, jedinstven i osebujan po svojem raritetnom sastavu koji stoga predstavlja jedan nov i originalan glazbeni izričaj. Stapanjem toplog timbra mezzosoprana, violončela i violine uz moćnu potporu bogata dijapazona harfe, ovaj kvartet pruža pravo osvježenje svojom bogatom paletom glazbenog ugođaja. Temeljna je zamisao kao i nit vodilja, iznalaženje novih mogućnosti glazbenih sadržaja sa ciljem da svojim prisustvom na glazbenoj sceni pobudi što veću pažnju i zanimanje publike kojoj je posljednjih godina uistinu potrebno prezentirati i neke nove zanimljive izazove kao i edukativne poruke, posebice izvođenjem manje poznatih i nedovoljno prisutnih hrvatskih skladatelja, kao i svjetskih klasika u povijesnim ambijentima i sredinama koje nemaju mogućnost glasovira.