Kultura

10. Srpanj 2017

Vokalni ansambl “Antiphonus” i Edin Karamazov otvaraju manifestaciju Umag-o classica 2017.

Vokalni ansambl “Antiphonus” i Edin Karamazov otvaraju manifestaciju Umag-o classica 2017.

13. 7., u četvrtak, manifestaciju Umag-o classica 2017. u Župnoj crkvi Umag otvara izvanredan Vokalni ansambl "Antiphonus" pod umjetničkim vodstvom maestra Tomislava Fačinija, a  u pratnji renomiranog glazbenika Edina Karamazova. Koncert počinje u 21:00 sat.

Koncert se odvija uz financijsku podršku Ministarstva Kulture RH.


Od osnutka 2008. godine, Antiphonus daje sve od sebe da osvoji i oduševi svoju publiku – na svim hrvatskim festivalima, u brojnim gradovima i inozemstvu, dovitljivim koncertnim programima, u rasponu od srednjeg vijeka do suvremenih autora. Madrigali, moteti, opere, pastorale, organumi, oratoriji, gregorijanika i mnogi drugi žanrovi luk su kojim Antiphonus, poput muzikalnog Amora, odapinje svoje strelice u razne dijelove srca tijela svoje publike. Antiphonus je posebno ponosan na svoja dva zagrebačka ciklusa, Triade u Muzeju za umjetnost i obrt i Trinitas u crkvi sv. Katarine. Posebnost ansambla je činjenica da svoj repertoar izvodi komorno, pa i kada se radi o složenim vokalno-instrumentalnim kombinacijama. Tako su neki od programskih vrhunaca  proteklih sezona bili Bachova Muka po Ivanu, Cavalierijevo Prikazanje duše i tijela, Purcellova Dido and Aeneas, Tri lamentacije za Veliki petak i Lagrime di san Pietro Orlanda di Lassa, knjige madrigala Monteverdija, Gesualda, Luzzaschija, Šipuša i Ligetija, Vespro della Beata Vergine Claudija Monteverdija, Bachovi moteti, niz hrvatskih praizvedbi i djela naručena za Antiphonus, zatvaranje zagrebačkog Muzičkog biennalea s praizvedbom Bukvićeve TE undercut opere te nastupi kojima je ansambl predstavljao Hrvatsku u inozemstvu – turneje po Sloveniji, Kini, Srbiji i Francuskoj.  Antiphonus je otvorio Muzej Apoksiomena, proslavio osnivanje Sveučilišta u Zadru, nastupao na Dubrovačkim ljetnim igrama s Krešimirom Špicerom i Edinom Karamazovim, vraćao se dragim prijateljima i publici na Osorskim večerima, na festivalu Korkyra Baroque, u brojnim prigodama nastupao u Zadru i Slavonskom Brodu. Također, nastupi na otvorenju sezone Zagrebačkih solista, gostovanja u predbrojci HRBA-e i koncerti povodom Feste svetoga Vlaha u Dubrovniku, te core business ansambla – sedam koncerata u ciklusima Triade i Trinitas za koje su nagrađeni Nagradom Milka Trnina,  vjerni premisi iz prve rečenice ovog teksta.

 

Tomislav Fačini (1975.), docent je na Odsjeku za dirigiranje Muzičke akademije u Zagrebu i šef dirigent Orkestra Hrvatske vojske od 2003. godine. Od 1994. do 2008. vodi Oratorijski zbor Crkve sv. Marka. Umjetnički je voditelj ansambla Antiphonus, koji niže uspjehe u samostalnim koncertima, ali i onima u suradnji s našim najvrsnijim glazbenicima i vokalnim solistima, prvenstveno u izvedbama hrvatske rane i suvremene glazbe. Od 2006. do 2009. umjetnički je ravnatelj Glazbenih večeri u Sv. Donatu u Zadru. Potekao iz razreda Igora Gjadrova s Muzičke akademije u Zagrebu – studij je završio godine 1996. Rektorovom nagradom. Usavršavao se na Akademiji Hans Swarowsky u Milanu te na Visokoj glazbenoj školi u Karlsruheu. Godine 1996. primio je drugu te posebnu nagradu na Međunarodnom natjecanju Antonio Pedrotti u Trentu. Dirigentsku djelatnost razvija podjednako na koncertnim, kao i na opernim pozornicama. Pored dirigiranja, bavi se skladanjem i aranžiranjem.

Edin Karamazov, predvodnik novog, rijetko viđenog i neobičnog, slijedi svoj jedinstven glazbeni stil. Kombinira odvažno istraživanje s potragom krajnjih granica tehnike i repertoara za gitaru i lutnju. Nagrađivan je prestižnim nagradama: Edison Award (2002.), Premio Cobadisco za najboljeg stranog glazbenika (2009.), Brit Award (2007.), Premio Goffredo Petrassi za najboljeg instrumentalista u Italiji, Diapason d'Or i nekoliko drugih. Nominiran je za nagradu Grammy 2001. godine. Prema mišljenju kritičara njegov solo album Come, Heavy Sleep (Alpha, 2003.) postavio je nove standarde muziciranja na lutnji.

 

PROGRAM

Iskonski zvuk / Primal sound

Dowland, Pärt, ethno

Jednostavnost, askeza, prirodna emocija, arhajska estetika.

 

Ulaznice možete nabaviti po cijeni od 30,00 kn sat vremena prije početka koncerta u Župnoj crkvi Umag.