Kultura

Kultura uvod

OBAVIJEST 

Od 01.01.2018. godine organizaciju i realizaciju kulturnih događanja, glazbeno-scensku djelatnost, galerijsko-izložbenu djelatnost, kino djelatnost i manifestacije  na području Grada Umaga provodi ustanova FESTUM.

Više informacija na: http://www.umag.hr/hr/gradske-ustanove/ustanove-za-organizaciju-manifestacija-i-dogadanja-na-podrucju-grada-umaga-festum

 

Pučko otvoreno učilište „Ante Babić“ Umag od 1956. godine centar je kulturnih događanja grada Umaga, koja objedinjuju niz programa i manifestacija u kulturi.

Odjel kulturnih djeltanosti Učilišta Umag obavlja poslove koji se odnose na razvitak i unapređenje kulturnog života grada i okolice glazbeno-scenskom i galerijsko-izložbenom djelatnošću, te predlaže programe u kulturi s ciljem promicanja kulturne suradnje s drugim domaćim i međunarodnim ustanovama u kulturi. 

Tijekom cijele godine predstavlja publici i posjetiteljima niz aktivnosti u kulturi koje moraju odgovarati cijelom nizu kriterija koji idu od valoriziranja karakteristika našeg područja, povijesti, tradicije i običaja te praćenja suvremenih trendova i novosti u kulturi ne zaboravljajući da je Učilište ustanova za cjeloživotno obrazovanje te da predloženi programi moraju imati obrazovni karakter.

Programi u kulturi Učilišta Umag mogu se pratiti kroz dva segmenta; 

  • redovnu djelatnost u kulturi
  • manifestacije u kulturi

Pod redovnom djelatnošću kulture podrazumijevaju se sve one aktivnosti koje se odvijaju tijekom godine, iz mjeseca u mjesec, a po sadržaju su različite jer se nastoje pratiti, a zatim ponuditi,  našoj publici recentna, od strane sruke dobro ocijenjena događanja s hrvatske kulturne scene, kao i ona izvan naših granica. Naravno, naše želje da budemo u trendu i ugostimo «one najbolje», uvijek zavise i o našim financijskim mogućnostima.
Redovnu djelatnost možemo pratiti kroz glazbeno–scensku i galerijsko – izložbenu djelatnost.

Manifestacije u kulturi i tradiciji podrazumijevaju one programe koji se odvijaju kontinuirano iz godine u godinu, približno istog datuma, te koji su se već profilirali kao naše prepoznatljive priredbe. Trenutno su to:

  • Umaški karneval – Carnevale Umghese
  • Susret klapa Sv. Pelegrin - Proslava Dana zaštitnika Grada Umaga Sv. Pelegrin  
  • Umag(o) summer – koncerti, folklorni nastupi, kazališne predstave na ljetnim pozornicama grada
  • Umag(o) fashion night  - tematski modni performace mladih modnih dizajnera
  • Umag(o) classica - večeri klasične glazbe u Župnoj crkvi Umag tijekom ljetnih mjeseci.