EU Projekti

Plesne radionice – plesna skupina “Zvjezdice 50 plus” (kreativno–rekreativna sekcija)

 • Cilj: očuvati motoričke funkcije, poboljšati tjelesnu kondiciju, uz glazbu i druženje promovirati ples i plesne koreografije
 • Trajanje: cijelu godinu
 • Dinamika: 2 puta tjedno
 • Vrijeme: u večernjim satima

Otvorene prijave za jesenske upise - Aperte le iscrizioni per i programmi autunnali

Otvorene su prijave za jesenske upise!

Ukoliko ste već odabrali željeni program, prijavite se već danas! Se avete scelto il programma desiderato procedete subito con l'iscrizione!

PRIJAVNICA • MODULO D'ISCRIZIONE


U nastavku provjerite sve mogućnosti i saznajte više informacija o brojnim obrazovnim programima i novinama u ponudi Učilišta Umag. 

BESPLATNO OBRAZOVANJE PUTEM VAUČERA HZZ – za zaposlene i nezaposlene osobe                                                                                       

Na raspolaganju su zanimljivi programi obrazovanja za stjecanje mikrokvalifikacija i djelomičnih kvalifikacija u različitim oblastima putem programa čije je financiranje osigurano od strane Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Vaučere mogu koristiti sve nezaposlene i zaposlene osobe s navršenih 15 godina za digitalne, zelene i opće deficitarne programe.

Svoj vaučer možete iskoristiti upisom slijedećih programa: 

a) za stjecanje mikrokvalifikacije:  

b) za stjecanje djelomične kvalifikacije: 

Zajedničko za sve programe je da osim teorijskog dijela-vođenog procesa učenja i poučavanja, imaju izuzetno puno učenja temeljenog na radu i samostalnih aktivnosti polaznika. Nastavu izvode vrhunski stručnjaci, vanjski suradnici Učilišta, održava se u popodnevnim satima dva do tri puta tjedno u suvremeno opremljenim dvoranama, učionicama i praktikumima Učilišta. 

PROGRAMI OSPOSOBLJAVANJA UZ SAMOFINANCIRANJE

Na raspolaganju su kvalitetni programi: 

a) za stjecanje mikrokvalifikacije:

b) za stjecanje djelomične kvalifikacije 

TEČAJEVI STRANIH JEZIKA

Možete odabrati program učenja talijanskog, engleskog i njemačkog jezika prema CEF-u (Zajedničkom europskom referentnom okviru za jezike) na razini A1 i A2 stupnja. Tečajevi stranih jezika su na samofinanciranju, uz povoljne uvjete plaćanja  u više obroka.   

Nakon uspješnog završetka svih programa i tečajeva stranih jezika, verificiranih od strane MZO RH, stječe se pravo na javnu ispravu koja se upisuje u e-Radnu knjižicu.


DODATNE INFORMACIJE / ULTERIORI INFORMAZIONI:

Tel. +385 52 720 370

Tel. +385 52 741 116

E-mail: info@uciliste-umag.hr

Pregled realiziranih programa i aktivnosti - VIDEO

Dragi polaznici, suradnici i korisnici usluga Učilišta Umag,

s ponosom vam predstavljamo video snimku s pregledom svih obrazovnih programa, Erasmus+ projekata i aktivnosti koje smo uspješno realizirali tijekom školske godine 2023./2024. Ovim video pregledom možete vidjeti trud, rad i entuzijazam naših polaznika i vanjskih suradnika - nastavnika te brojne uspjehe koje smo ostvarili zajedno.

Hvala svima na podršci i suradnji tijekom ove uspješne školske godine!

Kliknite na VIDEO 

ERASMUS+ projekt “POU EdU”: Nova znanja i iskustva sa strukturiranog tečaja u Španjolskoj

U okviru Erasmus+ projekta POU EdU, proteklog je tjedna djelatnica Učilišta Sanja Benčić, sudjelovala na strukturiranom tečaju Strategija digitalnog marketinga. Tečaj je održan od 24. do 28. lipnja 2024. godine u Puerto de la Cruzu u Španjolskoj u organizaciji FU International Academy Tenerife.  

Tijekom petodnevnog tečaja kolegica Sanja je imala priliku sudjelovati u nizu radionica i seminara koji su bili usmjereni na jačanje stručnih kompetencija te razmjenu dobrih praksi s kolegama iz drugih europskih zemalja u području digitalnog marketinga. Aktivnosti provedene tijekom ovog strukturiranog tečaja bile su usklađene s razvojem digitalnih vještina sukladno ciljevima Erasmus+ programa. Polaznici tečaja učili su kako poboljšati izgled i funkcionalnost web stranice, stvoriti kvalitetniji online sadržaj, promovirati događaje na učinkovit način, dosegnuti bolje pozicije na Googleu i kreirati strategiju za društvene mreže. Ovaj tečaj predstavlja važan korak u kontinuiranom nastojanju Učilišta za unapređenjem profesionalnog razvoja djelatnica ustanove i podizanjem kvalitete obrazovnih usluga u cilju većeg zadovoljstva polaznika Učilišta. 

Uz aktivnosti učenja, polaznici tečaja imali su priliku u međunarodnom okruženju sudjelovati i u neformalnim aktivnostima vezanim uz upoznavanje kuture i običaja destinacije te degustaciju tipičnih lokalnih proizvoda.  

Strukturirani trening realiziran je u okviru Erasmus+ projekta "POU EdU" koji je financiran sredstvima iz programa Erasmus+ u okviru dobivene akreditacije Učilišta Umag u području obrazovanja odraslih za razdoblje 2023.-2027.

Akreditacija Erasmus+ (provedbeno razdoblje 1.6.2024. - 31.8.2025.)

Specijalizirani tečaj hrvatskog jezika za strane radnike tvrtke Aluflexpack Novi d.o.o.

Kao prvo u Istri, Učilište Umag je za dvije grupe radnika iz Indije i Bangladeša tvrtke Aluflexpack Novi d.o.o. organiziralo specijalizirani tečaj hrvatskog jezika. Provedba tečaja, u trajanju od 60 nastavnih sati po grupi, trajala je od veljače do lipnja u prostoru tvornice Aluflexpack Novi. Tečaj je organiziran za potrebe ukupno 30 radnika s ciljem lakšeg komuniciranja na radnom mjestu, njihove lakše integracije i upoznavanja kulturoloških običaja lokalne zajednice u kojoj žive i rade. Na provedbi programa sudjelovala je suradnica Učilišta Dunja Pašić, mag. philol. croat. kojoj zahvaljujemo na trudu i kreativnom radu te izvrsnoj suradnji. 

Završetak programa ekološka proizvodnja ljekovitog bilja

U četvrtak, 9.5., u prostoru Učilišta održana je završna provjera u okviru programa obrazovanja za stjecanje mikrokvalifikacije ekološka proizvodnja ljekovitog bilja. Provedba programa, koji je Učilište realiziralo po prvi put, počela je u ožujku u ukupnom trajanju od 150 nastavnih sati. Nastava je ostvarena vođenim procesom učenja i poučavanja (50), učenjem temeljenim na radu ( 85) i dijelom samostalnim aktivnostima polaznika (15). Učenje temeljeno na radu realizirano je u suradnji s vrtnim centrom Ures u Umagu, a polaznici su dodatno imali priliku posjetiti rasadnik Robi Garden u Umagu te tvrtku Svijet biljaka u Vodnjanu.  

Predavači i suradnici na realizaciji programa bili su dr.sc.biotech. Slavica Dudaš, dr.sc.biotech. Melita Zec Vojinović i mentor univ.bacc.ing.agr. Ervin Grbavac kojima zahvaljujemo na izvrsnoj suradnji. 

Čestitamo svim polaznicima i želimo puno uspjeha u budućoj primjeni stečenih znanja i kompetencija!

Obilježavanje 80. obljetnice smrti Ante Babića

Polaganjem cvijeća na mjesnom groblju Lovrečica i bistu u parku Učilišta obilježena je 80. obljetnica stradanja Ante Babića čije ime ponosno nosi naša ustanova više od 60 godina. Cvijeće su položili gradonačelnik Grada Umaga, Vili Bassanese i ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta "Ante Babić" Umag, Tatjana Vujić.
Više informacija o Anti Babiću (Lovrečica, 22.IV.1916. – Račja Vas, 7.V.1944.), studentu prava, antifašistu i partizanu, borcu za ljudska prava i socijalnu pravdu dostupno je na Istrapediji.


Il sindaco Vili Bassanese e la direttrice dell’Università popolare aperta Tatjana Vujić hanno reso omaggio ad Ante Babić, antifascista e intellettuale umaghese caduto nella battaglia contro le forze tedesche.
Da più di 60 anni, l’Università popolare aperta di Umago porta fieramente il nome di Ante Babić, combattente per i diritti umani nonché simbolo di coraggio, tenacia e determinazione nel raggiungimento degli ideali di libertà e giustizia sociale.
 

Akreditacija Erasmus+ (provedbeno razdoblje 1.6.2023.-31.8.2024.)

Projekt Erasmus+ “SENIORS in E(d)U”

Projekt Erasmus+ “POU EdU”

Asistent za upravljanje projektima

Knjigovođa / knjigovotkinja

Završetak početnog tečaja engleskog jezika

U ponedjeljak, 29.4. obilježen je završetak tečaja engleskog jezika za grupu polaznica Učilišta za treću životnu dob. Početni tečaj počeo je u veljači i trajao 50 nastavnih sati, a vesela i vrijedna grupa polaznica, dinamikom rada od dva puta tjedno, već je stigla do kraja tečaja. U provedbi tečaja sudjelovala je profesorica Vesna Cindrić, kojoj zahvaljujemo na odličnoj suradnji. Čestitamo svim polaznicama na postignutom uspjehu uz želju da aktivno nastave koristiti naučene osnove engleskog jezika!

ERASMUS+: Projektom “POU EdU” do jačanja andragoških kompetencija djelatnika i vanjskih suradnika

U okviru dobivene Erasmus+ akreditacije u području obrazovanja odraslih za razdoblje 2023. - 2027.,Pučko otvoreno učilište "Ante Babić" Umag započelo je provedbu novog Erasmus+ projekta "POU EdU".  S obzirom da kvaliteta usluge obrazovanja i zadovoljstvo polaznika obrazovnih programa neposredno ovise o stručnim kompetencijama provoditelja nastave, glavni cilj projekta je jačanje andragoških kompetencija djelatnika i vanjskih suradnika - nastavnika Učilišta Umag.

Prva u nizu edukacija, koje Učilište Umag planira organizirati tijekom provedbenog razdoblja, bila je dvodnevna andragoška radionica "Komunikacija i grupna dinamika u obrazovanju odraslih za male obrazovne skupine", održana u petak, 26. travnja i u subotu, 27. travnja 2024. godine u prostoru Učilišta Umag. Pozvani stručnjaci odnosno voditelji radionica bili su inozemni stručnjaci izv.prof.dr. Marko Radovan doc.dr.sc. Marjeta Šarić s Odjela za pedagogiju i andragogiju Filozofskog fakulteta u Ljubljani. Sudionici radionica imali su priliku naučiti odnosno produbiti znanje o karakteristikama komunikacije, vođenju i stilovima vođenja te načinima poticanja motivacije odraslih polaznika. Dodatno, sudionici su saznali više o izazovima aktivnog slušanja, zatim grupnoj dinamici općenito, s posebnim osvrtom na uloge i norme u grupi te ciljevima, oblicima te mogućim preprekama u davanju i primanju povratnih informacija. Inozemni stručnjaci su prenesenim znanjem, iskustvom i primjerima inozemne dobre prakse zasigurno potaknuli unapređenje kompetencija sudionika u radu s odraslim polaznicima. 

Zahvaljujemo voditeljima radionica na suradnji i uspješno realiziranoj radionici te svim sudionicima na aktivnom sudjelovanju na dvodnevnoj Erasmus+ aktivnosti. 

Andragoška radionica realizirana je u okviru Erasmus+ aktivnosti "Pozvani stručnjaci". Projekt "POU EdU" financiran je sredstvima iz programa Erasmus+ u okviru dobivene akreditacije Učilišta Umag u području obrazovanja odraslih za razdoblje 2023.-2027.

Sustav osiguranja kvalitete: održan radni sastanak s vanjskim suradnicima - nastavnicima

U subotu, 27. travnja 2024. godine, Pučko otvoreno učilište "Ante Babić" Umag organiziralo je radni sastanak s ciljem upoznavanja svojih vanjskih suradnika s uvođenjem sustava osiguranja kvalitete. Ravnateljica Učilišta, Tatjana Vujić sa svojim stručnim timom, nastavnicima je predstavila sljedeće:

 • ciljevi uvođenja sustava osiguranja kvalitete
 • glavna područja kvalitete
 • proces samovrednovanja ustanove 
 • proces vanjskog vrednovanja ustanove

Nastavnicima, koji neposredno sudjeluju u realizaciji formalnih i neformalnih programa obrazovanja odraslih u Učilištu Umag, predstavljeni su rezultati samovrednovanja ustanove za 2023. godinu po područjima i standardima kvalitete, s ciljem kontinuiranog poboljšanja kvalitete rada Učilišta Umag i obrazovnih usluga koje ustanova pruža. 

Završetak djelomične kvalifikacije knjigovođa / knjigovotkinja

Podjelom Uvjerenja obilježen je završetak programa za stjecanje djelomične kvalifikacije KNJIGOVOTKINJA/KNJIGOVOĐA.

Polaznici su stekli nove kompetencije i unaprijedili svoje digitalne vještine pritom koristeći mogućnost financiranja putem vaučera HZZ-a. Provedba programa počela je u listopadu 2023. godine u trajanju od ukupno 350 nastavnih sati, od čega 85 sati vođenog procesa učenja i poučavanja, 140 sati učenja temeljenog na radu u knjigovodstvenom informacijskom sustavu i 125 sati samostalnih aktivnosti polaznika. Program je realizirao vanjski suradnik Učilišta Umag, Franko Gergorić, dipl.oec. Čestitke polaznicima na postignutim rezultatima i zahvala njihovom predavaču. 

Con la consegna solenne dei certificati, si e` concluso con successo il corso formativo finanziato tramite l'utilizzo dei voucher dell' Ente croato per il collocamento al lavoro. Si tratta del programma per l'acquisizione delle qualifiche parziali Ragioniere. Congratulazioni a tutti! 

U Učilištu Umag održano predavanje o biodinamičkoj poljoprivredi

U Pučkom otvorenom učilištu "Ante Babić" Umag Dan planeta Zemlje ove je godine obilježen zanimljivim predavanjem "Biodinamička poljoprivreda u funkciji održive proizvodnje hrane". Predavanje je održala Dijana Posavec, ravnateljica ustanove Centar dr. Rudolfa Steinera. Kroz navedeno predavanje sudionici su pobliže upoznati radom ustanove Centra dr. Rudolfa Steinera kao referentnog centra za biodinamičku poljoprivredu u Hrvatskoj. Istaknuto je da biodinamička poljoprivreda predstavlja nadstandard ekološkom standardu te ima potencijal postati konkurentno rješenje za izazove povezane s okolišem, društvom i izazovima sigurnosti hrane. 

Obilježavanje Dana planeta Zemlje predavanjem o biodinamičkoj poljoprivredi

Ove godine Pučko otvoreno učilište "Ante Babić" Umag obilježava Dan planeta Zemlje predavanjem o biodinamičkoj poljoprivredi "Biodinamička poljoprivreda u funkciji održive proizvodnje hrane". Predavanje, koje će se održati u dvorani br. 3 Učilišta Umag 22. 4. 2024. s početkom u 17:00 sati, održat će dr. sc. Dijana Posavec,ravnateljica ustanove Centar dr. Rudolfa Steinera

Kroz navedeno predavanje želi se informirati publiku o radu ustanove Centra dr. Rudolfa Steinera koja je referentni centar za biodinamičku poljoprivredu u Hrvatskoj. Kroz svoje djelovanje ključna je u očuvanju okoliša, ističući da biodinamička agrikultura predstavlja nadstandard ekološkom standardu, te ima potencijal postati konkurentno rješenje za izazove povezane s okolišem, društvom i izazovima sigurnosti hrane u 21. stoljeću.
Objasnit će se pristup ekološkom i biodinamičkom uzgoju hrane, pojam vitalnosti hrane, upoznati prisutne sa načinima i metodama biodinamičkog uzgoja koje su podržane i u kontekstu Zajedničke poljoprivredne politike EU. Prezentirat će se primjeri dobrih praksi biodinamičkih proizvođača, te će se ukratko prezentirati i sam rad ustanove.
Predstavit će se i rad dr. Rudolfa Steinera koji je rođen u Hrvatskoj (Međimurska županija) i koji je temu održive poljoprivrede koja odgovorno upravlja tlom, bioraznolikošću i uzgojem hrane predstavio još prije sto godina (1924.), a ona još uvijek predstavlja najstariji i najzahtjevniji standard kojeg potrošači na tržištu prepoznaju pod oznakom Demeter.

Na predavanju će sudjelovati grupa polaznika programa obrazovanja za stjecanje mikrokvalifikacije Ekološka proizvodnja ljekovitog bilja, koji se trenutno provodi u Učilištu Umag. 

O predavačici:
dr. sc. Dijana Posavec, ravnateljica ustanove Centar dr. Rudolfa Steinera koja se nalazi u Donjem Kraljevcu (Međimurska županija), gdje se i danas nalazi Steinerova rodna kuća.
Znanstveno-istraživačku djelatnost temelji na interdisciplinarnom području dizajna i biodinamičke poljoprivrede.
Predstavnica Hrvatske u IFOAM - Organics International & Europe.
Članica nekoliko odbora i povjerenstava pri Ministarstvu poljoprivrede i Ministarstvu turizma te Hrvatske poljoprivredne komore.
Kao gost predavač svoja izlaganja i edukacije provodi na visokoobrazovnim ustanovama u zemlji i inozemstvu.

Ulaz je besplatan. Dobro nam došli!


Quest'anno l'Università popolare aperta "Ante Babić" Umago celebra la Giornata della Terra con un'interessante conferenza sull'agricoltura biodinamica "L'agricoltura biodinamica in funzione della produzione alimentare sostenibile". La conferenza si terrà nell'aula n. 3 dell'UPA di Umago il 22 aprile 2024 con inizio alle ore 17 con la partecipazione della dott.ssa Dijana Posavec, direttrice del Centro Dr. Rudolf Steiner.

L'entrata e` libera. Benvenuti!

Završen tečaj talijanskog jezika za djelatnike Policijske postaje Umag

U veljači je počela provedba tečaja talijanskog jezika organiziranog za djelatnike Policijske postaje Umag. Tečaj, u trajanju od 50 nastavnih sati, u cijelosti je financirala Istarska županija - Upravni odjel za talijansku nacionalnu autohtonu zajednicu, nacionalne manjine i mlade

Podjela uvjerenja uspješnim polaznicima održana je u ponedjeljak, 15. travnja 2024. godine u prostoru Učilišta. Čestitke cijeloj grupi na uloženom trudu i vremenu te postignutim rezultatima, uz posebnu zahvalu suradnici Učilišta, profesorici Eriki Šporčić Calabro` na izvrsno realiziranom tečaju. 

Zahvaljujemo Istarskoj županiji na kontinuiranom osiguranju financijske potpore u učenju talijanskog jezika za djelatnike javnih službi. 


Si e` concluso con successo il corso di lingua italiana per i dipendenti della Stazione di polizia Umago finanziato dalla Regione Istriana - Assessorato alla comunita` nazionale italiana autoctona, alle minoranze nazionali e ai giovani

Congratulazioni a tutti i partecipanti e un ringraziamento particolare alla collaboratrice dell'UPA di Umago, la professoressa Erika Šporčić Calabro`.  

Uspješan završetak tečaja talijanskog jezika A1.1

U četvrtak, 11.4., nakon uspješnog pismenog i usmenog dijela provjere znanja, ravnateljica Učilišta, Tatjana Vujić podijelila je uvjerenja polaznicama tečaja talijanskog jezika. Realiziran je 1. modul pripremnog stupnja (A1.1) u trajanju od 70 nastavnih sati. Nastavak tečaja 2. modulom (A1.2) planirana je na jesen. 

Čestitamo svim vrijednim polaznicama na postignutom uspjehu te dragoj suradnici Učilišta, profesorici Tariti Štokovac, na izvrsnoj suradnji na realizaciji ovog tečaja. 

Sretan Uskrs! Buona Pasqua!

Svim polaznicima, suradnicima i partnerima želimo sretan Uskrs!

Sinceri auguri di buona Pasqua a tutti i partecipanti ai corsi, collaboratori e partner!

Završna provjera i podjela uvjerenja na programu Internetski marketing i brendiranje

U utorak, 19.3. održana je završna provjera na programu obrazovanja za stjecanje mikrokvalifikacije Internetski marketing i brendiranje. Nakon realiziranih 225 nastavnih sati, polaznici su uspješno pokazali stečena znanja i nove kompetencije u području digitalnog marketinga. Za financiranje ovog programa svih 9 polaznika u grupi iskoristilo je svoj HZZ vaučer, koji je namijenjen razvoju digitalnih vještina. Nakon završne provjere, ravnateljica Učilišta, gospođa Tatjana Vujić, podijelila je polaznicima uvjerenja o osposobljavanju. Čestitamo svim polaznicima na odličnim rezultatima i zahvaljujemo suradnici Lejli Rizvanović, mag.oec. na uspješno realiziranom programu obrazovanja i odličnoj suradnji. 

Podjela svjedodžbi polaznicima tečaja engleskog jezika, stupanj A1

Nakon uspješno položenog pismenog i usmenog dijela ispita, u utorak 19.3. održana je podjela svjedodžbi polaznicima programa učenja engleskog jezika, pripremni stupanj A1. Provedba tečaja počela je u listopadu 2023. godine s ukupnim trajanjem od 140 nastavnih sati i dinamikom rada od dva puta tjedno. Vrijedni polaznici uspješno su izvršili sve obveze i položili završe provjere. Iskrene čestitke svim polaznicima i puno uspjeha u primjeni naučenog jezika. Posebna zahvala suradnici Učilišta, profesorici Marini Jajić Novogradec na odlično realiziranom tečaju!

Si e` concluso il corso di lingua inglese, livello A1 con la consegna dei certificati ai partecipanti del corso. Congratulazioni sincere a tutti e un ringraziamento particolare alla professoressa Marina Jajić Novogradec. 

Oglas za prijem u radni odnos na neodređeno vrijeme - Spremačica

Tekst Oglasa možete preuzeti na sljedećim poveznicama: 

Oglas za prijem u radni odnos na neodređeno vrijeme - Spremačica

Avviso di assunzione in servizio a tempo indeterminato - Addetta alle pulizie 

Obavijest o ishodu oglasa 

Razvoj zelenih vještina: Početak programa EKOLOŠKA PROIZVODNJA LJEKOVITOG BILJA

Nakon prijavnog i upisnog razdoblja, u utorak, 5. ožujka, u Učilištu Umag počela je provedba novog programa obrazovanja za stjecanje mikrokvalifikacije ekološka proizvodnja ljekovitog bilja. Program je financiran HZZ vaučerom s ciljem razvoja zelenih vještina. Polaznicima, kojima je odobren zahtjev za vaučer, pohađanje programa je u cijelosti besplatno. 

Program obrazovanja traje ukupno 150 nastavnih sati, od čega 50 sati vođenog procesa učenja i poučavanja, 85 sati učenja temeljenog na radu te 15 sati samostalnih aktivnosti polaznika. Na programu sudjeluju vanjski suradnici Učilišta, vrsni stručnjaci iz područja ekološke poljoprivrede te uzgoja i zaštite aromatičnog i ljekovitog bilja.

Želimo puno uspjeha u radu svim polaznicima i njihovim predavačima - mentorima!

Završetak programa stjecanja mikrokvalifikacije KLASIČNE RUČNE MASAŽNE TEHNIKE

Nakon uspješno završene provedbe programa obrazovanja, u četvrtak, 28. veljače 2024. godine, u prostoru Učilišta Umag održana je podjela uvjerenja polaznicima koji su uspješno završili program obrazovanja za stjecanje mikrokvalifikacije klasične ručne masažne tehnike. Provedba programa počela je u listopadu 2023. godine i trajala je ukupno 300 nastavnih sati, od čega 50 sati vođenog procesa učenja i poučavanja, 190 sati učenja temeljenog na radu te 60 sati samostalnih aktivnosti polaznika. Na provedbi programa sudjelovali su predavači-vanjski suradnici Učilišta, stručnjaci iz različitih područja, koji su tijekom višemjesečneg razdoblja upoznali polaznike s osnovnom građom i funkcijama ljudskog tijela, kože, dermatološkim problemima, njegom i preventivnom zaštitom kože te klasičnim masažnim tehnikama. 

Čestitamo svim polaznicima na uspješno završenom programu obrazovanja i novostečenim kompetencijama te želimo puno uspjeha i novih izazova u budućoj karijeri, a suradnicima na programu zahvaljujemo na suradnji, trudu i prenesenom znanju! 

ERASMUS+: Diseminacijska radionica projekta SENIORS in E(d)U

U ponedjeljak, 26.2.2024. godine, u prostoru Učilišta Umag održana je diseminacijska radionica u okviru prvog dijela provedbe Erasmus+ projekta 'SENIORS in E(d)U'. Na radionici su sudionici grupne mobilnosti, realizirane u Firenci (Italija) u prosincu 2023. godine, predstavili rezultate i novostečena znanja svojim kolegama-polaznicima Učilišta za treću životnu dob. Radionica je omogućila da polaznici UTŽD-a otkriju puno zanimljivosti iz povijesti, kulture, tradicije i gastronomije Firence te nauče pokoju novu talijansku riječ i izraz. 

Na grupnoj mobilnosti je sudjelovalo ukupno 20 polaznika Učilišta za treću životnu dob, ukupne prosječne dobi od 72 godine, uz 3 osobe u pratnji. Prije mobilnosti, polaznici su podijeljeni u četiri radne grupe: kulturnjaci, gourmet influenceri, blogeri i fotoreporteri. Simpatične predstavnice četiriju grupa su, svojim fotografijama i video uradcima, prisutnima predstavile glavne kulturne znamenitosti i tradicionalna jela Firence, stečena iskustva i dojmove sa četverodnevne mobilnosti. U drugom dijelu radionice svi su prisutni polaznici i gosti sudjelovali u kratkom interaktivnom kvizu kako bi provjerili i pokazali što su naučili na radionici. 

Glavni cilj mobilnosti odraslih polaznika bila je međukulturna razmjena, upoznavanje te jačanje lokalnih i europskih tradicijskih vrijednosti dviju partnerskih organizacija, umaškog Učilišta i partnera domaćina, Universita` dell'eta` libera (Comune di Firenze). Dodatno su postignuti sljedeći ciljevi: jačanje komunikacijskih i prezentacijskih vještina polaznika, vježbanje i unapređenje talijanskog jezika, korištenje digitalnih alata te interakcija s polaznicima partnerskog talijanskog učilišta. U nastavku provedbe projekta u razdoblju do 2027. godine, planirano je unapređenje ponude Učilišta za treću životnu dob razvojem i implementacijom novog neformalnog programa - radionice kreativnog pisanja. 

U završnom dijelu radionice, sudionicima grupne mobilnosti su podijeljeni certifikati s navedenim ishodima učenja tijekom boravka u Firenci te novostečena znanja i vještine polaznika. 

Zahvaljujemo i čestitamo svim sudionicima grupne mobilnosti, polaznicima UTŽD-a i gostima koji su sudjelovali na radionici te partnerskoj organizaciji, Universita` dell'eta` libera koja je bila domaćin ove projektne aktivnosti. 

Projekt 'SENIORS in E(d)U' financiran je sredstvima iz programa Erasmus+ u okviru dobivene akreditacije Učilišta Umag u području obrazovanja odraslih za razdoblje 2023.-2027.


PREZENTACIJA sa rezultatima projekta 

UČILIŠTE ZA TREĆU ŽIVOTNU DOB: Početni tečaj engleskog jezika

Početkom veljače započeo je tečaj engleskog jezika, početni stupanj, u okviru Učilišta za treću životnu dob. Tečaj obuhvaća 50 nastavnih sati i održava se dva puta tjedno uz sufinanciranje Grada Umaga. Polaznice aktivno sudjeluju u tečaju, vježbaju i marljivo uče sa profesoricom Vesnom Cindrić u ugodnom okruženju Učilišta. Sretan početak i puno uspjeha želimo cijeloj grupi!

Početak nove grupe na tečaju talijanskog jezika, modul A1.1

U ponedjeljak, 5.2. započela je provedba programa učenja talijanskog jezika, modul A1.1. Prvi modul verificiranog tečaja obuhvaća 70 nastavnih sati, a dinamika rada grupe je dva puta tjedno. Na provedbi programa sudjeluje profesorica Tarita Štokovac, višegodišnja suradnica Učilišta. 

Svim polaznicima grupe želimo puno uspjeha te ugodnog i zabavnog učenja! 

Tečaj hrvatskog jezika za strane radnike tvornice Aluflexpack Novi d.o.o.

U ponedjeljak, 5.2. počeli su tečajevi hrvatskog jezika za radnike iz Indije i Bangladeša, koji rade u pogonima tvornice Aluflexpack Novi d.o.o. u Umagu. Tečaj pohađa 30 radnika podijeljenih u dvije grupe, koji će dva puta tjedno učiti hrvatski jezik u trajanju od 60 nastavnih sati. Osim osnova hrvatskog jezika, naša suradnica Dunja Pašić, mag. philol. croat. u jednom dijelu pozabavit će se i komunikacijom na radnom mjestu,  te će pokušati polaznicima približiti kulturu i tradiciju Hrvatske, kao i sadržaje koje grad Umag nudi u njihovo slobodno vrijeme. Zahvaljujemo Aluflexpack-u na povjerenju i sjajnoj suradnji s Odjelom za edukacije u Zadru i Odjelom za ljudske resurse u Umagu tijekom pripreme tečaja. 

Lunedi` 5 febbraio e` iniziato il corso di lingua croata per i dipendenti stranieri, provenienti dall'India e dal Bangladesh, i quali lavorano negli stabilimenti della fabbrica Aluflexpack Novi. Il corso specializzato si svolge nella sede dell'AFP di Umago, per 30 lavoratori divisi in due gruppi nella durata di 60 ore scolastiche per gruppo, in collaborazione con la professoressa di lingua croata Dunja Pašić, collaboratrice dell'UPA. Ringraziamo il Dipartimento per la formazione di Zara e il Dipartimento delle risorse umane di Umago per la fiducia dimostrata e l'ottima collaborazione nell'organizzazione del corso.   

UČILIŠTE ZA TREĆU ŽIVOTNU DOB: Uspješno završen početni tečaj talijanskog jezika

U Učilištu Umag obilježen je završetak početnog tečaja talijanskog jezika za grupu polaznica Učilišta za treću životnu dob. Provedba tečaja, u trajanju od ukupno 50 nastavnih sati, počela je u listopadu 2023. godine, dinamikom rada od dva puta tjedno. U provedbi tečaja sudjelovala je profesorica Erika Šporčić Calabro`. Čestitamo svim polaznicama na radu i postignutom uspjehu i zahvaljujemo dragoj suradnici na trudu i kreativnom radu! 

ERASMUS+: Pripreme za diseminacijske aktivnosti projekta SENIORS in E(d)U

Nakon grupne mobilnosti polaznika Učilišta za treću životnu dob, realizirane u prosincu u Firenci, u siječnju su započele pripreme za diseminacijske aktivnosti u okviru provedbe projekta SENIORS in E(d)U. Prije same mobilnosti, polaznici su podijeljeni u 4 grupe: blogeri, kulturnjaci, fotoreporteri i gourmet influenceri. Tijekom boravka u Firenci polaznici su marljivo prikupljali materijale, fotografije, video uratke te zapisivali svoje dojmove, opisivali konkretne situacije, zapisivali izvorne nazive tipičnih jela te bilježili zanimljivosti koje su imali priliku doživjeti u predivnom toskanskom gradu. Polaznici su se ponovno okupili na zajedničkom info sastanku te aktivno sudjelovali u grupnom radu pritom vježbajući svoje komunikacijske i digitalne vještine. Pripremne aktivnosti nastavljaju se tijekom veljače, a održavanje diseminacijske radionice planirano je krajem veljače za sve polaznike Učilišta za treću životnu dob. 

EKOLOŠKA PROIZVODNJA LJEKOVITOG BILJA - Otvorene prijave!

Otvorene su prijave za novi program obrazovanja za stjecanje mikrokvalifikacije EKOLOŠKA PROIZVODNJA LJEKOVITOG BILJA

Program se provodi u okviru sustava vaučera, koji omogućava svim zainteresiranim, zaposlenim i nezaposlenim osobama, stjecanje potrebnih vještina za razvoj karijere, zapošljavanje ili zadržavanje radnog mjesta s naglaskom na razvoju digitalnih vještina. Program je financiran sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. te za polaznike besplatan. 

Početak provedbe programa planiran je krajem veljače, a rok za prijavu je 31.1.2024. Nastava se održava radnim danom u poslijepodnevnim satima odnosno subotom u prijepodnevnim satima prema posebnom rasporedu.  

Ukoliko se odlučite za prijavu, Vaš zahtjev možete predati putem portala MOJ VAUČER, a u svrhu pripreme službene ponude, koja predstavlja jedan od potrebnih dokumenata za predaju zahtjeva, ljubazno Vas molimo da ispunite službeni ZAHTJEV ZA PONUDU.  

TEČAJ NJEMAČKOG JEZIKA, A1 stupanj: Otvorene prijave!

Otvorene su prijave na tečaj njemačkog jezika, pripremni stupanj A1. 

Rok za prijavu je 31.1.2024. 

Više informacija 

TEČAJ TALIJANSKOG JEZIKA, A1 stupanj: Otvorene prijave!

Otvorene su prijave na tečaj talijanskog jezika, pripremni stupanj A1. 

Rok za prijavu je 31.1.2024. 

Više informacija 

ASISTENT ZA UPRAVLJANJE PROJEKTIMA: Otvorene prijave!

Otvorene su prijave za program obrazovanja za stjecanje djelomične kvalifikacije ASISTENT ZA UPRAVLJANJE PROJEKTIMA

Program se provodi u okviru sustava vaučera, koji omogućava svim zainteresiranim, zaposlenim i nezaposlenim osobama, stjecanje potrebnih vještina za razvoj karijere, zapošljavanje ili zadržavanje radnog mjesta s naglaskom na razvoju digitalnih vještina. Program je financiran sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. te za polaznike besplatan.

Početak provedbe programa planiran je u veljači, a rok za prijavu je 26.1.2024. Nastava se održava u poslijepodnevnim satima prema posebnom rasporedu.  

Ukoliko se odlučite za prijavu, Vaš zahtjev možete predati putem portala MOJ VAUČER, a u svrhu pripreme službene ponude, koja predstavlja jedan od potrebnih dokumenata za predaju zahtjeva, ljubazno Vas molimo da ispunite službeni ZAHTJEV ZA PONUDU.  

Tečaj talijanskog jezika A1 stupanj: Podjela svjedodžbi

Nakon realizirana 2 modula u trajanju od ukupno 140 nastavnih sati, uspješno je završen tečaj talijanskog jezika, stupanj A1. U ponedjeljak, 18. prosinca,  ravnateljica Učilišta, Tatjana Vujić podijelila je svjedodžbe polaznicima tečaja. Nakon višemjesečnog kontinuiranog rada i truda uz profesoricu Taritu Štokovac, svi polaznici uspješno su položili pismeni i usmeni dio ispita. Čestitke svima i veliko hvala na izvrsnoj suradnji profesorici Tariti! Congratulazioni a tutti e un ringraziamento particolare alla professoressa e cara collaboratrice dell'UPA!

ERASMUS+: Uspješno realizirana grupna mobilnost odraslih polaznika u Firencu (Italija)

Dvadeset polaznika Učilišta za treću životnu dob su od 12. 12. do 15. 12. 2023. boravili u Firenci na grupnoj mobilnosti, s ciljem upoznavanja i razmjene europskih tradicijskih vrijednosti s polaznicima ustanove - primateljice „Università dell età libera“ – Comune di Firenze. 

Grupa je već prvog dana boravka sudjelovala u vođenom obilasku grada te se upoznala sa znamenitostima starogradske jezgre Firence. Slijedećeg dana na programu je bila radionica kreativnog pisanja „Živjeti s riječima- Vivere con le parole“ koja je organizirana  u prekrasnom zdanju Francuskog instituta. Naše polaznice Rada Degrassi, Zdenka Slavujević, Danica Milos, Danica Prodanović i Silvana Marcan, su pročitale svoje kratke priče na temu grba Grada Umaga, savudrijskog svjetionika, grua i najstarijeg šivanog broda na Mediteranu, dok su polaznici Università dell' età libera pročitali svoje priče koje su pripremili s prof. Enzom Carabba. U nastavku dana polaznici su obišli Bibliotecu delle Oblate, koja je smještena u kompleksu iz 14. stoljeća te su doznali puno detalja iz bogate povijesti ove gradske ustanove.

Trećeg dana boravka polaznici su uspješno samostalno otkrili određene, zadane im znamenite i nezabilazne točke - photopoint- ove u centru Firence, kao što su Il sasso di Dante, La fontana del Porcellino i Fiorentina store, a zatim su posjetili  Atelier Artigianelli – u kojem se uz restauriranje starih dokumenata, uspješno organiziraju i radionice izrade papira. Ljubazna umjetnička voditeljica Beatrice Cuniberti upoznala je prisutne s svim djelatnostima ove znamenite ustanove, dok je njezina suradnica Antonella Ielpo demonstrirala izradu papira u čemu su se okušale i naše polaznice.

Slijedio je centralni događaj  projekta – uzajamno predstavljanje aktivnosti Učilišta za treću životnu u kazalištu - Teatro dell'Affratellamento kao i predstavljanje  aktivnosti „Universita' dell eta' libera“ – Comune di Firenze.  Ovaj događaj su svojim prisustvom uveličale Laura Sparavagna (savjetnica za odnose s Europskim unijom i europske obrazovne politike za mlade, Comune di Firenze),  zamjenica gradonačelnika Grada Umaga Floriana Bassanese Radin i Elisabetta Boddi, voditeljica „Universita' dell eta' libera“. Umaško Učilište za treću životnu dob, uz oduševljenje publike, predstavili su članovi plesne sekcije „Zvjezdice 50+“ pod vodstvom Evelin Semeši, prikazavši tradicionalne folklorne plesove Bujštine. Prikazan je kratki video zapis posvećen 20. obljetnici umaškog Učilišta za treću životnu dob, dok su domaćini prikazali kratki film koji je nastao u sklopu njihovih aktivnosti te predstavili dramsku radionicu o kojoj su govorile voditeljica i polaznice. U prekrasnoj atmosferi večer se završila zajedničkim plesom, učenjem koraka polaznika – domaćina uz zaključak da Učilište Umag i „Universita' dell eta' libera“ postoje i djeluju pod istim geslom: za učenje nikad nije kasno, a druženje i korisno provedeno slobodno vrijeme „dodaje život godinama“.

Posljednji dan boravka u Firenci polaznici su iskoristili za posjet Muzeju Casa di Dante otkrivanjem korisnih povijesnih činjenica korištenjem zanimljivih digitalnih alata.

Putovanje za potrebe grupne mobilnosti polaznika realizirano je kao tzv. zeleno putovanje, uz korištenje vlakova i javnog prijevoza te organizacijom putovanja na ekološki prihvatljiviji način.

Grupnoj mobilnosti je prethodio pripremni posjet dviju djelatnica Učilišta Umag posjetom Firenci s ciljem što kvalitetnije i bolje organizacije aktivnosti mobilnosti. Neposredno prije mobilnosti za polaznike su organizirane dvije pripremne radionice te su podijeljeni  „zadaci“ za četiri grupe: kulturnjaci, blogeri, fotoreporteri i gourment influenceri, čija „izvješća“ slijede u nastavku provedbe projekta. Potrebno je istaknuti da je prosječna životna dob sudionika ove grupne mobilnosti 72 godine i da su sve planirane aktivnosti odradili na način da bi im mogli pozavidjeti i puno mlađi polaznici.

Projekt 'SENIORS in E(d)U' financiran je sredstvima iz programa Erasmus+ u okviru dobivene akreditacije za razdoblje 2023.-2027.

Projekt SENIORS in E(d)U: Održana druga pripremna radionica za grupnu mobilnost polaznika

U utorak,5.12., realizirana je druga pripremna radionica namijenjena polaznicima-sudionicima planirane grupne mobilnosti. Glavni cilj radionice bio je predstavljanje finalnog programa učenja,  koji je pripremljen u suradnji s organizacijom primateljicom - Universita` dell'eta` libera iz Firence. Dodatno, 20 sudionika podijeljeno je u 4 skupine koje će po temama aktivno sudjelovati u praćenju, opisivanju i dokumentiranju mobilnosti putem foto i video uradaka. Na mobilnosti, koja će se realizirati od 12. do 15. prosinca 2023. godine, sudjelovat će ukupno 20 polaznika Učilišta za treću životnu dob i 3 osobe u pratnji, među kojima 2 djelatnice te 1 vanjska suradnica Učilišta. 

Mobilnost polaznika prva je aktivnost u okviru provedbe projekta 'SENIORS in E(d)U' čiji je primarni cilj razmjena lokalnih tradicijskih vrijednosti dviju organizacija te stjecanje novih znanja i vještina koje će polaznici, po povratku s mobilnosti, prezentirati i prenijeti ostalim polaznicima UTŽD-a. 

Projekt 'SENIORS in E(d)U' financiran je sredstvima iz programa Erasmus+ u okviru dobivene akreditacije za razdoblje 2023.-2027.

Erasmus+: Održana prva pripremna radionica za grupnu mobilnost polaznika

U okviru Erasmus+ projekta 'SENIORS in E(d)U' u tijeku su pripreme za prvu grupnu mobilnost polaznika. Nakon izbora 20 predstavnika Učilišta za treću životnu dob – sudionika grupne mobilnosti, u četvrtak 23.11.2023. godine polaznici su sudjelovali na prvoj pripremnoj radionici na kojoj su im detaljnije predstavljene planirane aktivnosti i okvirni program učenja. 

Polaznici uskoro potpisuju Ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava i time formalno ulaze u projekt i postaju sudionici grupne mobilnosti. Finalni program, zadaci i završne upute bit će im predstavljene na drugoj pripremnoj radionici planiranoj u prosincu neposredno prije početka mobilnosti. U suradnji s organizacijom primateljicom, Universita` per la terza eta`, grupna mobilnost polaznika provest će se u razdoblju od 12.12. do 15.12. 2023., a odabrana destinacija je Firenca.

Pripremni posjet Firenci u okviru Erasmus+ projekta ‘SENIORS in E(d)U’

Učiliste Umag u pripremi je svoje prve grupne mobilnosti polaznika. Od 12.11. do 14.11.2023. godine djelatnice Učilišta, Sanja Benčić i Antonela Frank Medica sudjelovale su u pripremnom posjetu Firenci (Italija) te u suradnji s partnerskom organizacijom Universita` dell'eta` libera (Comune di Firenze) dogovorile i pripremile finalni program učenja i organizacijske detalje putovanja.

Grupna mobilnost polaznika planirana je od 12.12. do 15.12.2023. godine sudjelovanjem 20 polaznika Učilišta za treću životnu dob uz podršku 3 osobe u pratnji. Primarni cilj mobilnosti je razmjena tradicijskih vrijednosti između polaznika Učilišta Umag i organizacije primateljice te stjecanje novih znanja iz područja kreativnog pisanja kao i upoznavanje običaja i kulture domaćina. 

Projekt 'SENIORS in E(d)U' financiran je sredstvima iz programa Erasmus+ u okviru dobivene akreditacije za razdoblje 2023.-2027.
Veselimo se budućoj Erasmus+ aktivnosti i novom iskustvu!


 

Obilježena 20. obljetnica rada Učilišta za treću životnu dob

U Pučkom otvorenom učilištu „Ante Babić“ Umag obilježeno je 20 godina postojanja i rada Učilišta za treću životnu dob. U prisustvu dužnosnika Grada Umaga i mnogobrojnih bivših, sadašnjih i budućih polaznika, te suradnika i nastavnika Učilišta Umag, otvorena je skupna izložba radova polaznica radionice crtanja i slikanja, koje već dugi niz godina djeluju pri Učilištu za treću životnu dob pod vodstvom Jelene Zec, mag.art.

Program se nastavio u kazališnoj dvorani gdje se ravnateljica Učilišta Umag Tatjana Vujić obratila prisutnima s kratkim osvrtom na dvadesetogodišnji rad Učilišta za treću životnu dob kojeg je u ovom periodu pohađalo više od 7.000 polaznika.

Ciljevi ovog projekta bili su omogućiti seniorima stjecanje novih znanja i vještina, poticati kreativnost, razmjenu iskustava, reći „stop stereotipima“ i starije osobe staviti u ravnopravan položaj  s ostalim generacijama koje u Učilištu Umag pohađaju razne obrazovne programe te kroz organizirano učenje, omogućiti druženje i korisno provođenje slobodnog vremena.

Učilište za treću životnu dob  započelo je s radom u jesen 2003. godine organizacijom prvog tečaja informatike za seniore, a zatim se nastavio organiziranjem tečajeva stranih jezika, radionicama osobnog razvoja i javnim predavanjima te organizacijom kreativnih radionica. Prije desetak godina u okrilju Učilišta za treću životnu dob počela je djelovati i popularna plesna sekcija „Zvjezdice 50+“. Jedna od aktivnosti su i edukativna putovanja te su polaznici posjećivali  muzeje i izložbe velikih svjetskih umjetnika Dalija, Picassa, Van Gogha,  Vlahe Bukovca, koje su organizirane u  Rijeci, Rovinju, Zagrebu, Padovi, Trstu. Polaznici - seniori su nekoliko puta  sudjelovali na Fesitivalu treće životne dobi u Ljubljani.

Zahvaljujući Erasmus+ akreditaciji  (2023.-2027.), koju Učilište Umag posjeduje, i projektu 'SENIORS in E(d)U', u prosincu ove godine, 20 polaznika realizirat će grupnu mobilnost te posjetiti Firencu i organizaciju Università dell' età libera s ciljem razmjene europskih tradicijskih vrijednosti.

Učilište za treću životnu dob djeluje uz konkretnu i kontinuiranu financijsku potporu Grada Umaga koji pruža jednake mogućnosti obrazovanja svim svojim građanima, čime je zaokružen ciklus cjeloživotnog učenja od vrtićke do treće životne dobi. Uz povremene  druge izvore financiranja, od državnog do proračuna Istarske županije, tečajevi, radionice i javna predavanja su potpuno besplatni ili podrazumijevaju simboličnu participaciju polaznika.

Prisutni su pogledali kratki film, prikaz mnogih dosadašnjih aktivnosti Učilišta za treću životnu dob, a potom je slijedila kazališna predstava „Ljubavna pisma“ Kazališta Planet art iz Zagreba u sjajnoj izvedbi dramskih umjetnika Slavice Knežević i Marka Torjanca.

Video prezentaciju aktivnosti Učilišta za treću životnu dob (2023.-2023.) možete pogledati OVDJE


L'Universita` aperta popolare 'Ante Babić' Umago ha celebrato il 20°anniversario di attivita` dell'Universita` per la terza eta`. Alla celebrazione hanno partecipato i rappresentanti della Citta` di Umago, i collaboratori e collaboratrici delle numerose attivita` formative nonche´ i nostri cari partecipanti e corsisti. 

L'evento e` iniziato con l'apertura della mostra colletiva delle partecipanti del corso di disegno e pittura. La serata e` proseguita con la presentazione delle attivita` dei primi 20 anni dell' Universita` della terza eta` tenuta dalla direttrice dell'UPA di Umago, Tatjana Vujić. Tutti i presenti hanno avuto il piacere di prendere parte allo spettacolo teatrale 'Ljubavna pisma' ('Lettere d'amore') del Teatro Planet art di Zagabria con l'esibizione straordinaria di Slavica Knežević e Marko Torjanac. 

Izložba radova polaznica radionice crtanja i slikanja Učilišta za treću životnu dob

Pozivamo vas na otvaranje izložbe radova polaznica radionice crtanja i slikanja Učilišta za treću životnu dob, koje u istom sastavu rade već 12 godina.

Utorak, 7. 11. 2023., 18.30 h, MMC POU Ante Babić Umag - CMM dell' UPA Umago

Dobrodošli! Benvenuti!

Kazališna predstava ‘Ljubavna pisma’

U povodu proslave 20. obljetnice Učilišta za treću životnu dob, pozivamo vas na kazališnu predstavu 'Ljubavna pisma', koju izvode dramski umjetnici Slavica Knežević i Marko Torjanac u produkciji Kazališta Planet-art iz Zagreba. Predstava je poklon Grada Umaga svim bivšim, sadašnjim i budućim polaznicama i polaznicima Učilišta za treću životnu dob. 

Kazališna predstava „Ljubavna pisma“ najizvođenija je kazališna ljubavna priča na svijetu nastala iz pera plodnog američkog dramatičara A. R. Gurneya. Tekst je premijerno izveden 1988. godine na Broadwayu te je iste godine nominiran za Pulitzerovu nagradu za dramu.
Slavica Knežević u ulozi Melisse i Marko Torjanac u ulozi Andyja na scenu neizrecivo sugestivno donose svaku notu ranjivosti, duhovitosti, sudbinske povezanosti, prividne hladnoće, raspojasanosti…
Andrew i Melissa prijatelji su iz djetinjstva čije dopisivanje započinje slanjem poruka za vrijeme nastave u osnovnoj školi što se nastavlja cjeloživotnim razmjenjivanjem pisama. I dok njihovi životi idu različitim smjerovima kroz pisma progovaraju o svojim nadama, željama, snovima, pobjedama i porazima.
Kamo ih vodi slučajan susret nakon mnogo godina? Je li, nakon toliko vremena, za njih prekasno? Je li moguć „popravni“ iz ljubavi? I jesu li, nakon toliko godina, osobe iz pisama iste kao one u stvarnosti, pogledajte u predstavi „Ljubavna pisma“.

Ulaz je besplatan! L'ingresso e` gratuito!

Dobro nam došli! Benvenuti!

Proslava 20. obljetnice Učilišta za treću životnu dob

Učilište za treću životnu dob, nastalo 2003. godine, obilježava 20 godina kontinuiranog rada te je jedina ustanova u Istri i među rijetkima u Hrvatskoj koja se bavi organiziranim učenjem osoba treće životne dobi.

Tijekom 20 godina više od 7000 seniora,  građana Umaga i okolice pohađalo je tečajeve informatike, stranih jezika, psihološke i radionice osobnog razvoja, kreativne radionice, radionice plesa „Zvjezdice 50+“, putovalo je i posjećivalo muzeje i galerije, velike izložbe svjetskih umjetnika Picassa, Dalija, Vlahe Bukovca, Van Gogha, Moneta i drugih, nekoliko puta su posjetili Festival treće životne dobi u Ljubljani.  Od samog osnutka do danas Grad Umaga iz proračuna izdvaja dostatna sredstva kako bi svi tečajevi  bili pristupačni umirovljenicima, a javna predavanja i neke druge aktivnosti, potpuno besplatni za sve polaznike-seniore s ciljem da omogući aktivno starenje i socijalnu uključenost svojih starijih sugrađana.

PROGRAM:

Utorak, 7.11.2023.

 • 18:30 sati, MMC POU Umag 
  • otvaranje skupne izložbe radova polaznica radionice crtanja i slikanja
 • 19:00 sati, gradsko kazalište 'Antonio Coslovich'
  • prezentacija aktivnosti Učilišta za treću životnu dob (2023. - 2023.)
  • kazališna predstava 'Ljubavna pisma' u izvedbi Slavice Knežević i Marka Torjanca

Ulaz je za sve zainteresirane sugrađane besplatan. Dobrodošli!L' Universita` popolare aperta 'Ante Babić' Umago celebra il 20°anniversario dell' Universita` per la terza eta`. 

PROGRAMMA: 

Martedi`, 7/11/2023

 • 18:30, CMM UPA Umago 
  • apertura della mostra di lavori delle partecipanti del corso di disegno e pittura 
 • 19:00 , teatro cittadino 'Antonio Coslovich' 
  • presentazione delle attivita` dell' Universita` per la terza eta` (2003 - 2023) 
  • spettacolo teatrale 'Ljubavna pisma' ('Lettere d' amore') con Slavica Knežević e Marko Torjanac

L'ingresso e`gratuito. Benvenuti! 
 

Krenula provedba programa obrazovanja financiranih HZZ vaučerom

Nakon upisnog ciklusa tijekom rujna, u listopadu je započela provedba programa obrazovanja financiranih korištenjem HZZ vaučera.

U ponedjeljak, 16. listopada započeo je novi program obrazovanja za stjecanje mikrokvalifikacije Klasične ručne masažne tehnike. Trajanje programa obuhvaća ukupno 300 nastavnih sati, od čega 50 sati vođenog procesa učenja i poučavanja, 190 sati učenja temeljenog na radu i 60 sati samostalnih aktivnosti polaznika. 

U ponedjeljak 23. listopada krenula je provedba programa za stjecanje djelomične kvalifikacije Knjigovođa/knjigovotkinja u trajanju od ukupno 350 nastavnih sati. Program obuhvaća 85 sati vođenog procesa učenja i poučavanja, 140 sati učenja temeljenog na radu u knjigovodstvenom informacijskom sustavu i 125 sati samostalnih aktivnosti polaznika.

U utorak 24. listopada započela je s radom grupa polaznika na programu za stjecanje mikrokvalifikacije Internetski marketing i brendiranje. Program traje ukupno 225 nastavnih sati od čega 77 sati vođenog procesa učenja i poučavanja, 84 sati učenja temeljenog na radu te 64 sata samostalnih aktivnosti polaznika.

Polaznicama i polaznicima želimo ugodan rad i puno uspjeha u stjecanju novih, zelenih ili digitalnih vještina! 


Nel mese di ottobre sono iniziati i programmi per il conseguimento della qualifica parziale (Ragioniere) o della microqualifica (Tecniche manuali di massaggio classico; Marketing digitale e branding)  finanziati con i voucher emessi dall’Istituto croato per il collocamento al lavoro. 

Auguriamo a tutti i partecipanti un buon inizio e tanto successo!

Mikrokvalifikacija: UPRAVLJANJE OSOBNIM FINANCIJAMA - otvorene prijave!

Otvoreni su UPISI u novi program koji sufinancira Grad Umag u 50% iznosu kroz aktivnost jačanja kompetencija mladih!

Program obrazovanja za stjecanje mikrokvalifikacije UPRAVLJANJE OSOBNIM FINANCIJAMA traje 75 sati od kojih je 25 sati vođeni proces učenja, 30 sati učenje temeljeno na radu te je 20 sati  namijenjeno samostalnim aktivnostima polaznika! Cijena programa iznosi 125,00 EUR / 941,81 HRK. 

Program počinje 15.11., traje mjesec dana, a  provodi se u popodnevnim satima. Uz osnovna teorijska znanja i kroz praktične vježbe i zadatke polaznici će naučiti kako upravljati osobnim financijama.

Više informacija o programu  osobno u Učilištu, na tel. 052 720 370 ili putem elektroničke pošte info@uciliste-umag.hr.

Vašu ONLINE PRIJAVNICU možete poslati najkasnije do 13. 11. Požurite jer je broj polaznika ograničen!


Sono aperte le ISCRIZIONI ONLINE al nuovo programma di microqualifica Gestione delle finanze personali! 

Ulteriori informazioni 

#ERASMUSDAYS: Predstavljen novi projekt ‘SENIORS in E(d)U’

U tjednu obilježavanja manifestacije #ErasmusDays, Učilište Umag je sudjelovalo organizacijom interaktivne radionice za polaznike Učilišta za treću životnu dob. Događanje je okupilo veći broj aktivnih polaznika i sugrađana. Radionicu je vodila Antonela Frank Medica, andragoška voditeljica Učilišta, koja je polaznike pobliže upoznala programom Erasmus+ i planiranim aktivnostima Učilišta za naredno razdoblje. Ravnateljica Učilišta, Tatjana Vujić najavila je 20. obljetnicu Učilišta za treću životnu dob, koja će biti svečano obilježena 7.11. prigodnim programom.

Na radionici je predstavljen projekt SENIORS in E(d)U, čiji je primarni cilj proširiti ponudu Učilišta za treću životnu dob uvođenjem sadržaja lokalnih i europskih tradicijskih vrijednosti. Prisutnima je predstavljena grupna mobilnost za polaznike treće dobi u Firencu koja je planirana ove jeseni. 

U drugom dijelu radionice polaznici su aktivno sudjelovali u kvizu 'MI & EU' gdje su kroz zabavu ponovili i ponešto naučili o Europskoj uniji i programu Erasmus+. 

Simpatična grupa polaznika sudjelovala je u izradi fotografije Erasmus+ koja će poslužiti promociji programa za buduće potrebe. 

Hvala svima na sudjelovanju! Grazie a tutti per la collaborazione!

Započeli programi obrazovanja Učilišta za treću životnu dob

Nakon provedenog upisnog ciklusa tijekom rujna, u listopadu su započeli neformalni obrazovni programi za polaznike Učilišta za treću životnu dob. 

S radom su tako krenule oduševljene slikarice s novom radionicom crtanja i slikanja (napredna grupa) uz mentorstvo Jelene Zec, mag.art., a nakon više godina, u ovoj školskoj godini provodi se i tečaj talijanskog jezika za početnike uz profesoricu Eriku Šporčić Calabro`. 

Svim polaznicama želimo puno uspjeha u radu!

Auguri a tutti i corsisti dei programmi formativi organizzati nell'ambito dell' Universita` per la terza eta`. Benvenuti!

#ERASMUSDAYS u Učilištu Umag

Prigodna godišnja manifestacija #ErasmusDays održava se od 9. do 14. listopada 2023. godine. Ovom manifestacijom se u cijelom svijetu istovremeno obilježava uspjeh programa Erasmus+ organizacijom raznovrsnih događanja. Tom prilikom, korisnici Erasmusa+ programa, koji provode ili su proveli projekte, imaju priliku predstaviti svoje Erasmus+ projekte i rezultate, stečena znanja i iskustva. Tema ovogodišnjih Dana Erasmusa je Europska godina vještina

Info video #ErasmusDays

Ove godine na međunarodnoj karti događanja istaknuto je i Učilište Umag, koje je nositelj Erasmus akreditacije u području obrazovanja odraslih za razdoblje 2021. - 2027. 

U petak, 13. 10. 2023. godine, Učilište Umag organizira interaktivnu radionicu SENIORS in E(D)U koja je namijenjena polaznicima Učilišta za treću životnu dob. 

Program radionice:

 • prezentacija Erasmus+ programa i planiranih Erasmus+ aktivnosti namijenjenih Učilištu za treću životnu dob
 • kviz "Mi & EU"
 • najava grupne mobilnosti za polaznike Učilišta za treću životnu dob, planirana na jesen 2023.
 • izrada zajedničke Erasmus+ fotografije  

Mjesto: Učilište Umag (dvorana br. 3)

Vrijeme: 17 do 18.30 sati 

Veselimo se Vašem dolasku! Vi aspettiamo! 

ERASMUS+: Aktivnost osposobljavanja i suradnje u Ljubljani

Od 9. do 11. listopada 2023., u sklopu Erasmus+ programa, Učilište Umag je sudjelovalo na Aktivnosti osposobljavanja i suradnje 'Optimising Mobility for Adult Learners Optim-AL 1'.

Aktivnost je održana u Ljubljani u organizaciji slovenske agencije za mobilnost CMEPIUS uz sudjelovanje 43 predstavnika iz 12 zemalja, među kojima 3 predstavnice iz Hrvatske. Ispred Učilišta Umag na događanju je sudjelovala andragoška voditeljica ustanove, Antonela Frank Medica.

Na trodnevnom događanju sudionici su imali priliku pobliže upoznati slovenski sustav obrazovanja odraslih, otkriti primjere dobre prakse u organizaciji i provedbi mobilnosti za odrasle polaznike te umrežiti se i upoznati nove potencijalne partnere za buduće projekte. 

Zahvaljujemo domaćinu na uspješno organiziranom događanju te izvrsnom predstavljanju glavnih znamenitosti i atraktivnosti Ljubljane u neformalnom dijelu programa.

Ottime opportunita` per scoprire di piu` sul programma Eramus+ e stabilire nuovi contatti con possibili partner per futuri progetti nell' ambito dell'accreditamento nel settore dell'istruzione degli adulti per il periodo 2023-2027.

#optimal1tca

#erasmusplus

Učilište Umag domaćin Savjetovanja i Izborne skupštine ZUOO RH

U petak, 6. listopada 2023. godine Pučko otvoreno učilište „Ante Babić“ Umag bilo je domaćin Savjetovanja i Izborne skupštine Zajednice ustanova za obrazovanje odraslih Republike Hrvatske (ZUOO RH). Zajednica djeluje od 2009. godine kao  mjesto okupljanja, obrazovanja i promišljanja o mogućim rješenjima aktualnih problema s kojima se članice suočavaju, s posebnim naglaskom na poboljšanju kvalitete cjeloživotnog učenja glede stjecanja stručnih kompetencija polaznika za tržište rada.

ZUOO RH je udruga putem koje ustanove mogu utjecati na politiku obrazovanja odraslih u Republici Hrvatskoj. S tim ciljem ZUOO intenzivno surađuje s Ministarstvom znanosti i obrazovanja RH, Agencijom za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Ministarstvom rada i socijalne skrbi i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje. U fokusu rada Zajednice je polaznik i visoka kvaliteta pružanja obrazovnih usluga koja uključuje i savjetovanje polaznika i motiviranje na daljnji osobni razvoj kroz učenje.

Uvodne riječi pozdrava sudionicima savjetovanja uputili su Slaviša Šmalc, pročelnik Upravnog odjela za opću upravu i društvene djelatnosti Grada Umaga i Tatjana Vujić, ravnateljica Učilišta Umag. 

Na Izbornoj skupštini zajednice odabran je novi predsjednik, Adam Jakov Deak, ravnatelj Učilišta Piramida znanja iz Zaboka, koji je zamijenio dugogodišnju predsjednicu Eržebet Tomić, ravnateljicu Pučkog otvorenog učilišta Poetika iz Osijeka.

UPISI ● ISCRIZIONI 2023./2024.

Od ponedjeljka 28.8.2023. otvorene su prijave i upisi u novu školsku godinu 2023./2024. U nastavku provjerite mogućnosti i saznajte više informacija o brojnim obrazovnim programima i novinama u ponudi Učilišta Umag. 

BESPLATNO OBRAZOVANJE PUTEM VAUČERA HZZ za zaposlene i nezaposlene osobe                                                                                       

I u ovoj školskoj godini na raspolaganju su zanimljivi programi obrazovanja za stjecanje mikrokvalifikacija i djelomičnih kvalifikacija u različitim oblastima putem programa čije je financiranje osigurano od strane HZZ-a.  Vaučere će moći koristiti sve nezaposlene i zaposlene osobe s navršenih 15 godina života kojima će se na ovaj način omogućiti stjecanje potrebnih digitalnih i zelenih vještina, za (samo)zapošljavanje i/ili razvoj karijere. 

Svoj vaučer možete iskoristiti upisom slijedećih programa:  

Zajedničko za sve programe je da osim teorijskog dijela-vođenog procesa učenja i poučavanja, imaju izuzetno puno učenja temeljenog na radu i samostalnih aktivnosti polaznika. Nastavu izvode vrhunski stručnjaci, vanjski suradnici Učilišta, održava se u popodnevnim satima dva do tri puta tjedno u suvremeno opremljenim dvoranama, učionicama i praktikumima Učilišta. 

SREDNJOŠKOLSKI PROGRAMI 

Ukoliko niste završili srednju školu, Učilište Umag vam omogućava stjecanje strukovne kvalifikacije za zanimanje  prodavač (upisi u 1. razred) te dokvalifikaciju / prekvalifikaciju za zanimanje komercijalist. Nastava se provodi u poslijepodnevnim satima prema rasporedu prilagođenom zaposlenim osobama, u ugodnom i poticajnom okruženju, uz kontinuirano praćenje i podršku od strane POU tima tijekom pohađanja programa. Programi su na samofinanciranju, uz povoljne uvjete plaćanja u više obroka.   

PROGRAMI OSPOSOBLJAVANJA

Na raspolaganju su kvalitetni programi osposobljavanja za uslužne poslove (njegovateljica, gerontodomaćica), za turističko-ugostiteljske poslove (barmen, sobarica), za poljoprivredne poslove (maslinar, vinar-vinogradar) te novi programi obrazovanja za stjecanje mikrokvalicija: 

Programi su na samofinanciranju, uz povoljne uvjete plaćanja u više obroka.   

TEČAJEVI STRANIH JEZIKA

Možete odabrati program učenja talijanskog, engleskog i njemačkog jezika prema CEF-u (Zajedničkom europskom referentnom okviru za jezike) na razini A1 i A2 stupnja. Tečajevi stranih jezika su na samofinanciranju, uz povoljne uvjete plaćanja  u više obroka.   

Nakon uspješnog završetka svih programa i tečajeva stranih jezika, verificiranih od strane MZO RH, stječe se pravo na javnu ispravu koja se upisuje u e-Radnu knjižicu.

UČILIŠTE ZA TREĆU ŽIVOTNU DOB 

U ovoj godini obilježava se 20. godišnjica Učilišta za treću životnu dob (2003.-2023.) za što Učilište priprema brojna iznenađenja. Uz financijsku podršku Grada Umaga, na raspolaganju su i ove godine brojni neformalni programi obrazovanja i aktivnosti koji su potpuno besplatni ili se plaćaju po simboličnim cijenama, namijenjeni polaznicima 65+. 

 

Prijavite se već danas ispunjavanjem jednostavne ONLINE PRIJAVNICE. Se avete gia` scelto il programma desiderato compilate semplicemente il MODULO D'ISCRIZIONE ONLINE

Sve informacije možete dobiti svakim radnim danom od 8 do 20 sati :

Ulteriori informazioni sono disponibili ogni giorno lavorativo dalle ore 8 alle ore 20:  

 • Tel. +385 52 720 - 370; +385 52 741 - 116
 • E-mail: info@uciliste-umag.hr


Veselimo se Vašim upitima i prijavama! Vi aspettiamo con fiducia!

 


 
 

ASISTENT ZA UPRAVLJANJE PROJEKTIMA

EKOLOŠKA PROIZVODNJA LJEKOVITOG BILJA

EKOLOŠKA PROIZVODNJA VOĆA/POVRĆA

Izrada poslovnog plana

Upravljanje osobnim financijama

Korištenje proračunske tablice u poslovanju

Pregled aktivnosti šk.god. 2022./2023. - video

Privedena je kraju još jedna izazovna, uzbudljiva i uspješna školska godina! U školskoj 2022./2023. godini Učilište Umag realiziralo je 7 formalnih programa obrazovanja. Korištenjem HZZ vaučera, polaznici su stekli nove kompetencije na programu stjecanja mikrokvalifikacije Internetski marketing i brendiranje, programima stjecanja djelomične kvalifikacije Knjigovođa i Asistent za upravljanje projektima. Uspješno je dovršena dokvalifikacija/prekvalifikacija za zanimanje komercijalist te niža stručna sprema za bolničara. Proveden je verificirani program učenja njemačkog jezika, stupanj A1 te program učenja talijanskog jezika, modul A1.1. Uz financijsku potporu Istarske županije provedeni su neformalni početni i napredni tečajevi talijanskog jezika, a i u protekloj školskoj godini provedena je dopunska izobrazba iz područja zaštite bilja. Organizirane su 1 radionica u okviru projekta „Ready4Business“ te 2 javna predavanja iz  područja osobnog razvoja.

U okviru Učilišta za treću životnu dob polaznici su sudjelovali na tečaju njemačkog jezika, radionici crtanja i slikanja, aktivnostima plesne sekcije „Zvjezdice 50+“, psihološkim radionicama iz ciklusa „Ponedjeljkom u pet“ te posjetu Festivalu treće životne dobi u Ljubljani.

 U protekloj školskoj godini obilježena su sva Tjedna cjeloživotnog učenja, nacionalne kampanje u kojoj je Učilište Umag aktivno sudjelovalo s interaktivnim radionicama i zanimljivim predavanjima.

U okviru projekta EDIT (Erasmus+KA2 - Strateška partnerstva) realizirana su 2 transnacionalna sastanka, u Njemačkoj i Estoniji, a u Učilištu Umag uspješno su provedene edukacija za instrukcijske dizajnere u obrazovanju odraslih i završna konferencija projekta. Nakon trogodišnjeg međunarodnog partnerstva i suradnje na realizaciji projektnih aktivnosti, provedba projekta EDIT zaključuje se u srpnju ove godine.   

Ove godine Učilište Umag postalo je prva akreditirana ustanova za obrazovanje odraslih za područje Istarske županije za razdoblje 2023. - 2027. U planu je provedba novih Erasmus+ aktivnosti koje uključuju sudjelovanje kako zaposlenika i suradnika, tako i polaznika, s ciljem stjecanja novih znanja i kompetencija, međunarodnih iskustava i upoznavanja primjera dobre prakse. 

Ponosni smo na sve polaznike koji su s povjerenjem u Učilištu Umag stekli nove kompetencije, zahvalni svim našim stručnim suradnicima na uspješnoj realizaciji obrazovnih programa i zadovoljni projektima i postignućima. Učilište Umag već od jeseni za vas priprema puno novosti, zanimljivih aktivnosti i mogućnosti cjeloživotnog učenja. Pratite nas i dalje!

Kako je izgledala školska 2022./2023. godina možete pogledati u sljedećem kratkom videu: Video šk. god. 2022./2023

Uspješno održana obrana završnog rada komercijalista

U ponedjeljak, 5. lipnja 2023. godine održana je obrana završnih radova na srednjoškolskom programu obrazovanja za zanimanje Komercijalist. Polaznici, koji su pristupili ljetnom jesenskom roku, uspješno su obranili svoje završne radove javnim nastupom pred tročlanim Povjerenstvom. Ovime su polaznici uspješno ispunili sve svoje obveze i s odličnim uspjehom završili svoje srednjoškolsko obrazovanje. 

Iskrene čestitke polaznicima - komercijalistima i puno uspjeha u daljnjem radu i cjeloživotnom obrazovanju. Velika zahvala svim vanjskim suradnicima - nastavnicima koji su sudjelovali u provedbi ovog programa obrazovanja. 

Svečana podjela svjedodžbi na programu učenja njemačkog jezika

Nakon uspješne pismene i usmene završne provjere, u četvrtak, 1. lipnja 2023. godine, u Učilištu Umag održana je svečana podjela svjedodžbi polaznicima verificiranog programa učenja njemačkog jezika, stupanj A1. Program je započeo u siječnju te je provedba realizirana prema Zajedničkom europskom referentnom okviru za jezike (CEF) u ukupnom trajanju od 140 nastavnih sati. Suradnica Učilišta na provedbi programa bila je profesorica Gordana Barnjak, kojoj iskreno zahvaljujemo na izvrsnoj suradnji. Iskrene čestitke svim polaznicama i polaznicima uz želju uspješnog nastavka primjene njemačkog jezika. 

 Viel Erfolg und herzliche Glückwünsche!

Program učenja talijanskog jezika, modul A1.1

U četvrtak 25.5. održana je podjela uvjerenja polaznicima programa učenja talijanskog jezika A 1.1. Provedba programa započela je u veljači u dinamičnom i međunarodnom okruženju. S ukupno realiziranih 70 nastavnih sati, polaznici su uspješno završili prvi modul A1.1. Čestitamo svim polaznicima na postignutom uspjehu te posebno zahvaljujemo profesoricama Marini Jurišević i Tariti Štokovac, suradnicama Učilišta koje su sudjelovale na provedbi programa. Veselimo se nastavku provedbom drugog modula A 1.2, koji je planiran već na jesen. 

Arrivati alla conclusione del primo modulo A1.1, sincere congratulazioni a tutto il gruppo con un ringraziamento particolare alle professoresse Marina Jurišević e Tarita Štokovac. Ci vediamo in autunno per il proseguimento del programma. 

Podjela uvjerenja Asistentima za upravljanje projektima

U ponedjeljak, 22. svibnja 2023. godine održana je podjela Uvjerenja polaznicima koji su završili program za stjecanje djelomične kvalifikacije ASISTENT / ASISTENTICA ZA UPRAVLJANJE PROJEKTIMA. 

Provedba programa započela je u veljači i trajala je ukupno 350 nastavnih sati. Devet polaznika steklo je nova znanja i kompetencije iz osnova EU fondova, projektnog upravljanja i javne nabave.

Financiranje realizacije ovog obrazovnog programa moguće je putem vaučera HZZ-a, mogućnost koju su iskoristili svi polaznici. Svim polaznicama i polaznicima iskreno čestitamo na postignutim rezultatima i uspjehu, uz posebnu zahvalu mr.sc. Anici Dobran Černjul, vanjskoj suradnici Učilišta Umag koja je realizirala program. 

Nova grupa na ovom programu planirana je na jesen. 

Con la consegna dei certificati, si e` concluso con successo il nuovo corso formativo finanziato tramite l'utillizzo del voucher dell' Ente croato per il collocamento al lavoro. Si tratta del programma per l’acquisizione delle qualifiche parziali Assistente di progetti. Congratulazioni a tutti! 

Projekt EDIT - Završni transnacionalni sastanak projektnog tima u Tallinnu

U razdoblju od 8.5. do 10.5.2023. godine, u okviru provedbe projekta EDIT, održan je završni, četvrti transnacionalni sastanak projektnog tima. Domaćin sastanka bilo je nositelj projekta, ustanova za obrazovanje odraslih OÜ Innowise iz Tallinna (Estonija). 

Ispred Učilišta Umag, na sastanku su sudjelovale ravnateljica Tatjana Vujić, savjetnica za obrazovanje Sanja Benčić i andragoška voditeljica Antonela Frank Medica.

Na radnom dijelu sastanka razmatrani su postignuti intelektualni rezultati projekta, dogovorene dodatne mogućnosti poboljšanja mrežnih stranica projekta EDIT, razmatrana i dogovorena javna pristupačnost intelektualnih rezultata na mrežnoj stranici projekta, predstavljena iskustva multiplicirajućeg događaja hrvatskog partnera održanog u travnju. Projektni su timovi analizirali evaluacije edukatora i polaznika pilot treninga za instrukcijske dizajnere u obrazovanju odraslih, koji su održani u organizaciji svakog partnera. Dodatno su dogovorene zajedničke diseminacijske i preostale aktivnosti do kraja provedbe projekta te definirani zadaci i obveze partnera u pripremi završnog izvješća projekta.  

U okviru neformalnog dijela susreta predstavnice OÜ Innowise predstavile su gostima zanimljivosti Tallinna i okolice. Gosti su tako imali priliku upoznati staru jezgru Tallinna i dio grada kojeg su revitalizirali umjetnici i udruge civilnog društva, prošetati obalom Baltičkog mora, razgledati park prirode Viru Raba te dvorac Vihula. Zahvaljujemo domaćinima na predivnom iskustvu i trudu u organizaciji cjelokupnog boravka u Tallinnu. 

Projekt EDIT sufinanciran je iz programa Erasmus+, u ključnoj mjeri Strateška partnerstva za inovacije, u ukupnom iznosu od 122.450,00 EUR. Partneri na projektu su organizacije odnosno ustanove za obrazovanje odraslih: OÜ Innowise (Estonija), Arbeit und Leben DGB/VHS NRW e.V. (Njemačka), CEAD Professor Félix Pérez Parilla (Gran Canaria, Španjolska) i Pučko otvoreno učilište ''Ante Babić'' Umag (Hrvatska). Trajanje projekta je 34 mjeseca, tj. do srpanja 2023. godine.

 

Dal 8 al 10 maggio 2023 si e` tenuto a Tallinn (Estonia) il quarto e ultimo incontro transnazionale del progetto EDIT. L' incontro e` stato organizzato dal titolare del progetto, OÜ Innowise - istituzione per la formazione degli adulti. I team progettuali hanno analizzato le attivita` e risultati intelettuali realizzati nell' ambito del progetto e hanno definito le attivita` da svolgere entro la fine del progetto prevista nel mese di luglio 2023. Il progetto EDIT e` sufinanziato dal programma Erasmus+, Azione chiave 2 - Cooperazione per l'innovazione. 

Obilježavanje obljetnice smrti Ante Babića

U petak, 5. svibnja, polaganjem cvijeća na grob Ante Babića, čovjeka čije ime umaško učilište ponosno nosi od 1956. godine, obilježena je 79. obljetnica njegove smrti. 

Cvijeće su položili pročelnik Upravnog odjela za opću upravu i društvene djelatnosti Grada Umaga Slaviša Šmalc i predstavnica Pučkog otvorenog učilišta "Ante Babić" Umag, Antonela Frank Medica. 

Biografija Ante Babića (Lovrečica, 22.IV.1916. – Račja Vas, 7.V.1944.) dostupna je na Istrapediji

 

L' assessore all'amministrazione generale e alle attività sociali Slaviša Šmalc e la rappresentante dell' UPA "Ante Babić" Umago hanno visitato oggi il cimitero di San Lorenzo e deposto come ogni anno i fiori in memoria di Ante Babić, venuto a mancare il 7 maggio 1944. 

Svečana podjela svjedodžbi na programu obrazovanja za zanimanje bolničar/ka

Dana 26. travnja 2023. godine u Domu za starije i nemoćne osobe Atilio Gamboc Umag upriličena je svečana podjela Svjedodžbi o završnom ispitu polaznicama programa za stjecanje niže stručne spreme za zanimanje bolničar/ka. Nakon više od godinu dana šest djelatnica, njegovateljica Doma za starije i nemoćne osobe Atilio Gamboc Umag, u Učilištu Umag steklo je dodatne kompetencije u programu prekvalifikacije za zanimanje bolniičar/ka.

Realizaciju programa podržali su Grad Umag i  Dom za starije i nemoćne osobe Atilio Gamboc s ciljem poboljšanja medicinskih usluga ove socijalne ustanove. 

Martedi` 26 aprile 2023, presso il Centro per gli anziani e disabili Atilio Gamboc Umago, si e` tenuta la consegna solenne dei certificati alle 6 corsiste del programma di formazione per Infermieri ausiliari. Dopo oltre un anno 6 dipendenti del Centro hanno acqusito nuove competenze nell' ambito del programma tenuto presso l' UPA di Umago. La realizzazione del programma e` stata sostenuta dalla Citta` di Umago e dal Centro Atilio Gamboc con lo scopo di migliorare il servizio medico del Centro. 

ERASMUS+ KA2 - Strateška partnerstva za inovacije: Završna konferencija projekta EDIT

U petak, 21. travnja 2023., u okviru aktivnosti 17. Tjedna cjeloživotnog učenja u Pučkom otvoreno učilištu „Ante Babić“ Umag održana je Završna konferencija projekta EDIT, sufinanciranog iz programa Erasmus+, KA2- strateška partnerstva za inovacije, u ukupnom iznosu od 122.450,00 EUR. Partneri na  projektu bile su ustanove za obrazovanje odraslih: OÜ Innowise (Estonija), Arbeit und Leben DGB/VHS NRW e.V. (Njemačka), CEAD Professor Félix Pérez Parilla (Gran Canaria, Španjolska) i Pučko otvoreno učilište ''Ante Babić'' Umag (Hrvatska). Projekt je trajao tri godine.

U prisustvu dogradonačelnice Floriane Bassanese Radin, pročelnika Upravnog odjela za opću upravu i društvene djelatnosti Slaviše Šmalca, predsjednice Upravnog vijeća Učilišta Eve Vrtovec, predstavnika Pučkog otvorenog učilišta Poreč, Diopter otvorenog učilišta Pula i mnogobrojnih nastavnika, vanjskih suradnika Učilišta Umag, predstavljeni su intelektualni rezultati projekta EDIT koji će imati značajni učinak na razini Učilišta Umag, ali i na razini Istarske županije i šire.

Nakon uvodnog dijela na kojem je ravnateljica Tatjana Vujić govorila o do sada realiziranim Erasmus + projektima čije su aktivnosti bile usmjerene na razvoj digitalnih kompetencija stručnih djelatnika i vanjskih suradnika – nastavnika u obrazovanju odraslih, kao i  na uvođenje inovativnih metoda poučavanja, sudionike završne konferencije pozdravila je predstavnica nositeljice projekta  Sigrid Aruväli  iz obrazovne ustanove Innowise (Tallinn, Estonija).

Andragoška voditeljica Antonela Frank Medica prezentirala je tijek projekta EDIT, kurikulum za instrukcijske dizajnere u obrazovanju odraslih i realizaciju specifičnih ciljeva, koji su postignuti kroz edukaciju trenera za Instrukcijskog dizajnera u obrazovanju odraslih. Kroz projekt EDIT zvanje trenera/mentora stekli su po dva  zaposlenika iz svake partnerske zemlje, nakon čega su svoja novostečena znanja prenijeli nastavnicima u svojim sredinama. U Učilištu Umag ovu edukaciju završilo je 10 nastavnika/vanjskih suradnika POU Umag, te kolegice iz POU Poreč i Diopter otvorenog učilišta Pula, čime su stekli kompetencije za instrukcijske dizajnere u obrazovanju odraslih. Uz riječi zahvale trenerima/mentorima Eriki Blašković i Daliboru Pašiću, sudionicima ove edukacije na Završnoj konferenciji svečano su uručeni Certifikati. Provedenim aktivnostima, prije svega izradom novog kurikuluma, edukacijom nastavnika, izradom priručnika i web stranice projekta EDIT, otvoren je put razvoja instrukcijskog dizajna u obrazovanju odraslih, koji će doprinijeti poboljšanju kvalitete izvođenja nastave na daljinu, kao i zadovoljstvu polaznika svih ustanova za obrazovanje odraslih koje su na bilo koji način sudjelovale u projektu EDIT. 

Polaznici Učilišta za treću životnu dob u posjetu Muzeju grada Umaga

U okviru 17. Tjedna cjeloživotnog učenja, u srijedu 19. travnja,  polaznici Učilišta za treću životnu dob prisustvovali su interaktivnom predavanju o GRUAMA, tradicionalnim drvenim dizalicama za barke, koje su održale djelatnice Muzeja grada Umaga Biljana Bojić i Barbara Crnobori. Polaznici su predavanje, koje je uključivalo i multimediju, pratili s izuzetnim zanimanjem. 

TJEDAN CJELOŽIVOTNOG UČENJA:          Završna konferencija Erasmus+ projekta EDIT

Na završnoj konferenciji projekta EDIT, koji se provodi u sklopu programa Erasmus+ Strateška partnerstva za inovacije, predstavit će se rezultati projekta te postignuća općih i specifičnih ciljeva koje su tijekom 34 mjeseca provedbe postigli nositelji i partneri u projektu, ustanove za obrazovanje odraslih: OÜ Innowise (Estonija), Arbeit und Leben DGB/VHS NRW e.V. (Njemačka), Cead Professor Félix Pérez Parilla (Gran Canaria, Španjolska) i Pučko otvoreno učilište ''Ante Babić'' Umag (Hrvatska).

U kontekstu cjeloživotnog učenja sve je veća potreba za korištenjem ICT alata, kombiniranog učenja, e - učenja i učenja na daljinu, koji zahtijevaju digitalne kompetencije nastavnika u obrazovanju odraslih te predavača koji provode edukacije u korporativnom okruženju.

Opći cilj projekta EDIT bio je potaknuti razvoj instrukcijskog dizajna u obrazovanju odraslih na način da će predstavnici organizacija i ustanova obrazovanja odraslih iz Hrvatske, Estonije, Njemačke i Španjolske razviti Kurikulum za instrukcijskog dizajnera u obrazovanju odraslih.

Specifični ciljevi projekta bili su edukacija trenera/predavača Instrukcijskog dizajna u obrazovanju odraslih u kojoj su sudjelovala po dva zaposlenika obrazovnih ustanova iz svake partnerske zemlje, nakon čega su treneri svoje novostečene kompetencije prenijeli  nastavnicima i suradnicima u obrazovanju odraslih u svojim ustanovama. U Učilištu Umag edukaciju za Instrukcijskog dizajnera u obrazovanju odraslih uspješno je završilo 10 nastavnika i suradnika POU Umag, POU Poreč i Diopter-Otvorenog Učilišta iz Pule.

Na završnoj konferenciji, predstavit će se tijek realizacije projekta EDIT, novi kurikulum za Instrukcijske dizajnere u obrazovanju odraslih, web stranica projekta EDIT  te će nastavnicima i suradnicima Učilišta Umag biti uručeni Certifikati o uspješno završenoj edukaciji za Instrukcijskog dizajnera u obrazovanju odraslih.  

Završna konferencija će se održati u petak, 21.4. u prostoru Učilišta Umag (dvorana br. 3) s početkom u 18 sati. 


Nell' ambito della 17a Settimana dell' apprendimento permanente l' UPA di Umago organizza la conferenza finale del progetto EDIT. Il progetto EDIT e` finanziato dal programma Erasmus+ Partenariati di cooperazione. Alla conferenza verranno presentati i risultati del progetto durato 34 mesi al quale hanno preso parte le seguenti istituzioni per l' istruzione degli adulti: OÜ Innowise (Estonia), Arbeit und Leben DGB/VHS NRW e.V. (Germania), Cead Professor Félix Pérez Parilla (Gran Canaria, Spagna) e l'Universita` popolare aperta ''Ante Babić'' Umago (Croazia).

La conferenza si terra` venerdi`, 21 aprile presso l'UPA di Umago (aula n°3) con inizio alle ore 18. 

TJEDAN CJELOŽIVOTNOG UČENJA: Interaktivna prezentacija GRUA

Povodom 17. Tjedna cjeloživotnog učenja Učilište Umag, u suradnji s Muzejom grada Umaga, organizira zanimljivu interaktivnu prezentaciju GRUA. Cilj prezentacije je promicanje kulturne baštine umaškog kraja te trajna zaštita te očuvanje i promocija umijeća izrade grua, tradicionalnih drvenih dizalica za barke. Voditeljice prezentacije su Biljana Bojić i Barbara Crnobori. Upoznajte GRUE kroz inovatitvna multimedijalna rješenja. Grue je moguće upoznati kroz 3D virtualnu šetnju, informativni video, 360° panorame svih lokacija na kojima se nalaze grue, stare i nove fotografije lokaliteta s gruama, igre pitanja, slaganja i bojanja. Ovi sadržaji pružaju mogućnost svima onima koji nemaju vremena i mogućnosti posjetiti sve lokacije da to učine na ovaj, virtualan i zabavan način.

Prezentacija će se održati u srijedu, 19. 4. u prostoru Muzeja grada Umaga, Trg sv. Martina 1 s početkom u 18.30 sati. Veselimo se Vašem dolasku!


Tra le numerosi attivita` organizzate nell' ambito della 17a Settimana dell' apprendimento permanente mercoledi` 19 aprile presso il Museo civico di Umago con inizio alle ore 18.30 si svolgera` la presentazione interattiva delle GRUE. La presentazione sara` guidata da Biljana Bojić e Barbara Crnobori. Invitiamo tutti gli interessati a partecipare alla presentazione ed in modo interattivo scoprire di piu` sulle grue - simbolo riconoscibile e unico della tradizione peschereccia e marittima di Umago.

Vi aspettiamo numerosi! 

TJEDAN CJELOŽIVOTNOG UČENJA: Radionica ZERO WASTE za početnike

U okviru 17. Tjedna cjeloživotnog učenja Učilište Umag organizira dvodnevnu radionicu ZERO WASTE za početnike. Radionica ima za cilj, kroz tematske cjeline, približiti polaznicima način života bez stvaranja otpada. U vođenom procesu učenja i poučavanja, polaznici će naučiti što je to ZERO WASTE koncept, saznat će kratku povijest i dokazane učinke primjene ovog koncepta na svakodnevni život i očuvanje okoliša te kako kupovati bez otpada i koji je održiv način života u kućanstvu. Polaznici će naučiti kojih je 10 koraka do kuhinje bez otpada te će dobiti informacije o alternativnim proizvodima i kompostiranju. Kroz učenje temeljeno na radu, polaznici će imati priliku primijeniti naučeno.

Voditeljica dvodnevnih radionica je Anamarija Prgomet. Anamarija se oduvijek zanimala za ekologiju pa, uz vođenje života bez otpada, provodi i niz edukativnih aktivnosti kroz Udrugu za promicanje životnog stila bez otpada ZERO WASTE CROATIA. Kroz udrugu pokreće veselu čistku – akciju čišćenja javnih površina u gradu Zagrebu, Sharing is caring – platformu za razmjenu uporabnih predmeta, usluga i znanja rasprostranjenu po cijeloj Hrvatskoj, Život – prvi hrvatski zero waste veganski klupski caffe. Također, ostvaruje suradnje sa srodnim udrugama u Hrvatskoj i regiji kroz predavanja, tribine, radionice i ekološke akcije.

GRUPA JE POPUNJENA, prijave su zatvorene. Zahvaljujemo vam na iskazanom interesu!

Veselimo se vašem dolasku!


Nell'ambito della 17a Settimana dell' apprendimento permanente, l' UPA di Umago organizza il laboratorio ZERO WASTE per principianti della durata di due giorni, condotto da Anamarija Prgomet. Lo scopo principale del laboratorio è quello di avvicinare i partecipanti a uno stile di vita senza sprechi. I partecipanti scopriranno il significato del concetto di ZERO WASTE e gli effetti comprovati dell'applicazione di questo concetto sulla vita quotidiana e sulla protezione dell'ambiente.

Il gruppo e` stato completato. Le iscrizioni sono chiuse. Vi ringraziamo per l'interessamento. 

Budući komercijalisti predstavili svoje poslovne planove

U utorak, 4.4. polaznici srednjoškolskog programa za zanimanje Komercijalist, uspješno su predstavili svoje poslovne planove. Na satu nastavnog predmeta Strukovne vježbe, polaznici Ivan, Dejan i Sandro prezentirali su svoje poslovne projekte od same poslovne ideje do detaljnog plana realizacije cjelokupnog poslovnog pothvata. Povjerenstvo u sastavu Tatjane Vujić, Lejle Rizvanović i Antonele Frank Medica ocijenilo je poslovni plan Dejana Zlatovića najboljim poslovnim planom u šk.god. 2022./2023., čime je polaznik oslobođen plaćanja troškova Izradbe i obrane završnog rada, na rasporedu u lipnju. 

Iskrene čestitke svim polaznicima na trudu i kvalitetno pripremljenim poslovnim planovima!

Martedi` 4 aprile i corsisti del programma per Commercialisti hanno presentato con successo i loro piani aziendali realizzati come una delle attivita` professionali del programma. Congratulazioni a tutti i corsisti per l' impegno e gli ottimi risultati! 

17. Tjedan cjeloživotnog učenja - Uskoro!!!

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih od 17. do 23. travnja 2023. godine, u sklopu ESF projekta Promocija cjeloživotnog učenja faza II, organizira 17. Tjedan cjeloživotnog učenja, nacionalnu obrazovnu kampanju koja ima za cilj promovirati različite mogućnosti cjeloživotnog učenja u Republici Hrvatskoj te važnost kontinuiranog obrazovanja i učenja.

Pučko otvoreno učilište "Ante Babić" Umag i ove godine aktivno sudjeluje u obilježavanju ove nacionalne manifestacije te je za sve zainteresirane osobe pripremilo raznovrsni program događanja. 

PROGRAM DOGAĐANJA UČILIŠTA UMAG 


17. 4. & 18. 4. 2023. 

Radionica Zero waste 

 • Voditeljica radionice: Anamarija Prgomet
 • Početak: 17:00 h
 • Mjesto: dvorana br. 3

19. 4. 2023. 

Interaktivna prezentacija grua 

 • Voditeljice radionice: Biljana Bojić i Barbara Crnobori
 • Početak: 18:30 h
 • Mjesto: Muzej grada Umaga, Trg sv. Martina 1

21. 4. 2023. 

Završna konferencija Erasmus+ projekta EDIT 

 • Početak: 18:00 h
 • Mjesto: Učilište Umag, dvorana br. 3

Uspješno završeni napredni tečajevi talijanskog jezika

U siječnju je nastavljena provedba neformalnih, naprednih tečajeva talijanskog jezika za 2 grupe polaznika. Tečajevi su organizirani za djelatnike Osnovne škole "Marija i Lina", Dječjeg vrtića "Duga" i Dječjeg vrtića "Girotondo". Tečajeve, u trajanju od 50 nastavnih sati po grupi, u cijelosti je financirao Upravni odjel za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine Istarske županije.

Podjela uvjerenja uspješnim polaznicama održana je u ponedjeljak, 27.3. i četvrtak, 30.3. godine u prostoru Učilišta. Čestitamo svim polaznicama na trudu i postignutim rezultatima te posebno zahvaljujemo dragoj suradnici Učilišta Umag, profesorici Tariti Štokovac na izvrsnoj suradnji. 

Si sono conclusi con successo i corsi avanzati della lingua italiana per i dipendenti della Scuola elementare "Maria e Lina", della Scuola materna e asilo nido "Arcobaleno" e della Scuola materna italiana "Girotondo". 

I corsi sono stati finanziati dall'Assessorato amministrativo alla Comunità Nazionale Italiana e altri gruppi etnici della Regione Istriana. Congratulazioni a tutte le partecipanti e un ringraziamento particolare alla professoressa Tarita Štokovac. 

Svečana podjela uvjerenja za polaznike programa financiranih vaučerima

Svečanom podjelom Uvjerenja završili su program za stjecanje mikrokvalifikacije INTERNETSKI MARKETING I BRENDIRANJE i program za stjecanje djelomične kvalifikacije KNJIGOVOTKINJA/KNJIGOVOĐA.

Dvadeset polaznika  steklo je nove kompetencije i iskoristilo mogućnost financiranja putem vaučera HZZ-a! Programi su trajali od sredine listopada 2022. do sredine ožujka  2023. godine, a realizirali su ih vanjski suradnici Učilišta Umag Lejla Rizvanović i Franko Gergorić. Nove grupe ovih programa Učilište Umag planira započeti na jesen.

Con la consegna solenne dei certificati, si sono conclusi con successo 2 nuovi corsi formativi finanziati tramite l'utillizzo dei voucher dell' Ente croato per il collocamento al lavoro. Si tratta del programma per l’acquisizione di microqualifiche Internet Marketing e Branding e del programma per l'acquisiozione delle qualifiche parziali Ragioniere. Congratulazioni a tutti! 

Završna provjera na programu stjecanja djelomične kvalifikacije Knjigovođa/knjigovotkinja

U četvrtak, 16.3. održana je završna provjera na programu obrazovanja za stjecanje djelomične kvalifikacije knjigovođa/knjigovotkinja, čime je uspješno završen drugi obrazovni program čija je provedba financirana sustavom vaučera HZZ-a.

Provedba programa, u ukupnom trajanju od 350 sati, započela je u listopadu 2022. godine te su polaznici u proteklom razdoblju uspješno usvojili nova znanja i digitalne vještine iz računovodstva s posebnim naglaskom na knjigovodstvu na računalu. Tijekom proteklih 6 mjeseci polaznici su marljivo učili i vježbali u informatičkom kabinetu te vođenim procesom učenja, učenjem temeljenim na radu i samostalnim aktivnostima na rješavanju konkretnih problemskih zadataka, uspješno se pripremili za završnu provjeru. 

Čestitamo svim polaznicima na marljivom radu i trudu, uz posebnu zahvalu suradniku Učilišta, Franku Gergoriću, dipl.oec., na uspješnoj realizaciji ovog obrazovnog programa. 

Congratulazioni a tutti i corsisti del gruppo con un ringraziamento particolare al collaboratore dell' UPA, il professore Franko Gergorić, per la realizzazione del programma. 

Završen program za stjecanje mikrokvalifikacije Internetski marketing i brendiranje

U srijedu, 15.3. održana je završna provjera na programu obrazovanja za stjecanje mikrokvalifikacije Internetski marketing i brendiranje, prvi obrazovni program čija je provedba financirana sustavom vaučera HZZ-a. Provedba programa, u ukupnom trajanju od 225 sati, započela je u listopadu 2022. godine te su polaznici u proteklom razdoblju uspješno usvojili nove digitalne vještine iz područja internetske marketinške komunikacije, brendiranja u online poslovanju i internetske marketinške kampanje. Na završnoj provjeri polaznici su uspješno i kreativno prezentirali rezultate stečenog znanja. 

Iskrene čestitke svim polaznicima na postignutim rezultatima uz posebnu zahvalu suradnici Učilišta, Lejli Rizvanović, mag.oec., na iznimno kvalitetnoj i dinamičnoj realizaciji ovog obrazovnog programa. 

Congratulazioni a tutti i corsisti del gruppo ed un ringraziamento particolare alla nostra collaboratrice per l' eccellente realizzazione del programma. 

Završen tečaj njemačkog jezika

U četvrtak, 9.3. uspješno je završen tečaj njemačkog jezika, 1. stupanj za polaznike Učilišta za treću životnu dob. Mala, ali vrijedna i vesela grupa polaznica započela je s radom u studenom 2022. godine dvotjednim susretima u poslijepodnevnim satima u ukupnom trajanju tečaja od 50 nastavnih sati.

Učenjem, vježbanjem i druženjem u ugodnom okruženju Učilišta, uz praćenje i podršku profesorice Vesne Cindrić, dugogodišnje suradnice Učilišta, polaznice su stekle osnovno i/ili obnovile ranije stečeno početno znanje njemačkog jezika u usmenoj i pismenoj komunikaciji.

Na završnom susretu polaznicama su podijeljena uvjerenja. Čestitamo svim polaznicama i zahvaljujemo profesorici Vesni na predanom i kreativnom radu u okviru ove aktivnosti Učilišta za treću životnu dob!

 

Un ringraziamento particolare alla professoressa Vesna Cindrić e congratulazioni alle corsiste del gruppo!

Oglas za prijem u radni odnos - Spremačica

Tekst Oglasa možete preuzeti na sljedećim poveznicama: 

Programi učenja stranih jezika

Početak 2023. godine u Učilištu Umag obilježen je početkom provedbe 2 programa učenja stranih jezika. 

U siječnju je započela provedba programa učenja njemačkog jezika, pripremni stupanj A1 u trajanju 140 nastavnih sati, u suradnji s profesoricom Gordanom Barnjak. U veljači je pokrenut program učenja talijanskog jezika, pripremni stupanj A1.1. (1 modul) u trajanju 70 nastavnih sati, u suradnji s profesoricom Marinom Jurišević. 

Svim polaznicima želimo ugodno i uspješno učenje!

Dall' inizio 2023 sono in corso due programmi di studio della lingua tedesca (livello A1) e della lingua italiana (livello A1.1). Auguri di buon proseguimento studio!

U Splitu održan XI. Međunarodni andragoški simpozij

U Splitu je od 22. do 24. veljače održan XI. Međunarodni andragoški simpozij (MAS) u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO), u okviru ESF-ova projekta Promocija cjeloživotnog učenja faza II. 

Ovogodišnji simpozij bio je usmjeren na aktualne teme vezane uz obrazovanje odraslih poput vanjskog vrednovanja ustanova za obrazovanje odraslih kao jedan od važnih elemenata sustava osiguravanja kvalitete u obrazovanju odraslih, primjene novih pravilnika u obrazovanju odraslih i izrade standarda kvalifikacija. 

Sudjelovanje na simpoziju bilo je izvrsna prilika za upoznavanje primjera dobre prakse na međunarodnoj i nacionalnoj razini, razmjenu iskustava te stjecanje novih andragoških znanja i vještina. 

Na simpoziju su sudjelovale predstavnice Učilišta Umag, ravnateljica Tatjana Vujić i andragoška voditeljica Antonela Frank Medica. 

PROJEKT EDIT: Uspješan završetak tečaja za Instrukcijskog dizajnera u obrazovanju odraslih

U srijedu, 25. siječnja 2023. godine, prezentacijama završnih radova završio je tečaj za Instrukcijske dizajnere u obrazovanju odraslih, čija je provedba realizirana u okviru projekta EDIT financiranog iz programa Erasmus+ KA2 - Strateška partnerstva i inovacije. 

Predavači-mentori na tečaju bili su Erika Blašković i Dalibor Pašić, kojima izražavamo zahvalnost na uspješnom prenošenju znanja. Polaznice tečaja bile su kolegice i suradnice Učilišta Umag: Dolores Mihelić Malbašić (Srednja škola Vladimir Gortan Buje), Tamara Sapanjoš i Kristina Rogić (Gospodarska škola Buje), Ivana Martinčić (Gradska knjižnica Umag), Lejla Rizvanović (iDigital d.o.o.Umag), Dunja Pašić (Talijanska srednja škola - Scuola media superiore italiana "Leonardo da Vinci" Buje – Buie), Marina Zelenika (Srednja škola Mate Balota-Poreč), Sanja Benčić (POU „Ante Babić“ Umag) te Ana Čehić Anić (POU Poreč) i Sanja Srhoj (Diopter otvoreno učilište Pula) koje će naknadno prezentirati svoje završne radove. Svim kolegicama iskrene čestitke na izuzetno kvalitetnim prezentacijama završnih radova! Uvjereni smo da će novostečene kompetencije u budućnosti uspješno primjenjivati u kreiranju svojih nastavnih sadržaja i time e-učenje učiniti zanimljivijim i kvalitetnijim.

Polaznicama će potvrde o završetku tečaja biti svečano uručene na završnoj konferenciji projekta EDIT, koja će se održati u travnju u okviru Tjedna Cjeloživotnog Učenja. 

ASISTENT ZA UPRAVLJANJE PROJEKTIMA

U tijeku su prijave na program djelomične kvalifikacije za Asistenta za upravljanje projektima. Trošak programa u potpunosti je financiran vaučerom, tj. financijskim instrumentom koji se korisnicima dodjeljuje s ciljem razvoja digitalnih i zelenih vještina. 

Djelomična kvalifikacija za Asistenta za upravljanje projektima traje ukupno 350 nastavnih sati, od čega 102 sata poučavanja, 118 sati učenja temeljenog na radu i 130 sati samostalnog učenja. Nastava se izvodi 70% u učionici i 30% online. 

Program obuhvaća sljedeće module: 

 1. Osnove EU fondova 
 2. Osnove projektnog upravljanja 
 3. Osnove javne nabave

Uvjet upisa u program je cjelovita kvalifikacija na razini 4.2 (minimalno kvalifikacija stečena završetkom srednjoškolskog obrazovanja u trajanju od četiri godine). 

Maksimalni iznos vaučera iznosi 751,61 EUR / 5.663,00 HRK. 

Rok za prijavu (predaju zahtjeva za vaučer): 6.2.2023. 

Planirani početak programa: 20. 2. 2023.

Iskoristite priliku i požurite po svoj vaučer! 

ZATRAŽITE VAUČER OVDJE 

OVDJE 

NOVI TERMIN IZOBRAZBE: 17.2.2023.

Pučko otvoreno učilište „Ante Babić“ Umag, za sve korisnike kojima uskoro istječe valjanost iskaznice, organizira dopunsku izobrazbu o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida.

TERMIN IZOBRAZBE: 

17. 2. 2023. u 16:30 sati 

PRIJAVE NA IZOBRAZBU: 

15. 2. i 16. 2. 2023. od 9:00 do 17:00 sati (Ured tajništva)

Potrebna dokumentacija: 

 • fotokopija stare iskaznice
 • fotokopija osobne iskaznice
 • 16 EUR (120,55 HRK) za troškove izobrazbe i ispita

Prijavnica - dopunska izobrazba 

Zakonska osnova: Zakon o održivoj uporabi pesticida (NN 46/2022

Dodatne informacije: tel. 052 720 370, mob. 099 627 69 43, e-mail info@uciliste-umag.hr.

Edukacija za Instrukcijske dizajnere u obrazovanju odraslih

Dana 18. siječnja 2023. održano je posljednje online predavanje na tečaju za Instrukcijske dizajnere u obrazovanju odraslih. Trenerima-mentorima, Eriki Blašković i Daliboru Pašiću, jučer se pridružio gostujući predavač s bogatim iskustvom u instrukcijskom dizajnu u obrazovanju, Saša Ivakić iz Sombora. Veliko hvala našem gostu!

Prezentacija završnih radova polaznika, andragoških djelatnika, nastavnika i predavača – suradnika Učilišta Umag, održat će se u srijedu, 25. siječnja u 17 sati u dvorani br. 3 Učilišta Umag.

Učilištu Umag odobrena Erasmus akreditacija za razdoblje 2021.-2027.!!!

Odlukom Agencije za mobilnost i programe Europske unije, Pučkom otvorenom učilištu "Ante Babić" Umag dodijeljena je Erasmus akreditacija u području obrazovanja odraslih za razdoblje 2021. - 2027. Time je umaško Učilište postalo prva akreditirana ustanova za obrazovanje odraslih za područje Istarske županije. Erasmus akreditacija predstavlja svojevrsnu člansku iskaznicu za Erasmus obitelj te omogućava jednostavnije sudjelovanje i trajni pristup financiranju Erasmus+ projekata KA1 za provedbeno razdoblje do 2027. godine. Projekti su usmjereni na mobilnosti i suradnju s inozemnim ustanovama, a aktivnosti uključuju sudjelovanje kako zaposlenika i suradnika, tako i polaznika Učilišta, s ciljem stjecanja novih znanja i kompetencija, međunarodnih iskustava i upoznavanja primjera dobre prakse. 

Veselimo se budućim Erasmus+ projektima i novim izazovima! 

Tečaj njemačkog jezika A1

Drugo polugodište šk.god. 2022./2023. u Učilištu Umag započinje upisima na verificirani tečaj njemačkog jezika, pripremni stupanj A1. Tečaj se provodi prema CEF-u (zajedničkom europskom referentnom okviru za jezike) i obuhvaća ukupno 140 nastavnih sati, tj. 2 modula po 70 nastavnih sati. Nastava se održava utorkom i četvrtkom, od 17 sati. 

Upisna dokumentacija:

 • preslik domovnice
 • preslik rodnog lista 
 • preslik svjedodžbe o završenoj srednjoj školi

Nastava započinje u utorak, 17.1.2023. u 17 sati, učionica br. 7. 

Više informacija na tel. 052 741 116 ili putem elektroničke pošte na info@uciliste-umag.hr. 

Ukoliko ste zainteresirani za program učenja njemačkog jezika na razini pripremnog stupnja A1, još se stignete pridružiti grupi! 

Nastup Zvjezdica 50+ u umaškom Domu za starije i nemoćne osobe

U četvrtak, 22.12. plesna skupina „Zvjezdice 50+“ imala je priliku nastupati u Domu za starije i nemoćne osobe „Atilio Gamboc“ Umag u okviru bogatog blagdanskog programa Doma.

Naše Zvjezdice svojim su raznovrsnim točkama razveselile korisnike Doma koji su se u završnici pridružili plesu i druženju.

Zahvaljujemo ravnateljici Doma, gospođi Diani Lekić i osoblju ustanove, Zvjezdicama predvođenim voditeljicom Evelin Semeši i posebnoj publici-korisnicima Doma.

Svima želimo sretne blagdane i veselimo se sljedećem nastupu u Domu!

 

Un ringraziamento particolare alla direttrice del Centro per anziani e disabili „Atilio Gamboc“ di Umago, allo staff e agli utenti del Centro per l' ospitalita`. Congratulazioni alle nostre „Stelline 50+“ guidate da Evelin Semeši.

Auguri di buone feste a tutti!  

Obrazovni programi sukladni HKO-u

Nakon aktivne promidžbene kampanje tijekom rujna, sredinom listopada započela je provedba dvaju obrazovnih programa financiranih sustavom vaučera. Programi u provedbi su mikrokvalifikacija Internetski marketing i brendiranje i djelomična kvalifikacija Knjigovođa

Dinamika nastave je dva do tri puta tjedno, u poslijepodnevnim satima odnosno prilagođeno zaposlenim osobama, a nastava se održava u suvremeno opremljenom informatičkom praktikumu Učilišta Umag. Vođenim procesom učenja, učenjem temeljenom na radu i samostalnim aktivnostima, polaznici stječu nova znanja iz odabranog područja te nove digitalne vještine, uz kontinuirano praćenje i podršku nastavnika, Lejle Rizvanović, mag.oec. (Internetski marketing i brendiranje) i Franka Gergorića, dipl.oec. (Knjigovođa). 

Svim polaznicima i njihovim nastavnicima želimo sretne nadolazeće blagdane i puno uspjeha u nastavku realizacije odabranih programa u 2023. godini! 

Srednjoškolski program za zanimanje Komercijalist

Od jeseni se provodi završna godina srednjoškolskog programa za zanimanje Komercijalist/komercijalistica. Manja grupa maturanata redovito prati nastavu i izvršava sve zadane obveze i zadatke, a u drugom polugodištu kreću pripreme izradbe i obrane završnog rada. 
Našim maturantima i svim vanjskim suradnicima na programu želimo sretne blagdane i puno novih uspjeha u drugom polugodištu!

Novi uspjeh grupe polaznica radionice crtanja i slikanja

Uspješno je završen novi ciklus radionica crtanja i slikanja Učilišta za treću životnu dob. Ove jeseni, grupa iznimno kreativnih polaznica vrijedno je radila na osmišljavanju i izradi prigodnog kalendara za 2023. godinu. U kreativnom radu, polaznice je pratila i stručno savjetovala njihova mentorica, dugogodišnja suradnica Učilišta - Jelena Zec. 

Čestitke vrijednim polaznicama i suradnici na predivnim radovima!

Tečaj njemačkog jezika za polaznice Učilišta treće životne dobi

U okviru Učilišta za treću životnu dob provodi se tečaj njemačkog jezika za početnike. Vesela grupa polaznica s radom je započela sredinom mjeseca studenog, dinamikom od dva susreta tjedno u poslijepodnevnim satima.  Radom u maloj grupi, uz profesoricu Vesnu Cindrić, vrijedne polaznice marljivo vježbaju i brzo napreduju u osnovama usmene i pismene komunikacije na njemačkom jeziku. Svim polaznicama i profesorici želimo puno uspjeha u nastavku tečaja i sretne nadolazeće blagdane! 

Bravissime le corsiste del corso di lingua tedesca, il quale si svolge nell'ambito dell' Universita` per la terza eta`. Buon proseguimento con i migliori auguri di buone feste!

U tijeku edukacija za instrukcijske dizajnere u obrazovanju odraslih

U okviru projekta EDIT, nakon prethodno provedenog prijavnog postupka, 9. studenoga 2022. godine započela je Edukacija za instrukcijske dizajnere u obrazovanju odraslih. Na edukaciji sudjeluje 10 polaznika - andragoških djelatnika, nastavnika i predavača s prethodnim iskustvom u obrazovanju odraslih. Predavači-mentori na edukaciji su profesorica Erika Blašković i profesor Dalibor Pašić - vanjski suradnici Učilišta Umag, koji su prethodno završili cjeloviti trening za Instrukcijskog dizajnera u obrazovanju odraslih, također u okviru provedbe projekta EDIT. 

Edukacija, u ukupnom trajanju od 95 sati, provodi se na daljinu, uživo i samoučenjem polaznika te obuhvaća 5 modula. Nakon ciklusa online radionica održanih u studenom, tijekom prosinca polaznici s mentorima rade na provedbi Modula: Alati i tehnologije na interaktivnim radionicama koje se provode uživo, u prostoru Učilišta.  

Planirani završetak edukacije je krajem siječnja 2023. godine. 

Uspješno završeni tečajevi talijanskog jezika

U listopadu je započela provedba neformalnih tečajeva talijanskog jezika za tri grupe polaznika. Tečajevi su organizirani za djelatnike Grada Umaga, Osnovne škole "Marija i Lina", Dječjeg vrtića "Duga", Dječjeg vrtića "Girotondo", Komunele d.o.o. i Grada Novigrada. Tečajeve, u trajanju od 50 nastavnih sati po grupi, u cijelosti je financirao Upravni odjel za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine Istarske županije. U srijedu 7.12. i četvrtak 8.12.2022. godine u prostoru Učilišta održana je svečana podjela uvjerenja vrijednim polaznicima. Zahvaljujemo suradnicama Učilišta Umag, profesoricama Tariti Štokovac i Lorelli Radin na iznimnom trudu i kreativnosti u nastavi, a svim polaznicima čestitamo na uspjehu i usvojenom znanju. 

Si sono conclusi oggi i corsi della lingua italiana per i dipendenti della Citta` di Umago, della Scuola elementare "Maria e Lina", della Scuola materna e asilo nido "Arcobaleno", della Scuola materna italiana "Girotondo", della Komunela S.r.I. e della Citta` di Cittanova. I corsi sono stati finanziati dall'Assessorato amministrativo alla Comunità Nazionale Italiana e altri gruppi etnici della Regione Istriana. Congratulazioni a tutti i partecipanti e un ringraziamento speciale alle professoresse Tarita Štokovac e Lorella Radin. 

Održane radionice iz ciklusa “Ponedjeljkom u 5”

U okviru Učilišta za treću životnu dob održane su dvije zanimljive zabavno-psihološke radionice iz ciklusa "Ponedjeljkom u 5". Radionice je uspješno realizirala dugogodišnja suradnica Učilišta, profesorica Ljubica Uvodić Vranić, uz čiju suradnju projekt traje već punih 15 godina. Teme ovogodišnjih radionica bile su "Važnost čitanja u zlatnoj dobi" i "Važnost pisanja u zlatnoj dobi", a privukle su brojne polaznike Učilišta za treću životnu dob. 

Zahvaljujemo i čestitamo dragoj suradnici na dugogodišnjoj uspješnoj suradnji, polaznicima na aktivnom sudjelovanju na radionicama te Gradu Umagu na financiranju i podršci u realizaciji aktivnosti.   

Un ringraziamento particolare alla gentile collaboratrice, a tutti i partecipanti dei laboratori e alla Citta` di Umago per il supporto e il finanziamento delle attivita` dell' Universita` per la terza eta`. 

UČILIŠTE ZA TREĆU ŽIVOTNU DOB: Kreativna radionica crtanja i slikanja

Ove jeseni ponovno se provodi uživo radionica crtanja i slikanja u okviru Učilišta za treću životnu dob. Kreativne polaznice rade na novom projektu uz mentorstvo suradnice Učilišta, Jelene Zec. Radionice se održavaju dvotjedno u prijepodnevnim satima u kreativnom i ugodnom okruženju u prostoru slikarskog ateljea Učilišta. 

Projekt EDIT: Transnacionalni sastanak projektnog tima u Düsseldorfu (Njemačka)

U okviru provedbe projekta EDIT, u razdoblju od 21.11. do 23.11.2022. godine, održan je treći transnacionalni sastanak projektnog tima. Domaćin sastanka bila je organizacija Arbeit und Leben DGB/VHS Nordrhein-Westfalen e. V., Düsseldorf (Njemačka). 

Ispred Učilišta Umag, na sastanku je sudjelovala andragoška voditeljica, Antonela Frank Medica s predstavnicima partnera iz Njemačke, Estonije i Španjolske. 

Na radnom dijelu sastanka razmatrani su dosadašnji intelektualni rezultati projekta, razmjenjena iskustva u pripremi i provedbi edukacije za instrukcijskog dizajnera u obrazovanju odraslih, koja je upravo u tijeku u Učilištu Umag, razmatrani su i dogovoreni oblici evaluacije edukacije te dogovorene zajedničke diseminacijske aktivnosti za naredno razdoblje trajanja projekta. 

U okviru neformalnog dijela susreta izvrsni domaćini predstavili su i upoznali goste brojnim društveno-kulturnim zanimljivostima Düsseldorfa te organizirali zanimljiv posjet susjednom gradu Kölnu. 

Projekt EDIT sufinanciran je iz programa Erasmus+, u ključnoj mjeri Strateška partnerstva za inovacije, u ukupnom iznosu od 122.450,00 EUR. Partneri na projektu su organizacije odnosno ustanove za obrazovanje odraslih: OÜ Innowise (Estonija), Arbeit und Leben DGB/VHS NRW e.V. (Njemačka), CEAD Professor Félix Pérez Parilla (Gran Canaria, Španjolska) i Pučko otvoreno učilište ''Ante Babić'' Umag (Hrvatska). Trajanje projekta je 34 mjeseca te se njegovo zaključenje očekuje u srpnju 2023. godine.

Ponedjeljkom u pet - ponovno u Umagu!

Nakon stanke izazvane pandemijom, Učilište Umag će ponovno ugostiti profesoricu Ljubicu Uvodić Vranić, s kojom je započelo suradnju prije punih 15 godina!

Zabavne psihološke radionice Ponedjeljkom u 5, na kojima su obrađivane zanimljive teme, uvijek su bile dobro posjećene i korisne široj publici.

Teme ciklusa:

 • 28.11.2022.: "Važnost čitanja u zlatnoj dobi“
 • 6.12.2022.:"Važnost pisanja u zlatnoj dobi"

Radionice će se održati u prostoru Učilišta Umag, dvorana br. 3 s početkom u 17 sati. 

Veselimo se ponovnom susretu!

Ulaz je slobodan! Dobrodošli!


Siamo lieti di annunciarvi un nuovo ciclo di laboratori psicologici Il lunedi`alle 5 con la professoressa Ljubica Uvodić Vranić. 

L'entrata e` libera. Vi aspettiamo!

Benvenuti!